NEC Nijmegen Zondag, 3. April 2016
12:30 uur
Vitesse
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Anthony Limbombe 45. / Schot met rechts  (Gregor Breinburg)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dario Đumić 81. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lewis Baker 84. / dir. vrije trap

90'
NEC had weliswaar de voorsprong na de treffer vlak voor rust in de eerste helft, alleen leunde in de tweede helft niet achterover. Het ging op zoek naar de 2-0 en kreeg daar in het verloop van het tweede bedrijf meerdere kansen op. In de 81ste minuut viel die bevrijdende treffer dan eindelijk, toen Dumić een afgeslagen bal tegen de touwen werkte. Daarmee was het toch niet beslist; drie minuten later werd het verschil weer hersteld dankzij een heerlijke vrije trap van Vitessenaar Baker. Echter, in het restant van de wedstrijd kon Vitesse geen kansen meer creëren. Daarom bleef het bij 2-1 in de Gelderse derby, een heerlijke overwinning voor het Nijmeegse kamp.
90'
90'
De vierde man geeft vier minuten blessuretijd aan. De Goffert siddert.
90'
Marcel Appiah heeft keihard gewerkt en verlaat onder warm applaus het veld. Mikael Dyrestam komt in het veld.
90'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mikael Dyrestam
90'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Marcel Appiah
88'
Nochtans Vitesse met de aansluitingstreffer het momentum te pakken leken te hebben, komt de ploeg van Maas amper tot kansen in de slotfase.
84'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Lewis Baker
Daar is toch de snelle aansluitingstreffer! Een moment van individuele kwaliteit van Baker, die met een heerlijke vrije trap Jones passeert en daarmee de 2-1 op het scorebord zet.
82'
Gele kaart voor Kevin Diks (Vitesse)
Diks is het in het verloop van de goal niet eens geweest met de arbitrage en heeft dat verbaal gemeld bij scheidsrechter Makkelie. Daarvoor kreeg hij een gele kaart.
81'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 2:0 door Dario Dumić
Daar is de beslissing! Uit een corner blijft de bal hangen op tien meter van het doel. Dumić is alert en knalt de 2-0 binnen. Het is ondenkbaar dat Vitesse deze stand nog om kan buigen.
80'
De tijd begint te dringen in Nijmegen, waar Vitesse maar weinig kansen weet te creëren om tot een gelijkmaker te komen. Brengt de slotfase wel wat?
76'
Voor Roman zit deze Gelderse derby erop. De jonge Jay-Roy Grot maakt het laatste kwartier vol.
76'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Jay-Roy Grot
76'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Mihai Roman
73'
Daar komt de enige doelpuntenmaker van de vorige editie van de Gelderse derby. Valeri Qazaishvili komt in het veld voor Shiran Yeini.
73'
Wissel in bij Vitesse -> Valeri Qazaishvili
73'
Wissel uit bij Vitesse -> Shiran Yeini
71'
Golla brengt een afgeslagen corner van Foor weer in, waarna Roman met een halve omhaal Room probeert te verschalken. De goalie krijgt de bal in twee keer te pakken.
70'
Roman ontsnapt van Kashia en neemt goed aan, alleen heeft te veel tijd nodig om tot een schot te komen. Daarom kan de Georgische verdediger herstellen.
70'
Breinburg probeert een vrije trap van ruim 25 meter met kracht in de korte hoek te missen. Room heeft door dat de bal naast gaat.
68'
Bikel brengt de bal voor het doel met zijn hoofd, waarop Roman net niet bij de bal komt. NEC blijft ondanks de voorsprong op zoek naar het doel van de opponent.
66'
Gele kaart voor Maikel van der Werff (Vitesse)
Van der Werff ontvangt geel voor het hinderen van doelman Jones, die wilde uitschieten.
66'
Nathan is geblesseerd en verlaat het veld. Zijn vervanger is Denys Oliynyk.
66'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
66'
Wissel uit bij Vitesse -> Nathan
65'
Baker krijgt daar een grote kans! Een rappe aanval van de Arnhemmers, waarna de Engelse middenvelder vanaf randje strafschopgebied de bal in de verre hoek probeert te krullen. Dario Dumić gooit zich ternauwernood voor het schot.
63'
Heerlijke pegel van de opgekomen Kane. Hij neemt de bal vanuit de lucht op de slof richting verre hoek, waarna Room goed redt.
59'
Gele kaart voor Lucas Woudenberg (NEC Nijmegen)
Marvelous Nakamba zet een aanval op fraaie wijze op en brengt Milot Rashica aan de bal. De Albaniër probeert Woudenberg te passeren, alleen de linksback houdt tegen. Hij ontvangt daarvoor de eerste kaart van de wedstrijd.
57'
Roman is erg nonchalant en levert de bal zomaar in, alleen Vitesse wordt niet gevaarlijk.
55'
Vitesse probeert er regelmatig uit te komen, alleen ziet daar weinig mogelijkheden toe. Vaak wordt de ploeg van Maas gedwongen tot de lange bal, die maar zelden een positieve uitwerking heeft.
51'
NEC lijkt niet achterover te willen leunen in de openingsfase van de eerste helft. De Nijmegenaren starten een zoektocht naar de 2-0.
47'
Vitesse is vroeg in de tweede helft gevaarlijk. Solanke krijgt zijn hoofd net niet goed achter een voorzet van Baker, waardoor de prooi voor Jones makkelijk is.
46'
45'
Zowel de bal als het initiatief vloog over en weer in de eerste helft. Een vermakelijke eerste helft tussen NEC en Vitesse leek af te stevenen op een 0-0 ruststand. Echter, in de slotminuten van de eerste helft wisten de thuisspelende Nijmegenaren een kans om te zetten in een goal. Een mooie, lange dieptebal van Breinburg kwam terecht bij Limbobme, die na zijn aanname koel scoorde en daarmee zijn ploeg de voorsprong gaf.
45'
45'
Guram Kashia krijgt vlak voor rust nog een kopkans. Hij vindt geen hoek en ziet Jones makkelijk pakken.
45'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Anthony Limbombe
Daar is de openingstreffer voor NEC! Een mooie lange dieptebal van Breinburg wordt goed aangenomen door Limbombe, waarna de buitenspeler koel afmaakt. De Nijmegenaren nemen vlak voor rust de bevrijdende voorsprong.
44'
Baker ontvangt de bal en geeft vanaf de hoek van het strafschopgebied laag voor. De bal is alleen net te scherp, waardoor Jones kan pakken.
41'
Fraaie poging van Gregor Breinburg van zo'n twintig meter. Vanuit stand neemt hij de bal op de slof, maar de bal gaat vrij ver naast.
40'
Solanke kan opvallend makkelijk richting eerste paal rennen bij een corner. Hij krijgt de bal alleen niet goed op zijn hoofd.
37'
Nathan komt los en kan binnen het strafschopgebied tot een schot komen, maar onderweg wordt zijn poging gekraakt door Kane en is het een makkelijke prooi voor Jones.
35'
Danny Makkelie houdt het vooralsnog kort en fluit snel voor een overtreding. Dat draagt er vermoedelijk ook aan bij dat er nog geen kaarten gevallen zijn in deze Gelderse derby - het loopt niet snel uit de hand onder Makkelies gezag.
32'
Vitesse neemt wat meer van het balbezit over en brengt daarmee wat meer rust in de wedstrijd, aangezien de Arnhemmers een minder opportunistische benadering hebben.
28'
Wat een fantastische pegel van Lewis Baker! Van zo'n dertig meter test hij met een harde zwabberbal de keeperskwaliteiten van Brad Jones. De keeper doorstaat deze test door de bal over de lat te tikken.
24'
NEC krijgt twee levensgrote kansen op 1-0! Eerst schiet een verre inworp van Woudenberg door tot aan Limbombe, die dicht bij het doel verzuimt te scoren. Daarop brengt de buitenspeler de bal nog voor het doel tot aan Foor, wiens kopbal gepakt wordt door Room.
23'
Foor stuurt met een mooie bal Mihai Roman weg, alleen de spits laat zich makkelijk wegzetten door Maikel van der Werff.
21'
Mooie zwabberbal van Foor. Van ruim twintig meter zet hij Room aan het werk, waarop de doelman de bal met moeite weet te pareren.
19'
Vitesse werkt zich met een rommelige combinatie door de verdediging van NEC heen. Zowel Nathan, Solanke als Kevin Diks krijgt de kans om de bal in het doel te werken, maar allen verzuimen.
15'
Een seconde na de beëindiging van het eerbetoon voor Johan Cruyff krijgt Solanke de kans om de bal in het doel te prikken. Zijn aanname is goed, maar hij vindt Brad Jones op zijn weg.
13'
Kruiswijk had vandaag een basisplaats verdiend in plaats van Kosuke Ota, maar moet de strijd nu al staken. Diezelfde Ota is zijn vervanger.
13'
Wissel in bij Vitesse -> Kosuke Ota
13'
Wissel uit bij Vitesse -> Arnold Kruiswijk
12'
Dominic Solanke, u weet wel, die meneer die later basisspeler wil worden in de Engelse competitie, draagt vandaag handschoenen. Met twintig graden Celsius en een stralende lentezon in de lucht.
9'
Daar is wederom een gevaarlijk moment! Golla kan wederom relatief vrij inkoppen uit een corner, ditmaal raakt hij het zijnet van het doel van Room.
8'
Nogmaals een schrikmoment voor Vitesse. Anthony Limbombes voorzet draait bijna het doel van Vitesse in, alleen Room weet de bal nog net over het doel te tikken.
7'
Hectisch moment voor het doel van de Arnhemmers. Uit een corner weet Wojciech Golla met een kopbal de bal over Eloy Room heen te lepelen, alleen Guram Kashia haalt weg. Vervolgens heeft Navarone Foor nog een harde inzet richting doel in petto, alleen de bal valt goed voor Vitesse.
5'
De toon is gezet. Beide ploegen beginnen strijdvaardig en fel. De eerste overtreding is daar, van Lucas Woudenberg.
1'
De spandoeken zijn getoond, de indrukwekkende minuut stilte voor Johan Cruyff is geweest, het kan beginnen. De Gelderse derby is onderweg!
1'
Beide ploegen starten met een gewijzigd team aan deze beladen derby. Zo zien we bij NEC Janio Bikel weer in de basis komen voor Joey Sleegers, waardoor het middenveld een wat meer controlerende insteek krijgt. Daarnaast komt Mihai Roman in de basis voor Jay-Roy Grot, die op de basis begint tegen Vitesse. Wojciech Golla vervangt de geschorste Rens van Eijden.

Bij Vitesse staat Arnold Kruiswijk weer in de basis. Hij neemt de verdedigende taken van Kosuke Ota, die in het vorige duel met FC Groningen nog startte, op zich. Ook in de aanval is een en ander veranderd; de geblesseerde Isaiah Brown heeft plaatsgemaakt voor Nathan, eveneens Chelsea-huurling. Datzelfde is Dominic Solanke, die zijn basisplaats heeft veroverd ten koste van Denis Oliynyk.
De Eredivisiezondag van speelronde 29 wordt afgetrapt door de rivalen NEC en Vitesse. Kijkend naar de ranglijst staan de play-offplekken op het spel, maar bovenal staat de Gelderse trots voorop in dit beladen affiche. In beide kampen wordt geëist dat deze historierijke wedstrijd gewonnen wordt. De Goffert is het speeltoneel voor deze zestigste Gelderse derby, waarvan het verslag aan u wordt gebracht door Nino Vermeulen.

Revanche voor NEC
Eerder dit seizoen, op 29 november 2015, was Vitesse overwinnaar van de Gelderse derby. Destijds was een doelpunt van Valeri Qazaishvili genoeg om de winst te pakken in eigen huis. Een pijnlijk moment voor NEC, dat graag met in ieder geval een punt huiswaarts was gekeerd. Nu, op de derde april van 2016, krijgt de ploeg van Ernest Faber de kans zich te revancheren. De huidige nummer negen van de Eredivisie heeft bovendien een zege nodig om aan te haken met de plekken die het recht geven op de play-offs voor Europees voetbal. Bij een nederlaag wordt het erg lastig om daar nog in terecht te komen voor de promovendus, die na twintig speelronden nog de nummer vier van de Eredivisie was.

Vitesse gaat voor de dubbel
De laatste keer dat Vitesse in één seizoen zowel thuis als uit won van NEC, was in het seizoen 1997/98. Als de Arnhemmers een overwinning boeken in Nijmegen, flikt de ploeg van Rob Maas voor het eerst deze eeuw dit kunstje. Dat zou voor de Vitessenaren een fantastisch gevoel zijn. Daarbij zou Vitesse zich een makkelijker positie verschaffen in de strijd om de plekken in de play-offs. Met een overwinning belandt het op een vijfde plek, waarmee het over FC Utrecht en Heracles Almelo heen zou gaan.

NEC moet twee belangrijke spelers missen voor het duel met de grote rivaal. Christian Santos en Rens van Eijden zijn allebei geschorst en spelen zondagmiddag niet mee in De Goffert. Ook Vitesse heeft enkele afwezigen; Piet Velthuizen is sowieso geblesseerd, Isaiah Brown is nog een twijfelgeval. Of deze lappenmand ongewijzigd blijft na deze wedstrijd, is de vraag.

Danny Makkelie krijg de zware taak om deze wedstrijd in goede banen te leiden. De elftallen die hun ziel en zaligheid in dit duel zullen gooien, worden ongeveer een uur van tevoren bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.