Vitesse
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Riechedly Bazoer 1. / Schot met rechts

90'
De neutrale toeschouwers zullen zich geen moment vermaakt hebben met deze tweede helft. Vitesse kon het niet, Ajax hoefde het niet. De Amsterdammers deden niet aan klantenbinding, maar pakken wel weer drie punten in de strijd om de titel. Vitesse moet weer even pas op de plaats maken en zakt in een wedstrijd tegen de top drie wederom door het ijs.
90'
90'
Typerend voor Vitesse. Oliynyk lijkt ineens nog een goede schietpoging te krijgen in redelijk vrijstaande positie, maar hij raakt de bal maar half en produceert slechts een rollertje richting het doel.
89'
Terwijl in het stadion Dijks wordt uitgeroepen tot man van de wedstrijd, is de wedstrijd in de tweede helft amper het aanzien waard geweest. Met nog een paar minuten blessuretijd voor de boeg heeft Vitesse eigenlijk de hele wedstrijd amper een echte kans weten te creëren.
86'
Dijks doet hetzelfde wat Milik aan paar minuten geleden ook deed. Aan de linkerkant goed opstomen, van te ver schieten en vervolgens zijn schot ruim voorlangs zien gaan. Het enige verschil is dat De Boer nu niet boos meer wordt.
85'
Iets meer aanvallende intenties bij Vitesse met deze wissel. Dat is op zich ook helemaal niet gek, als je vijf minuten voor tijd nog op achterstand staat,
84'
Wissel in bij Vitesse -> Lewis Baker
84'
Wissel uit bij Vitesse -> Shiran Yeini
82'
Bazoer is niet helemaal fit meer. De doelpuntenmaker mag dan ook naar de kant en wordt bedankt voor bewezen diensten.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
79'
Voor de tweede keer vanavond glijdt Ota uit bij het nemen van een hoekschop. Het is echt niet de avond van de Japanner.
77'
Ajax loert al heel lang op een uitbraak en krijgt er nu eindelijk ook één. Milik is aan de linkerkant weg, maar schiet van heel ver op doel. Daarbij is zijn poging ook ruim voorlangs, tot irritatie van zijn trainer Frank de Boer.
76'
Solanke had het niet vanavond. De spits was grote delen van de wedstrijd onzichtbaar. Dat maakt deze wissel dan ook een logische.
75'
Wissel in bij Vitesse -> Abiola Dauda
75'
Wissel uit bij Vitesse -> Dominic Solanke
72'
Nog ruim een kwartier. Vitesse is de enige ploeg die nog wat van deze wedstrijd kan maken. Ajax gelooft het allemaal wel. Weet de ploeg uit Arnhem nog iets uit de hoge hoed te toveren?
70'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Ajax heeft het lang volgehouden zonder kaarten, maar staat nu toch in het boekje. Diks lijkt met een snelle voetbeweging Riedewald voorbij de gaan, maar de verdediger van Ajax vangt hem op voordat hij er vandoor is.
66'
Eindelijk weer wat actie! Nakamba schiet van buiten de zestien hard op het doel van Ajax. Cillessen heeft wat moeite met de inzet, maar heeft ruim de tijd om zijn gegrabbel te herstellen.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
59'
Met een veelzeggend knikje met zijn hoofd geeft Dijks na een paar minuten aan dat hij wel weer verder kan. De verdediger keert weer terug binnen de lijnen.
58'
Dijks ligt op de grond met veel pijn aan zijn knie. Gaat ook deze back van Ajax geblesseerd uitvallen?
56'
Vitesse weet maar niet door de verdediging van Ajax heen te komen. Hoe goed de bedoelingen van de bezoekers ook zijn, Ajax staat gewoon prima. Met het te lage baltempo van dit moment komt de thuisploeg dan ook totaal niet in de problemen.
53'
Vitesse probeert een snelle korte corner, maar deze variant mislukt hopeloos. De corners van de bezoekers zijn vooralsnog weinig succesvol.
50'
De tweede helft kent een gelijk spelbeeld als het einde van de eerste. Een moeizame wedstrijd is het gevolg daarvan.
47'
Rashica is vlak voor de rust geblesseerd geraakt bij een verdedigende actie en keert niet meer terug na de rust.
46'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
46'
45'
Het venijn van deze wedstrijd zat hem duidelijk in de openingsfase. Binnen dertig seconden kon de ArenA al juichen, nadat Bazoer een fout van Room wist af te straffen. Ajax bleef het eerste kwartier de baas, maar zag daarna Vitesse beter in de wedstrijd komen. Het tweede deel van de eerste helft kende verder weinig spektakel meer.
45'
43'
Met nog een paar minuten te gaan in de eerste helft begint deze wedstrijd een groot foutenfestival te worden. De backs van Vitesse hebben het heel zwaar, maar ook bij Ajax gaan er veel spelers onnodig in de fout.
39'
De wedstrijd kabbelt langzaam richting de rust, zonder dat er echt noemenswaardige dingen gebeuren. Vitesse wil wel heel graag, maar weet de ruimtes bij Ajax achterin maar niet te vinden.
35'
Na het razende eerste kwartier is Ajax de laatste twintig minuten weggezakt. Vitesse wordt meer en meer gevaarlijk, zonder echt tot kansen te komen. De thuisploeg komt dat ook niet, maar staat uiteraard nog wel altijd op voorsprong.
31'
Uit een hoekschop krijgt Van der Werff een vrije kopkans. De mee naar voren gekomen centrale verdediger kopt echter veel te zacht in, waardoor zijn inzet eenvoudig kan worden weggewerkt.
28'
Ota heeft totaal geen grip op El Ghazi. De linksback kende vorige week een goed debuut voor Vitesse, maar heeft vanavond een hele lastige avond.
26'
Net als Vitesse zet ook Ajax de tegenstander vroeg vast. De bezoekers gaan daar alleen minder goed mee om en raken de bal daardoor vaak onnodig en te eenvoudig kwijt.
25'
De ArenA juicht wederom, maar nu ten onrechte. El Ghazi schiet de bal tegen de touwen, maar ontving de bal in buitenspelpositie. De treffer wordt dus terecht niet goedgekeurd.
23'
Vitesse wordt steeds brutaler. Na een kwart wedstrijd proberen de bezoekers nu Ajax zelfs al hoog op de eigen helft onder druk te zetten.
20'
Tete heeft toch teveel last van de botsing met Brown aan het begin van de wedstrijd. De back moet zich laten vervangen.
19'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
19'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kenny Tete
18'
Vitesse lijkt beter in de wedstrijd te komen, maar door acties als deze van Brown worden de bezoekers niet gevaarlijk. Vitesse heeft lange tijd de bal, maar raakt deze knullig kwijt doordat Brown veel te lang blijft dribbelen.
15'
Het spel ligt even stil voor een behandeling van Solanke. De spits van Vitesse is rond de middencirkel ongelukkig terecht gekomen na een duel met Gudelj, maar lijkt gewoon verder te kunnen.
12'
Gele kaart voor Kosuke Ota (Vitesse)
Ota glijdt na een aanvallende actie uit. El Ghazi lijkt er met de bal vandoor te kunnen gaan maar wordt alsnog door de Japanner gevloerd. Het ongelukkige eerste kwartier van de verdediger wordt daardoor bekroond met een gele kaart.
10'
Gele kaart voor Shiran Yeini (Vitesse)
Yeini heeft al meerdere kleine overtredingen nodig gehad in de openingsfase. Kuipers vindt het nu voldoende en bestraft hem met een kaart.
8'
Een snelle uitbraak levert Vitesse de eerste kans op. Rashica heeft de bal wanneer Vitesse met drie tegen twee op de helft van de Amsterdammers uitkomt. Ondanks de meerderheid besluit Rashica voor eigen succes te gaan. Zijn schot is voor Cillessen niet al te lastig te keren.
5'
Ajax domineert de openingsfase volledig. Gesteund door de zeer snelle treffer is de thuisploeg volledig in controle over deze eerste minuten van de wedstrijd.
4'
Tete is weer vinnen de lijnen maar loopt nog niet geheel vlekkeloos.
3'
Tete heeft heel erg veel pijn. Nadat Brown een tackle inzet staat het been van de verdediger vast. Brown glijdt door en bezorgt Tete zeer veel pijn aan zijn onderbeen en enkel.
1'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Riechedly Bazoer
De meest besproken man van deze week breekt direct de wedstrijd open! Binnen een halve minuut ligt de bal erin. Dijks heeft vanaf links een goede voorzet, waarop Room grabbelt. De bal valt voor de voeten van de inlopende Bazoer, die de bal in het lege doel kan schuiven.
1'
Ajax heeft in eigen huis afgetrapt en daarmee de wedstrijd in gang gebracht.
1'
De blessuregolf waar Ajax op het trainingskamp in Turkije mee te maken krijgt, lijkt grotendeels afgesloten te kunnen worden. Nadat eerder Kenny Tete al weer fit was, keert zaterdagavond ook Anwar El Ghazi terug in de basis. Zijn basisplaats gaat ten koste van Victor Fischer, die zaterdagavond genoegen moet nemen met een plek op de bank.

De enkelblessure die de buitenspeler tijdens het trainingskamp opliep hield El Ghazi vorige week tegen ADO Den Haag nog op de bank. Hij viel vlak voor tijd wel in, wat een voorbode bleek te zijn voor de basisplaats tegen Vitesse. De Amsterdammers hebben nu nog slechts aanvoerder Davy Klaassen in de ziekenboeg zitten, maar ook hij lijkt daar spoedig uit terug te keren. In plaats van Klaassen start Donny van de Beek zaterdag in de basis bij Ajax.

Aan de kant van Vitesse is er in een week tijd niet zo heel erg veel veranderd. Na de 0-2 overwinning bij Cambuur van vorig weekend is de basisopstelling hetzelfde gebleven bij de Arnhemmers. Slechts op de bank heeft er een wijziging plaatsgevonden. Kelvin Leerdam, die om disciplinaire redenen niet bij de selectie zit, heeft zijn plaat daar moeten afstaan aan Elmo Lieftink. De 21-jarige Lieftink maakte vorig seizoen deel van van de selectie van Jong Vitesse die kampioen werd en zit sinds dit seizoen bij de selectie van het eerste.
Een ware topper in Amsterdam gaat zeer waarschijnlijk aantonen waar Ajax en Vitesse na de winterstop echt staan. De Amsterdammers zijn de trotse koploper van de Eredivisie en Vitesse lijkt momenteel best of the rest te zijn, achter de top drie. Zijn de verhoudingen vanavond in de ArenA zoals de ranglijst dat doet vermoeden, of weet Vitesse iedereen te verassen? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

AFC Ajax
De winterstop is in Amsterdam uitermate rustig. Vooralsnog is er niets gebeurd qua transfers en met nog een week te gaan lijken er zich ook geen veranderingen aan te kondigen in de selectie van de koploper. En de rust rondom de transfers is heerlijk. Ajax begon vorige week de tweede seizoenshelft met een 1-0 zege tegen ADO den Haag en zag Feyenoord (tijdelijk) afhaken in de strijd om de koppositie. De Amsterdammers werken daarnaast ook nog eens met een bijna fitte selectie. Doelman Jasper Cillessen, die vorige week hard in zijn gezicht werd geraakt door Ruben Schaken, trainde gewoon mee met de groep. Slechts aanvoerder Davy Klaassen is niet fit. De middenvelder is herstellende van een knieblessure en heeft inmiddels de training wel hervat. Volgende week zal hij waarschijnlijk gewoon weer bij de selectie zitten. Ajax staat vanavond tegen Vitesse op de rand van een record. Tot op heden scoorden de Amsterdammers 99 keer in thuiswedstrijden tegen Vitesse. De eerste treffer van de thuisploeg zal dus een jubileumtreffer zijn.

Vitesse
Ook bij Vitesse is het nog vrij rustig deze januari. Trainer Peter Bosz vertrok uit Arnhem, maar qua spelers lijkt het balletje nog niet echt aan het rollen te zijn. Maar dat zal in de laatste week waarschijnlijk niet zo blijven. Verdedigers Kelvin Leerdam en Rochdi Achenteh zijn op zoek naar een nieuwe werkgever, nadat ze bij de Arnhemmers uit de gratie zijn geraakt. Vitesse begon vorige week 2016 met een zege tegen Cambuur en hoopt die start vanavond een goed vervolg te kunnen geven in de topper tegen Ajax. Net als bij de tegenstanders heeft Vitesse slechts één blessure in de selectie. Nathan is op de weg terug van zijn blessure, maar nog niet fit genoeg om te kunnen spelen. Tegen de top drie zat het Vitesse vooralsnog niet mee dit seizoen, maar de nieuwe trainer Rob Maas heeft goede hoop dat die trend vanavond wordt doorbroken. ‘In die wedstrijden waren we wellicht nog niet ver genoeg, nu misschien wel’, aldus de oefenmeester. Eerder dit seizoen werd het in Arnhem 1-3, maar de laatste uitwedstrijd van Vitesse tegen Ajax (december 2014) leverde een 0-2 zege in de beker op voor Vitesse.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.