1 : 0 Torinfos in de Ticker Wessel Dammers 4. / Eigen goal
2 : 0 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 34. / Penalty

90'
Samenvatting

SC Heerenveen heeft voor het eerst sinds speelronde 1 weer begonnen. De ploeg uit Heerenveen won zondagmiddag met 2-0 voor SC Cambuur. Ook in de tweede helft bleef Heerenveen de bovenliggende partij. Sam Larsson kreeg in de tweede helft nog een aardige mogelijkheid namens de thuisploeg, terwijl invaller Jack Byrne namens SC Cambuur op de lat schoot. Het bleef echter 2-0 in Friesland.
90'
90'
Nog twee minuten blessuretijd, maar er lijkt weinig meer te gebeuren in Heerenveen.
90'
Liesveld trekt er nog vier minuten blessuretijd bij.
90'
Nog een wissel bij Heerenveen. Stefano Marzo komt in de ploeg voor Slagveer.
89'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Stefano Marzo
89'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
88'
Het thuispubliek begint de overwinning al te vieren. Het is wachten op het laatste fluitsignaal van Liesveld.
85'
Cambuur heeft nog een paar minuten om twee doelpunten te maken. Dat gaat de ploeg uit Leeuwarden waarschijnlijk niet meer lukken.
84'
Heerenveen blijft de aanval zoeken. De thuisploeg wil nog een derde treffer produceren.
81'
Daar is de eerste wissel van Foppe de Haan. Simon Thern komt voor Samba Sam.
81'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Simon Thern
81'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
80'
Weer een goede kans voor Heerenveen. Kenneth Otigba kan koppen na een vrije trap van Larsson, maar mikt naast.
79'
Te Vrede vergeet te scoren. Na een goede actie van Çavlan lijkt Te Vrede een opgelegde mogelijkheid te krijgen, maar de boomlange spits struikelt over zijn eigen benen. Hij komt daardoor niet tot een poging.
78'
Heerenveen heeft nog altijd niet gewisseld. En dat met nog ruim tien minuten te gaan.
76'
Daar is Çavlan weer! De linkspoot haalt vanaf een meter of twintig verwoestend uit, maar zijn poging gaat een metertje naast het doel van Cambuur.
75'
De lat! Invaller Byrne neemt de vrije trap, maar de Ier mikt de bal op de lat. Heerenveen ontsnapt aan een tegentreffer!
74'
Cambuur krijgt weer een vrije trap op een gunstige positie. Kan het nog?
72'
Weer een mogelijkheid voor Thorsby, maar de middenvelder krijgt zijn schot niet tussen de palen.
70'
Plotseling weer een mogelijkheid voor de thuisploeg. Slagveer haalt de achterlijn en geeft een voorzet. Thorsby zet zijn voet tegen de bal, maar via een Cambuur-speler gaat de bal over de achterlijn.
68'
Het tempo is even uit de wedstrijd. Cambuur mag de bal hebben van Heerenveen, maar de bezoekers doen daar eigenlijk bar weinig mee.
65'
Cambuur is uitgewisseld. Martijn van der Laan komt voor de geblesseerde Mac-Intosch.
64'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn van der Laan
64'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Calvin Mac-Intosch
63'
Er moet een brancard komen op Mac-Intosch van het veld te krijgen.
63'
Het lijkt er niet op dat de verdediger verder kan.
62'
Mac-Intosch ligt geblesseerd op het veld na een tik van Slagveer. De verdediger lijkt een knieblessure te hebben opgelopen.
61'
De Ier Byrne komt Sjoerd Overgoor vervangen. Een aanvallende middenvelder voor een controleur.
61'
Wissel in bij SC Cambuur -> Jack Byrne
61'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Sjoerd Overgoor
59'
Cambuur gaat zo dadelijk wisselen. Jack Byrne staat klaar om in te vallen.
58'
Gele kaart voor Lucas Bijker (sc Heerenveen)
Lucas Bijker begaat een stevige overtreding op Dammers. Liesveld trekt geel en dat is terecht.
56'
... Wat een matige poging van Dammers zeg. De verdediger mikt de bal over de muur, maar ook ruimschoots over het doel.
55'
... Liesveld neemt de tijd om de muur op afstand te zetten...
54'
Cambuur krijgt een vrije trap op een mooie positie na een overtreding van Thorsby op Erik Bakker...
54'
Het begint langzamerhand mistig te worden in Heerenveen. Nog ruim dertig minuten te spelen in Friesland. Dat komt vast goed.
52'
Weer een kansje voor de thuisploeg. Samba Sam en Çavlan weten elkaar goed te vinden. Laatstgenoemde krijgt daardoor een schietkans, maar zijn poging wordt geblokt.
51'
Het spelbeeld in de tweede helft blijft voorlopig onveranderd. Heerenveen is de bovenliggende partij.
47'
Samba Sam! Bijna een heerlijk doelpunt van Larsson. De Zweed krijgt in het strafschopgebied de bal van St. Juste. Larsson staat met zijn rug naar het doel en probeert het met een hakbal, maar zijn poging gaat net naast het doel van Cambuur.
46'
De bal rolt weer in Heerenveen.
46'
45'

Heerenveen is tot dusver heer en meester in de Friese derby. De thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong na een goede actie van Caner Çavlan. De linkspoot haalde de achterlijn en zag vervolgens zijn strakke voorzet door Wessel Dammers in eigen doel gewerkt worden: 1-0. Na de vroege voorsprong bleef Heerenveen goed voetballen. Mitchell te Vrede en Jerry St. Juste kregen een goede kans om te score te verdubbelen, maar de 2-0 viel pas in de 34e minuut. Heerenveen kreeg een strafschop na een overtreding van Djavan Anderson op de uitermate sterk spelende Çavlan. Te Vrede ging achter de bal staan en schoot de 2-0 tegen de touwen. Dat was ook de ruststand.
45'
45'
De scheidsrechter trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
44'
Kansje voor de bezoekers. Mikhail Rosheuvel schiet vanaf een meter of twintig, maar zijn poging wordt geblokt.
42'
De thuisploeg blijft dreigend. De 3-0 hangt in de lucht.
40'
Heerenveen speelt een heerlijke eerste helft. Vooral Çavlan speelt een sterke partij.
37'
Weer een heerlijke actie van Çavlan. De linkspoot probeert met de buitenkant van zijn voet Nienhuis te verschalken, maar de doelman staat goed op te letten.
37'
Vroege wissel bij Cambuur. Jongeling Jamiro Monteiro gaat naar de kant. Spits Martijn Barto is zijn vervanger. Sander van de Streek gaat daardoor weer op het middenveld spelen.
37'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
37'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Jamiro Monteiro
34'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Mitchell te Vrede
Te Vrede schiet raak vanaf elf meter. Te Vrede mikt de bal in de linkerhoek en Nienhuis duikt naar de rechterkant.
33'
Gele kaart voor Djavan Anderson (SC Cambuur)
Anderson gaat ook op de bon voor de overtreding op Çavlan.
33'
Strafschop! Djavan Anderson komt met zijn been in de buurt van het gezicht van Çavlan. Scheidsrechter Richard Liesveld fluit voor een penalty.
33'
De bezoekers blijven balbezit houden, maar stichten nog altijd geen gevaar.
30'
Cambuur heeft een fase van balbezit, maar de bal wordt vooral naar elkaar gespeeld op de eigen helft. Daar schieten de Leeuwarders natuurlijk weinig mee op.
27'
Komt dat schot! Weer een poging van St. Juste. De middenvelder annex verdediger krijgt de bal van Çavlan en probeert het met een geplaatst schot vanaf een meter over 25. De poging van St. Juste gaat net over het doel van Cambuur.
26'
... De hoekschop wordt makkelijk weggewerkt door St. Juste.
25'
De bezoekers uit Leeuwarden krijgen een hoekschop...
24'
Bijna weer een goede kans voor Heerenveen. Morten Thorsby duikt op voor het doel van Cambuur, maar de middenvelder wacht te lang. Peersman kan daardoor ingrijpen.
23'
Zonder de bal heeft Cambuur het overigens nóg lastiger.
23'
Cambuur - in balbezit - weet het niet. De Leeuwarders komen voorlopig niet tot een goede aanval.
21'
... Larsson neemt de vrije trap zelf en krult de bal over de muur en in de hoek, maar doelman Nienhuis ligt in de hoek om de bal te stoppen.
20'
Heerenveen krijgt een vrije trap op een mooie positie na een overtreding van Calvin Mac-Intosch op Sam Larsson...
18'
St. Juste! Weer een grote mogelijkheid voor Heerenveen. Na een hoekschop van de thuisploeg valt een afgeslagen bal plotseling voor de voeten van Jerry St. Juste. Laatstgenoemde haalt meteen uit, maar zijn poging is te wild en vliegt over het doel.
18'
Çavlan is een plaag voor de defensie van Cambuur. De linkspoot haalt weer de achterlijn en wint een hoekschop voor de thuisploeg.
16'
Cambuur blijft moeite houden met het spel van Heerenveen. De omschakeling van De Haan naar 4-4-2 lijkt goed uit te pakken.
13'
Daar is de eerste échte mogelijkheid voor Cambuur. De hoekschop wordt via een variant voor het doel geslingerd. Dammers kan koppen, maar mikt over.
13'
Cambuur komt er voor de eerste keer uit. Marvin Peersman geeft de bal voor vanaf de linkerflank, maar het levert Cambuur enkel een corner op.
12'
Cambuur komt er voorlopig niet uit. Heerenveen is dominant en aast op de 2-0.
10'
Dammers is vandaag de tweede Feyenoorder die een eigen doelpunt maakt. Sven van Beek deed dat eerder vandaag tijdens ADO Den Haag - Feyenoord. Dammers staat onder contract bij Feyenoord, maar speelt dit seizoen op huurbasis voor Cambuur.
8'
Te Vrede! Weer een goede kans voor Heerenveen. Çavlan geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Mitchell te Vrede kan koppen, maar Nienhuis brengt redding.
7'
Dat is een goed begin voor Heerenveen. Wat kan Cambuur daar tegenover zetten?
4'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Wessel Dammers (eigen doelpunt)
Heerenveen komt al vroeg op voorsprong. Caner Çavlan haalt de achterlijn en probeert een medespeler te bereiken. Zijn strakke voorzet gaat echter via Wessel Dammers in het doel van SC Cambuur: 1-0.
3'
De eerste poging komt van de thuisploeg. Luciano Slagveer schiet - vanuit een moeilijke hoek - maar zijn poging gaat huizenhoog over het doel van Leonard Nienhuis.
3'
Er hangt een heerlijk sfeertje in het Abe Lenstra Stadion. Nu nog een goede wedstrijd!
1'
We zijn begonnen in Heerenveen.
1'
De opstellingen

Bij de thuisploeg van vanmiddag staat Mitchell te Vrede weer in de spits. De oud-speler van Feyenoord keert terug van een schorsing en dat is precies op tijd, aangezien de andere spits van de Friezen, Henk Veerman, nu geschorst is. De sterke aanvalsleider kreeg rood in de bekerwedstrijd van deze week.

Bij SC Cambuur moet trainer Henk de Jong vooral in de voorste linie puzzelen, aangezien Martijn Barto en Bartholomew Ogbeche niet volledig fit zijn. Barto zit op de bank, Ogbeche is niet opgenomen in de wedstrijdselectie. Mikhail Rosheuvel en Furdjel Narsingh zijn de aanvallers van vanmiddag. Op de bank zit Omar el Baad voor de eerste keer bij de selectie. De aanvaller komt uit de jeugdopleiding van Feyenoord en speelt normaal gesproken bij Jong SC Cambuur.

Van harte welkom bij de wedstrijd sc Heerenveen tegen SC Cambuur. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

sc Heerenveen

Het is nog niet het seizoen van sc Heerenveen. Na tien wedstrijden heeft Heerenveen pas acht punten en dat is voor een club als Heerenveen veel te weinig. Na het competitieduel met Feyenoord besloot Dwight Lodeweges op te stappen. Foppe de Haan is voorlopig zijn opvolger. Onder De Haan wist Heerenveen gelijk te spelen tegen Willem II (2-2, red.) en te winnen in de beker van Helmond Sport (1-0, red.). Nu staat het belangrijke duel met SC Cambuur op het programma. De Friese derby leeft, waardoor een overwinning noodzakelijk is.

SC Cambuur

Ook bij SC Cambuur gaat het nog niet geweldig. De Leeuwarders staan momenteel voorlaatste in de Eredivisie. Cambuur heeft na tien wedstrijden zes punten, waardoor een overwinning tijdens de Friese derby ontzettend belangrijk is. Cambuur gaat met drie punten op de rivaal over Heerenveen heen. Of dat haalbaar is, moet blijken. De laatste drie competitieduels werden gelijkgespeeld door Cambuur. De Leeuwarders hebben dit seizoen überhaupt nog geen competitieduel gewonnen. Gaat het tegen Heerenveen wél lukken?

Historie

Vijf keer eerder werd de Friese derby in Heerenveen afgewerkt in de Eredivisie. Twee keer won de thuisploeg en één keer won Cambuur. Vorig seizoen eindigde het duel in het Abe Lenstra Stadion in een gelijkspel. Heerenveen kwam op een 2-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Mark Uth en een eigen goal van Marlon Pereira, maar Cambuur vocht zich terug tot 2-2 dankzij treffers van Bartholomew Ogbeche en Etiënne Reijnen.

De laatste keer dat Heerenveen in de competitie van Cambuur wist te winnen was tijdens het seizoen 2013/2014. Het werd 2-1 voor de club uit Heerenveen. Alfreð Finnbogason en Luciano Slagveer waren trefzeker voor Heerenveen. Jody Lukoki scoorde voor Cambuur. De enige overwinning van Cambuur in Heerenveen dateert van 18 februari 1994. De Leeuwarders wonnen met 2-1. Jack de Gier en Hennie Meijer waren trefzeker voor Cambuur. Het doelpunt van Heerenveen kwam op naam van Hendrik Jan Regtop.