AZ Alkmaar Zaterdag, 26. September 2015
Heracles Almelo
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 15. / Schot met rechts  (Mattias Johansson)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jeffrey Gouweleeuw 17. / Kopbal  (Muamer Tanković)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Jaroslav Navrátil 76. / Schot met links  (Paul Gladon)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Muamer Tanković 81. / Schot met rechts  (Robert Mühren)

90'

AZ heerste in het AFAS Stadion, maar het werd nog even spannend in het AFAS Stadion. Een kwartier voor tijd kwam Heracles Almelo via Jaroslav Navratil terug tot 2-1. Even later besliste Muamer Tanković echter de wedstrijd in het voordeel van AZ.
90'
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
90'
De kruising! AZ had vanavond natuurlijk veel vaker moeten scoren! Nu is het invaller Thom Haye die heel dicht bij een volgende AZ-treffer is. Het afstandsschot van de jonge middenvelder spat echter uiteen op de kruising.
88'
Wát een kans voor AZ! Dat moet natuurlijk de 4-1 zijn. Jop van der Linden geeft een afgemeten vrije trap op Joris van Overeem, die van een meter of vijf de bal tegen Bram Castro kopt.
86'
Een kansje voor Heracles Almelo! Robin Gosens mikt een vrije trap op het hoofd van Wout Weghorst, die de bal ruim over kopt.
83'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
83'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
82'
Gele kaart voor Muamer Tanković (AZ Alkmaar)
De aanvaller trekt na het maken van het doelpunt zijn shirt uit. Consequentie: een gele kaart.
81'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Muamer Tanković
Dit lijkt de beslissing in de wedstrijd! Tanković trekt vanaf rechts naar binnen, omspeelt twee Heraclieden en schiet de bal vervolgens via de hand van Bram Castro in het doel: 3-1!
78'
'Alles of niets' wordt er door het uitpubliek gezongen. De Heraclieden hebben nog iets meer dan tien minuten om de gelijkmaker te maken.
76'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 2:1 door Jaroslav Navratil
Het gaat nog spannend worden in Alkmaar! Paul Gladon bereikt met een voorzet van links de vrijstaande Navratil, die de bal van dichtbij met zijn linker in het doel schiet.
75'
Ver naast! Een afvallende bal uit een hoekschop komt terecht bij Peter van Ooijen, die de bal op zijn pantoffel neemt. Een leuke poging, maar Gino Coutinho wordt er niet warm of koud van.
75'
Het alles-of-niets-spel is begonnen bij Heracles Almelo. Met de lange bal worden spitsen Wout Weghorst en Paul Gladon gezocht.
72'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Peter van Ooijen
72'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Thomas Bruns
71'
Nog een kleine twintig minuten te spelen in het AFAS Stadion. AZ lijkt de eerste thuisoverwinning van het seizoen te gaan boeken. Heracles Almelo is niet bij machte om het de thuisploeg echt lastig te maken.
68'
Gele kaart voor Ben Rienstra (AZ Alkmaar)
De middenvelder van AZ tikt de bal weg bij een vrije trap van Heracles Almelo en krijgt daarvoor een gele prent.
66'
De beslissing blijft vooralsnog uit! Daar was de volgende grote kans voor AZ. Na een mooie één-twee met Robert Mühren komt Muamer Tanković in kansrijke positie. Het schot van de buitenspeler gaat weliswaar richting doel, maar daar staat nog altijd Bram Castro opgesteld. Hij brengt met zijn voeten redding.
65'
Vincent Janssen blijft ook na vanavond nog droog staan bij AZ. De spits speelde als aanspeelpunt geen onverdienstelijke wedstrijd, maar had zijn doelpuntje moeten meepakken tegen Heracles.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
64'
Heracles Almelo begon goed aan de tweede helft, maar het is AZ dat de controle over de wedstrijd weer heeft overgenomen. De bezoekers uit Almelo dreigen tegen hun tweede nederlaag van het seizoen aan te lopen.
62'
Goed ingrijpen van Iliass Bel Hassani! De middenvelder van Heracles Almelo voorkomt met een uitstekende tackle dat Ben Rienstra een vrije doortocht krijgt.
60'
Ridgeciano Haps met zijn eerste kans van de wedstrijd. De invaller probeert vanaf links voor te geven, maar zijn voorzet gaat over de achterlijn.
57'
Ook Markus Henriksen krijgt een hele grote kans op de 3-0, maar zijn inzet wordt knap gepareerd door Bram Castro.
56'
Bal van de lijn! Muamer Tanković met een heerlijke actie! Eerst omspeelt hij Ramon Zomer, vervolgens stift hij de bal over Bram Castro heen. Joey Pelupessy is echter op tijd terug om de bal van de lijn te halen.
56'
De ene linksback verlaat het veld, de andere linksback komt erin. Het lijkt erop dat Rajko Brežančić ergens last van had.
55'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
55'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Rajko Brežančić
54'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
De rechtsback van AZ gaat veel, maar dan ook echt veel te hard door op Thomas Bruns. De (nieuwe) aanvoerder van Heracles Almelo mag van geluk spreken dat hij het er zonder kleerscheuren vanaf brengt.
53'
Gino Coutinho gaat bij een hoekschop van Heracles Almelo onder de bal door, maar het komt de AZ-doelman niet duur te staan. Daar komt-ie goed weg!
53'
AZ heeft het niet makkelijk in de eerste minuten na rust. De Heraclieden zetten veel druk en hebben veel balbezit.
50'
Dabney dos Santos met een enorme kans op de 3-0! Wout Weghorst zorgt bijna voor de 2-1, maar niet veel later krijgt AZ een megakans. Mattias Johannsson loopt zich vast in het strafschopgebied van Heraclse Almelo, maar de thuisploeg krijgt alsnog een goede mogelijkheid. Van dichtbij schiet Dos Santos de bal tegen Bram Castro aan.
49'
Wout Weghorst met de volgende kans van Heracles Almelo! De Heraclieden zijn in de tweede helft goed uit de startblokken gekomen! Een hoekschop wordt door alles en iedereen gemist en komt uiteindelijk bij Weghorst terecht. De spits probeert de bal met de binnenkant van zijn voet te plaatsen, maar schiet over.
48'
Daar was Paul Gladon bijna doorgebroken! De vervanger van Oussama Tannane wordt diep gestuurd, maar Mattias Johansson sper zijn weg.
46'
Thomas Bruns en Jaroslav Navratil hebben afgetrapt voor de tweede helft.
46'
45'

AZ leidt halverwege de wedstrijd met een comfortabele 2-0 voorsprong tegen Heracles Almelo. Markus Henriksen zorgde na iets meer dan een kwartier spelen voor de 1-0. Niet veel later maakte Jeffrey Gouweleeuw uit een hoekschop ook het tweede AZ-doelpunt. De bezoekers uit Almelo laten vooralsnog niet zien waarom ze de tweede plek in de Eredivisie bezetten.
45'
45'
En ook Vincent Janssen verzuimt de 0-3 te maken! Wat een kansen voor AZ in de blessuretijd van de eerste helft. Muamer Tanković geeft een fantastische pass richting de spits van AZ, die van dichtbij echter over schiet.
45'
Een foutje van Bram Castro wordt niet afgestraft! De doelman van Heracles Almelo heeft geen goed antwoord op het schot van Vincent Janssen. Dabney dos Santos kan uit de rebound de 0-3 maken, maar zijn schot wordt gekraakt door Castro.
45'
De extra tijd in de eerste helft bedraagt liefst vijf minuten. Dat komt natuurlijk door de blessurebehandeling van Ben Rienstra.
43'
Een mooie tegenaanval van AZ levert geen doelpunt over. Via Vincent Janssen, Markus Henriksen en Joris van Overeem komt de bal bij Dabney dos Santos terecht. De jonge middenvelder schiet richting het Heracles-doel, maar zijn schot is ongevaarlijk. Bram Castro kan simpel redding brengen.
41'
Ben Rienstra verlaat het veld, maar het lijkt erop dat hij wel door kan spelen.
40'
Beweging op de bank bij AZ. Ben Rienstra moet wellicht zelfs worden vervangen.
38'
Oef! Veel bloed in het gezicht van Ben Rienstra, die in een luchtduel is geraakt door het hoofd van Paul Gladon. Het lijkt erop dat de middenvelder van AZ wat hechtingen nodig heeft.
35'
Dat scheelt niet veel! Wout Droste kopt een bal te zacht terug richting Bram Castro. Vincent Janssen hoopt eerder bij de bal te zijn dan de doelman van Heracles Almelo, maar dat is hij niet. Met zijn voeten werkt Castro de bal buiten zijn eigen strafschopgebied.
34'
Het antwoord is nee. De hoekschop komt wel terecht bij een Heraclied, Ramon Zomer, maar hij kopt de bal ruim naast.
33'
Heracles Almelo krijgt een hoekschop nadat een voorzet van Robin Gosens via het been van Mattias Johansson over de achterlijn gaat. Kunnen de Heraclieden nu wat forceren?
33'
Het loopt nog niet bij Heracles Almelo, de verrassing van het Eredivisie-seizoen. Ook Iliass Bel Hassani zit niet lekker in de wedstrijd. De middenvelder probeert een schot op doel te lossen, maar zijn inzet haalt de achterlijn niet eens.
31'
Bij Heracles Almelo is nu Thomas Bruns de captain. Hij neemt de aanvoerdersband over van de gewisselde Mark-Jan Fledderus.
28'
Niet alleen Mark-Jan Fledderus, maar ook Brahim Darri heeft het veld verlaten. De aanvaller is niet geblesseerd, dus trainer John Stegeman zal ongetwijfeld niet tevreden met hem zijn.
27'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Robin Gosens
27'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
27'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Jaroslav Navratil
27'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Mark-Jan Fledderus
26'
De Heraclieden staan even met tien man op het veld, nu Mark-Jan Fledderus het speelveld heeft verlaten.
25'
Mark-Jan Fledderus maakt het wisselgebaar. Hij heeft last van zijn hamstring en gaat op de grond liggen. Jaroslav Navratil wordt waarschijnlijk zijn vervanger.
23'
AZ maakt vanavond zijn eerste doelpunten in een thuiswedstrijd in de Eredivisie dit seizoen. Tegen Ajax (0-3), Willem II (0-0) en Roda JC (0-1) scoorden de Alkmaarders niet.
20'
AZ krijgt een vrije trap op een metertje of dertig. Het is uiteraard Jop van der Linden die achter de bal gaat staan. De vrijetrappenspecialist mikt de bal een paar meter over. Daarnaast maakte een AZ'er in het muurtje een overtreding.
19'
Gele kaart voor Ramon Zomer (Heracles Almelo)
De verdediger van Heracles is de eerste speler die deze wedstrijd geel krijgt. Hij wordt bestraft voor een overtreding op Vincent Janssen.
17'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Jeffrey Gouweleeuw
En het is meteen ook 2-0! Nadat Vincent Janssen vlak na de openingstreffer een kans op een tweede doelpunt mist, is het even later wel raak voor de thuisploeg. Uit een hoekschop kopt Jeffrey Gouweleeuw raak.
15'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Markus Henriksen
Daar is de voorsprong voor AZ! Vincent Janssen bereikt met een hakje Mattias Johansson, die Markus Henriksen vrij voor het doel zet. De middenvelder hoeft alleen maar zijn voet tegen de bal te zetten en scoort de 1-0.
15'
Als Ajax vanavond punten laat liggen tegen FC Groningen, kan Heracles Almelo de koppositie in de Eredivisie overnemen. Op dit moment leiden de Amsterdammers na een uur spelen met 1-0 tegen de Groningers.
13'
Brahim Darri houdt voor een paar seconden de verdediging van AZ bezig, maar als Joris van Overeem erbij komt, is de Heraclied snel de bal kwijt. De 21-jarige buitenspeler is tot nu toe de gevaarlijkste man bij de bezoekers.
11'
Het is een levendige openingsfase in het AFAS Stadion, waar beide ploegen al een hele goede kans hebben gekregen m de score te openen. De thuisploeg heeft in de eerste minuten van de wedstrijd het meeste initiatief.
8'
En daar is Heracles Almelo bijna met de voorsprong! In de tegenaanval wordt Brahim Darri gevonden, die met wat geluk in een goede schietpositie terechtkomt. Hij bereikt Iliass Bel Hassani, wiens schot via een AZ-been naast het doel gaat.
8'
Bal op de lat! Daar was bijna de voorsprong van AZ. Muamer Tanković ontdoet zich van Mike te Wierik en stift de bal vervolgens over Bram Castro, maar op de lat.
7'
Vincent Janssen wrijft even over zijn hoofd. De spits houdt aan een duel met Mike te Wierik pijn over.
6'
De Almeloërs zegevierden daarnaast midweeks tegen Vitesse. In een zinderende wedstrijd won Heracles Almelo met 4-1 in de verlenging. De Arnhemmers stonden na negentig minuten spelen met nog maar acht man op het veld.
5'
Heracles Almelo verloor dit seizoen nog maar één keer, in de openingswedstrijd tegen Roda JC. Daarna wonnen de Heraclieden vijf keer: van NEC Nijmegen, SC Cambuur, FC Twente, ADO Den Haag en PSV.
3'
Uit de tweede hoekschop die AZ krijgt, kopt Vincent Janssen de bal hoog over het doel van keeper Bram Castro.
2'
Aan de andere kant krijgt AZ de eerste hoekschop van de wedstrijd, nadat een schot van Vincent Janssen wordt geblokt door een Heraclied.
1'
Iliass Bel Hassani legt de bal in de eerste minuut van de wedstrijd al achter Gino Coutinho, maar het doelpunt van de middenvelder wordt afgekeurd wegens (overduidelijk) buitenspel.
1'
AZ heeft de wedstrijd in gang gebracht!
1'
Opstellingen: Bij AZ begint Gino Coutinho in de basis. De doelman maakt zijn competitiedebuut voor de Alkmaarders. Dat betekent dat Sergio Rochet zijn basisplaats kwijt is geraakt. Hij is door een blessure vanavond niet eens aanwezig.

De Heraclieden leken zonder grote wijzigingen aan de wedstrijd te beginnen, maar Oussama Tannane doet niet mee in het AFAS Stadion. Hij is geblesseerd en wordt vervangen door Paul Gladon.

In Alkmaar staat vanavond een wedstrijd op het programma tussen een van de negatieve en een van de positieve verrassingen van het Eredivisie-seizoen. AZ, dat teleurstellend veertiende staat, neemt het op tegen nummer twee Heracles Almelo. Je kunt hier een uur voor aanvang de opstellingen van beide teams vinden.

Wisselvallig AZ

AZ plaatste zich dit seizoen knap voor de Europa League door twee kwalificatierondes te overleven. In de Eredivisie vallen de resultaten vooralsnog echter tegen. De Alkmaarders veroverden in zes speelrondes slechts vijf punten. Tegen De Graafschap werd twee weken geleden de enige overwinning van het seizoen geboekt. Ook de doelpuntenproductie valt tegen bij AZ: het team van trainer John van den Brom wist in vier van de zes wedstrijden niet te scoren.

Heracles in topvorm

Wie had verwacht dat Heracles Almelo na zes wedstrijden in de top van de Eredivisie zou staan? De Heraclieden zijn dé verrassing van het seizoen en hebben slechts één punt achterstand op Ajax, de koploper van de Nederlandse competitie. De grote man bij Heracles Almelo is Oussama Tannane. De buitenspeler maakte dit seizoen al vijf goals en was goed voor één assist.

In de beker

Beide clubs kwamen midweeks uit in het toernooi om de KNVB beker. AZ nam het in het AFAS Stadion op tegen VVV-Venlo, dat al vroeg in de wedstrijd met tien man kwam te staan. Door doelpunten van Jop van der Linden, Muamer Tanković (2x), Robert Mühren en Markus Henriksen (2x) werd de club uit de Jupiler League met 6-1 verslagen.

Heracles Almelo slaagde erin om in het Polman Stadion Vitesse uit te schakelen. Het werd een zinderende wedstrijd in Almelo. Vitesse stond na negentig minuten spelen nog met acht man op het veld, maar verdedigde wel een 0-1 voorsprong. Robin Gosens maakte in de blessuretijd de cruciale gelijkmaker. In de verlenging liep Heracles Almelo over de acht van Vitesse heen. Het werd uiteindelijk 4-1.

Vorig seizoen

AZ zegevierde vorig seizoen twee keer tegen Heracles Almelo. In het (oude) Polman Stadion werd het 0-3 door doelpunten van Steven Berghuis, Guus Hupperts en Muamer Tanković. In Alkmaar won AZ met 3-1. Aron Jóhannsson, Berghuis en Markus Henriksen tekenden toen voor de goals van de thuisploeg. Brahim Darri deed wat terug namens de Heraclieden.