SBV Excelsior Zondag, 17. April 2016
16:45 uur
sc Heerenveen
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Brandley Kuwas 37. / Schot met links  (Stanley Elbers)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 41. / Schot met rechts  (Joey van den Berg)

90'
In een zeer povere wedstrijd is er geen winnaar gekomen bij Excelsior - Heerenveen. In de tweede helft viel er weinig te beleven en waren er weinig mogelijkheden. Excelsior pakt weer eens een puntje en passeert Willem II op de ranglijst. Voor Heerenveen is na het puntenverlies de kans op play-offs voor Europees voetbal een stuk kleiner geworden.
90'
87'
Henk Veerman krijgt de bal uit de lucht en schiet deze met zijn eerste contact het stadion uit. De invaller krijgt zo de lachers op zijn hand.
85'
De absolute slotfase van de wedstrijd is aangebroken. Tot nu toe is er werkelijk waar nog niets spannends gebeurd in de tweede helft. Gaat daar nog verandering in komen?
81'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
81'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
81'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
81'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
81'
Deze fase van de wedstrijd wordt omlijst door blessuregevallen. Na het geval bij Kuipers is het nu Jerry St. Juste die behandeld moet worden. De Heerenveen-middenvelder verstapte zich bij na een volley.
78'
Bas Kuipers verlaat geblesseerd het veld en wordt vervangen door rechtsback Daan Bovenberg. Door deze wissel verschuift Khalid Karami naar de linkerkant van de verdediging.
76'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daan Bovenberg
76'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Bas Kuipers
75'
Excelsior gaat het punt in de slotfase verdedigen en hecht veel waarde aan het passeren van Willem II. Heerenveen heeft het meeste balbezit, maar zet te weinig druk om tot kansen te komen.
72'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
72'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
71'
Nog een kleine twintig minuten op de klok in Rotterdam. Krijgen we nog een winnaar?
67'
Larsson laat het weer zien! Heerenveen mag Sam Larsson dankbaar zijn vanmiddag. De Zweedse linksbuiten is de absolute uitblinker en ziet na een goede actie zijn poging gekeerd worden door Muyters.
64'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Caner Çavlan
64'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Lucas Bijker
64'
Elbers met de kans op 2-1! Prima actie van de vervanger van Tom van Weert in het strafschopgebied van Heerenveen. Na goed wegdraaien van Elbers wordt zijn schot gekeerd door doelman Mulder.
62'
De wedstrijd is rijp voor wat verse wisselspelers. Bij Heerenveen kan wellicht Luciano Slagveer zorgen voor wat nieuwe impulsen. Excelsior kan in aanvallend opzicht nog beschikken over Nigel Hasselbaink en Daryl van Mieghem.
59'
Het tempo in de wedstrijd is een niveau verhoogd. Toch blijven de mogelijkheden voorlopig uit. Ook in het begin van de tweede helft overtuigen beide teams niet.
55'
Gele kaart voor Lucas Bijker (sc Heerenveen)
De linksback van Heerenveen vloert de rappe Elbers en pakt het eerste geel van de wedstrijd.
55'
Woudestein is ook vanmiddag weer zo goed als uitverkocht. Bij de wedstrijd zijn vandaag 3.750 toeschouwers aanwezig.
53'
De Heerenveen-supporters hebben genoeg hoop en zingen een groot gedeelte van de wedstrijd. De fans doen voorlopig beter hun best dan de 22 spelers op het veld.
50'
Laten we hopen dat de tweede helft meer gaat lijken op de laatste tien minuten voor rust in plaats van de eerste 35 minuten. De doelpunten aan beide kanten waren in ieder geval schitterend.
47'
De tweede helft is in gang gezet op Woudestein. Gaat er een winnaar komen in dit gelijkopgaande duel? Beide clubs hebben de punten hard nodig in de slotfase van de competitie.
46'
45'
In een zeer slechte eerste helft zat het spektakel in het slot. Acht minuten voor rust zette Brandley Kuwas de thuisploeg op voorsprong met een fraai afstandsschot in de kruising. Enkele minuten later schilderde Sam Larsson de bal aan de andere kant in het doel na een fraaie passeeractie: 1-1. Een gelijke tussenstand bleek uiteindelijk een terechte afspiegeling van een zwakke eerste bedrijf.
45'
41'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Sam Larsson
Lang heeft de thuisploeg niet kunnen genieten van de voorsprong. De niet helemaal fitte Larsson dartelt door de Rotterdamse defensie en schiet de bal fraai achter Muyters.
40'
Zo valt er toch wat verrassend nog een doelpunt in de eerste helft. Uitblinker Kuwas zet Excelsior virtueel op de vijftiende plaats met drie punten voorsprong op Willem II.
37'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Brandley Kuwas
Nadat er bijna niets gebeurd, nu ineens een geweldig doelpunt. Brandley Kuwas schiet vanaf ongeveer twintig meter op fraaie wijze in de kruising en laat doelman Mulder kansloos.
37'
We naderen de rust in Rotterdam. Er gebeurt helaas heel weinig waardoor de aantrekkelijkheid van de wedstrijd van een laag niveau is.
33'
Het wachten is op een goede individuele actie bij een van de teams. Het verhaal van de wedstrijd is toch het ontbreken van creativiteit voorlopig.
29'
Goed schot Zeneli! Eindelijk is er wat gevaar voor het doel. Arber Zeneli krult vanaf links de bal richting de verre hoek. Tom Muyters staat echter op zijn post en duikt de bal uit de kruising.
28'
De Zweedse buitenspelers van Heerenveen hebben nog weinig kunnen laten zien. Zowel Sam Larsson als Arber Zeneli hebben weinig de bal en worden kort gedekt door de Excelsior-backs.
24'
Er zijn nog geen noemenswaardige mogelijkheden geweest in het eerste kwart van het duel. Beide teams doen het vooral rustig aan en houden het speeltempo betrekkelijk laag.
21'
Joey van de Berg heeft weer een rare actie op het middenveld. Totaal onnodig trapt de Heerenveen-aanvoerder na tegen Jeff Stans. Na even bij de scheidsrechter te zijn geweest volgt er geen kaart.
18'
Sander Fischer, Jurgen Mattheij en Luigi Bruins staan op scherp vanmiddag en zijn bij een gele kaart geschorst voor de uitwedstrijd tegen FC Twente. Bij sc Heerenveen staat Erwin Mulder op scherp.
15'
Het eerste kwartier van de wedstrijd zit erop en Excelsior heeft het beste van het spel. De Rotterdammers zetten het meeste druk naar voren en kennen in Brandley Kuwas de absolute aanjager.
11'
Goed doorzetten van Kuipers! De linksback van Excelsior gaat de combinatie aan met Adil Auassar en ziet uiteindelijk zijn poging van dichtbij gered worden door doelman Mulder.
10'
Ook voor Heerenveen zijn de belangen vanmiddag groot. De Friezen zijn nog volop in de strijd om de play-offs en schuiven bij een overwinning op naar de tiende plaats.
7'
Het eerste schot van de wedstrijd komt van de voeten van Brandley Kuwas. Na goed doorzetten van Stanley Elbers haalt Kuwas vervolgens uit op het doel. Doelman Erwin Mulder vangt de bal eenvoudig.
5'
SBV Excelsior kan vanmiddag belangrijke punten pakken in strijd tegen degradatie. Concurrent Willem II verloor al eerder op de dag in eigen huis van ADO Den Haag: 0-2.
2'
Scheidsrechter Edwin van de Graaf heeft het startsignaal gegeven aan de laatste wedstrijd van speelronde 31. SBV Excelsior hoopt in eigen huis punten te pakken tegen sc Heerenveen en te stijgen boven concurrent Willem II.
1'
De opstellingen
Thuisploeg SBV Excelsior moet vanmiddag twee noodgedwongen wijzigingen doorvoeren in de basisopstelling. In verband met schorsingen kan coach Alfons Groenendijk geen gebruikmaken van Rick Kruys en Tom van Weert. De vervangers tegen Heerenveen zijn Kevin Vermeulen en Stanley Elbers.

Het bezoekende sc Heerenveen start met dezelfde elf als vorige week. Sam Larsson is fit genoeg bevonden om aan de aftrap te verschijnen en speelt in de Friese voorhoede met Arber Zeneli en Mitchell te Vrede.

Van harte welkom bij de laatste wedstrijd in speelronde 31 van de Eredivisie. Zondagmiddag om 16.45 uur speelt SBV Excelsior in eigen huis tegen sc Heerenveen. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van het duel in Rotterdam. Rond de klok van vier uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

SBV Excelsior
Het team van coach Alfons Groenendijk staat voor een belangrijke middag. Concurrent Willem II speelt in eigen huis tegen ADO, terwijl Excelsior het op Woudestein opneemt tegen sc Heerenveen. Net als naaste belager Willem II hebben de Rotterdammers 25 punten uit dertig wedstrijden. Het doelsaldo van Excelsior is echter minder waardoor het team een zestiende plaats bekleedt.

De laatste drie duels werden verloren tegen respectievelijk Feyenoord, FC Utrecht en Heracles Almelo. In dat laatste duel kregen Tom van Weert en Rick Kruys de vijfde gele kaart van het seizoen. Hierdoor missen de topscorer en de middenvelder het treffen met Heerenveen. Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen door Stanley Elbers en Kevin Vermeulen.

De Friezen verkeren daarentegen in een flow en wonnen de laatste twee wedstrijden. Op bezoek bij Roda JC Kerkrade werd in extremis gewonnen door een vrije trap van Branco van den Boomen: 1-2. Vorige week was Heerenveen te sterk voor AZ Alkmaar in het Abe Lenstra Stadion. Het team van coach Foppe de Haan zegevierde in een spectaculair duel met 4-2.

Eerder dit seizoen eindigde de wedstrijd Heerenveen – Excelsior in 2-1 voor de blauw-witten. Doelpuntenmakers die dag waren Kenneth Otigba en Sam Larsson voor Heerenveen. In de laatste minuut maakte Jeff Stans de eretreffer vanaf de strafschopstip. De Friezen verpestten zo een Kralings record van zes ongeslagen uitwedstrijden op rij.