Heracles Almelo Zaterdag, 23. Januari 2016
18:30 uur
De Graafschap
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Brahim Darri 37. / Schot met rechts  (Peter van Ooijen)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Thomas Bruns 73. / dir. vrije trap
2 : 1 Torinfos in de Ticker Andrew Driver 87. / Schot met links  (Nathan Kabasele)

90'
Heracles Almelo had in de tweede helft al wat minder moeite met De Graafschap. In helft één kwam het nog erg goed weg met de 1-0 voorsprong, maar in de laatste 45 minuten liet de uitploeg het niet meer zien en was het logisch dat de voorsprong bleef. Hier had Heracles wel nog een treffer voor nodig; in de 73ste minuut zorgde Thomas Bruns voor de 2-0 door een vrije trap prima binnen te krullen. Dit doelpunt bleek achteraf nodig, want in de 87ste minuut scoorde Andrew Driver nog voor De Graafschap. Het bleef uiteindelijk bij 2-1, waardoor Heracles zegevierde en de nummer vier van de Eredivisie is.
90'
90'
Gele kaart voor Robin Pröpper (De Graafschap)
Robin Pröpper doet een vergeefse poging om de counter van Heracles te voorkomen en krijgt als het spel is stilgelegd nog een gele kaart.
90'
Iliass Bel Hassani móét het daar afmaken voor Heracles nadat hij de defensie van De Graafschap voorbij is en aanlegt van ruim tien meter. Hij krijgt de bal over.
87'
Doelpunt voor De Graafschap, 2:1 door Andrew Driver
Het wordt toch nog spannend in Almelo! Met nog drie minuten te spelen knalt Andrew Driver keihard de 2-1 binnen na een voorzet van Vincent Vermeij, die werd verlengd door invaller Kabasele.
83'
Robin Gosens, die zijn basisplek vandaag kwijt is geraakt, mag nog even meedoen. Hij vervangt doelpuntenmaker Darri.
83'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Robin Gosens
83'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
82'
Darri vormt nogmaals een dreiging voor de De Graafschap-defensie. Hij trekt naar binnen in het strafschopgebied en legt terug op Navratil, maar die weet niet tot een schot te komen.
77'
Het spel van De Graafschap is lang niet zo goed als in de eerste helft. Een vrije trap van Lion Kaak gaat huizenhoog over; typerend voor de tweede helft van de Superboeren.
75'
Het laatste kwartier mag Nathan Kabasele nog proberen het de verdediging van Heracles lastig te maken. Hij vervangt Peters.
75'
Wissel in bij De Graafschap -> Nathan Kabasele
75'
Wissel uit bij De Graafschap -> Cas Peters
73'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 2:0 door Thomas Bruns
Daar is de beslissing voor de thuisploeg! Thomas Bruns krult een vrije trap van ruim 25 meter op prachtige wijze binnen. Jurjus komt er niet aan.
72'
Gele kaart voor Mark-Jan Fledderus (Heracles Almelo)
Fledderus neemt een vrije trap terwijl het fluitsignaal nog niet had geklonken. Volgens arbiter Mulder een gele kaart waard.
71'
Darri móét daar zijn tweede van de avond maken! Alleen een verdediger en een keeper staan hem nog in de weg als hij van tien meter van het doel tot een poging mag komen. De verdediger is een sta-in-de-weg voor de vleugelaanvaller.
70'
Mark Diemers maakt zijn debuut voor De Graafschap. De FC Utrecht-huurling mag de laatste twintig minuten in actie komen in plaats van Karim Tarfi.
70'
Wissel in bij De Graafschap -> Mark Diemers
70'
Wissel uit bij De Graafschap -> Karim Tarfi
69'
Ook voor Peter van Ooijen zit het erop. Zijn vervanger is Jaroslav Navratil.
69'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Jaroslav Navratil
69'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Peter van Ooijen
66'
Youssef el Jebli maakt de wedstrijd vol voor De Graafschap. Hij komt voor Bryan Smeets, die daar gefrustreerd is.
66'
Wissel in bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
66'
Wissel uit bij De Graafschap -> Bryan Smeets
61'
Gele kaart voor Cas Peters (De Graafschap)
Peters incasseert een gele kaart van arbiter Siemen Mulder na een charge op Mark-Jan Fledderus
59'
Wéér het houtwerk voor De Graafschap!
Het doelnet is nog niet geraakt door De Graafschap, het aluminium al drie keer. Van de Pavert verschalkt een dramatisch vallende Weghorst in een kopduel en passeert ook Castro, maar de bal belandt op de paal.
58'
Darri kan opvallend makkelijk naar binnen trekken en een schot produceren. Harde poging, maar Jurjus kan de bal over tikken.
55'
Goede voorzet van Wout Droste op Wout Weghorst, die net niet uitkomt met zijn kopbal.
50'
De Graafschap heeft ook in de tweede helft aspiraties om richting het doel van Heracles te voetballen. Echt veel gebeurt er alleen nog niet in Almelo.
46'
45'
Het spel hield niet over, met name van de virtuele nummer vier Heracles Almelo, maar we hebben een doelpunt gezien in Almelo. De thuisploeg creëerde in de openingsfase de eerste kans van de wedstrijd, maar die kreeg Peter van Ooijen op onbegrijpelijke wijze naast. Vervolgens raakte De Graafschap twee keer het houtwerk. Karim Tarfi schoot van afstand tegen de paal nadat goalie Bram Castro de bal als naast had verklaard, waarna ook Bryan Smeets door het aluminium werd tegengehouden. De middenvelder krulde de bal richting korte hoek, maar via Castro en de lat werd het geen goal. Nog niet eens een minuut daarna viel het doelpunt aan de andere kant wel. Brahim Darri trok naar binnen om van ruim twintig meter in de verre hoek, waarmee hij de ruststand op het scorebord zette. Hiermee mag het erg blij zijn, aangezien De Graafschap het betere van het spel had in de eerste helft.
45'
42'
Ted van de Pavert krijgt daar een behoorlijke kans op de gelijkmaker! De verdediger kopt uit een vrije trap maar net over.
37'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 1:0 door Brahim Darri
Aan de andere kant komt Heracles op voorsprong! Weghorst laat slim lopen, waarna Darri naar binnen kan trekken en in de verre hoek kan krullen. De openingstreffer is dan toch voor de Heraclieden.
37'
Bryan Smeets schiet tegen de lat!
Middenvelder Smeets ontvangt de bal aan de rand van het strafschopgebied en krult hard tegen de lat. Weinig geluk voor De Graafschap.
33'
Beide teams gooien lange ballen heen en weer zonder echt positieve uitkomsten. Echt verzorgd opgebouwde aanvallen hebben we nog niet gezien.
29'
Een prima lange dieptepass van Van Ooijen, maar wat Darri vervolgens doet wordt niet met tevredenheid ontvangen door de supporters. Hij lijkt de bal in één keer over Jurjus heen te willen wippen, maar dat gaat compleet de mist in.
28'
Weinig kansen in deze fase van de wedstrijd, waarin beide ploegen op zoek zijn naar het gaatje om tot een kans te komen. Vooralsnog zijn zowel Heracles als De Graafschap te slordig om hunzelf mogelijkheden te bieden.
24'
Wanneer Heracles eindelijk door het middenveld heen is gekomen, komen frequent de individuele kwaliteiten in de aanval bovendrijven. Daar schuilt het gevaar voor De Graafschap, dat zelf veel meer kansen nodig heeft om tot een doelpunt te komen.
21'
Zo zitten we al op een aantal wapenfeiten van beide ploegen. Het spel is niet fantastisch, met voornamelijk de nummer zes van de Eredivisie die teleurstelt vooralsnog. Het is wachten tot het eerste doelpunt valt.
17'
Gele kaart voor Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Ramon Zomer begaat een overtreding op Cas Peters en ontvangt geel.
17'
Karim Tarfi raakt de paal!
Een redelijk slap schot van Tarfi promoveert bijna tot doelpunt. Allereerst produceert Bram Castro een dramatische doeltrap, waarop hij het vervolgende schot laat gaan in de veronderstelling dat hij wel naast ging. Dat komt hem bijna duur te staan, want de bal belandt tegen de binnenkant van de paal.
15'
Jurjus wordt bijna verrast door Thomas Bruns. De middenvelder schiet hard richting de korte hoek vanaf ongeveer 25 meter, de goalie maakt er een corner van.
12'
De Graafschap had even een schrikmoment in minuut vier, maar lijkt de controle over de wedstrijd nu te pakken te hebben. Het speelt grotendeels op de helft van opponent Heracles.
8'
Heracles laat al een aantal keer van zijn slordigste kans zien in de openingsfase. Veel simpele passes gaan de mist in.
4'
Wat een kans voor Peter van Ooijen!
Van Ooijen, die vandaag vanaf de rechtsbuitenpositie start, mist een erg grote kans op 1-0. Een voorzet wordt verlengd tot aan 23-jarige speler, maar volledig vrijstaand krijgt hij de bal slechts in het doelnet. Een aantal mensen in het stadion, waaronder Wout Weghorst, denkt dat de bal erin zit, alleen dat is schijn.
2'
Eerste doelpoginkje komt van Brahim Darri. Een voorzet-achtige poging van de hoek van het strafschopgebied zeilt op doel af, Hidde Jurjus kan de bal makkelijk uit de lucht plukken.
1'
De bal rolt in Almelo! De Graafschap heeft afgetrapt voor het eerste duel van deze Eredivisiezaterdag.
1'
De zaterdagse Eredivisie trapt af met het duel tussen Heracles Almelo en De Graafschap. De Doetinchemmers gaan op bezoek in het vernieuwbouwde stadion van Heracles in de zoektocht naar de broodnodige punten om in de tweede helft van het seizoen handhaving af te dwingen. De thuisploeg zou weliswaar wel een voldoeninggevend resultaat kunnen gebruiken na de zeperd bij FC Twente vorige week. Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen.

Heracles komt bij van afdroging in Enschede
De Almeloërs gingen als nummer vier de winterstop in en gingen de beladen derby tegen FC Twente met hoop tegemoet. De rommelende ploeg uit Enschede was kwetsbaar en absoluut te verslaan. Een zespunter tegen de regionale concurrent was nog nooit gelukt; de eerste Eredivisiewedstrijd van 2016 was de uitgelezen mogelijkheid om dat te bewerkstelligen. Maar niets van dat werd in praktijk gebracht; Twente overklaste Heracles met 4-0 en de Almeloërs keerden beduusd huiswaarts. Trainer John Stegeman was duidelijk: "Zo snel mogelijk vergeten en doorgaan." Aan de spelers de taak om tegen hekkensluiter De Graafschap te laten zien of dat gelukt is. De huidige nummer zes moet het eigenlijk als vereiste zien de ploeg, die het tot nog toe behoorlijk lastig heeft op het hoogste podium, te verslaan. In de eerste wedstrijd tussen de twee ploegen lukte dat in ieder geval. Toen Heracles op bezoek ging op de Vijverberg was het met 0-1 te sterk voor De Graafschap, door een laat doelpunt van Iliass Bel Hassani.

De Graafschap wil tweede zege vervolg geven
De Superboeren gingen morrend de winterstop in. De eerste zeventien wedstrijden leverden maar vijf punten op; een uitoverwinning tegen SC Cambuur en twee remises, tegen ADO Den Haag en Willem II. Dat de puntenopbrengsten van een seizoenshelft in één adem genoemd kunnen worden, zegt al genoeg. Daarom wisten Jan Vreman en zijn spelers dat er werk aan de winkel was. Dat lieten ze gelijk zien in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft door Excelsior met 2-0 naar huis te sturen. Cas Peters en Vincent Vermeij zorgden voor de doelpunten. Met vijf punten achterstand op de voorlaatste ploeg van de Eredivisie, Cambuur, is de schade absoluut nog te overzien. Als De Graafschap een vervolg geeft aan het goede spel van vorige week, kan Heracles het weleens bijzonder lastig krijgen tegen de rodelantaarndrager.

De Graafschap-rechtsback Nathaniël Will raakte op de doordeweekse training geblesseerd en moet Heracles-uit daarom laten schieten. De 22 spelers die wel hun opwachting maken in Almelo, worden ongeveer een uur van tevoren hier hier bekendgemaakt. Siemen Mulder is vanavond de arbiter.