Roda JC Kerkrade Zondag, 31. Januari 2016
12:30 uur
AFC Ajax
2:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 27. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Anwar el Ghazi 29. / Schot met rechts
1 : 2 Torinfos in de Ticker Rydell Poepon 35. / Schot met rechts  (Kristoffer Peterson)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Maecky Ngombo 90. / Kopbal  (Jordy Buijs)

90'
Samenvatting

Ajax had de wedstrijd tijdens de tweede helft onder controle en liet Roda JC niet voetballen. In de slotfase werd Roda JC steeds dreigender, maar Rydell Poepon liet een grote kans liggen. Ajax leek te ontsnappen, maar in de slotfase kopte invaller Maecky Ngombo de 2-2 tegen de touwen. Ajax is daardoor niet langer koploper in de Eredivisie.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:2 door Maecky Ngombo
En daar is toch het doelpunt van Roda JC. Invaller Ngombo kopt een hoekschop van Jordy Buijs tegen de touwen: 2-2.
90'
Roda JC mag een hoekschop nemen...
90'
De scheidsrechter telt er nog drie minuten blessuretijd bij.
89'
Roda JC voelt dat er nog wat mogelijk is, maar Ajax staat vooralsnog goed te verdedigen.
87'
Kalezić is uitgewisseld. Nathan Rutjes komt voor Marcos Gullón.
86'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Nathan Rutjes
86'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Marcos Gullón
84'
Poepon! Wat een misser van Poepon! Roda JC geeft de bal voor vanaf de linkerflank, de bal komt bij de tweede paal terecht. Poepon staat helemaal vrij, maar mikt naast. Hoe is het mogelijk?!
83'
Roda JC blijft dreigend, maar kan nog geen vuist maken. Ajax heeft het lastig in Limburg.
80'
Bijna beslist Ajax de wedstrijd. Fischer lijkt te kunnen scoren na een vrije trap van Gudelj, maar Ngombo kan dat op het allerlaatste moment voorkomen.
79'
Beide trainers hebben gewisseld. Thulani Serero komt bij Ajax voor Bazoer, terwijl Kalezić Hicham Faik brengt voor Zhukov.
78'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Hicham Faik
78'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Georgiy Zhukov
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
76'
Invaller Ngombo was midweeks nog verantwoordelijk voor de winnende tegen FC Utrecht. Krijgt hij vandaag ook een kans om belangrijk te zijn?
74'
Roda JC begint steeds meer de aanval te zoeken, waardoor er aan de andere kant ruimte komt voor Ajax.
72'
Riedewald staat overigens gewoon weer in het feit.
71'
De eerste wissel van Roda JC-trainer Darije Kalezić is een feit. Maecky Ngombo komt voor Peterson.
71'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Maecky Ngombo
71'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Kristoffer Peterson
70'
Riedewald is geblesseerd geraakt en ondergaat momenteel buiten de lijnen een blessurebehandeling.
70'
De tijd begint langzamerhand te dringen voor Roda JC. De Limburgers hebben nog ruim twintig minuten, maar komen eigenlijk amper tot kansen.
67'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Gözübüyük slingert Klaassen op de bon. De invaller begaat een overtreding op Ard van Peppen, die dreigt te ontsnappen en moet dat bekopen met een gele kaart.
65'
Eindelijk weer een mogelijkheid. Zhukov slingert de bal voor het doel. De bal komt voor de voeten van Swinkels terecht, die het ineens probeert. Swinkels rost de bal echter bijna het stadion uit.
63'
We zijn inmiddels ruim een kwartier onderweg, maar nog altijd zijn er geen kansen geweest in de tweede helft.
61'
Het is zelfs een dubbele wissel bij Ajax. Klaassen komt voor Sinkgraven, terwijl ook Viktor Fischer in het veld is gekomen. De Deen komt voor Younes.
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
59'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is een feit. Bazoer verliest de bal en probeert dat te corrigeren met een tackle, maar is veel te laat. Arjan Swinkels is het slachtoffer.
59'
De Boer gaat zo dadelijk zijn eerste wissel toepassen. Davy Klaassen wordt klaargemaakt voor een invalbeurt.
58'
De tweede helft komt net als de eerste helft maar moeilijk op gang. Kansen zijn er dan ook nog niet geweest.
54'
De hoekschop van Roda JC levert de Limburgers niets op.
54'
Nog weinig spektakel in de tweede helft, maar Roda JC mag een hoekschop nemen...
51'
Ajax probeert de wedstrijd te controleren en heeft het meeste balbezit. Roda JC laat het gebeuren.
48'
Ajax kijkt uit de kat uit de boom in de tweede helft. De Amsterdammers houden de bal in de ploeg en willen vooral geen balverlies lijden.
46'
We zijn weer begonnen in Limburg. Roda JC heeft afgetrapt.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft

Roda JC en Ajax deden in de beginfase weinig voor elkaar onder, maar na een kwartier spelen trokken de Amsterdammers de wedstrijd meer naar zich toe. Grote kansen werden er niet gecreëerd, waardoor de wedstrijd niet echt spectaculair was. Na 27 minuten kwam er echter leven in de brouwerij. Arkadiusz Milik kopte een hoekschop van Nemanja Gudelj tegen de touwen. Twee minuten later profiteerde Anwar El Ghazi optimaal van een fout van Kristoffer Peterson: 0-2. Na de twee tegentreffers begon Roda JC weer te voetballen, dat resulteerde tien minuten voor de rust in een treffer van Rydell Poepon. Beide ploegen gingen vervolgens rusten met een 1-2 tussenstand.
45'
Einde eerste helft
43'
Bal van de lijn! Weer neemt İnceman - na een afgeslagen hoekschop - het doel onder vuur. Cillessen is geklopt, maar Sinkgraven staat op de goede plek om de bal voor de doellijn te keren.
42'
Slordigheden! Eerst vergeet Van Hyfte de bal aan te nemen, waardoor Bazoer de bal kan oppikken, daarna gaat ook Bazoer in de fout. De middenvelder laat de bal per ongeluk over de zijlijn rollen.
40'
Komt dat schooooot! İnceman neemt het doel van Cillessen onder vuur vanaf een meter of 35, maar de Amsterdamse sluitpost kan de bal klemmen.
39'
Ajax lijkt de storm van Roda JC inmiddels weer onder controle te hebben. De Amsterdammers laten de bal rustig van voet tot voet gaan.
38'
Poepon doorliep overigens de jeugdopleiding van Ajax, maar haalde in Amsterdam nooit het eerste elftal. Dat moet toch lekker voor hem zijn om te scoren tegen Ajax.
37'
Roda JC is na de 0-2 van Ajax beter gaan voetballen en dat heeft geresulteerd in de 1-2. Kan Roda JC dit volhouden?
35'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:2 door Rydell Poepon
Roda JC is terug in de wedstrijd! Roda JC voetbalt zich goed onder de druk van Ajax uit. De bal komt uiteindelijk aan de linkerkant bij Peterson terecht. Rydell Poepon anticipeert vervolgens goed op de voorzet van Peterson en tikt de 1-2 tegen de touwen.
33'
Roda JC laat zich wel wat meer zien na de 2-0 achterstand. De Limburgers komen nu vaker in de buurt van het doel van Jasper Cillessen.
32'
Roda JC zal iets nieuws moeten verzinnen. De Limburgers begonnen heel erg compact, maar moeten nu gaan aanvallen. Is de wedstrijd al beslist?
31'
Eindelijk duikt Roda JC weer op voor het doel van Ajax. Peterson geeft vanaf de linkerflank de bal voor, daar waar Tom Van Hyfte staat te wachten. De hoek is lastig, waardoor het schot van de Belg in het zijnet verdwijnt.
29'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Anwar El Ghazi
En daar is de 2-0 van Ajax. Peterson levert de bal zomaar in bij El Ghazi. De aanvaller legt de bal goed en schiet de bal vervolgens in de verre hoek langs Van Leer: 0-2.
27'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Arkadiusz Milik
Daar is de 1-0 voor Ajax. Gudelj neemt vanaf de rechterkant een hoekschop en legt de bal bij de eerste paal neer. Milik verschalkt zijn directe tegenstander en kopt binnen: 0-1.
26'
Ajax wordt steeds gevaarlijker. Younes gaat de combinatie aan met El Ghazi en komt vervolgens in kansrijke positie, maar Jordy Buijs kan op het allerlaatste moment ingrijpen.
24'
Kansje voor Ajax. Mitchell Dijks slingert de bal vanaf de linkerflank voor het doel. De bal schiet door tot aan de tweede paal, waar Milik de bal controleert. De Pool komt echter in een moeilijke hoek uit en ramt de bal vervolgens richting het doel. De poging van de spits mist richting en gaat hard voorlangs.
22'
Het spel speelt zich steeds meer af op de helft van Roda JC, maar (grote) kansen ontbreken nog.
20'
De Amsterdammers beginnen wel steeds meer balbezit te krijgen, waardoor Roda JC meer op de counter moet gaan loeren.
19'
Ajax probeert via het combinatiespel tot kansen te komen, maar de eindpass ontbreekt nog. Roda JC staat - net als afgelopen donderdag - compact en is niet van plan om veel ruimte weg te geven.
16'
Ajax-trainer Frank de Boer lijkt nog niet erg gelukkig met de prestaties van zijn ploeg. De trainer zoekt dan ook contact met zijn spelers.
15'
Uğur İnceman is een beest op het middenveld bij Roda JC. De Turk wint ontzettend veel duels.
14'
Komt dat schot! Bazoer rommelt zich langs Marcos Gullón. De middenvelder kapt vervolgens naar zijn linker en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied. De poging van Bazoer gaat recht op Roda JC-doelman Benjamin van Leer af.
13'
Er is nog geen bovenliggende partij in Kerkrade. Telkens als Ajax het duel naar zich toe begint te trekken countert Roda JC met een sterke fase.
10'
De eerste mogelijkheid voor Ajax is een feit. Een afgeslagen bal komt voor de voeten van Younes terecht. De vleugelspeler loopt vervolgens twee man voorbij en haalt uit, maar mikt zijn schot op een Roda JC-verdediger.
9'
De Amsterdammers hebben het lastig in de beginfase. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük laat veel gaan, waardoor Roda JC makkelijk in de duels kan komen en dat is het niet spel van Ajax.
7'
Het gaat gelijk op in de beginfase. Normaal gesproken neemt Ajax het initiatief, maar dat wil op dit moment nog niet echt lukken.
5'
Ajax ontsnapt! Roda JC lijkt te scoren, maar het is twee keer buitenspel. Georgiy Zhukov wacht te lang met zijn pass, waardoor zijn ploeggenoot buitenspel staat. De voorzet die vervolgens volgt op Kristoffer Peterson wordt door de Zweed weliswaar in het doel geschoten, maar ook Peterson staat buitenspel. Terecht afgekeurd dus.
5'
De Amsterdammers hebben zich dus aangepast aan Roda JC, want de ploeg uit Kerkrade speelt immers altijd in een 4-4-2 formatie.
4'
Op papier zou Ajax 'gewoon' 4-3-3 spelen, maar in de praktijk is het gewoon een 4-4-2 opstelling. Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik staan voorin. Amin Younes, Nemanja Gudelj, Riechedly Bazoer en Daley Sinkgraven staan op het middenveld.
3'
Er hangt een prima sfeer in het Parkstad Limburg Stadion.
1'
We zijn begonnen in Kerkrade. Ajax heeft afgetrapt.
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen

Ajax-trainer Frank de Boer kan zondagmiddag weer een beroep doen op Davy Klaassen. De aanvoerder van de Amsterdammers kampte met een knieblessure, maar kan tegen Roda JC Kerkrade weer speelminuten maken.

Naast de terugkeer van Klaassen gaat het zondagmiddag vooral over de opstelling van Ajax. Naar verluidt staat Anwar El Ghazi zondagmiddag in de spits en begint Arkadiusz Milik als aanvallende middenvelder. Daley Sinkgraven start als valse rechtsbuiten. Achterin start De Boer met Ricardo van Rhijn in plaats van Mike van der Hoorn.

Roda JC-trainer Darije Kalezić heeft in vergelijking tot het competitieduel met FC Utrecht (1-0 overwinning) twee wijzigingen doorgevoerd. Rostyn Griffiths viel geblesseerd uit en speelt tegen Ajax niet, terwijl ook Hicham Faik zijn basisplaats kwijt is. Martin Milec debuteert bij Roda JC als rechtsback, terwijl Ard van Peppen ook terugkeert in de basisopstelling van Kalezić.
Voorbeschouwing

Van harte welkom bij de wedstrijd Roda JC Kerkrade tegen Ajax. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Roda JC

De Limburgers zitten in een 'flow'. Roda JC won twee keer op rij en staat nu op 22 punten uit twintig wedstrijden. De Limburgers hebben een voorsprong van zes punten op de degradatiezone, maar Roda JC zal punten moeten blijven pakken om niet in de problemen te komen. De ploeg van trainer Darije Kalezić zal zondagmiddag een zware kluif hebben aan Ajax, maar aangezien de verwachtingen tegen een topploeg als Ajax laaggespannen zijn, valt er wellicht wat te halen voor Roda JC.

Ajax

Ajax is nog altijd de koploper van de Eredivisie, maar het spel van de Amsterdammers is de laatste tijd niet om over naar huis te schrijven. Trainer Frank de Boer moet het al een tijdje stellen zonder aanvoerder Davy Klaassen en sindsdien heeft Ajax steeds meer moeite om tot overwinningen te komen. Het is vooralsnog onduidelijk of Klaassen zondagmiddag wel in actie kan komen. Midweeks wist Ajax niet te scoren in eigen huis tegen Heracles Almelo. De Ajacieden moesten genoegen nemen met een punt en zullen in Kerkrade dus iets recht willen zetten.

Historie

Op basis van de historie is Ajax de favoriet. Het duel Roda JC – Ajax werd 47 keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen negentien keer, terwijl Roda JC elf keer de drie punten in eigen huis wist te houden. Zeventien keer eindigde het duel in een gelijkspel. Eerder dit seizoen had Ajax geen kind aan Roda JC. In Amsterdam werd het 6-0. Arkadiusz Milik, Klaassen en Viktor Fischer waren allen tweemaal trefzeker.

Twee seizoenen geleden wist Ajax in Kerkrade met 2-1 te winnen. Roda JC kwam via Henk Dijkhuizen weliswaar op voorsprong, maar twee treffers van debutant Jaïro Riedewald zorgde voor een Amsterdamse overwinning. De laatste keer dat Roda JC in eigen huis van Ajax wist te winnen dateert van 10 februari 2008. Het werd 2-1 voor de Limburgers. Roland Lamah wist Roda JC op voorsprong te zetten, maar Klaas Jan Huntelaar bracht Ajax op gelijke hoogte. Anouar Hadouir kopte in de slotfase de 2-1 tegen de touwen.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner