14:30 uur
AZ Alkmaar
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Queensy Menig 36. / Schot met rechts  (Ouasim Bouy)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kingsley Ehizibue 45. / Schot met links  (Dirk Marcellis)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Muamer Tanković 90. / Schot met rechts  (Vincent Janssen)

90'
Een wat mindere tweede helft in Zwolle. PEC verdedigde de voorsprong en dacht nog weinig aan aanvallen. AZ probeerde het wel, maar kon geen vuist maken. Beide ploegen kregen een niet te missen kans die toch werd gemist. Namens PEC was Nijland de ongelukkige, aan AZ-zijde was het Janssen. De 2-1 van Tanković in de slotseconde van de blessuretijd viel voor AZ te laat om nog een resultaat te behalen. Al met al een verdiende zege voor de ploeg uit Zwolle.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Muamer Tanković
In de slotseconden toch nog een treffer voor AZ! Op aangeven van Janssen knalt Tanković het leder vanaf de rand van het zestienmetergebied fraai achter Begois. Een eretreffer want direct daarna klinkt het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Kamphuis.
90'
Nog drie minuten blessuretijd. De zege van PEC zal echter niet meer in gevaar komen. Een prima middag dus voor de ploeg van Jans die eindelijk weer eens wint van AZ.
89'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Boban Lazić
89'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
87'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sander Thomas
87'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
86'
Het is een korte invalbeurt voor Marinus geworden. Hij kan niet verder en zal zo het veld weer moeten verlaten.
84'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Jahanbakhsh gaat hard door op Marinus en dat komt hem op geel te staan.
83'
Nog enkele minuten op de klok. Het lijkt er niet op dat AZ het hier in Zwolle nog spannend gaat maken. Dan zou er wel heel snel een goal voor de Alkmaarders moeten vallen. Het zou de eerste thuiszege voor PEC in de Eredivisie op AZ zijn sinds 2004.
79'
Een gigantische kans voor Janssen! Jahanbakhsh geeft laag voor op Janssen. Begois mist de voorzet waardoor de spits van AZ voor een leeg doel in kan schieten. Hij krijgt de bal tot ontzetting van hemzelf en Jahanbakhsh echter niet in het doel. Een vergelijkbaar moment had Nijland eerder deze wedstrijd.
78'
Een hoogstandje van Menig. Hij dolt zijn tegenstander en geeft hard en laag voor. Bijna werkt Gouweleeuw de voorzet van Menig vervolgens in zijn eigen doel.
77'
Vorig seizoen eindigde het treffen tussen PEC en AZ in Zwolle in een gelijkspel. Het werd destijds 1-1 en beide goals vielen al binnen het eerste kwartier. Nemanja Gudelj zette AZ in de vijfde minuut op voorsprong en tien minuten later maakte Jody Lukoki de gelijkmaker.
73'
AZ is uitgewisseld en dat betekent dat de elf mannen die nu op het veld staan het moeten doen voor de ploeg uit Alkmaar. Lukt het hen om deze wedstrijd nog een spannend slot te geven?
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
69'
Gele kaart voor Pantelis Hatzidiakos (AZ Alkmaar)
Menig gaat over het been van Hatzidiakos en die krijgt daarvoor een kaart.
68'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
68'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
65'
Janssen komt net tekort om een gekraakt schot van Ouwejan tot doelpunt te promoveren. Begois kan de bal daardoor eenvoudig oprapen.
63'
Gele kaart voor Thomas Lam (PEC Zwolle)
Lam komt te hard in bij Jahanbakhsh en dat komt hem op een gele kaart te staan. Domme overtreding die hem bovendien een schorsing oplevert. Hij mist daardoor het uitduel met PSV.
61'
AZ is wel op zoek naar de aansluitingstreffer, maar echt overtuigend is het tot nu toe allemaal niet wat AZ laat zien. PEC houdt dan ook eenvoudig stand en komt er via de counter af en toe gevaarlijk uit.
57'
Een prima voorzet van Marcellis belandt op het hoofd van Veldwijk. De spits van PEC spring hoog, maar zijn inzet verdwijnt over de goal van Coutinho.
55'
El Hamdaoui neemt een hoge bal uit een lastige hoek ineens op de pantoffel. Die inzet lijkt niet al te lastig voor Begois, maar de doelman van PEC heeft er de nodige moeite mee. Hij redt wel en uit de hoekschop die volgt schiet Gouweleeuw over.
55'
Van der Linden heeft het veld overigens toch moeten verlaten. Zijn vervanger, Pantelis Hatzidiakos, maakt zijn debuut in de Eredivisie.
54'
De vrije trap stond nog na de overtreding van Sainsbury. Jahanbakhsh eist de bal op en schiet van grote afstand in het zijnet. Prima vrije trap, maar net niet zuiver genoeg voor een treffer.
53'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Pantelis Hatzidiakos
53'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jop van der Linden
53'
Gele kaart voor Trent Sainsbury (PEC Zwolle)
Sainsbury voorkomt dat Janssen richting de goal van Begois kan doorlopen en krijgt terecht geel.
51'
Na een korte behandeling is Van der Linden weer terug op het veld.
50'
Een volgende tegenvaller voor AZ? Van der Linden ligt geblesseerd op het veld en moet worden behandeld. Kan hij verder? Voor AZ is het te hopen van wel!
47'
Dé kans op 3-0, maar Nijland mist! De eerste kans is voor Veldwijk die vanuit een lastige hoek hard inschiet. In de korte hoek redt Coutinho waarna de bal voor de voeten van Nijland valt. Voor open doel werkt hij de bal vervolgens onbeheerst over. Hoe kun je die missen?!
46'
De bal rolt weer in Zwolle als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
Rust in Zwolle, waar een beter PEC met een 2-0 voorsprong de kleedkamer heeft opgezocht. Ondanks het feit dat de thuisploeg beter was, waren de beste kansen misschien wel voor AZ. Zo raakte Gouweleeuw de lat en kreeg Jahanbakhsh de bal oog in oog met Begois niet in het net. PEC bleef geduldig de aanval opzoeken en werd beloond. Met een heerlijke pass zette Bouy Menig voor Coutinho en Menig faalde niet. Vlak voor rust zette Ehizibue met een fijne afstandsknal de 2-0 op het scorebord.
45'
45'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Kingsley Ehizibue
Wat een knal van Ehizibue zeg! Hij krijgt de bal aangespeeld van Marcellis en heeft alle tijd en ruimte om uit te halen. Vanaf ruim twintig meter schiet hij het leder vervolgens fantastisch achter de kansloze Coutinho. PEC gaat met een marge van twee doelpunten de rust in dankzij Ehizibue die zijn eerste treffer voor de Zwollenaren maakt.
43'
Een schot van Menig wordt van richting veranderd door een AZ-speler en verdwijnt zo naast de goal van Coutinho. Het levert de zoveelste hoekschop op voor PEC, maar gevaarlijk wordt het niet.
42'
Prima verdedigende actie van Gouweleeuw. De verdediger van AZ kan de bal nog net voor de voeten van Nijland wegglijden die anders van dichtbij uit had kunnen halen.
39'
De blessure van Ortíz lijkt behoorlijk ernstig. Hij kan de kleedkamer zelf niet bereiken en moet met een brancard naar binnen worden gedragen. Het is voor AZ niet te hopen, maar de kans is groot dat hij een tijdje uit de roulatie zal zijn.
38'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
38'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
36'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Queensy Menig
Daar is de treffer voor PEC! Een heerlijke lange bal van achteruit van Bouy valt achter de verdediging van AZ. Menig duikt op in de ruimte en blijft oog in oog met Coutinho ijzig kalm. Hij werkt de bal beheerst tegen de touwen.
35'
Opnieuw veel pijn bij Ortíz. Hij kampte al eerder in deze wedstrijd met klachten en hij ligt nu buiten de lijnen te kermen van de pijn. Het lijkt er nu op dat hij niet verder kan.
31'
Begois voorkomt een treffer van AZ! Een prima steekbal van Janssen op Jahanbakhsh die plots oog in oog met Begois staat. De goalie van PEC komt goed uit zijn goal waardoor het voor Jahanbakhsh lastig is om te scoren. Dit lukt de aanvaller van AZ dan ook niet, want zijn inzet eindigt tegen het lichaam van Begois.
30'
Veldwijk legt de bal prima klaar voor de inlopende Nijland. Vanaf een meter of twintig afstand haalt Nijland uit, maar hij raakt de bal totaal verkeerd: hoog over.
29'
In Zwolle stonden PEC en AZ in competitieverband veertien keer eerder tegenover elkaar. Van die veertien duels won PEC er slechts vier. Vijf keer eindigde het gelijk en vijf keer ging AZ met de overwinning aan de haal.
25'
PEC is de betere ploeg in het eigen IJsseldeltastadion. Het elftal van Jans zoekt nadrukkelijk de aanval en dat leverde PEC al enkele kansen op. De beste kans was echter in de tegenstoot nog voor Gouweleeuw die de lat raakte.
21'
Veldwijk krijgt veel ruimte door de verdedigers van AZ. De spits kan een prima bal van achteruit echter niet controleren waardoor zijn kans verkeken is. Was de aanname goed geweest, had hij de bal voor het inschieten gehad.
19'
Knullige miscommunicatie in de voorhoede van PEC. Veldwijk speelt een ploeggenoot aan net op het moment dat Nijland in kansrijke positie uit wil halen.
19'
We zijn nog geen twintig minuten onderweg, maar PEC heeft inmiddels al zeven corners gehad. De hoekschoppen leverde de ploeg van Jans echter erg weinig op.
16'
Gouweleeuw raakt de lat! PEC ontsnapt! AZ is er na een afgeslagen PEC-hoekschop razendsnel uit. Eindstation van de counter is Gouweleeuw. Van binnen het Zwolse strafschopgebied haalt de verdediger uit. Zijn schot eindigt buiten bereik van Begois op de lat. Dat was een prima knal van Gouweleeuw zeg!
15'
Het initiatief lag in de openingsminuten duidelijk bij een fel PEC. Langzamerhand komt AZ beter in de wedstrijd en zoekt de ploeg nadrukkelijker de aanval.
11'
Een levendige openingsfase van dit duel. Ditmaal een kans voor El Hamdaoui. De aanvaller schiet en ziet zijn schot onderweg aangeraakt worden door een speler van PEC. De inzet eindigt een metertje naast. Uit de hoekschop die volgt kopt Gouweleeuw rakelings naast.
8'
Ortíz kampt met een blessure en wordt behandeld aan de zijlijn. Het is te hopen voor AZ dat hij verder kan, het lijkt er vooralsnog op dat dat wel het geval is.
5'
Bij AZ schreeuwen ze om een strafschop! Begois lijkt Janssen onderuit te halen op de rand van het strafschopgebied. Een twijfelgeval, maar scheidsrechter Kamphuis vindt het in ieder geval geen penalty.
1'
Wat een begin van PEC! Menig geeft prima voor en Ehizibue kan bij de tweede paal inkoppen. De Zwolse middenvelder kopt goed naar de grond, maar de redding van Coutinho mag er wezen! Het had echter allemaal niet uitgemaakt, want het was buitenspel voor Ehizibue.
1'
Het is begonnen in Zwolle als de bezoekers hebben afgetrapt! Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is nu vier punten. Is dat na vanmiddag ook nog zo? Dat gaat blijken!
1'
Thomas Ouwejan maakt tegen PEC zijn debuut in de Eredivisie. De jonge back speelt omdat Rajko Brežančić niet fit genoeg is om in actie te komen. Ook Pantelis Hatzidiakos zit opnieuw bij de selectie van AZ. Hij maakte donderdag in de Europa League zijn debuut. Vanmiddag begint hij op de bank. PEC-trainer Ron Jans voet in zijn elftal geen wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd tegen NEC. In de voorhoede van de Zwollenaren dus opnieuw Lars Veldwijk en Stef Nijland.

Van harte welkom op deze pagina waar u de Eredivisiewedstrijd tussen PEC Zwolle en AZ Alkmaar live kunt volgen. Beide ploegen trappen vanmiddag om half drie af in het IJsseldeltastadion te Zwolle. De man die het duel in goede banen mag gaan leiden is scheidsrechter Jochem Kamphuis. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het treffen tussen PEC en AZ.

PEC Zwolle
PEC kende een uitstekende seizoensstart en draaide bovenin de Eredivisie mee. De laatste weken zijn de resultaten echter wat wisselend waardoor de ploeg van trainer Ron Jans inmiddels is terug te vinden op de achtste plaats. Van de laatste zeven competitieduels won PEC er namelijk maar één. Roda JC werd in Kerkrade met 0-5 van de mat gespeeld. Vorige week mochten de Zwollenaren afreizen naar Nijmegen om het op te nemen tegen NEC. Na 45 minuten voetbal ging PEC rusten met een 0-2 voorsprong, maar in de tweede helft ging het alsnog mis voor Ron Jans en zijn mannen. NEC kwam namelijk terug tot 2-2 en met het behaalde punt schoot PEC weinig op. “Na rust hadden we het zó moeilijk, maar na de gelijkmaker toonden we veerkracht, knokten we en hadden we kunnen winnen en verliezen”, zei Jans over die wedstrijd.

Tegen AZ moet Jans het vanmiddag stellen zonder een flink aantal spelers. De ploeg heeft namelijk een waslijst aan blessures. Zo ontbreken Mustafa Saymak, Bart van Hintum, Rick Dekker, Ryan Thomas en Thanasis Karagounis. Zij kampen alle vijf met een knieblessure. Bovendien kan Jans geen beroep doen op Sheraldo Becker, Abdel El Hasnaoui en Gustavo Hebling. Ook zij zijn geblesseerd. Het wordt dus puzzelen voor Jans. Het zal de opgave om te winnen van AZ er niet gemakkelijker op maken. Helemaal niet omdat AZ een tegenstander is die PEC niet ligt. Sinds de promotie van de Zwollenaren naar de Eredivisie in 2012 pakte PEC namelijk minder punten tegen AZ dan tegen elk ander team in de competitie.

AZ Alkmaar
Dan AZ. Net als PEC is ook AZ bezig aan een wisselvallige periode waarin overwinningen en verliespartijen elkaar afwisselen. De laatste twee competitieduels verloor de Alkmaarse ploeg. De 0-3 nederlaag op bezoek bij kampioen PSV was geen schande, maar de 0-1 nederlaag in eigen huis tegen ADO Den Haag kwam voor velen wel als een vervelende verrassing. De Hagenezen kwamen in Alkmaar al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Danny Bakker waardoor AZ nog ruim tachtig minuten had om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Het lukte het elftal van coach John van den Brom echter niet om tot scoren te komen. Inmiddels staat de club uit Alkmaar op plek elf, een plek waar ze bij AZ niet wensen te staan. Afgelopen donderdag kwamen de Alkmaarders voor het laatst dit seizoen in actie in de Europa League. AZ, dat de volgende ronde al niet meer kon bereiken, speelde in Spanje knap gelijk tegen Athletic Bilbao. Drie minuten voor het einde zette Vincent Janssen de 2-2 eindstand op het scorebord. Met vier behaalde punten eindigde AZ als laatste in groep L.

Tegen PEC zal assistent-trainer Dennis Haar de honneurs waar bij AZ. Hoofdcoach Van den Brom is geschorst omdat hij in het verloren duel met ADO beledigende taal tegen de scheidsrechter uitte. Tegen de Zwollenaren kan Haar niet beschikken over clubtopscorer Markus Henriksen, Ridgeciano Haps en Fernando Lewis. Zij zijn alle drie geblesseerd. Ook Ron Vlaar, die onlangs een contract tekende in Alkmaar, zal vanmiddag niet in actie komen. Hij mist nog wedstrijdritme. “We moeten hem met beleid brengen. Je brengt niet meteen een speler die maanden niet gespeeld heeft”, zei Haar tegenover RTV Noord-Holland over de inzetbaarheid van Vlaar. Het meespelen van de van blessures terugkerende Dabney dos Santos en Rajko Brežančić is nog onzeker. Vanmiddag zal blijken of zij bij de wedstrijdselectie van Haar zitten.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.