SBV Excelsior Zondag, 20. December 2015
12:30 uur
SC Cambuur
1:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Bartholomew Ogbeche 34. / Schot met links  (Jamiro Monteiro)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Bartholomew Ogbeche 71. / Schot met links
0 : 3 Torinfos in de Ticker Jack Byrne 88. / Schot met rechts  (Sander van de Streek)
0 : 4 Torinfos in de Ticker Jamiro Monteiro 90. / Schot met rechts  (Furdjel Narsingh)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Kevin Vermeulen 90. / Schot met rechts

90'
Samenvatting

Excelsior begon sterk aan de tweede helft, maar verzuimde de gelijkmaker te produceren. Tom van Weert (tweemaal) en Sander Fischer (tweemaal) hadden moeten scoren, maar dat lukte niet. Na een fout van Fischer besliste Ogbeche in de 71e de wedstrijd. In de slotfase werd er nog driemaal gescoord. Jack Byrne en Jamiro Monteiro scoorden voor SC Cambuur, terwijl Kevin Vermeulen nog wat terugdeed namens Excelsior.
90'
90'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:4 door Kevin Vermeulen
Excelsior doet nog wat terug... Andriuškevičius gaat in de fout en geeft invaller Vermeulen de kans om de 1-4 binnen te tikken.
90'
Doelpunt voor SC Cambuur, 0:4 door Jamiro Monteiro
Ook nog de 4-0 voor SC Cambuur. Byrne lanceert Narsingh, die de achterlijn haalt. De vleugelaanvaller geeft voor, waardoor Monteiro de 4-0 tegen de touwen kan schieten.
90'
Nog een wissel bij Cambuur. Martijn Barto vervangt Ogbeche.
90'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
90'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Bartholomew Ogbeche
88'
Doelpunt voor SC Cambuur, 0:3 door Jack Byrne
Byrne gaat de combinatie aan met invaller Van de Streek. De Ier kan daardoor alleen af op doelman Muyters en blijft rustig oog in oog met de sluitpost: 0-3.
86'
De tijd begint te dringen voor Excelsior. Nog een paar minuten te spelen op Woudestein.
85'
Gele kaart voor Nigel Hasselbaink (SBV Excelsior)
Ook invaller Hasselbaink gaat op de bon. De aanvaller raakt met zijn arm het gezicht van Marvin Peersman en krijgt geel van scheidsrechter Van Boekel.
83'
Gele kaart voor Jack Byrne (SC Cambuur)
De Ier probeert een snelle vrije trap van Excelsior te voorkomen en krijgt daarom geel van Van Boekel. Beetje kinderachtig van de scheidsrechter.
82'
Toch nog een grote kans voor Excelsior. Na een poging van Jurgen Matttheij probeert Van Weert de bal met een hakbal in het doel te werken, maar de spits mist de bal. De poging van Mattheij verdwijnt daardoor naast het Friese doel.
81'
Cambuur probeert de wedstrijd rustig uit te spelen en als het nog en doelpunt kan maken, is dat mooi meegenomen.
79'
Na de 2-0 van Ogbeche is het Cambuur dat de aanval zoekt. Excelsior lijkt er niet meer in te geloven.
77'
Excelsior heeft nog een klein kwartier om minimaal twee treffers te maken.
74'
Komt dat schot! De wanhoop slaat toe bij Excelsior. Linksback Bas Kuipers probeert het van grote afstand, maar schiet hoog over het doel van Cambuur.
71'
Doelpunt voor SC Cambuur, 0:2 door Bartholomew Ogbeche
Hoe is het mogelijk?! Invaller Van de Streek geeft de bal voor vanaf de linkerflank. De gehele defensie van Excelsior vergeet om écht in te grijpen. Fischer grijpt half in, waardoor Ogbeche aan de bal kan komen. De Nigeriaan twijfelt niet en schiet de bal langs doelman Muyters: 0-2. Wat een fout van Fischer!
71'
De tweede wissel bij Cambuur is een feit. Sander van de Streek komt voor de onopvallend spelende Rosheuvel.
70'
Wissel in bij SC Cambuur -> Sander van de Streek
70'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mikhail Rosheuvel
69'
Byrne! Cambuur had de wedstrijd in het slot moeten gooien. Na een goede actie van invaller Narsingh krijgt Byrne een goede schietkans, maar Muyters brengt redding. Dit had de 0-2 moeten zijn.
67'
Byrne krult de bal over de muur, maar de poging van de Ier mist kracht. Muyters kan daardoor makkelijk redding brengen.
66'
Gele kaart voor Sander Fischer (SBV Excelsior)
Fischer trekt aan het shirt van Erik Bakker en geeft daarmee een vrije trap op een gevaarlijke plaats weg. Bovendien krijgt Fischer geel van Van Boekel.
66'
Eindelijk weer een poging van Cambuur. De Ier Byrne haalt uit vanaf een meter of 25, maar stuit op doelman Muyters.
66'
Cambuur komt er tijdens de tweede helft eigenlijk niet aan te pas. Het is echt wachten op de gelijkmaker van Excelsior.
65'
Daar is de eerste wissel van Henk de Jong. Houtkoop gaat naar de kant en wordt vervangen door Furdjel Narsingh.
64'
Wissel in bij SC Cambuur -> Furdjel Narsingh
64'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Xander Houtkoop
63'
Excelsior blijft aanvallen! Brandley Kuwas weet rechtsback Khalid Karami voor het doel te vinden. De verdediger schiet vanuit een moeilijke hoek, maar doelman Nienhuis kan redding brengen.
62'
Gele kaart voor Mikhail Rosheuvel (SC Cambuur)
Mikhail Rosheuvel vloert invaller Hasselbaink en krijgt de gele kaart van Van Boekel.
59'
Excelsior wist tijdens de eerste 45 minuten geen enkele kans te creëren, maar na rust heeft de ploeg uit Rotterdam toch al drie à vier goede mogelijkheden gehad.
57'
Weer Excelsior! Miscommunicatie tussen Wessel Dammers en Nienhuis brengt Van Weert in stelling. De spits moet schieten vanuit een moeilijke hoek, maar mikt voorlangs. Wat een kans!
57'
De donderspeech van Groenendijk tijdens de rust lijkt gewerkt te hebben. Een doelpunt van Excelsior hangt in de lucht.
55'
Fischer! De verdediger van Excelsior krijgt een kopkans vanuit een hoekschop. De mandekker mikt echter een metertje over.
53'
Cambuur moet wakkergeschud worden, na rust is Excelsior tot dusver de bovenliggende partij.
51'
Hoe is het mogelijk?! Excelsior laat twee grote kansen om te scoren liggen. In eerste instantie weet doelman Nienhuis redding te brengen op een kopbal van Fischer, de rebound valt voor Tom van Weert. De spits van Excelsior lijkt te scoren, maar raakt de lat.
51'
Excelsior zoekt de aanval in de beginfase van de tweede helft.
48'
Het signaal van Groenendijk is duidelijk. Het moet anders in de tweede helft! Excelsior heeft een 1-0 achterstand goed te maken.
46'
We zijn weer begonnen op Woudestein. Excelsior-trainer Groenendijk heeft twee keer gewisseld. Van Nieff en Van Mieghem zien we niet meer terug. Nigel Hasselbaink en Kevin Vermeulen zijn in het veld gekomen.
46'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
46'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
46'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
46'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Yoëll van Nieff
46'
45'

De eerste helft van Excelsior - SC Cambuur was weinig enerverend. De thuisploeg wist geen enkele kans te creëren. SC Cambuur na een klein kwartier een grote kans op de 0-1, maar Bartholomew Ogbeche kreeg de bal niet tussen de palen. Het veldspel van beide ploegen was matig, maar na ruim een half uur spelen kwam SC Cambuur plotseling op voorsprong. Ogbeche kreeg de bal aangespeeld en zag dat hij ruimte had om uit te halen. De Nigeriaan zag zijn poging via de paal binnenvallen. Cambuur ging daardoor rusten met een 1-0 voorsprong.
45'
45'
Scheidsrechter Van Boekel trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
42'
Monteiro gaat proberen de eerste helft vol te maken.
42'
De middenvelder van Cambuur voelt aan zijn lies en aan zijn hamstring. Kan hij verder?
41'
Monteiro ligt geblesseerd op het veld. De middenvelder lijkt zich te verstappen.
40'
Excelsior probeert nu meer initiatief te nemen. Er komt meer dreiging, maar nog altijd geen kansen voor de Kralingers.
37'
Excelsior zal nu aan de bak moeten, want de Kralingers speelden al niet erg goed. Er moet dus een schepje bovenop.
36'
Eigenlijk was dit niet eens en kans, maar Ogbeche kreeg dermate veel ruimte van de verdediging van Excelsior, dat hij maar besloot om op goed geluk een keer uit te halen. En met resultaat!
34'
Doelpunt voor SC Cambuur, 0:1 door Bartholomew Ogbeche
Uit het niets komt Cambuur op voorsprong. Ogbeche wordt aangespeeld door Monteiro, besluit te draaien, en ziet vervolgens dat hij ruimte heeft om uit te halen. De Nigeriaan schiet met links en ziet zijn poging, via de binnenkant van de paal, binnenvallen.
33'
Op basis van kansen heeft Cambuur een overwicht, ook het veldspel van de Leeuwarders is iets beter. Veel scheelt het echter niet.
31'
Nog een klein kwartier te spelen tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
28'
Bijna een goede mogelijkheid voor Cambuur. Jamiro Monteiro gaat de combinatie aan met Byrne en lijkt oog in oog te komen met doelman Muyters, maar Fischer grijpt op het allerlaatste moment in.
27'
Cambuur probeert vooral gevaarlijk te worden door middel van voorzetten, maar telkens missen die voorzetten hun doel.
26'
Er worden veel fouten gemaakt door Cambuur en Excelsior. Goed combinatiespel is daardoor eigenlijk niet mogelijk.
23'
Cambuur heeft een fase met veel balbezit, maar echt gevaarlijk wordt de ploeg uit Leeuwarden niet.
20'
Nog weinig spektakel op Woudestein. We hebben één grote kans gezien, maar dat is het ook wel.
17'
De vrije trap van Van Nieff is scherp en dwingt doelman Leonard Nienhuis tot ingrijpen. De goalie van Cambuur kan de bal wegboksen.
16'
Excelsior krijgt weer een vrije trap op een gunstige positie. Byrne maakt hands, maar scheidsrechter Pol van Boekel laat de kaarten voorlopig op zak.
14'
Bartholomew Ogbeche! Dat scheelde maar weinig. Linksback Andriuškevičius haalt de achterlijn en geeft de bal voor. Ogbeche komt bij de eerste paal voor zijn directe tegenstander en zet zijn voet tegen de bal, maar zijn poging gaat naast het doel van Excelsior. De Rotterdammers ontsnappen aan een achterstand.
12'
... Stans neemt de vrije trap en zoekt het hoofd van Sander Fischer, maar de bal wordt weggewerkt door de defensie van Cambuur.
11'
Excelsior krijgt een vrije trap op een gunstige positie na een overtreding van Marvin Peersman op Yoëll van Nieff...
9'
Bijna een grote kans voor Excelsior. Daryl van Mieghem weet met een voorzet Jeff Stans te bereiken. De middenvelder lijkt een grote kans te krijgen, maar laat de bal van zijn voet springen, waardoor de kans is verkeken.
8'
Weer gevaar van Cambuur. Via Xander Houtkoop komt de bal bij linksback Vytautas Andriuškevičius terecht. De Litouwer schiet vanuit een moeilijke hoek, maar zijn poging is te wild en gaat hoog over het doel van Tom Muyters.
8'
En daar is dan eindelijk het eerste schot van de wedstrijd! Jack Byrne krijgt de bal aangespeeld rondom het strafschopgebied van Excelsior. De Ier besluit om te schieten, maar zijn poging verdwijnt in het zijnet.
7'
Beide ploegen durven weinig risico's te nemen, daardoor wordt het creëren van kansen bijzonder lastig. Er is nog geen schot gelost op Woudestein.
5'
Cambuur laat de bal rustig van voet naar voet gaan, maar brengt daar Excelsior voorlopig nog niet mee in de problemen. Erg rustig begin in Rotterdam.
3'
Het tempo ligt nog niet al te hoog op Woudestein. Beide ploegen proberen de bal in de ploeg te houden, maar nog geen kansen in Rotterdam.
1'
We zijn begonnen in Rotterdam. Excelsior heeft afgetrapt.
1'

SC Cambuur start tegen Excelsior onder het motto 'never change a winning team'. Excelsior moet noodgedwongen één wijziging doorvoeren. Rick Kruys is namelijk geblesseerd en kan niet spelen.

Excelsior-trainer Alfons Groenendijk moet in vergelijking tot het competitieduel met sc Heerenveen (2-1 nederlaag) noodgedwongen één wijziging doorvoeren. Kruys is geblesseerd en wordt vervangen door Yoëll van Nieff. Verder stuurt Groenendijk dezelfde spelers het veld in.

SC Cambuur-trainer Henk de Jong heeft in vergelijking tot het competitieduel met NEC Nijmegen (3-1 overwinning) geen wijzigingen doorgevoerd in zijn basisopstelling. De overwinning op NEC Nijmegen was de eerste van het seizoen voor de Friezen, waardoor De Jong met een goed gevoel zal aantreden tegen de Nijmegenaren. Jergé Hoefdraad zit bij SC Cambuur voor de eerste keer op de bank. De vleugelaanvaller kwam afgelopen zomer over van Almere City FC.

Van harte welkom bij de wedstrijd Excelsior tegen SC Cambuur. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Vanaf ongeveer één uur voor aanvang kunt u onder het knopje wedstrijddetails de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Excelsior

Na vier wedstrijden op rij niet gewonnen te hebben is Excelsior toe aan een overwinning. Dat is tegen SC Cambuur niet ondenkbaar, want de Friezen staan momenteel met tien punten op de zeventiende plaats. Excelsior op de dertiende plaats met zeventien punten ietwat beter. De laatste keer dat de Kralingers wisten te winnen was tijdens speelronde twaalf. Willem II werd destijds in Tilburg met 3-2 verslagen. Daarna kwam Excelsior nog in actie tegen Heracles Almelo (0-0), Feyenoord (4-2 nederlaag), FC Twente (1-1) en sc Heerenveen (2-1 nederlaag).

SC Cambuur

SC Cambuur wist vorige week voor de eerste keer dit seizoen te winnen. De Leeuwarders waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor NEC Nijmegen. SC Cambuur wil de overwinning op NEC Nijmegen natuurlijk een goed vervolg geven tegen Excelsior. Als SC Cambuur weet te winnen van Excelsior, dan is het gat nog maar vier punten. Er zijn nog genoeg wedstrijden te spelen in de Eredivisie, dus vier punten is te overzien.

Historie

Het duel Excelsior – SC Cambuur werd één keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. Vorig seizoen eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel op Woudestein. De Kralingers waren via Tom van Weert op voorsprong gekomen, maar Bartholomew Ogbeche zorgde in de tweede helft in de gelijkmaker.

Excelsior en SC Cambuur kwamen elkaar in de Jupiler League vaker tegen. Tijdens het seizoen 2012/2013 won SC Cambuur met 2-0 in Rotterdam. Erik Bakker en Adnane Tighadouini waren trefzeker namens de Friezen. De laatste overwinning van Excelsior dateert van 22 februari 2010. Het werd 3-0 voor de Rotterdammers door doelpunten van Luís Pedro (tweemaal) en Jerson Ribeiro.