Willem II
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Christian Santos 20. / Penalty

90'
Willem II wilde wel, maar was niet bij machte om het NEC echt lastig te maken in de tweede helft. De Nijmegenaren waren slimmer en kwamen amper in de problemen in de laatste 45 minuten. Het laatste kwartier werd het iets grimmiger in De Goffert, met onder andere een rode kaart voor Willem II'er Frank van der Struijk. Hij pakte twee gele kaarten. Mede hierdoor bood ook het slot maar weinig; de tien man van Willem II creëerden geen grote kansen. De eindstand bleef daardoor steken op 1-0, waardoor NEC zich de nummer vijf van de Eredivisie mag noemen.
90'
90'
Debutant Kawaya probeert met een vrije trap debutant Jones te verslaan, maar de Engelsman kan blijven staan terwijl hij de bal pakt. Nog vier minuten aan blessuretijd voor de tien van Willem II.
89'
Gele kaart voor Lucas Woudenberg (NEC Nijmegen)
Nog maar een gele kaart. Woudenberg komt hard in en dat is volgens Kamphuis genoeg voor geel.
85'
Geel-rode kaart voor Frank van der Struijk (Willem II)
Willem II mag in de laatste minuten met tien man proberen een gelijkspel te forceren. Van der Struijk komt hard in bij Golla en ontvangt zijn tweede gele kaart.
84'
Voor Limbombe, die in de eerste helft uitstekend speelde, zit het erop. Mohamed Rayhi is zijn vervanger.
84'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mohamed Rayhi
84'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Anthony Limbombe
81'
Haemhouts probeert het van een kleine 25 meter, maar hij kampt met hetzelfde probleem als veel teamgenoten: de schoten gaan niet op doel. Ruim naast.
79'
Gele kaart voor Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Golla houdt vast bij Falkenburg, die op weg was naar een redelijke scoringskans. Het was volgens Kamphuis niet zwaar genoeg voor rood; geel voor de Pool dus.
77'
Lucas Woudenberg bezorgt geen fantastische voorzet, maar Santos maakt er toch wat van. Zijn kopbal gaat echter ver over.
75'
Sam Lundholm doet het laatste kwartier mee namens NEC. Hij vervangt Sleegers.
75'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Sam Lundholm
75'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Joey Sleegers
73'
Andersen kampt met ogenschijnlijke last aan zijn schouders en wordt van het veld gehaald. Robbie Haemhouts voltooit de laatste wissel van Willem II.
73'
Wissel in bij Willem II -> Robbie Haemhouts
73'
Wissel uit bij Willem II -> Lucas Andersen
71'
Gele kaart voor Joey Sleegers (NEC Nijmegen)
Sleegers komt hard in bij Koppers en ontvangt een gele kaart van Kamphuis.
67'
Falkenburg krijgt tot twee keer toe een mogelijkheid om Jones uit te dagen. Eerst wordt zijn schot geblokt, vervolgens schiet de middenvelder annex aanvaller van Willem II over.
66'
Een slippertje van nieuweling Kawaya zorgt dat de bal terechtkomt bij Foor. Hij probeert, maar het is een makkelijke redding voor Lamprou.
64'
Stijn Wuytens komt dichtbij! Van ruim twintig meter schiet hij een vrije trap weliswaar over de muur, maar de bal gaat naast.
62'
Een lange bal komt terecht op het hoofd van Ojo, die ineens probeert de bal over Jones heen te koppen. Dat mislukt.
58'
Erik Falkenburg schiet een vrije trap van twintig meter hard naast. Jones was verslagen.
57'
Andy Kawaya maakt zijn debuut voor Willem II. De van RSC Anderlecht gehuurde aanvaller komt erin voor Richairo Živković, die weinig aanrichtte deze wedstrijd.
57'
57'
Wissel in bij Willem II -> Andy Kawaya
57'
Wissel uit bij Willem II -> Richairo Živković
55'
De verdedigende stellingen hebben in de tweede helft vooralsnog de voorkeur boven het aanvallende aspect. Weinig spektakel.
50'
NEC begint iets zorgvuldiger aan de tweede helft. Balbezit wordt gekoesterd door de ploeg van Ernest Faber.
46'
We hebben de tweede helft afgetrapt met een nieuw gezicht. Freek Heerkens, naar verluidt geblesseerd, is van het veld gehaald. Zijn vervanger is Dico Koppers.
46'
Wissel in bij Willem II -> Dico Koppers
46'
Wissel uit bij Willem II -> Freek Heerkens
46'
45'
Het balbezit was voor Willem II, de kansen voor NEC. Dit vertaalt zich eveneens in de score. De Nijmegenaren wisten in een goede fase van de uitploeg een penalty te creëren, die door Christian Santos werd benut. De Tilburgers konden niet doen met het balbezit wat ze wilden. NEC kwam zelfs nog dicht bij de 2-0, aangezien Santos in de 32ste minuut tegen de lat kopte. Niettemin bleef het bij 1-0 en is dat ook de ruststand.
45'
43'
Willem II poogt voor het laatst met een gelijke stand te kunnen rusten. De Tilburgers zijn al een halfuur naarstig op zoek naar een doelpunt, maar weet maar weinig echt uitgespeelde kansen te creëren.
39'
De vrije trap van Limbombe belandt in de muur, waarop Santos de bal bij Foor brengt. De middenvelder schiet vanuit de draai maar net naast. Aan kansen geen gebrek in Nijmegen.
38'
Gele kaart voor Freek Heerkens (Willem II)
Freek Heerkens maakt net buiten het strafschopgebied een overtreding op Santos. Geel voor de verdediger.
36'
Aan de andere kant is Willem II weer gevaarlijk! Van der Velden produceert een harde knal van een kleine dertig meter, maar ziet de bal naast gaan.
35'
Knullig uitgespeelde tegenstoot van NEC. Limbombe legt de bal voor aan Joey Sleegers, die vrijstaand in het strafschopgebied tegen het hoofd van Santos aan weet te schieten.
32'
Ook NEC is weer gevaarlijk! Het heeft maar één aanval nodig om er uit te komen. Todd Kane bezorgt een uitstekende voorzet op het hoofd van Santos, wiens kopbal tegen de lat vliegt.
32'
Uit een vrije trap komt Willem II erg dichtbij! De muur van NEC springt, terwijl Lucas Andersen de bal laag inzette. De bal vliegt net naast de paal.
28'
Ondanks de goal blijft de grip die Willem II over de wedstrijd heeft daar. Het voetbalt beter en ziet absoluut mogelijkheden om een snelle gelijkmaker te forceren.
24'
De goal kwam op een ongelukkig moment voor de Tilburgers. De ploeg van Jurgen Streppel was beter en leek op weg naar een doelpunt, maar door een ongelukkige handsbal viel die aan de andere kant. Het is nu aan Willem II de taak om te hergroeperen.
20'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Christian Santos
Dat cadeautje wordt dankbaar uitgepakt door Santos. Hij schiet de bal tegendraads in de rechterhoek, terwijl Lamprou in de andere ligt. De thuisploeg komt voor het eerst op voorsprong.
20'
NEC krijgt een strafschop! Limbombe schiet hard van afstand en het is Stijn Wuytens die in de weg staat. Hij toucheert de bal met zijn arm en arbiter Jochem Kamphuis beoordeelt het als hands.
19'
Wederom verdedigt NEC slordig uit, wederom is het Falkenburg die bijna profiteert. Ditmaal probeert hij vanuit de lucht Jones te verschalken, maar het schot is nogmaals niet op doel.
16'
Daar is inderdaad een grote kans voor Willem II! NEC klungelt, waarop Erik Falkenburg vanaf randje strafschopgebied in de kruising probeert te mikken. De bal gaat maar net over.
15'
Willem II heeft de eerste paar kansen van NEC overleefd en zoekt nu zelf langzamerhand de weg naar het doel van de opponent. De Nijmegenaren lijken een slordige periode van de wedstrijd te beginnen.
12'
Limbombe laat zich net binnen het strafschopgebied vallen, maar Jochem Kamphuis vindt het een te makkelijke valpartij en wuift het weg.
9'
Limbombe gaat naar zijn favoriete rechterbeen en geeft de bal laag en scherp voor. Santos komt inglijden, maar komt centimeters tekort om contact te maken met de bal.
8'
Daar is de eerste grote kans van de wedstrijd! Navarone Foor is Dries Wuytens te slim af en geeft de bal voor, waarop Christian Santos richting doel kopt. Dries Wuytens haalt de bal weg.
6'
Het eerste schotje van de wedstrijd komt van de voet van Anthony Limbome. Van ongeveer dertig meter neemt hij Kostas Lamprou onder vuur, alleen de keeper ziet de bal naast het doel verdwijnen.
3'
De eerste actie van Brad Jones is niet overtuigend. Een slechte aanname brengt hem in de problemen en hij krijgt de bal maar ternauwernood weg als Nick van der Velden hem opjaagt.
1'
We zijn begonnen in De Goffert! Beide elftallen gaan er alles aan doen om het best mogelijke resultaat te behalen.
1'
De opstellingen
Zoals verwacht staat nieuweling Brad Jones inderdaad op doel bij NEC. De Engelsman is gelijk aanvoerder. Hij mag alleen geen defensie met Rens van Eijden voor zich meemaken. Het werd voor mogelijk gehouden dat de naar Dinamo Moskou getransfereerde verdediger mee zou kunnen doen namens de Nijmegenaren, maar hij zit niet bij de selectie.

Bij Willem II zien we Richairo Živković in de aanval starten. In zijn rug komt Erik Falkenburg te spelen, met Funso Ojo en Stijn Wuytens als de andere middenvelders. In de verdediging zien we Jordens Peters terug, hij was in het vorige duel met Roda JC Kerkrade nog geschorst.
De afsluiting van de eerste speelronde van 2016 wordt geboden door NEC Nijmegen en Willem II. De twee ploegen trappen om 16:45 af, in de hoop de eerste punten van de tweede seizoenshelft binnen te slepen. De Nijmegenaren ontvangen de Tilburgers voor het eerst sinds 2012 weer in De Goffert nadat ze elkaar de afgelopen jaren vakkundig wisten te ontlopen met de nodige promotie- en degradatieperikelen. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik breng verslag uit van dit duel.

NEC wil eerste seizoenshelft verlengen
Een kopie van de eerste seizoenshelft is ongetwijfeld gewenst bij NEC. De promovendi uit Nijmegen gingen na het kampioenschap in de Jupiler League de Eredivisie in met de voornaamste doelstelling om een lage positie op de ranglijst te ontlopen. Dat lukt vooralsnog voortreffelijk; het ging als nummer zes de winterstop in en met een overwinning tegen Willem II vandaag mag het zich de nummer vijf van de Eredivisie noemen. NEC hoopt de goede vorm na de winterstop door te zetten en daarvoor zou een winstpartij op de in degradatiezorgen verkerende Tricolores ideaal zijn.

Willem II kijkt met angst naar beneden
De wens van Willem II is ongetwijfeld om naar boven te kunnen kijken en naar het linkerrijtje te sluipen, maar de voornaamste zorg in Tilburg is toch echt het voorkomen van een landing in de degradatiezone van de Eredivisie. De dertiende plek klinkt weliswaar als een veilige en stevige positie, maar naar onder kijkend op de ranglijst is het verschil met de nummer zestien, FC Twente, maar twee punten. Een driepunter kan Willem II al behoorlijk wat adem opleveren; als de ploeg met de overwinning wegloopt uit Nijmegen klimt het naar de elfde plek op de ranglijst.

Wegens transferperikelen is de kans groot dat het basiselftal van NEC een ander gezicht krijgt. De zojuist aangetrokken goalie Brad Jones staat hoogstwaarschijnlijk op doel, terwijl het nog niet duidelijk is of Rens van Eijden, die afgelopen week een transfer naar Dinamo Moskou verdiende, nog één keer in actie komt. Bij Willem II zien we Guus Joppen, Robbie Haemhouts, Terell Ondaan en Bruno Andrade allen niet in de basis wegens blessures. De 19-jarige aanvaller Andy Kawaya, die het komende halfjaar wordt gehuurd van RSC Anderlecht, is wel beschikbaar. Met hem zoekt Willem II naar een beter resultaat tegen NEC dan eerder dit seizoen, toen in eigen huis met 0-1 werd verloren door toedoen van Navarone Foor.

Jochem Kamphuis fluit het duel tussen de twee ploegen, die onder leiding staan van Ernest Faber en Jurgen Streppel. Welke basisopstellingen deze twee coaches vanmiddag het veld opsturen, wordt ongeveer een uur van tevoren hier bekendgemaakt.