AZ Alkmaar Zaterdag, 21. November 2015
18:30 uur
sc Heerenveen
3:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 6. / Schot met rechts  (Luciano Slagveer)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 15. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Mounir El Hamdaoui 40. / Schot met rechts  (Vincent Janssen)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 69. / Schot met links  (Alireza Jahanbakhsh)

90'
De tweede helft was niet meer zo aantrekkelijk als de eerste, maar er viel nog steeds genoeg te beleven. Beide ploegen zochten opnieuw de aanval, maar het was het sterkere AZ dat scoorde na rust. Opnieuw was het Janssen die scoorde, ditmaal op aangeven van Jahanbakhsh. De zege van AZ kwam in het vervolg van de tweede helft geen moment in gevaar, mede doordat Veerman in de slotminuten voor een leeg doel naast schoot.
90'
90'
Wat een kans voor Veerman! Voor open goal schiet de ingevallen spits de bal van dichtbij naast de lege goal. Dat had een doelpunt moeten zijn.
90'
Kansen in de slotminuut voor AZ om de 4-1 te maken. Janssen en invaller Haye krijgen het leder echter niet voorbij doelman Mulder.
89'
De laatste keer dat AZ in eigen huis won van de Friezen uit Heerenveen was zes seizoenen geleden. Toen werd het 4-1. Mounir El Hamdaoui zorgde destijds met een kopbal voor het tweede Alkmaarse doelpunt.
88'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
88'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
86'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
86'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mounir El Hamdaoui
84'
St. Juste maakt ruimte voor het schot en schiet van iets buiten het Alkmaarse zestienmetergebied hard in. Met een prima redding voorkomt Coutinho dat we nog een spannende slotfase krijgen.
82'
Janssen ligt op de grond na een duel met Otigba. Het lijkt erop dat de spits de hand van de Friese verdediger in zijn gezicht krijgt. Van opzet is echter geen sprake en Lindhout fluit dan ook niet voor een overtreding.
79'
Vorig jaar won Heerenveen met 0-1 in Alkmaar. Het doelpunt werd, al voor rust, gemaakt door Daley Sinkgraven, tegenwoordig uitkomend voor Ajax. Het lijkt er allesbehalve op dat de Friezen hier vanavond nog met een punt of meer weg zullen gaan.
76'
Uit een lage hoekschop wordt Slagveer bereikt op de rand van de zestien. Die maalt echter compleet over de bal heen waardoor het leder bij toeval voor de voeten van St. Juste belandt. Die schrikt van de plotselinge kans en schiet slecht in: geen aansluitingstreffer.
75'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Simon Thern
75'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Caner Çavlan
74'
Heerenveen verloor nog niet onder de leiding van de nieuwe tijdelijke coach Foppe de Haan, maar zal nu toch echt snel een doelpunt moeten gaan maken om hier nog een resultaat te behalen.
71'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
71'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jordy Buijs
69'
Gele kaart voor Erwin Mulder (sc Heerenveen)
Mulder krijgt geel voor aanmerkingen op de leiding na de goal van Janssen.
69'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Vincent Janssen
Een curieus doelpunt voor AZ, maar hij telt! Jahanbakhsh houdt de bal binnen bij de zijlijn, al denken ze daar bij Heerenveen anders over, en geeft voor op Janssen. Via het been van een Friese verdediger schiet de spits het leder achter Mulder.
68'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Stefano Marzo
68'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Lucas Bijker
67'
Nu smeken ze bij Heerenveen om een strafschop na een duel tussen Slagveer en Luckassen. Scheidsrechter Lindhout ziet er echter geen overtreding in en dus volgt er geen strafschop voor de Friezen.
65'
Bij AZ smeken ze om een tweede kaart voor Bijker. De verdediger van Heerenveen raakt zijn weggelopen tegenstander inderdaad, maar het is te zwaar om daar een tweede gele kaart voor te geven.
62'
Een vrije trap van Jahanbakhsh wordt door niemand aangeraakt, zeilt gevaarlijk richting de goal van Mulder en eindigt rakelings naast de paal. Dat zag er dreigend uit!
61'
Langzaam nemen de bezoekers in deze fase het initiatief over van AZ. In deze wedstrijd ligt het initiatief echter nooit lang bij dezelfde ploeg want beide elftallen zijn continu op zoek naar de aanval. Het maakt het een heerlijke wedstrijd om naar te kijken!
57'
Wat een save van Coutinho zeg! Namens Heerenveen mag Larsson aanleggen voor een vrije trap vanaf ruim 22 meter van de goal van AZ. Larsson heeft een heerlijke pegel in huis, maar de redding van Coutinho is zo nodig nog fraaier.
56'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
56'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
51'
De eerste kans na rust is voor de thuisploeg. De mee opgekomen Johansson geeft voor op Janssen. Die probeert voor zijn tegenstander te komen, maar dat lukt maar half. De inzet van Janssen verdwijnt naast de goal van Mulder. Diezelfde Mulder vangt uit de hoekschop die volgt een kopbal van El Hamdaoui.
48'
Gele kaart voor Lucas Bijker (sc Heerenveen)
Bijker was al gewaarschuwd, houdt nu het shirt van Jahanbakhsh vast en krijgt het eerste geel van deze wedstrijd. Het levert hem een schorsing op.
46'
Nadat we in de rust getuige zijn geweest van een heus huwelijksaanzoek rolt de bal weer in Alkmaar. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
Een erg leuke eerste helft in Alkmaar om te aanschouwen leverde voor rust drie treffers op. Heerenveen kwam al vroeg op voorsprong dankzij een echte spitsengoal van Te Vrede, maar tien minuten later stond het alweer gelijk. El Hamdaoui raakte de paal waarna Janssen de rebound binnenschoot. Beide ploegen bleven aanvallen en kregen kansen. AZ ging echter met een voorsprong rusten. Janssen zette El Hamdaoui vrij voor de prima keepende Mulder en de aanvaller faalde niet.
45'
44'
Mulder houdt zijn ploeg op de been! Weer vinden El Hamdaoui en Janssen elkaar en het is de laatste die de Friese doelman test. Mulder bokst het harde schot van de spits van AZ uit zijn doel.
40'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Mounir El Hamdaoui
Daar is de voorsprong voor AZ! Het is Janssen die aan de basis staat van het doelpunt van El Hamdaoui. Met een heerlijke steekbal zet Janssen El Hamdaoui namelijk vrij voor Mulder. De aanvaller van weleer omspeelt de Friese keeper en schiet vanuit een moeilijke hoek knap raak.
38'
El Hamdaoui probeert vanuit een erg lastige hoek om Mulder te verrassen. Zijn schot zeilt ruim naast de goal van Heerenveen. Dat was niet de beste optie op zoek naar de voorsprong.
36'
Een prima tussenkomst van Ortíz en daarmee voorkomt hij dat de geheel vrijstaande Te Vrede bij de tweede de voorzet van Slagveer binnen kan werken. Goed verdedigend werk van de middenvelder uit Paraguay!
35'
Met een heerlijke redding voorkomt Mulder de 2-1 van AZ! Janssen legt klaar voor El Hamdaoui en die pegelt de bal vanaf twintig meter snoeihard richting de Friese goal. Mulder redt met een knappe save.
31'
Janssen toont zich gevaarlijk! Hij krijgt het leder vanaf rechts aangespeeld, neemt aan en wil de bal met een soort omhaal in het doel van Mulder werken. De inzet van Janssen mist kracht en levert zijn ploeg geen doelpunt op. Toch knap gedaan van die spits van AZ.
28'
Een goede kans voor Te Vrede nu! De voorzet van rechts wordt door Luckassen verlengd waardoor Te Vrede plots een mogelijkheid krijgt. Hij wil vol uithalen, maar raakt de bal niet goed: naast.
26'
Het veld in Alkmaar is nat en dat zorgt voor bij beide verdedigingen voor hachelijke momenten. Uitglijders zorgen af en toe voor veel paniek. Echte kansen leverde het beide ploegen tot dusver nog niet op.
23'
Wederom een goede lage voorzet vanaf links van Brežančić. Ditmaal is Janssen het eindpunt. De spits van AZ raakt de bal echter helemaal verkeerd waardoor het leder voorlangs rolt.
21'
Buijs, de vervanger van de geschorste Van den Berg, gaat achter de bal staan. Hij schiet het leder echter hoog over. Kans verkeken.
20'
Ortíz haalt Çavlan naar de grond op een voor Heerenveen fijne positie. De afstand tot het doel van Coutinho bedraagt 24 meter. Kan dit wat opleveren voor de Friezen?
19'
Achttien keer eerder stonden beide ploegen in Alkmaar in de Eredivisie tegenover elkaar. Van die achttien ontmoetingen won de thuisploeg er slechts vijf. Heerenveen ging er zeven keer met de overwinning vandoor.
15'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Vincent Janssen
En het staat alweer gelijk! Brežančić stoomt op op links en geeft voor op El Hamdaoui. Die schuift de bal van binnen de zestien bekeken op de paal. Janssen toont zich attent en schiet van dichtbij de rebound tegen de touwen. Twee doelpunten binnen het kwartier, dat belooft nog wat!
13'
Na een fijne combinatie van AZ krijgt Ortíz de mogelijkheid om vanaf een meter of twintig uit te halen. De middenvelder heeft een prima schot in huis en dwingt daarmee Mulder tot een redding.
10'
Drie hoekschoppen van Larsson in korte tijd leveren geen gevaar op voor AZ. De thuisploeg verdedigt goed en laat de Friezen niet aan koppen toekomen.
6'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Mitchell te Vrede
Daar is de eerste treffer van deze avond al! Thorsby stuurt Slagveer diep. Slagveer is zijn tegenstander te snel af en geeft prima voor op Te Vrede. De spits kruipt voor tegenstander Gouweleeuw en schiet van dichtbij het leder hard achter de kansloze Coutinho. Een leuk begin van deze wedstrijd!
5'
Een evenwichtig begin van deze wedstrijd. Beide ploegen zoeken voorzichtig de aanval. Veel passes komen echter nog niet op hun bestemming aan.
1'
Na een indrukwekkende en werkelijk waar muisstille minuut stilte wegens de aanslagen in Parijs heeft scheidsrechter Lindhout gefloten voor het begin van de wedstrijd. AZ trapt af. Een duel tussen twee ploegen die graag aanvallend voetbal spelen, laat dat een voorbode zijn voor veel doelpunten vanavond!
1'
De vervanger van de geblesseerde Ridgeciano Haps bij AZ is Rajko Brežančić. In het centrum van de Alkmaarse verdediging staan Jeffrey Gouweleeuw en Derrick Luckassen. Bij sc Heerenveen wordt aanvoerder Joey van den Berg vervangen door Jordy Buijs. Simon Thern begint opnieuw op de bank.

Na de tumultueus verlopen interlandbreak begint vanavond de Eredivisie aan speelronde dertien. Een van de duels die op het programma staat is het treffen tussen AZ en sc Heerenveen. In het AFAS Stadion te Alkmaar trappen beide ploegen om half zeven af. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u op deze zaterdag live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij AZ tegen Heerenveen.

AZ
De ploeg uit Alkmaar kent tot dusver een zeer wisselvallig seizoen en staat na twaalf gespeelde wedstrijden met vijftien punten op de tiende plek in de Eredivisie. AZ won vier duels, speelde er drie gelijk en verloor vijfmaal. Van de laatste vier ontmoetingen in de Eredivisie wonnen de Alkmaarders er slechts een. Dat was echter wel een knappe overwinning. In Arnhem werd Vitesse namelijk met 0-2 verslagen. Dat terwijl Vitesse in eigen huis tot nu toe alleen nog punten had verspeeld tegen koploper Ajax. Opvallendste AZ-speler bij Vitesse – AZ was Markus Henriksen. De uitblinker bij de Alkmaarse ploeg was bij beide doelpunten betrokken. Hij verzorgde de assist bij het eerste doelpunt van Vincent Janssen en maakte zelf de 0-2. Ondanks het wisselvallige seizoen heeft de leiding bij AZ vertrouwen in trainer John van den Brom want deze week bereikten club en trainer een mondeling akkoord over contractverlenging. Van den Brom had een contract tot het einde van dit seizoen, maar verbindt zich tot 2017 aan AZ, met een optie tot 2018.

Voorafgaand aan het treffen met Heerenveen toonde Van den Brom zich tevreden over de fitheid van zijn elftal. En die fitheid is nodig ook want de komende weken heeft AZ een vol programma met wedstrijden in de Eredivisie, de Europa League en de KNVB Beker. Van den Brom klaagt echter allesbehalve over het volle programma. “Geloof me, drie wedstrijden per week is voor fitte spelers het lekkerste ritme en ik durf wel te stellen dat wij fit zijn”, aldus de coach van de Alkmaarders. Gelukkig voor hem keerden ook zijn internationals na soms lange reizen weer fit terug in Alkmaar. Zo kwam Celso Ortíz in zijn thuisland Paraguay in actie tegen Bolivia en reisde Alireza Jahanbakhsh met Iran af naar het Oceanische eiland Guam. Van den Brom kan vanavond geen beroep doen op Jop van der Linden, Fernando Lewis en Ridgeciano Haps. Zij zijn beiden geblesseerd.

Sc Heerenveen
De Friezen uit Heerenveen begonnen dramatisch aan dit seizoen. Uit de eerste negen duels werd namelijk slechts een zege behaald. Op de eerste dag van het nieuwe seizoen werd nummer laatst De Graafschap in Heerenveen verslagen. Daarna bleef een overwinning uit met als gevolg het opstappen van trainer Dwight Lodeweges. Oudgediende en sc Heerenveen-boegbeeld Foppe de Haan nam het stokje over van Lodeweges en sindsdien vergaat het de club een stuk beter. Onder De Haan verloor Heerenveen namelijk nog niet. Uit bij Willem II speelde de ploeg gelijk (2-2) waarna zeges volgden op rivaal SC Cambuur en FC Twente. Door die overwinningen staan de Friezen nu twaalfde. Het verschil met AZ bedraagt slechts een punt en bij een zege in Alkmaar wipt Heerenveen dus over AZ heen op de ranglijst. “In de beeldvorming lijkt AZ een stuk verder, maar het gaatje is klein”, zo zei De Haan dan ook tijdens de persconferentie waarin hij vooruitblikte op het treffen van zaterdagavond.

De trainer van de Friese club verwacht een lastig duel voor zijn ploeg in Alkmaar, maar ziet ook kansen. “AZ heeft een aardige ploeg, ze kunnen goed voetballen. AZ maakt de meeste goals in de zestien. In Janssen hebben ze een prima spits, hij scoort en levert veel strijd. Achterin is AZ echter kwetsbaar, ze krijgen veel goals tegen”, aldus De Haan. In Alkmaar moet De Haan het vanavond doen zonder aanvoerder Joey van den Berg. Hij is geschorst. Het meespelen van Joost van Aken is nog onzeker. Hij is op de weg terug na een slepende hamstringblessure waardoor hij bijna een half jaar uit de roulatie was. Jerry St. Juste en Morten Thorsby raakten tijdens de interlandperiode geblesseerd, maar kunnen allebei in actie komen tegen AZ. In de spits kiest De Haan opnieuw voor Mitchell te Vrede die hij naar eigen zeggen net iets beter vindt dan Henk Veerman.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.