Vitesse Zondag, 25. Oktober 2015
14:30 uur
AFC Ajax
1:3
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 54. / Schot met links  (Denys Oliynyk)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 71. / Schot met links
1 : 2 Torinfos in de Ticker Riechedly Bazoer 73. / Schot met rechts  (Joël Veltman)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 86. / Schot met rechts  (Sam Hendriks)

90'
Samenvatting tweede helft:
Wat een eindfase in Arnhem! Met vier doelpunten in één helft was het al een heerlijke wedstrijd, maar voor de neutrale supporter was het een geweldige pot voetbal. Vitesse en Ajax leverden strijd, met als resultaat een 1-3 overwinning voor de Amsterdammers. Vitesse kwam via Qazaishvili op voorsprong, maar via Fischer, Bazoer en Schöne werd de eindstand bereikt.
90'
Einde wedstrijd
90'
Gele kaart voor Renato Ibarra (Vitesse)
Invaller Renato Ibarra krijgt nog een gele kaart, één minuut in blessuretijd. De aanvaller legt Nemanja Gudelj neer op het middenveld, waardoor hij een counter voorkomt.
89'
Wat een emoties bij de goals van Ajax. De 1-1 en 1-2 werden voor het uitvak gevierd, bij de 1-3 krijgt Hendriks de knuffels.
86'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:3 door Lasse Schöne
Daar is de beslissing in de wedstrijd denk ik zo! Ajax schakelt razendsnel om na balverlies van Vitesse en debutant Hendriks wordt bereikt in de diepte. Hij houdt het overzicht, vindt Schöne met een voorzet, die kan binnenwerken: 1-3.
84'
Waar Ajax verdedigend wisselt, gaat Vitesse vol voor de winst natuurlijk. Van der Werff naar de kant, Chelsea-huurling Danilo Pantić komt in het veld. Nog vijf minuten te gaan! Het publiek roept al: "Alles of niets!"
84'
Wissel in bij Vitesse -> Danilo Pantić
84'
Wissel uit bij Vitesse -> Maikel van der Werff
82'
En dan ook nog een debutant in deze wedstrijd. Sam Hendriks maakte er afgelopen vrijdag nog drie tegen Fortuna Sittard in de Jupiler League, maar komt nu in het veld bij Vitesse - Ajax. Daarnaast brengt De Boer met Mike van der Hoorn een extra slot op de deur, hij komt in de plaats van doelpuntenmaker Fischer.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Sam Hendriks
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
79'
Nu raakt Vitesse de paal!
Oliynyk draait een corner ineens richting de korte hoek en daar wordt Cillessen bijna verrast. Wat een wedstrijd, wat een slotfase!
77'
Daar is bijna de 1-3!
Ajax is helemaal los in de vorm van Bazoer! De middenvelder komt mee op bij een counter, wordt aangespeeld op rechts en zoekt de lange hoek met een schuiver. Room kan er niet bij, maar de bal belandt op de paal.
75'
Wat een ommekeer in deze wedstrijd zeg. De Amsterdammers blijven bij deze stand koploper en kunnen wachten op het resultaat bij AZ - Feyenoord om te kijken of ze alleen koploper blijven, of de eerste plek met de Rotterdammers moeten delen.
73'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Riechedly Bazoer
Gekkenhuis in Arnhem, binnen twee minuten maakt Ajax van een achterstand een voorsprong! Bazoer is behendig op rechts en neemt de bal knap mee met een boogje. Hij zet Van der Werff van zich af en werkt vanuit een moeilijke hoek de bal onder Room door, waarna de bal heel zacht over de doellijn rolt.
72'
Wissel in bij Vitesse -> Renato Ibarra
72'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
71'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Viktor Fischer
Daar is dan de gelijkmaker voor Ajax! Veltman raakt na een vrije trap van Schöne de binnenkant van de paal, waarna Room de bal van zijn doellijn stompt. Hij legt de bal echter precies voor de voeten van Fischer, die binnen tikt.
70'
Gele kaart voor Kelvin Leerdam (Vitesse)
Ook geel voor Kelvin Leerdam, waarmee bijna de hele defensie van Vitesse nu op scherp staat. Leerdam legt Tete neer met een sliding, waardoor Ajax een vrije trap krijgt in de hoek van het veld.
68'
Van der Werff gaat naar de grond, nadat hij een pegel van Younes vol in het gezicht krijgt. De verdediger moet even naar de kant om behandeld te worden, maar lijkt gewoon verder te kunnen.
65'
Ajax is na de openingstreffer van Vitesse slordig geworden. Lichte paniek slaat toe in het elftal van de Amsterdammers, dat weinig aanspraak maakt op een gelijkmaker.
62'
De wissel die je wist dat zou komen. Nakamba had er al twee keer afgestuurd kunnen worden en Maas grijpt daarom in. Hij brengt Shiran Yeini, die niet op scherp staat in deze wedstrijd.
62'
Wissel in bij Vitesse -> Shiran Yeini
62'
Wissel uit bij Vitesse -> Marvelous Nakamba
61'
Gele kaart voor Maikel van der Werff (Vitesse)
Een raar moment in de wedstrijd, waar Van der Werff voor Schöne wil komen met een sliding, maar daarbij de Deen op de achillespezen raakt. Het spel lag echter al stil, waardoor Liesveld het moment niet zag. Op aangeven van de vierde official krijgt Van der Werff echter alsnog geel.
59'
Nog een half uur te gaan in Arnhem. Ajax moet iets doen aan deze tussenstand, anders verspeelt het mogelijk de koppositie in de Eredivisie.
57'
Oh Nakamba, die is rijp voor een wissel. De middenvelder speelt, voor de tweede keer, met vuur in deze wedstrijd. Gaat weer hard door op Bazoer, maar Liesveld spaart hem opnieuw.
56'
Nu zal Ajax, dat op één grote kans na machteloos was in de aanval, wel moeten komen. Hoe moet De Boer dit oplossen?
54'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Valeri Qazaishvili
Daar is dan de openingstreffer van Vitesse! Qazaishvili was relatief onzichtbaar in de eerste helft, maar nu is hij beslissend voor Vitesse. De middenvelder komt met geluk langs Fischer op de zestien en haalt vervolgens uit. Via het been van Joël Veltman belandt de bal achter Cillessen in de verre hoek.
49'
Nakamba dupeert bijna heel Vitesse!
Nog geen vijf minuten na zijn eerste gele kaart gaat hij er spijkerhard in, met gestrekt been richting Bazoer. Voor dit soort acties zijn weleens directe rode kaarten uitgedeeld, maar Liesveld spaart de Afrikaan.
47'
Overigens is Klaassen achtergebleven in de kleedkamer. De aanvoerder lijkt dus toch te veel last te hebben van zijn botsing met Kashia. Lasse Schöne is de vervanger van de blonde middenvelder.
46'
Gele kaart voor Marvelous Nakamba (Vitesse)
Er gebeurt weer genoeg in de openingsfase. Ditmaal is het Nakamba die snel geel krijgt, de middenvelder raakt Fischer hard op de enkel als hij te laat is met een ingreep.
46'
Aanvang tweede helft
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
45'
Samenvatting eerste helft:
Een helft met twee gezichten in Arnhem, waarbij de thuisploeg ontzettend fel en goed begon, maar slechts één kans wist af te dwingen. Oliynyk probeerde het met een schot in de korte hoek, maar zag Cillessen pareren. Ajax kreeg de beste kans in de eerste 45 minuten, nadat het de stormloop van Vitesse in het eerste half uur overleefde. Younes kwam op links langs zijn tegenstander, legde terug op Bazoer, maar die schoot van dichtbij recht op Room af.
45'
Einde eerste helft
45'
Kashia kan koppen na de corner, maar de mandekker kopt tegen een Ajacied aan. Kans verkeken, nog maar een paar seconden te gaan tot aan de rust.
45'
Dijks gaat vlak voor rust nog in de fout. Hij kan een bal rustig terug koppen op Cillessen, maar raakt in paniek en geeft een corner weg.
44'
Baker probeert het vlak voor rust maar eens van afstand. De huurling van Chelsea wordt niet aangepakt en besluit op 25 meter van het doel een poging te wagen, maar Cillessen kan simpel opvangen, de bal gaat niet richting een hoek.
41'
Weer Younes met een poging!
Klaassen gaat fel een duel aan met Nakamba, maar het mag door van Liesveld. Younes komt vervolgens in balbezit op links, kruipt naar binnen en probeert het met een schuiver in de korte hoek. Room gooit zijn lichaam voor de bal en houdt het op 0-0 in Arnhem.
40'
Kashia probeert het stijlvol!
De aanvoerder van Vitesse wordt bij een vrije trap volledig vrijgelaten bij de tweede paal. Hij neemt aan en zoekt met een boogbal de verre hoek, maar Cillessen is attent en houdt zijn doel schoon.
39'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (AFC Ajax)
Dijks gaat met zijn elleboog het luchtduel met Diks aan en Liesveld vindt dat voldoende voor een gele kaart. Het was geen elleboogstoot, maar de mate waarmee de linksback van Ajax het duel aanging was reden voor de scheidsrechter om een kaart te trekken.
39'
Even aan de zijlijn, omdat zowel Klaassen als Kashia werd behandeld, maar inmiddels staan beide spelers weer tussen de lijnen. We gaan weer verder met Vitesse - Ajax!
38'
Kashia staat inmiddels weer, Klaassen ligt nog op de grond. Een heftig duel tussen beide aanvoerders.
37'
Twee spelers naar het gras in Arnhem. Klaassen en Kashia komen hard met elkaar in aanraking tijdens een luchtduel. Hoofd tegen hoofd, altijd pijnlijk.
36'
Ajax roept om een penalty!
Bazoer poort Kashia op de achterlijn en valt vervolgens gretig in de zestien, maar Liesveld wuift de claim van de Amsterdammers weg. Dit lijkt de juiste beslissing te zijn, er was slechts heel licht contact.
34'
De uitploeg van vanmiddag doet er goed aan om meer over links te voetballen. Op rechts staat met Sinkgraven geen buitenspeler pur sang en de Duitser krijgt ook veel meer ruimte aan de linkerkant. De enige keer dat Younes echt in balbezit kwam, leverde dit een hele grote kans op.
31'
Voor Ajax is deze wedstrijd tegen Vitesse één van de vele toppers in deze periode. De ploeg speelde deze week nog in de Europa League en speelt aankomende woensdag tegen Feyenoord in de derde ronde van de KNVB beker. Daarnaast wacht er nog een tweede wedstrijd tegen Feyenoord in de Eredivisie en een tweede duel met Fenerbahçe in Europa. Vitesse is al uitgeschakeld in het bekertoernooi en speelt ook geen Europees voetbal.
28'
Daar is Ajax voor het eerst!
Amin Younes wordt op links bereikt door Riechedly Bazoer, die zelf doorloopt richting de zestien. Younes komt op de achterlijn langs zijn tegenstander, legt terug, maar Bazoer schiet van dichtbij op Room. De beste kans in deze wedstrijd!
27'
Het probleem bij Ajax lijkt zich rondom de spitspositie af te spelen. Daar staat Fischer, die van nature geen spits is en niet de kracht heeft om persoonlijke duels te winnen. Elke lange bal betekent dus balbezit voor Vitesse, terwijl Ajax rondom het middenveld moeilijk kan combineren met de Deense aanvaller.
24'
Vitesse staat echt heel goed te voetballen tot nu toe. De bal gaat snel rond, er worden berekende risico's genomen en op dit moment wordt Ajax afgetroefd op alle fronten.
22'
In sommige stadions staan de microfoons dicht bij de dug-outs, waardoor de trainers goed te horen zijn. In het GelreDome is dit zo en daarom horen de thuisblijvers Frank de Boer Sinkgraven en Fischer afblaffen, als ze niet snel genoeg druk zetten op de man met bal.
19'
Wat een interceptie van Guram Kashia!
De aanvoerder van Vitesse ziet dat Daley Sinkgraven collega Viktor Fischer weg wil steken en de Georgiër grijpt in. Hij kan de bal ternauwernood keren met een sliding en voorkomt zo dat Fischer één op één met Room komt.
17'
Het eerste kwartier is overduidelijk voor Vitesse, dat in balbezit sterk is en Ajax afjaagt als het de bal zelf verloren heeft. De vijf seconde regel is bij Vitesse volledig geïntegreerd, wat betekent dat de ploeg na balverlies het speeltuig binnen vijf seconde weer in bezit wil hebben.
14'
Het is duidelijk dat Vitesse de macht heeft in eigen huis. Inmiddels is veertiende minuut aangebroken en dus klapt, vooral het uitvak, de handen stuk voor Johan Cruyff. Bij de held van Ajax werd deze maand longkanker geconstateerd. Naarmate de tijd vordert pakt ook het thuispubliek het applaus op, schitterend!
12'
De eerste echte kans van de wedstrijd!
Solanke is niet zelfzuchtig na een mooie solo, hij bereikt Oliynyk op de links. Die kan in de zestien uithalen en zoekt de linkerhoek, maar Cillessen kan, ondanks dat de bal nog wordt aangeraakt, pareren.
11'
Vitesse maakt het zichzelf erg lastig achterin, door op te willen bouwen, ondanks de aanwezigheid van Klaassen. Van der Werff wordt moeilijk ingespeeld door Eloy Room, maar het komt ternauwernood goed voor de thuisploeg.
10'
Opnieuw Vitesse in de aanval, ditmaal met Milot Rashica op rechts. Hij zet strak en laag voor op Oliynyk, die naar de eerste paal komt. De Oostblokker probeert het met een hakje, maar raakt de bal niet voldoende.
8'
Ajax en Vitesse klappen er direct op, een heerlijk begin! Tete denkt in te kunnen grijpen in het centrum, maar is te laat en schenkt daardoor ruimte aan Denys Oliynyk. Die zoekt Dominic Solanke met een afgemeten voorzet, maar de bal eindigt in de handen van Cillessen.
6'
Opeens ligt er veel ruimte voor Ajax, als Kenny Tete een ingooi onderschept. Hij stoomt naar voren, Maikel van der Werff moet Davy Klaassen in het centrum loslaten, maar de verdediger van Vitese grijpt goed in en voorkomt daarmee een kans voor Ajax.
4'
Voor Ajax is dit de tweeduizendste wedstrijd in de historie van de Eredivisie. PSV bereikte deze mijlpaal gisteren al, terwijl ook Feyenoord voor het tweeduizendste duel staat. Bekijk de stand aller tijden op deze pagina: http://www.voetbal.com/eeuwige_ranglijst/ned-eredivisie/
2'
De vrije trap die volgt wordt door Lewis Baker van flinke afstand richting de rechterkruising gestuurd, maar Jasper Cillessen laat zich van ongeveer dertig meter niet verrassen.
1'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Zo, dat is een vroege gele kaart! Nemanja Gudelj zet een sliding in op het middenveld, maar timet verkeerd en raakt de tegenstander. Richard Liesveld zet meteen de toon door geel uit te delen.
1'
Aanvang wedstrijd
De spelers komen het veld op in de GelreDome. Hoe gaat Ajax om met een kater na de nederlaag in de Europa League afgelopen donderdag? Vitesse is fris en fruitig en in vorm, met tien doelpunten in de laatste twee competitiewedstrijden.
Bij Vitesse zit Peter Bosz vandaag niet op de bank. De trainer van de Arnhemmers is nog geschorst door de KNVB na wangedrag tijdens de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo. Rob Maas neemt de honneurs waar vanmiddag.
De opstellingen
Amin Younes en Viktor Fischer krijgen een kans om met elkaar te voetballen. Normaal gesproken wisselen de concurrenten elkaar af op links, maar Fischer staat nu in de spits en Younes op links. Daley Sinkgraven is in de aanval de vervanger van de zieke Anwar El Ghazi.

Bij Vitesse geen wisselingen in de basisopstelling. Peter Bosz is meer dan tevreden met het elftal dat PEC Zwolle vorige week met 5-1 versloeg en grijpt dus niet in. Dominic Solanke is de spits in de thuiswedstrijd, terwijl het middenveld wordt gevormd door Lewis Baker, Marvelous Nakamba en Valeri Qazaishvili.
Voorbeschouwing
PSV won gisteravond met 3-1 van FC Twente en is daarom Ajax op één puntje genaderd. Het is nu aan de Amsterdammers om de voorsprong weer te vergroten. Een makkelijke opgave gaat dat niet worden, aangezien de ploeg een uitwedstrijd speelt tegen Vitesse, waar Ajax het de laatste jaren erg moeilijk mee heeft. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit duel.

Vitesse en Ajax in de laatste jaren
In de laatste tien ontmoetingen tussen Ajax en Vitesse in de Eredivisie ligt het qua punten erg dicht bij elkaar. Ajax won de helft van de wedstrijden tegen Vitesse, terwijl de Arnhemmers er vier keer met de volle buit vandoor gingen. Twee seizoenen geleden werd het in het GelreDome 1-1. Tussendoor verloor Ajax ook nog een keer met 0-4 in de KNVB beker. De ploeg uit Gelderland is dus een angstgegner voor Ajax, dat Vitesse op precies het verkeerde moment lijkt te treffen.

Druk op de schouders
Ajax heeft namelijk wat goed te maken. De ploeg ging op schlemielige wijze onderuit in de Europa League, door in de laatste minuut een tegentreffer te incasseren in het duel met Fenerbahçe. Door de nederlaag is Europese overwintering al na drie wedstrijden een lastige opgave geworden, waardoor de prestaties buiten de Europa League om des te belangrijker worden. In de Eredivisie staat Ajax in ieder geval (samen met Feyenoord) bovenaan. De Rotterdammers sluiten speelronde tien af met een wedstrijd tegen AZ, waardoor Ajax iets van de druk kan overgeven aan de aartsrivaal, door zelf te winnen van Vitesse.

Ploeg in vorm
De Arnhemmers zullen zich echter niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Aanvallend steekt de ploeg uitstekend in elkaar de laatste tijd, getuige de tien (!!) goals in de laatste twee competitiewedstrijden. Zowel FC Groningen als PEC Zwolle kreeg vijf doelpunten om de oren, waarbij Valeri Qazaishvili en Dominic Solanke lieten zien over de juiste vorm te beschikken. De verdediging van Ajax is dus gewaarschuwd. De defensie van Vitesse steekt ook meer dan prima in elkaar. De ploeg uit Gelderland kreeg slechts zeven tegentreffers te verwerken in de Eredivisie en presteert daarmee bovengemiddeld goed. Uitgerekend de verdediging van tegenstander Ajax doet het met vier tegentreffers beter, maar het is aan Qazaishvili en Solanke om daar verandering in te brengen.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner