AFC Ajax Zaterdag, 5. December 2015
20:45 uur
sc Heerenveen
5:2
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 12. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 23. / Schot met links  (Viktor Fischer)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Amin Younes 28. / Schot met rechts
3 : 1 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 48. / Schot met rechts  (Luciano Slagveer)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 54. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 73. / Schot met rechts  (Arkadiusz Milik)
5 : 2 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 79. / Schot met rechts

90'
Samenvatting tweede helft:
Heel even leek de tweede helft nog spannend te gaan worden, na een snelle treffer van Heerenveen. Maar nadat Ajax kort daarna de marge weer had hersteld, was het definitief gespeeld. Ondanks dat Ajax vijf keer tot scoren wist te komen, was de ploeg slordig. Milik verprutste nog een strafschop en Cillissen gaf bij 5-1 nog een tegentreffer weg. Maar al met al was het weer een makkelijke wedstrijd voor Ajax in eigen huis.
90'
Einde wedstrijd
90'
Cillessen zit er weer goed bij bij een vrije trap. Çavlan levert een prima poging af, maar de doelman van Oranje vindt twee tegentreffers wel genoeg vanavond.
90'
Voor de vorm komen er in de tweede helft nog minimaal twee extra minuten bij.
88'
Er zijn een aantal speler die bij Ajax nog wel voor de zesde treffer willen gaan vanavond, maar echt georganiseerd aanvallen zit er momenteel niet meer in.
85'
Gaat er in de laatste vijf minuten nog iets gebeuren, of houden de ploegen het vanavond op zeven treffers in de ArenA?
83'
Cillessen maakt zijn fout goed. Een aardige vrije trap van Larsson wordt door de doelman klemvast gepakt in zijn duikvlucht richting de hoek.
79'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 5:2 door Mitchell te Vrede
Op pakjesavond deelt Cillessen uit. De doelman probeert een rare terugspeelbal binnen te houden, maar laat de bal te ver van zijn voet stuiteren. Te Vrede let goed op en kan daardoor de bal in het lege doel schieten.
77'
Voor het eerst sinds 1995 scoort Ajax in drie opeenvolgende thuiswedstrijden minimaal vijf treffers.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
73'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Lucas Bijker
73'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
73'
Doelpunt voor AFC Ajax, 5:1 door Davy Klaassen
Daar is wel de vijfde treffer voor Ajax. Milik is hier ook bij betrokken. Aan de rechterkant van de zestien behoudt de spits goed het overzicht. In het centrum is Klaassen goed vrijgelopen en die loopactie wordt door Milik op waarde geschat. Met rechts is het voor de aanvoerder daarna een koud kunstje.
71'
De verhouding schoten op doel zegt alles over deze wedstrijd. Waar er bij Ajax elf doelpogingen achter de naam staan, komt Heerenveen niet verder dan vier pogingen.
68'
Gudelj, die normaal de strafschoppen neemt bij Ajax, probeert het nu zelf van ruime afstand. Met de nodige stuiters is de bal lastig genoeg voor Mulder, maar de doelman houdt hem wel uit zijn doel.
65'
Penalty gemist door Arkadiusz Milik, AFC Ajax
De spits gaat zelf achter de bal staan. Met een korte aanloop mikt hij de bal hoog over het doel van Mulder heen.
65'
Strafschop voor Ajax! Otigba houdt Milik heel even vast.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kenny Tete
60'
Nog een half uur. Zolang moet Heerenveen deze avond nog ondergaan en hopen dat de schade niet heel erg veel groter gaat worden.
57'
Gele kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Otigba vangt Milik op in weer een veelbelovende aanval van de thuisploeg. De eerste kaart van de wedstrijd gaat daardoor naar de verdediger van Heerenveen.
54'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:1 door Viktor Fischer
De driehoek Milik, Klaassen, Fischer is wederom dodelijk. Milik speelt in op Klaassen, die direct de bal meegeeft aan de lopende Fischer. De Deen blijft rustig en schiet met buitenkant rechts beheerst zijn tweede van de avond binnen.
51'
Ajax blijft ondanks de snelle tegentreffer de bovenliggende partij. De marge van twee is ook nog ruim genoeg voor de Amsterdammers om zich nog geen zorgen te hoeven maken.
48'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Mitchell te Vrede
Veltman laat zich wel heel eenvoudig aftroeven door Te Vrede. De spits gebruikt zijn lichaam goed en staat alleen voor de keeper. Ondanks dat hij uit balans is, weet hij de bal toch achter Cillessen in het doel te krijgen.
47'
Door een blessure komt Joey van den Berg niet meer terug na de rust. De aanvoerder speelde in de eerste helft een zeer matige pot, maar of dat door de lieskwetsuur kwam, blijft maar de vraag.
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Simon Thern
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Branco van den Boomen
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Heerenveen voetbalde twintig minuten lang leuk mee in de ArenA, maar stond toen al wel met 1-0 achter. De eerste aanval van Ajax was mooi en direct raak. Nadat Milik halverwege de eerste helft de tweede treffer aantekende, raakte Heerenveen de weg kwijt. De laatste twintig minuten liepen de Friezen alleen maar achter de bal aan en kon Ajax doen en laten wat het wilde. De 3-0 ruststand is zeker niet geflatteerd en had zelfs nog vele malen groter kunnen zijn.
45'
Einde eerste helft
42'
Met deze tussenstand is alle spanning uiteraard al lang uit de wedstrijd. Het is de vraag hoe hongerig Ajax blijft en in hoeverre Heerenveen in staat gaat zijn een nog grotere afstraffing te voorkomen.
39'
Weer een gevaarlijke kopbal van Otigba uit een corner. De verdediger kopt nu beter in, maar ziet zijn inzet het dak van het doel schampen.
37'
Fischer weet in de korte hoek net Mulder niet te verschalken! De doelman let goed op, wanneer de linksbuiten laag en hard uithaalt.
36'
Deze eerste helft heeft veel weg van de eerste helft van Heerenveen in eigen huis tegen Feyenoord. De ploeg heeft momenteel helemaal niets meer in te brengen in deze wedstrijd.
33'
Eindelijk een redding van Mulder. Fischer heeft op links weer alle vrijheid. Hij dribbelt de zestien voor en probeert de bal hard voor het doel voor te geven. Eindelijk weet Mulder in te grijpen en daarmee een Amsterdams plan te ontmantelen.
30'
Sinds de tweede treffer krijgt Ajax alle ruimte en vrijheid om te doen wat ze willen. Heerenveen heeft geen idee wat er allemaal gebeurd en is volledig de weg kwijt.
28'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Amin Younes
Het gaat razendsnel vanavond. Heerenveen lijkt Ajax niets in de weg te leggen. Al vallend rommelt Younes zich door vier man heen in de zestien. Met een puntertje passeert hij Mulder voor de 3-0.
26'
Zonder goed te spelen heeft Ajax de wedstrijd weer volledig in de tas. Twee goed uitgevoerde aanvallen zorgen op een uitermate effectieve manier voor een ruime voorsprong binnen het half uur.
23'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Arkadiusz Milik
Het ziet er soms zo makkelijk uit bij Ajax. Van de Beek opent op Fischer, die aan de linkerkant enorm veel vrijheid heeft. In het centrum heeft Milik nu iets te veel ruimte. Fischer bereikt zijn spits, waarna de Pool met links de bal binnen tikt.
20'
Ajax is niet super zorgvuldig. Zoals wel vaker dit seizoen sprankelt de ploeg niet, maar staat het wel op voorsprong. Heerenveen staat goed en vangt de Amsterdammers goed op, maar liet zich éénmaal compleet verrassen.
17'
Heerenveen lijkt niet al te aangedaan door de snelle achterstand en voetbalt gewoon verder op de manier hoe het aan de wedstrijd is begonnen.
13'
Daar was alweer bijna de gelijkmaker. Nadat een hoekschop opnieuw wordt ingebracht, tikt Van Aken van dichtbij de bal beheerst richting het doel. Cillessen heeft de situatie goed in de gaten en keert deze knappe inzet.
12'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Viktor Fischer
Een prachtige aanval! Fischer stapt slim over de bal heen wanneer Younes de bal inspeelt. Door zijn overstapje kan Fischer direct diep gaan. Daar ontvangt hij de bal van Klaassen precies op maat. Eén op een met Mulder blijft hij rustig en schuift hij de 1-0 binnen.
10'
Çavlan plukt rond de middenlijn de bal van de voet bij Tete. Hij probeert een voorzet richting Te Vrede te geven, maar raakt de bal dusdanig verkeerd dat het een schot richting het doel wordt. Cillessen haalt opgelucht adem, want de inzet gaat naast.
7'
Otigba kopt hard in uit een hoekschop. Hij slaat perfect met zijn hoofd naar de bal, maar vergeet goed te mikken. Zijn kopbal mist het doel van Ajax ruim.
5'
En ook Heerenveen heeft een schot achter de naam. Younes verliest de bal, waarna Thorsby snel overneemt. Hij kapt zijn man uit, waarna de bal voor zijn linker ligt. Hij is niet helemaal goed in balans, waardoor zijn schot een simpel rollertje is in de handen van Cillessen.
3'
De eerste hoekschop van Ajax is een korte variant. De bal komt bij Van de Beek, die met rechts uithaalt. In de korte hoek schiet hij echter naast.
1'
De bal rolt in de ArenA. Ajax en Heerenveen zijn begonnen aan hun vijftiende wedstrijd van dit seizoen.
1'
Aanvang wedstrijd
Voorbeschouwing
Ajax is momenteel bezig met de beste seizoenstart sinds jaren en in Heerenveen leeft men helemaal op door het Foppe-de-Haan-effect. De Amsterdammers presteren zeer goed, mede door hijgende adem in de nek van Feyenoord en PSV. Ajax kan zich geen misstap permitteren en zal de opmars van sc Heerenveen dan ook een halt willen toeroepen. Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

AFC Ajax
Ondanks dat het soms rommelt in Amsterdam, zijn de prestaties in de Eredivisie zoals je van Ajax mag verwachten. De beslommeringen rondom de diverse supportersgroepen en het gerollebol tussen Wim Jonk en de directie lijken weinig tot geen effect te hebben op de selectie. In de Europa League is het dit seizoen niet gelopen zoals men had verwacht, maar in de Eredivisie stevent Ajax af op het winterkampioenschap. Ajax speelde gelijk tegen FC Twente en Feyenoord en verloor alleen van PSV, wat de Amsterdammers al wekenlang koploper van de Eredivisie maakt. Vooral defensief staat het dit seizoen prima. Maar aanvoerder Davy Klaassen laat weten dat hij snapt dat men aanvallend meer van de koploper mag verwachten. Toch zijn de wanklanken over het niet zo sprankelende spel bij Ajax vreemd. De ploeg scoort het meest en krijgt de minste doelpunten tegen. Maar, zo geeft Klaassen aan, de sterke verdediging is dit seizoen het fundament van de goede resultaten. “En op basis daarvan moeten we de laatste drie wedstrijden van dit kalenderjaar ook gewoon winnen”, aldus de aanvoerder.

sc Heerenveen
Na vorige week houdt heel voetbalminnend Nederland weer van sc Heerenveen. De tot tranen geroerde Foppe de Haan won de harten van alle liefhebbers. Dat de tranen oprecht zijn, twijfelt niemand aan. De Haan heeft een Heerenveen-hart en doet er alles aan om de ploeg weer terug te brengen waar het hoort, in de subtop van de Eredivisie. Sinds zijn rentree bij de club is de ploeg vele malen beter gaan voetballen en is het weer leuk om naar te kijken. Toch staat de ploeg nog steeds in het rechterrijtje. Een goed resultaat op bezoek bij Ajax is dan ook bijna wel noodzakelijk om richting de winterstop de aansluiting bij de play-off plaatsen te behouden. “Alles moet kloppen. Als iedereen maximaal presteert, maken we een kansje”. De trainer is zich er duidelijk van bewust dat zijn ploeg niet de favoriet is in deze wedstrijd, maar gaat dus in ieder geval niet met een kansloos gevoel richting de hoofdstad.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner