16:45 uur
AZ Alkmaar
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Bryan Linssen 31. / Schot met links
2 : 0 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 90. / Schot met rechts  (Jarchinio Antonia)

90'
AZ is in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Met een Europees duel in de benen is de ploeg van Van den Brom niet bij machte om veel grote kansen te creëren. Robert Mühren kreeg de grootste kans voor AZ, maar hij stuitte op Padt. FC Groningen liet kans op kans liggen om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Uiteindelijk is het goud haantje Mahi die in de blessuretijd voor opluchting zorgt in de Euroborg door de 2-0 te maken.
90'
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Mimoun Mahi
En toch weer het goud haantje. AZ krijgt de bal niet weg. Mahi krijgt de bal van Jarchinio Antonia en schiet binnen van z'n tien meter uit een lastige hoek goed binnen. Zijn vierde doelpunt dit seizoen.
90'
Van Overeem krijgt de bal bij Hupperts. Op de achterlijn geeft hij de bal voor, maar het wordt een makkelijke vangbal voor Padt.
90'
Schot Janssen gekraakt en kan makkelijk gepakt worden door Padt. FC Groningen heeft kansen gehad om de wedstrijd te beslissen maar laat AZ in leven. Kan AZ dat nog afstraffen?
90'
AZ pompt de bal telkens in de zestien metergebied, maar zonder succes. En moet bij balverlies oppassen voor de tegenstoot van FC Groningen.
90'
Maar liefst zes minuten blessuretijd. De laatste strohalm voor AZ.
90'
Het antwoord is nee, weer kan FC Groningen makkelijk verdedigen.
89'
Voorzet van Hupperts wordt geblokt en levert een hoekschop op. Kan AZ nu wel eindelijk gevaarlijk worden via een corner?
87'
Mahi mist!
Goud haantje Mahi kan ook een kans missen. Met wat geluk komt de bal bij de invaller terecht, maar Mahi schiet van dichtbij net naast de verkeerde kant van de paal.
86'
AZ verdient op basis van de tweede helft de gelijkmaker, maar gaat het de ploeg nog lukken om die 1-1 op het scorebord te zetten. Er is veel druk naar voren, maar is het genoeg? De wilskracht is er, maar de precisie ontbreekt tot nu toe.
84'
Fernando Lewis raakt geblesseerd achter na het duel met Abel Tamata. Voor John van den Brom de mogelijkheid om nog een aanvaller te brengen in de persoon van Guus Hupperts.
84'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
84'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
83'
De slotfase is de leukste fase van de wedstrijd. Over en weer gaat het spel en beide teams laten kansen liggen.
81'
Dat had de beslissing moeten zijn
Linssen geeft de steekbal op De Leeuw. De spits kan van zo'n acht meter vrij uithalen, maar ziet zijn inzet voorlangs gaan. Grote kans voor Groningen om de wedstrijd te beslissen.
80'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
80'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
79'
Mühren die moet erin!
De invaller komt oog-in-oog met Padt, maar de keeper kan redding bieden. Dat had de gelijkmaker moeten zijn voor AZ!
78'
Het wordt alles of niets voor AZ. De Alkmaarders gaan vol voor de gelijkmaker.
76'
Het was even afwachten of Markus Henriksen door kon, maar de middenvelder kan blijven staan. Dat betekent dat middenvelder Ben Rienstra eruit wordt gehaald en dat John van den Brom een extra aanvaller brengt in de persoon van Vincent Janssen.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
73'
Het spel ligt even stil door een blessure bij Markus Henriksen. De middenvelder krijgt de schoen van Albert Rusnák in zijn gezicht.
70'
Met nog twintig minuten te spelen mag Hedwiges Maduro de kleedkamer opzoeken. Zijn vervanger Etiënne Reijnen, oud-AZ'er, gaat naast Rasmus Lindgren spelen in het hart van de verdediging en Johan Kappelhof schuift een linie naar voren.
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Etiënne Reijnen
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
69'
AZ schuift steeds meer op naar voren en creëert ook wat kleine mogelijkheden. Kunnen de Alkmaarders nog energie vinden om de gelijkmaker te forceren?
67'
Daar had meer ingezeten voor AZ
Een mooie lange bal van Joris van Overeem komt voor de voeten van dos Santos zo'n twaalf meter voor het doel. De aanvaller neemt direct de bal op zijn slof, maar raakt de bal totaal verkeerd. Zo wordt het een gemakkelijke prooi voor Padt.
64'
Weer gaat Rochet onder de bal door en weer kan FC Groningen niet profiteren. De AZ-doelman ontsnapt voor de tweede keer vanmiddag.
63'
Muamer Tanković schiet de bal van zo'n veertig meter blind naar voren waar geen AZ'er in de buurt is. De creativiteit ontbreekt vandaag bij AZ.
60'
Een kwartier gespeeld in de tweede helft. AZ is op zoek naar de gelijkmaker, maar tot nu toe zonder al te veel dreiging. De Alkmaarders creëren weinig kansen op deze zondagmiddag.
58'
Markus Henriksen probeert van twintig meter op het doel van Padt te vuren. De middenvelder raakt de bal niet optimaal en produceert een afzwaaier. Vorig seizoen was de Noor de grote man aan de kant van AZ met twee doelpunten, maar vandaag is er nog geen heldenrol voor hem weggelegd.
56'
John van den Brom komt met zijn eerste wissel. Back Rajko Brežančić verlaat het veld en voor hem komt Robert Mühren in de plaats. Dat betekent dat AZ 433 gaat spelen met Haps als back en de voorhoede met Mühren, dos Santos en Muamer Tanković.
56'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
56'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Rajko Brežančić
54'
Kans voor De Leeuw
FC Groningen neemt een vrije trap, terwijl AZ nog zit te slapen. Bryan Linssen geeft de bal goed voor. Rochet komt zijn doel uit, maar gaat onder de bal door waardoor De Leeuw de bal in één keer op het lege doel schiet. Zijn poging verdwijnt in de eerste ring.
51'
AZ krijgt vanmiddag meer hoekschoppen mee dan FC Groningen, maar de Alkmaarders doen weinig met deze buitenkansjes. Dit seizoen heeft de club nog niet gescoord uit een hoekschop en ook vandaag lijkt het er niet van te komen.
51'
Van der Linden mag nogmaals een hoekschop nemen. Dit keer blijft de bal gevaarlijk liggen in het zestien metergebied, maar de bal valt net niet goed voor een AZ'er waardoor FC Groningen alsnog de bal kan wegtrappen.
50'
Mahi neemt van z'n dertig meter een vrije trap. De invaller krijgt de bal over de muur, maar Rochet kan makkelijk vangen.
49'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Hateboer houdt Muamer Tanković net over de middenlijn vast aan zijn shirt. Dat is de eerste gele kaart voor FC Groningen.
48'
FC Groningen komt sterk uit de kleedkamer en zet direct druk naar voren. Gevaarlijk wordt het niet voor de Groningers.
46'
Danny Hoesen blijft in de kleedkamer achter. De spits heeft last van een blessure en hij wordt vervangen door topscoorder Mimoun Mahi. Hoesen moest afgelopen donderdag ook al van het veld af met een blessure. De wissel verandert niets aan de manier van spelen voor FC Groningen: een spits voor een spits. AZ komt ongewijzigd uit de kleedkamer.
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
46'
45'
Tegenvallende eerste helft met weinig hoogtepunten. FC Groningen is de gevaarlijkste ploeg. En na ruim een half uur spelen is het Bryan Linssen die de terechte voorsprong op het scorebord zet. AZ heeft moeite om kansen te creëren en na 45 minuten voetballen is er nog geen grote kans te noteren voor de Alkmaarders.
45'
45'
Fernando Lewis geeft de bal laag voor en Ridgeciano Haps besluit om over de bal te stappen, terwijl zelf schieten een betere optie was. Het idee is aardig van Haps, maar Muamer Tanković kan niet bij de bal.
42'
In het strafschopgebied krijgt Rasmus Lindgren de bal tegen zijn arm. Scheidsrechter Nijhuis ziet geen opzet in het spel en laat door spelen.
41'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
Jeffrey Gouweleeuw is het niet eens met de leiding en krijgt van scheidsrechter Nijhuis voor dat commentaar geel.
40'
Gele kaart voor Rajko Brežančić (AZ Alkmaar)
Tweede gele kaart voor AZ. Rajko Brežančić komt te laat bij Bryan Linssen en krijgt geel.
39'
De beste corner van de voet van Dabney dos Santos. Toch is ook deze bal een prooi voor Padt.
37'
De voorzet van Joris van Overeem wordt door FC Groningen verwerkt tot hoekschop. Weer weet AZ de bal niet goed voor te krijgen.
35'
FC Groningen trok steeds meer de wedstrijd naar zich toe en creëerde ook kansen. De ploeg van Van de Looi neemt terecht de voorsprong. Toch zit er een luchtje van buitenspel aan dat doelpunt.
31'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Bryan Linssen
De gevaarlijkste ploeg komt terecht op voorsprong. De lange bal van Hedwiges Maduro komt terecht bij Bryan Linssen. De aanvaller legt de bal klaar voor Danny Hoesen. Op het schot van Hoesen kan Rochet nog redding brengen. In de rebound is de doelman kansloos op het schot van Bryan Linssen.
31'
Onder applaus begint Mimoun Mahi aan zijn warming-up. De topscoorder van FC Groningen heeft al drie doelpunten gescoord als invaller dit seizoen.
29'
Jop van der Linden schiet de tweede hoekschop voor AZ. Zijn bal is een prooi voor Padt die onder druk de bal weg stompt.
27'
Hans Hateboer geeft de steekbal op Danny Hoesen. De spits haalt de achterlijn, maar het lukt hem niet de bal voor te geven. Zijn voorzet verdwijnt over de achterlijn.
24'
De eerste hoekschop voor AZ levert voor de Alkmaarders geen kans op. Sergio Padt stompt de bal makkelijk weg.
22'
Goed schot Bryan Linssen
Abel Tamata komt met de voorzet, maar de bal is te hoog voor de kleine Michael de Leeuw. De bal komt uiteindelijk over vele schijven toch nog terecht bij Bryan Linssen. Van veertien meter kan hij uithalen en zijn bal gaat rakelings naast de paal.
20'
Veel balverlies en slordigheden over en weer. Het lukt zowel AZ als FC Groningen nog niet de wedstrijd onder controle te krijgen. Toch lijkt FC Groningen beter in de wedstrijd te komen.
17'
Danny Hoesen verlengt een vrije trap knap met zijn hoofd. Hedwiges Maduro staat randje buitenspel maar mag verder. De oud-Ajacies kan van dichtbij binnen koppen, maar raakt de bal verkeerd op zijn knie. De bal rolt daardoor een metertje naast.
16'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
Halverwege de helft van FC Groningen komt Ridgeciano Haps gevaarlijk inglijden bij Johan Kappelhof. De middenvelder is te laat en raakt niet de bal en dat levert hem geel op.
15'
Een kwartier gespeeld in de Euroborg. In de openingsfase zijn er nog geen kansen gecreëerd door beide ploegen.
13'
Kopballetje van Ridgeciano Haps. Op aangeven van Dabney dos Santos kan de middenvelder van acht meter richting het doel koppen. Sergio Padt ziet de bal twee meter naast rollen.
10'
Op de rand zestien wordt Markus Henriksen gevloerd door Hedwiges Maduro. Scheidsrechter Nijhuis ziet geen aftreding en laat doorspelen.
8'
Johan Kappelhof houdt Muamer Tanković vast. Dat levert AZ een vrije trap op aan de linkerkant op zo'n twintig meter van het doel. Dabney dos Santos staat achter de bal, maar zijn trap is teleurstellend. De bal verdwijnt in de muur.
6'
Een rustig begin in de Euroborg. Er wordt door beide ploegen in balbezit rustig getikt rond de middenlijn. Het aftasten is begonnen.
4'
Dabney dos Santos zoekt Muamer Tanković met een lange bal. De bal is iets te hard waardoor keeper Sergio Padt makkelijk kan vangen.
2'
Met een lange bal wordt spits voor het eerst Danny Hoesen gezocht. De bal is te hard. Sergio Rochet controleert de bal op zijn borst en schiet vervolgens de bal over de zijlijn.
1'
We zijn begonnen in de Euroborg!
1'
AZ zal vanmiddag spelen in een 442-formatie. Trainer John van den Brom was ontevreden over het spel zijn ploeg tegen Partizan Belgrado en heeft zijn elftal op vier plaatsen gewijzigd. De voorhoede vanmiddag bestaat uit Dabney dos Santos en Muamer Tanković. Dat betekent dat Guus Hupperts en Vincent Janssen op de bank beginnen. Ook Mattias Johansson en Thom Haye zijn door hun trainer gepasseerd. Hun vervangers heten Fernando Lewis en Ridgeciano Haps.

Bij FC Groningen geen wijzigingen in de basisopstelling. De wedstrijdselectie is identiek aan de selectie van afgelopen donderdag.

Voorbeschouwing:
We sluiten het voetbalweekend in de Eredivisie af in de Euroborg waar FC Groningen en AZ om 16.45 aftrappen. Vorig jaar gingen de Alkmaarders er met de drie punten vandoor. In de rust stond FC Groningen nog voor, maar in de tweede helft ging AZ met 2-4 over de Groningers heen. Hoe zal het dit seizoen vergaan? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik heet jullie van harte welkom bij dit duel!

Europese nederlagen
De terugkeer in Europa werd geen groot feest voor FC Groningen. Thuis in de Euroborg werden de Groningers op een 0-3 nederlaag getrakteerd door Olympique Marseille. Voor aanvang hoopte Groningen stiekem op een stunt, maar na negentig minuten voetballen kwamen de mannen van een koude kermis thuis. Op alle fronten werden de Groningers afgetroefd.

Ook AZ Alkmaar liep in de Europa League tegen een nederlaag op. Partizan Belgrado was met 3-2 te sterk voor de Alkmaarders. Trainer John van den Brom was vooral geschrokken van de manier waarop zijn ploeg begon. “Zoals wij aan de wedstrijd begonnen, zo slap... Er waren in de eerste helft maar twee jongens die hun ding hebben gedaan. Ik heb weinig goede dingen gezien. Ik heb me geërgerd aan het balverlies, maar ook aan het verhaal in balbezit. Er lag veel ruimte. Die hebben we niet benut”, aldus een ontevreden trainer na afloop voor de camera’s van Fox Sports.

Competitie is andere koek
In de competitie staat FC Groningen onderaan het linkerrijtje op de negende plaats. De ploeg van Erwin van de Looi behaalde dit seizoen zeven punten. Tegen Excelsior en SC Heerenveen de volle winst en een gelijkspel tegen FC Twente maakt zeven. De vraag is hoe FC Groningen omgaat met een Europese wedstrijd in de benen. Dat moet dan gebeuren tegen AZ, de nummer drie van vorig jaar. “Er zijn diverse wisselingen geweest bij AZ en het is allemaal wat jonger geworden. Het team heeft een jong en fris elan en er zit toekomst in”, aldus Van de Looi op de clubwebsite.

De Alkmaarders kennen een slow start in de competitie. Vorige week pakte AZ voor het eerst de drie punten tegen De Graafschap. Lukt het AZ dit keer wel om na een Europees duel de drie punten binnen te slepen in de competitie. Vooralsnog konden de Alkmaarders na een doordeweekse inspanning niet de zege pakken in de Eredivisie. Trainer John van den Brom eist van zijn ploeg dat de concentratie er bij de aftrap is: “Het is wel een katertje dat we moesten verwerken. Een wedstrijd afsluiten is moeilijk als je verliest. Het heeft echter niet veel zin om er te lang bij stil te blijven staan omdat we zondag weer aan de bak moeten”, aldus de trainer op de clubsite.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Welke tweeëntwintig spelers mogen beginnen is een uur voor aanvang te vinden onder het kopje wedstrijddetails.