PEC Zwolle Zondag, 29. November 2015
14:30 uur
AFC Ajax
0:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Amin Younes 37. / Schot met rechts  (Mitchell Dijks)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Thulani Serero 86. / Schot met rechts  (Lasse Schöne)

90'
Samenvatting tweede helft:
Ajax vergat een geweldige eerste helft een mooi vervolg te geven in het tweede bedrijf en kreeg het opeens weer moeilijk met PEC Zwolle. De thuisploeg werd dreigender, maar wist ook geen echte kansen te creëren. Vlak voor tijd gooide invaller Serero het duel op slot met een treffer van dichtbij, waardoor Ajax koploper in de Eredivisie blijft. De Amsterdammers staan al vanaf speelronde één bovenaan.
90'
Einde wedstrijd
89'
Er komen drie minuten blessuretijd bij in Zwolle. Ajax lijkt af te gaan op een driepunter en pakt zodoende weer de koppositie in de Eredivisie.
86'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Thulani Serero
En dat is de beslissing in dit duel! Schöne heeft één minuut nodig om belangrijk te zijn voor Ajax. Hij krijgt de bal van Klaassen, draait vrij in de zestien en legt de bal op de andere invaller van vandaag. Serero blijft kalm en werkt de bal van dichtbij binnen met rechts: 0-2.
85'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
85'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
83'
Er komt ook wat extra ervaring bij Ajax, want Lasse Schöne meldt zich aan de zijlijn.
81'
Ajax wil de wedstrijd weer controleren en brengt daarom een frisse middenvelder. Spits Milik gaat naar de kant, Thulani Serero komt in het veld. Klaassen is de nieuwe spits van Ajax.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
80'
Ajax meldt zich weer eens voor het doel van PEC Zwolle. Černý met een slimme bal op Klaassen, die Fischer bereikt op de rand van de zestien. De Deen haalt uit, zoekt de rechterhoek, maar mikt naast.
78'
Gele kaart voor Trent Sainsbury (PEC Zwolle)
Sainsbury timet verkeerd na een hoge bal van Cillessen en gaat onder het projectiel door. Milik gaat er vandoor met de bal, maar de Australiër houdt de Pool tegen, wat hem op geel komt te staan. Wel voorkomt hij een gevaarlijke aanval van Ajax.
77'
Een pijnlijke statistiek: in de eerste helft plaatste Ajax nog zestien schoten richting het doel van Begois, in de tweede helft komt de uitploeg niet verder dan drie.
75'
Ajax wil per se blijven voetballen, ook bij een vrije trap op eigen helft. PEC Zwolle zet druk, Ajax gaat terug naar Cillessen, die peert de bal naar voren en dat resulteert in balverlies. Nog vijftien minuten te gaan in deze wedstrijd met twee gezichten.
73'
Menig denkt zijn werkgever pijn te doen, maar van 25 meter pegelt de flankspeler hoog over. Cillessen niet onder de indruk, hij schatte al in dat de inzet over zou gaan.
71'
Met een aanval die compleet uit huurlingen bestaat gaat PEC Zwolle vrolijk verder met aanvallen. Met de lange Veldwijk in de spits is elke voorzet natuurlijk gevaarlijk.
68'
Wissel in bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
68'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
67'
Vaclav Černý heeft zijn warming-up afgerond en komt zometeen in het veld. Hij vervangt doelpuntenmaker Younes als het spel stiligt.
65'
Aanvallend komt Ajax er niet meer lekker uit, de combinaties lopen simpelweg minder. PEC Zwolle is vrijer gaan voetballen en daar hebben de Amsterdammers het lastig mee.
61'
Even wat lucht voor Ajax, dat balbezit houdt en verder naar voren voetbalt. PEC Zwolle kreeg weer die schwung van de bekerfinale, die met 5-1 werd gewonnen van Ajax.
58'
Het is een verschil tussen dag en nacht, dat PEC Zwolle in de eerste helft en het PEC Zwolle van nu. Ajax komt niet uit de eigen zestien.
55'
Ajax weer, via Milik!
Klaassen zet vanaf links hard en strak voor, maar Milik kan er met zijn uitgestrekte been net niet bij. Hij raakt de bal wel, maar kan deze van dichtbij niet richting doel werken.
54'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Jaïro Riedewald is te laat met een ingreep op Nijland bij de cornervlag en krijgt hiervoor de gele kaart. Voor Riedewald is het zijn vierde gele kaart van het seizoen, wat normaal gesproken betekent dat hij bij de volgende geschorst is. De verdediger van Ajax kreeg echter in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2014/2015 ook een gele kaart en deze wordt meegeteld in het huidige seizoen. Voor Riedewald is dit dus zijn vijfde gele kaart en daardoor is hij geschorst voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen van volgende week.
53'
Toch moet Van Hintum het veld verlaten, die na een bloktackle last van zijn knie heeft, zo lijkt het. Kingsley Ehizibue komt in het veld voor zijn negende wedstrijd in de Eredivisie. PEC Zwolle is nu al door de wissels heen!
53'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
53'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Bart van Hintum
51'
Prima poging van Nijland!
De invaller beukt de bal richting de linkerhoek, maar de vrije trap is niet ver genoeg richting de paal om Cillessen te verschalken. De goalie kan echter niet klemmen en bokst weg.
51'
Vrije trap voor PEC Zwolle op een interessante plek. Davy Klaassen zet te vroeg een tackle in en legt Brama neer op twintig meter van het doel.
50'
Van Hintum strompelt, maar lijkt de pijn te gaan verbijten. Met nog veertig minuten op de klok je derde wissel toepassen is natuurlijk niet wenselijk.
49'
PEC Zwolle in de problemen? Bart van Hintum heeft veel pijn na een verdedigende actie en de thuisploeg heeft al twee keer gewisseld.
47'
Een aanvallende wissel van PEC Zwolle aan het begin van de tweede helft, waar Lam naar de kant gaat en Stef Nijland komt.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thomas Lam
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Als Ajax wat scherper voor de goal was geweest, had het hier al 0-4 kunnen staan. Vooral Fischer faalde regelmatig in de afronding. Younes maakte een kleine tien minuten voor rust dan toch het verschil, toen Begois onder de bal doorging rondde hij beheerst af.
45'
Einde eerste helft
44'
Nou, dat hadden zo twee rode kaarten kunnen zijn! Younes en Thomas Lam gaan een fel duel aan en de Ajacied zoekt de Zwollenaar vervolgens op. Younes deelt een kleine kopstoot uit, waarna Lam eenzelfde beweging maakt. Kevin Blom deelt geen kaarten uit, waardoor er 22 spelers de rust ingaan.
43'
Ajax blijkt doordrukken, maar ditmaal is het Arkadiusz Milik die op Begois stuit. Na balverlies van PEC Zwolle komt de Poolse spits uit in de hoek van de zestien. Hij probeert het alsnog, maar Begois keert in de korte hoek. In de rebound aarzelt Fischer vervolgens te lang.
42'
Door de inbreng van Becker verhuist Menig naar de linkerkant en gaat Becker op zijn natuurlijke positie van rechtsbuiten spelen.
41'
De andere Ajax-huurling van PEC Zwolle maakt al vroeg zijn opwachting tegen zijn werkgever. Ryan Thomas was onzichtbaar en is blijkbaar niet fit genoeg om verder te gaan. Sheraldo Becker vervangt hem kort voor rust.
41'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
41'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
39'
Fischer met zijn derde grote kans in dit duel!
De Deen komt in de zestien één op één met Begois en wil de bal te voorzichtig langs de goalie plaatsen. Die werpt zich op de bal als een leeuw op zijn prooi en maakt zijn fout van zojuist gedeeltelijk goed.
37'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Amin Younes
Wat doet Begois daar!? Mitchell Dijks gooit een bal vanaf de linkerzijlijn richting de tweede paal en de goalie van PEC Zwolle komt uit zijn doel. Hij komt echter niet in de buurt van de bal, de timing van de doelman is volledig verkeerd. Younes houdt zijn zicht wel op de bal en werkt met rechts heel simpel binnen in het lege doel: 0-1.
35'
Nemanja Gudelj gaat achter de bal staan, mikt richting de linkerkruising, maar de inzet van de Serviër gaat over het doel. Scheelt ongeveer een metertje.
34'
Gele kaart voor Dirk Marcellis (PEC Zwolle)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor Dirk Marcellis, die Fischer op snelheid opvangt op de rand van de zestien. Vrije trap voor Ajax op een interessante plek!
32'
Cillessen moet ook weer in actie komen in Zwolle. De goalie van Ajax reageert attent op een lange bal, komt uit zijn zestien en kopt het gevaar weer richting het middenveld.
30'
Een kansje voor Ajax, dat twee corners kort achter elkaar krijgt. Bij de tweede komt Younes naar de eerste paal lopen en met een achterwaartse kopbal zoekt hij de lange hoek. De bal gaat aan alles en iedereen voorbij en eindigt voor het doel langs.
29'
Pijn bij Bram van Polen, die na een luchtduel met Van de Beek verkeerd terecht komt. De verdediger valt op zijn rug en hapt naar adem.
27'
Zo blijft het wachten op doelpunten bij PEC Zwolle - Ajax, waar 12.500 toeschouwers naar de wedstrijd in Overijssel kijken.
24'
Weer een aardige kans voor Ajax!
Begois komt uit zijn doel bij een hoge bal, bokst het speeltuig uit zijn zestien, maar legt de bal in de voeten van Fischer. Die probeert vanaf twintig meter met een lob het lege doel te vinden, maar mikt naast.
23'
Het moet gezegd worden, Donny van de Beek heeft geen podiumvrees. Hij debuteerde al voor Ajax in de Europa League, maar in zijn basisdebuut in de Eredivisie draait de achttienjarige middenvelder makkelijk mee.
21'
Ajax is duidelijk de betere ploeg in de eerst twintig minuten. De ploeg heeft het meeste balbezit en als het de bal dan toch kwijtraakt, zet het dusdanig goed druk, dat PEC Zwolle het speeltuig weer snel kwijt is.
18'
Het is leuk om te zien hoe Queensy Menig zich als rechtsbuiten in deze wedstrijd manifesteert. De huurling van Ajax heeft veel wedstrijden gespeeld met spelers van de tegenstanders, waardoor ze elkaar door en door kennen.
15'
Overigens staat Fischer in de openingsfase aan de linkerkant en is Amin Younes de rechtsbuiten. Tegen Celtic speelden de spelers nog op de andere flank, waarbij Fischer een zwervende rol had.
13'
Dat MOET de 0-1 zijn!
Younes wordt volledig over het hoofd gezien op twintig meter van het doel en als Fischer hem dan bereikt, komt de Duitser één op één met Begois. Hij mikt vanaf de zestien op de rechterhoek, maar plaatst de bal naast het doel.
11'
PEC Zwolle verovert de bal rondom de eigen zestien en via Wout Brama wordt Veldwijk in de diepte bereikt. De spits komt echter op snelheid niet langs Veltman en ziet dat ook in, waarna hij het vanuit een moeilijke hoek probeert. Cillessen staat echter al klaar in de korte hoek en pikt simpel op.
10'
Zo pakt Ajax langzaam het initiatief in Overijssel en heeft de koploper al één grote kans geproduceerd. Het is stil in het IJsseldeltastadion, waar normaal gesproken de ploeg vooruit wordt geschreeuwd tegen Ajax.
7'
Dat is de grootste kans tot nu toe!
Ajax speelt het heel simpel uit door de bal telkens opzij te leggen en op links is Viktor Fischer het eindstation. In de zestien krult hij de bal met rechts richting de rechterhoek, maar de bal gaat rakelings langs de verkeerde kant van de paal.
6'
Bij PEC Zwolle zit een jonge speler op de bank die kan debuteren in het betaalde voetbal. Tarik Evre werd vanuit de jeugdopleiding van Vitesse overgenomen en speelt normaal gesproken bij Jong PEC Zwolle, maar zit vandaag dus bij de wedstrijdselectie. Hij is de enige verdediger op de bank bij de thuisploeg, die met Thomas Lam natuurlijk nog een extra verdediger op het veld hebben lopen.
3'
Ook Ajax met de eerste poging via Joël Veltman, die de bal op het middenveld verovert en het dan maar ook probeert. Vanaf dertig meter mikt hij de bal net onder de lat, maar de poging is van dusdanig ver dat Kevin Begois er geen problemen mee heeft.
1'
Jasper Cillessen wordt meteen aan het werk gezet in Zwolle. Eerst moet hij rennen om een geblokte inzet van Lars Veldwijk voor de achterlijn tegen te houden om een corner te voorkomen, vervolgens moet hij snel uit zijn goal komen bij een ziekenhuisbal richting zijn zestien. Cillessen is op tijd, anders komt Veldwijk in balbezit op een gevaarlijke positie.
1'
Aanvang wedstrijd
De spelers komen het veld op in het IJsseldeltastadion, we gaan dus bijna beginnen met PEC Zwolle - Ajax!
De opstellingen
Bij PEC Zwolle keert Bram van Polen terug in de basisopstelling, nadat hij automatisch geschorst werd na zijn vijfde gele kaart in het seizoen. Hij vormt samen met Trent Sainsbury, Dirk Marcellis en Bart van Hintum de defensie, wat betekent dat Thomas Lam naar het middenveld schuift.

Bij Ajax één verrassing, maar dat is dan ook meteen een grote. Donny van de Beek maakt zijn debuut in de Eredivisie en pakt meteen zijn eerste basisplaats mee. Daarmee houdt de achttienjarige Lasse Schöne en Thulani Serero op de bank. Joël Veltman keert terug in de basisopstelling, tegen Celtic haakte hij nog ziek af.
Voorbeschouwing
Nadat Feyenoord gisteravond de Rotterdamse derby tegen Excelsior met 2-4 won staan de Stadionclub en Ajax weer gelijk in punten. De Amsterdammers kunnen weer drie punten uitlopen, maar moeten dan in Overijssel winnen van PEC Zwolle, uitgerekend de tegenstander waar Ajax het altijd zo lastig mee heeft. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg deze wedstrijd voor jullie.

Angstgegner
Op 14 september 2013 wist Ajax voor het laatst te winnen van PEC Zwolle. Dit was in de ArenA, in een tijd dat Nicolai Boilesen nog vertrouwen kreeg van Frank de Boer, Kenneth Vermeer nog onder de lat stond, Danny Hoesen voor de Amsterdamse doelpunten moest zorgen en Tobias Sana en Lerin Duarte nog in beeld waren bij Ajax. Voor de laatste uitwinst van Ajax moeten we zelfs drie jaar terug, naar 11 november 2012. Toen werd het 2-4 voor Ajax, met doelpunten van Viktor Fischer (twee ), Toby Alderweireld en Siem de Jong. In de tussentijd is er veel gebeurd tussen beide ploegen. PEC Zwolle deed Ajax pijn in de finale van de KNVB beker (5-1 winst) en in de Johan Cruijff Schaal (1-0 winst). Ook in de competitie wilde het Ajax de afgelopen drie wedstrijden niet lukken tegen PEC Zwolle.

Frisheid
Wat ook niet meespeelt voor Ajax, is het feit dat de ploeg afgelopen donderdag nog tot het gaatje moest gaan om een resultaat te behalen tegen Celtic. Pas in de slotfase werd de winnende treffer (1-2) geforceerd, wat betekent dat de spelers van PEC Zwolle, die donderdagavond gewoon vanaf de bank naar de wedstrijd keken, een stuk frisser zijn. Het gaat allemaal een rol spelen in de wedstrijd PEC Zwolle – Ajax, een wedstrijd tussen de nummer zeven en één van de competitie. Rond 13.30 worden de opstellingen van beide teams bekend, deze kun je vervolgens hier bekijken.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner