Feyenoord Zondag, 6. Maart 2016
16:45 uur
SC Cambuur
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jens Toornstra 36. / Schot met rechts  (Michiel Kramer)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Martijn Barto 70.
2 : 1 Torinfos in de Ticker Dirk Kuyt 79. / Kopbal
3 : 1 Torinfos in de Ticker Eljero Elia 85. / Schot met links  (Bilal Başaçıkoğlu)

90'
Met pijn en moeite heeft Feyenoord de drie punten in Rotterdam behouden. Na rust was het Cambuur die nadrukkelijk de gelijkmaker zocht. En met nog twintig minuten te spelen was het Barto met de 1-1. Toch trokken de Rotterdammers aan het langste eind. Dankzij Dirk Kuyt en Eljero Elia werd de zege veilig gesteld.
90'
90'
Nog drie minuten te spelen in De Kuip.
89'
Wissel in bij Feyenoord -> Jan-Arie van der Heijden
89'
Wissel uit bij Feyenoord -> Karim El Ahmadi
86'
Feyenoord-huurling Wessel Dammers is in de ploeg gekomen voor Mac-Intosch.
86'
Wissel in bij SC Cambuur -> Wessel Dammers
86'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Calvin Mac-Intosch
85'
Doelpunt voor Feyenoord, 3:1 door Eljero Elia
Bilal Başaçıkoğlu zet zijn actie goed door en Elia is attent en reageert sneller dan de Cambuur-verdedigers. En maakt de 3-1.
83'
Gele kaart voor Karim El Ahmadi (Feyenoord)
De middenvelder van Feyenoord gaat op de bon nadat hij te laat is met zijn tackle.
82'
Cambuur heeft de hoop op een goed resultaat nog niet opgegeven. De Friezen blijven de aanval zoeken.
79'
Doelpunt voor Feyenoord, 2:1 door Dirk Kuyt
Uit het niets de voorsprong. Toornstra haalt hard uit en Nienhuis kan het harde schot alleen tegenhouden, maar de rebound is een prooi voor Kuyt.
78'
Feyenoord zoekt de aanval, maar doet dat niet goed. Telkens is er miscommunicatie.
75'
De Friezen geloven in meer, helemaal omdat de paniek bij Feyenoord groot is. De Rotterdammers spelen zonder zelfvertrouwen en zijn de organisatie compleet kwijt.
72'
Wat maakt Feyenoord het zich weer moeilijk. De Rotterdammers laten Cambuur komen en krijgen zo de gelijkmaker om de oren.
70'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:1 door Martijn Barto
Daar is de gelijkmaker al. Uit de hoekschop wordt de bal op de lat gekopt en komt terecht bij Barto. Hij duwt de bal met zijn lichaam over de doellijn en tekent zo voor de gelijkmaker.
68'
De man van de assist gaat eruit, Michiel Kramer, en zijn vervanger is Bilal Başaçıkoğlu. Dat betekent dat Kuyt in de spits gaat spelen en dat Bilal naar de rechterflank gaat.
68'
Wissel in bij Feyenoord -> Bilal Başaçıkoğlu
68'
Wissel uit bij Feyenoord -> Michiel Kramer
67'
Hoekschop voor Cambuur. De bal wordt naast geschoten door Barto.
65'
Dubbele wissel bij Cambuur. Er zit meer in voor de Friezen en Marcel Keizer brengt met Rai Vloet en Keven van Veen vers bloed.
65'
Wissel in bij SC Cambuur -> Rai Vloet
65'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Sander van de Streek
65'
Wissel in bij SC Cambuur -> Kevin van Veen
65'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Sjoerd Overgoor
64'
Toornstra bijna met zijn tweede!
Uit een moeilijke hoek test de middenvelder de reflexen van Nienhuis. De doelman let goed op.
63'
Er valt weinig te genieten voor de supporters op de tribunes. De tweede helft is niet best.
61'
De bal kan makkelijk weggewerkt worden en er lijkt een counter mogelijkheid in te zitten voor Feyenoord, maar de Rotterdammers spelen het niet goed uit.
60'
Kongolo maakt de overtreding op Sander van de Streek en Cambuur krijgt een vrije trap halverwege de Feyenoord-helft.
57'
Feyenoord tikt rustig rond en op zoek naar dat gaatje.
54'
Het schot van Elia gaat via de vingertoppen van Nienhuis op de paal. De hoekschop van Feyenoord is ongevaarlijk.
53'
Cambuur durft Feyenoord nu onder druk te zetten wat telkens zorgt voor snel balbezit. De Friezen hebben wel moeite om echt gevaarlijk te worden.
51'
Een rustig begin van beide ploegen.
48'
Durven de Friezen in de tweede helft meer lef te tonen? De 1-0 achterstand is overbrugbaar en in de eerste helft hield Cambuur knap stand.
46'
Lukt het Feyenoord de voorsprong over de streep te trekken? Over 45 minuten weten we het antwoord.
46'
45'
Halverwege staat Feyenoord met 1-0 voor. De Rotterdammers hebben het meeste balbezit maar stuiten vaak op de gele muur. Cambuur kreeg een klein kansje via Peersman. Tien minuten voor tijd komt Feyenoord op de terechte voorsprong via Toornstra. Achteraf blijkt dat Kramer, de aangever, in buitenspelpositie stond en dat het doelpunt niet geldig is. Het is het arbitrale trio ontgaan waardoor Feyenoord met 1-0 de rust in gaat.
45'
45'
Er komt een minuutje bij.
44'
Het schotje van Elia is een gemakkelijke prooi voor Leonard Nienhuis.
43'
Kramer kopt de hoekschop, getrapt door Toornstra, net over.
42'
Nog een paar minuten voor rust. Feyenoord staat terecht voor en het is wachten op de 2-0. Wellicht nu als Feyenoord een hoekschop mag nemen.
39'
Gele kaart voor Erik Bakker (SC Cambuur)
Gele kaart nummer twee volgt snel. Bakker is te laat met zijn tackle op Elia en krijgt ook geel te zien.
39'
Uit de beelden blijkt dat Kramer buitenspel stond bij het doelpunt. De treffer had dus niet mogen tellen.
38'
Gele kaart voor Tonny Vilhena (Feyenoord)
De eerste kaart van de wedstrijd. Vilhena speelt de bal te ver voor zich uit en in zijn poging om de bal te halen, tackelt hij zijn tegenstander Mac-Intosch.
36'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Jens Toornstra
Mooi doelpunt Feyenoord! Karsodorp geeft de bal voor op Kramer. De spits controleert de bal met zijn borst en geeft vervolgens de bal breed op Toornstra. Voor de middenvelder is het dan een koud kunstje om de 1-0 op het scorebord te zetten.
34'
Cambuur krijgt een makkelijke vrije trap mee. Byrne geeft de bal weer lekker voor, alleen is zijn voorzet net iets te scherp.
31'
Feyenoord zoekt nadrukkelijk de voorsprong, maar de Rotterdammers hebben moeite tegen het goed-georganiseerde Cambuur.
29'
Karsdorp stuurt Toornstra weg, maar de voorzet van de middenvelder komt net niet goed voor een Feyenoorder.
28'
De voorzet van Elia komt terecht op het hoofd van Kramer, de bal gaat nipt naast. Het doelpunt had toch niet geteld, omdat de spits buitenspel stond.
25'
Jack Byrne draait een bal heerlijk voor het doel. De kopbal van Peersman belandt in het zijnet. Wel een voorbeeld van Cambuur dat de laatste minuten meer van zich afbijt.
24'
Het schot van Vilhena van 25 meter gaat ruim over.
20'
Bakker komt een heel eind, maar op het moment dat de aanvoerder wil voor geven zit Kuyt er tussen. Toch probeert Cambuur er wel uit te komen en bij vlagen lukt dat ook.
17'
Wat een kans!
Goede combinatie tussen Kuyt en El Ahmadi levert bijna een kans op voor Michiel Kramker. De boomlange spits kan er net geen teen tegenaan krijgen.
17'
Hoekschop voor Feyenoord. Vilhena geeft voor, maar Barto kan makkelijk weghalen.
15'
Een kwartier gespeeld in De Kuip. Het is nog wachten op kansen in De Kuip. Feyenoord heeft de bal en Cambuur houdt de deur dicht.
12'
Het spel ligt even stil, omdat Elia last heeft van zijn enkel.
10'
Kramer geeft de bal voor op Elia, maar de rappe vleugelspeler gaat neer op het moment dat de bal voorbij komt. Peersman raakt Elia licht aan waardoor de Feyenoorder ten val wordt gebracht. De scheidsrechter ziet er echter niets in.
8'
Er zijn nu nog vele lege plekken in De Kuip. De Rotterdamse supporters zijn het niet eens met het beleid van hun club. Feyenoord keurde afgelopen donderdag een spandoek niet goed en daar waren de supporters het niet mee eens. Als protestactie komen enkele supporters pas na de twaalfde minuut het stadion binnen.
6'
Feyenoord en Cambuur hebben de minste punten behaald in 2016. Feyenoord vier punten en de Friezen drie punten.
4'
Het spelbeeld in De Kuip is duidelijk. Feyenoord heeft de bal en zoekt de aanval en Cambuur wacht rustig af.
2'
Feyenoord zoekt direct de aanval, maar Dirk Kuyt wordt niet gevonden door Kongolo.
1'
Feyenoord heeft afgetrapt. We zijn begonnen in De Kuip.
1'
Never change a winning team. Trainer Giovanni van Bronckhorst begint met dezelfde elf spelers als tegen AZ. Wel zijn er drie wijzigingen in de wedstrijdselectie. Tweede doelman Pär Hansson is geblesseerd. Als reservedoelman op de bank zit vanmiddag jongeling Justin Bijlow. Ook Miquel Nelom en Simon Gustafson zitten bij de selectie. Dat gaat ten koste van Bart Nieuwkoop en Renota Tapia.

Bij SC Cambuur is verdediger Martijn van der Laan er niet bij wegens ziekte. Zijn vervanger is Calvin Mac-Intosch.

Goedenmiddag voetbalfans! We sluiten de Eredivisie-zondag af in De Kuip, waar de Rotterdammers SC Cambuur op bezoek krijgen. Kan Feyenoord het goede gevoel van de bekerkraker vasthouden? Of is het Cambuur die een belangrijke stap zet richting lijfsbehoud? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zal vanaf 16.45 live verslag doen van deze wedstrijd. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen van beide ploegen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

Finale is binnen
Het was de week van de waarheid. En met de competitiezege op FC Utrecht en de winst in de bekerkraker op AZ kan Feyenoord spreken van een uitstekende week. De derde plek in de Eredivisie is heroverd en de finale in de eigen Kuip is binnen. En om de week compleet te maken moet de wedstrijd tegen SC Cambuur drie punten op leveren. Eerder dit seizoen ging dat in Leeuwarden nog moeizaam. Toen kwam Feyenoord pas in het laatste kwartier langszij door doelpunten van Dirk Kuyt en Michiel Kramer.

Aanvoerder Kuyt hoopt dat Feyenoord nu doordrukt. Eerder dit seizoen ging Feyenoord na een bekeroverwinning in de competitie onderuit. Dat moet nu anders zijn. Kuyt op de clubwebsite: “Voor ons als team ligt er dus een mooie uitdaging om te laten zien dat we van het verleden geleerd hebben. Tegen Cambuur moeten we met dezelfde overtuiging aan de wedstrijd beginnen als donderdag. Het spel van de eerste helft tegen AZ moet de norm zijn. We moeten uitstralen dat er in De Kuip niets te halen valt, zoals we dat in de eerste seizoenshelft hebben gedaan. Na de winterstop waren we dat even kwijt, maar tegen AZ was dat weer stukken beter.”

Handhaving is het toverwoord
Het is onderin stuivertje wisselen voor De Graafschap en SC Cambuur. Vorige week boekte de ploeg uit Leeuwarden een broodnodige zege op PEC Zwolle. De 1-0 winst zorgde ervoor dat Cambuur de laatste plek van hand deed aan De Superboeren. Het verschil is slechts twee punten. Plek vijftien, en handhaving zonder nacompetitie, is nog ver weg. Op dit moment is er een verschil van negen punten. Het wordt nog een hels karwei voor de Friezen om ook volgend jaar verzekert te zijn van Eredivisie-voetbal.

Na zeven nederlagen op een rij was daar vorige week opeens de knappe winst op PEC Zwolle. Wat volgens trainer Marcel Keizer voor vertrouwen zorgt: “Ik vond ons tegen Zwolle ook met veel vertrouwen spelen, daar was ik zelfs een beetje door verrast. Maar wat nog de meeste voldoening geeft is dat we ook goed speelden en de betere ploeg waren.” Tegenstander Feyenoord heeft ook na een slechte serie de weg naar boven gevonden. “Ze hebben nu twee keer op rij gewonnen en dat doen ze goed. We gaan zondag proberen daar een goed resultaat te halen, en dat moet ook, want we hebben nog niks en moeten nog veel meer winnen”, besluit de trainer op de officiële clubsite.

Om kwart voor vijf zal het duel beginnen in De Kuip. Tot dan!