14:30 uur
FC Groningen
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Martijn Barto 9. / Schot met links  (Jack Byrne)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Martijn Barto 13. / Schot met links  (Djavan Anderson)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Johan Kappelhof 52. / Kopbal  (Albert Rusnák)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Jesper Drost 58. / Schot met rechts  (Jarchinio Antonia)

90'
Cambuur ging de tweede helft vol vertrouwen tegemoet. Met een 2-0-voorsprong en de dominantie aan haar zijde kon het niet meer stuk in het tweede bedrijf. Althans, dat dachten ze. Want net als in de eerste helft duurde het maar dertien minuten voordat er twee keer was gescoord. Nu was het tweemaal Groningen dat zorgde voor een fraaie comeback, via Kappelhof en Drost. Zodoende bloedde de wedstrijd nagenoeg dood en eindigde het in de zoveelste remise voor Cambuur.
90'
90'
Padt scoort bijna de winnende! Hij peert de bal naar voren, waarna Nienhuis de bal totáál verkeerd inschat. De doelman komt goed weg, want de bal gaat net naast.
90'
Beide ploegen krijgen nog drie minuten blessuretijd om eventueel een winnend doelpunt te forceren.
87'
Linssen heeft zijn wedstrijd erop zitten. Hoesen mag zich bewijzen in het korte restant van de wedstrijd.
87'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
87'
Wissel uit bij FC Groningen -> Bryan Linssen
84'
Rusnák krult de bal naar de zestien, waar Kasper Larsen er bijna bij komt. Nienhuis kan de bal uiteindelijk achter kijken.
82'
Nogmaals een enorme kopkans voor Peersman bij de tweede paal. Nu daagt hij Padt niet uit: de bal gaat over.
80'
Rosheuvel geeft een lage, scherpe voorzet. De bal wordt maar net voor de voeten van Barto weggehaald.
79'
Gele kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
Een optelsom voor De Leeuw, die al langere tijd irritant aanwezig is. Het levert hem geel op.
78'
Aan beide kanten is er een voorzichtige twijfel. Willen we doordrukken voor de winst of dit punt vasthouden? Gezien het verloop van de tweede helft lijkt het momentum in ieder geval bij Groningen te liggen.
75'
Henk de Jong wisselt. Narsingh, die een assist op zijn naam heeft staan, maakt plaats voor Mikhail Rosheuvel.
75'
Wissel in bij SC Cambuur -> Mikhail Rosheuvel
75'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Furdjel Narsingh
73'
Gele kaart voor Wessel Dammers (SC Cambuur)
Dammers krijgt geel voor vasthouden.
71'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Forse tackle van Hateboer. Het komt hem op een gele kaart te staan.
68'
Wat een kans voor Cambuur! Byrne zet met een vrije trap dreigend voor, waarna Peersman met zijn hoofd de bal richting de korte kruising brengt. Padt produceert een fraaie reflex.
67'
Cambuur wisselt. Anderson, de man van de blunder zojuist, mag eruit. Houtkoop vervangt.
67'
Wissel in bij SC Cambuur -> Xander Houtkoop
67'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Djavan Anderson
63'
Djavan Anderson maakt een enorme blunder op de middellijn. Antonia kan volstrekt vrij door om de 2-3 te maken, maar hij verliest de één tegen één tegen Nienhuis.
58'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:2 door Jesper Drost
Het is zelfs gelijk nu! Drost pegelt van afstand fraai de 2-2 binnen. Nienhuis had geen antwoord op dat schot.
57'
Gele kaart voor Sergio Padt (FC Groningen)
Padt krijgt, ondanks dat hij gelijk bleek te hebben, geel voor protesteren.
57'
Minstens een halve minuut lang is Leeuwarden in extase. Barto maakt de 3-1 en heeft zijn hattrick te pakken, maar Gözübüyük keurt hem af wegens buitenspel.
56'
De volgende kans dient zich aan voor Groningen. De Leeuw kopt terug op Drost, wiens schot geblokt wordt door Marvin Peersman.
52'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:1 door Johan Kappelhof
51'
Rusnák met een boogkopbal. Nienhuis tikt de bal acrobatisch over de achterlijn.
50'
Antonia legt scherp voor. De Cambuur-verdedigers komen er niet aan, maar dat geldt ook voor De Leeuw.
46'
Van de Looi wisselt aanvallend voor aanvang van de tweede helft. Antonia maakt zijn opwachting, Simon Tibbling verlaat het veld.
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Simon Tibbling
46'
45'
Cambuur mag zeer tevreden zijn over de eerste 45 minuten. Al na dertien minuten stond het op een 2-0-voorsprong tegen een ploeg uit het linkerrijtje. En onterecht was het absoluut niet: Cambuur had een bijzonder flitsend begin en Groningen wist geen raad met de Leeuwardenaren. De uitploeg herpakte zich na een kwart enigszins, maar echt kansen creëerden de Groningers niet. Hierdoor bleef de stand van 2-0 staan.
45'
43'
Cambuur speelt slim. De thuisploeg zet het middenveld van Groningen vast. Hierdoor wordt de uitploeg gedwongen tot de lange bal, die bijna nooit effect heeft.
39'
Een lange inworp bij Cambuur schiet door. Niemand pakt Van de Streek aan, die eigenlijk vrij kan inkoppen. Hij mist de bal.
36'
Een corner, genomen door Linssen, komt uiteindelijk terug bij de buitenspeler. Hij legt de bal nog eens voor en ziet zijn scherpe voorzet op de lat belanden. Cambuur komt met de schrik vrij.
33'
Een inspiratieloos Groningen vindt zichzelf ineens in de positie waar het moet. Hiervoor is Johan Kappelhof, die begon als centrale verdediger, voorzichtig doorgeschoven naar het middenveld. Zodoende begint het weer te lijken op een 4-2-3-1, nadat de uitploeg deze wedstrijd begon met een vijfmansverdediging.
32'
Van de Streek mag aanleggen, maar Padt ligt in de weg van een nog euforischer Leeuwarden.
30'
Bryan Linssen kan vrijwel ongehinderd door richting het strafschopgebied van Cambuur. Zijn voorzet bereikt geen bestemming.
28'
Aan de andere kant is Cambuur weer gevaarlijk. Een overtreding van Jesper Drost heeft een vrije trap van ongeveer 23 meter als gevolg. Byrne schiet een kleine meter over.
25'
In de daaropvolgende corner is De Leeuw nogmaals gevaarlijk. Nu gaat de bal naast.
24'
Albert Rusnák met een uitstekende vrije trap in de zestien. Michael de Leeuw brengt gevaar door de bal te verlengen, maar een fraaie save van Leonard Nienhuis zorgt voor een hoekschop.
20'
Jack Byrne hoopt een tweede assist op zijn naam te schrijven, maar ziet Barto verzuimen om zijn hattrick te maken. We zijn getuige van een onvoorstelbaar verschil tussen Cambuur en Groningen.
17'
Cambuur blijft drukken. Marvin Peersman stoomt naar voren en probeert de bal in de verre hoek te krullen, maar dat kan hij beter niet nog een keer doen.
15'
Dat is blijkbaar wat een midweekse wedstrijd met je doet. Een ploeg die nog geen wedstrijd heeft gewonnen dit seizoen staat binnen een kwartier op 2-0 tegen Groningen. Henk de Jong ontvangt aanmoedigingen vanaf de tribune.
13'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:0 door Martijn Barto
Daar is zelfs de 2-0! Djavan Anderson legt de bal voor, en het is een soort replica van de eerste goal. Een ongelukkige aanname, maar wel koel afgemaakt: Cambuur verdubbelt de score!
9'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:0 door Martijn Barto
Het staat 1-0 voor Cambuur! Barto krijgt de bal wat ongelukkig mee, maar zet zijn tegenstander wel op het verkeerde been. Vervolgens verschalkt hij Sergio Padt met een schot door het midden: de thuisploeg staat op een terechte voorsprong.
7'
Cambuur kent een goed begin met veel balbezit. Ook als Groningen de bal heeft, komt het er niet aan te pas.
3'
Opportunistisch begin van de thuiszijde. Jack Byrne ziet zijn harde schot geblokt worden en achter gaan voor een corner.
1'
We zijn begonnen! De volgende noordelijke derby staat op de rol voor Cambuur. Kunnen de manschappen van Henk de Jong nu wel resultaat halen?
1'
Henk de Jong heeft enkele wisselingen gemaakt in het elftal van Cambuur. Na de nederlaag van vorige week tegen Heerenveen vindt de coach het nodig om het een en ander te veranderen. Het experiment met Sander van de Streek in de spits en Jamiro Monteiro daarachter mislukte. Deze week begint Martijn Barto in de spits en zakt Van de Streek terug naar het middenveld. Daarnaast raakte Calvin Mac-Intosh geblesseerd in de Friese derby, Martijn van der Laan vervangt hem.

Bij Groningen zijn er ook enkele wisselingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige wedstrijden. Na de vermoeiende wedstrijd tegen Slovan Liberec afgelopen donderdag is trainer Erwin van de Looi genoodzaakt enkele spelers rust te gunnen. Hierdoor missen we ten opzichte van die wedstrijd Lorenzo Burnet, Hedwiges Maduro, Jarchinio Antonia en Danny Hoesen in de opstellingen en staan vandaag Abel Tamata, Hans Hateboer, Jesper Drost en Michael de Leeuw in de basis. De andere zeven spelers moeten vechten tegen de vermoeidheid.
SC Cambuur - FC Groningen staat in de luwte gedurende De Klassieker. Toch belooft het een leuk en interessant duel te worden. De twee noorderlingen zullen er alles aan doen om het volle pond te behalen in Leeuwarden, waar Serdar Gözübüyük de leiding heeft vanmiddag.

Puntjes sprokkelen voor de Geelblauwen
Men wacht nog steeds op de eerste overwinning bij Cambuur. Na elf duels is er nog steeds geen driepunter bijgeschreven. Het welbekende puntjes sprokkelen is het devies bij de Leeuwardenaren. Met zes remises en vijf nederlagen gaat het niet eens bijzonder slecht, maar men schiet er niet veel mee op. Na de teleurstellende 2-0-nederlaag in de rivalenstrijd in Heerenveen is Cambuur uit op revanhce. Een overwinning zou bevrijdend zijn voor de thuisploeg.

Groningen: wisselvallig als vanouds
Een keurmerk van Groningen is dat het een seizoen vaak wisselvallig doorloopt. Dat geldt ook voor dit seizoen. Europees voetbal is weliswaar een fantastische ervaring, het levert wel veel vermoeidheid op. Mede hierdoor laat Groningen hier en daar wat punten liggen. Afgelopen donderdag speelde de Trots van het Noorden thuis tegen Slovan Liberec, waartegen het een 0-1-verliespartij leed. Dit heeft vermoeidheid en teleurstelling opgeleverd, maar uiteraard ook revanchegevoelens. Een relatief korte reis naar Leeuwarden moet opgevolgd worden door een zege, als het aan de uitploeg ligt.

Hoe dan ook: Klassieker of niet, deze wedstrijd is ook zeker het volgen waard. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik doe verslag van dit duel. De opstellingen zijn hier te bekijken.