AFC Ajax Donderdag, 19. Maart 2015
21:05 uur
Dnipro Dnipropetrovsk
2:1 n.v.
(Heenwedstrijd 0:1)
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Riechedly Bazoer 60. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Yevhen Konoplyanka 97. / Schot met rechts  (Valeriy Fedorchuk)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Mike van der Hoorn 117. / Kopbal

120'
Rode kaart voor Mike van der Hoorn (AFC Ajax)
Mike van der Hoorn laat zich na het fluitsignaal nog provoceren. Doelman Boyko loopt juichend en schreeuwend op de maker van de 2-1 af, waarna Van der Hoorn hem een zet geeft. Met veel theater gaat de doelman naar de grond. Dit komt invaller Van der Hoorn op een rode kaart te staan.
120'
Samenvatting verlenging:
Twee doelpunten vielen er in de dertig minuten extra voetbal. Helaas voor Ajax en voor het Nederlands voetbal was er één daarvan voor Dnipro. De treffer van Konoplyanka na 97 leek de genadeslag. Vlak voor het einde van de tweede verlenging kopte Mike van der Hoorn de 2-1 nog wel binnen, maar genoeg tijd voor een derde treffer was er helaas niet meer, waardoor Ajax is uitgeschakeld in de Europa League van dit seizoen.
120'
Einde wedstrijd
120'
Gele kaart voor Denis Boyko (Dnipro Dnipropetrovsk)
Voor de vorm krijgt Boyko nog geel voor tijdrekken.
117'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Mike van der Hoorn
Zou het dan toch nog? Klaassen ziet zijn inzet nog tegen de lat uiteen spatten, maar Van der Hoorn is het meest attent en kopt de rebound in het lege doel.
116'
Nikola Kalinić schiet de bal binnen, maar staat volgens de grensrechter nipt buitenspel. Deze treffer gaat dus niet door.
115'
Onbegrip. Ajax krijgt een corner en probeert via een korte variant gevaarlijk te worden. Wanneer dit mislukt heffen enkele spelers de handen in de zestien, die de bal gewoon hoog hadden willen hebben.
113'
Van der Hoorn kopt een hoge bal door richting de tweede paal, maar El Ghazi komt daar te laat om nog iets met deze bal te kunnen doen.
110'
Een rollertje van Yevhen Shakhov is weer recht in de handen van Jasper Cillessen.
108'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Evgen Seleznev
108'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Evgen Konoplyanka
106'
Ajax heeft nog een kwartier voor twee doelpunten. Er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal, dus alles is nog mogelijk.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
102'
Bruno Gama komt vanaf rechts naar binnen en schiet laag in de verre hoek. Ditmaal krijgt Cillessen nog wel een hand tegen de bal.
100'
Davy Klaassen neemt de aanvoerdersband over van Nicolai Boilesen. Mike van der Hoorn gaat als breekijzer in de spits spelen.
100'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
100'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
97'
Doelpunt voor Dnipro Dnipropetrovsk, 1:1 door Evgen Konoplyanka
Dit is het enige wat Ajax niet kon gebruiken. Een tegentreffer. Slordig balverlies van Nicolai Boilesen en Riechedly Bazoer luidt een tegenaanval in. Konoplyanka krijgt alle ruimte op links, komt naar binnen en krult de bal laag in de rechterhoek.
95'
De hoekschop belandt op het hoofd van de vijfde (of zesde) man. Maar daarvoor is hij al achter geweest. Zonde!
94'
Een flipperkast situatie voor het doel van Boyko. Milik en El Gahzi komen dicht in de buurt, maar niemand kan echt uithalen. Ajax houdt slechts een corner over aan deze situatie.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Samenvatting tweede helft:
De felbegeerde goal is er gekomen. Bazoer is de gevierde man in Amsterdam. De jonge middenvelder ging fel het duel in met Konoplyanka en strafte daarna de nonchalance van Egidio af, door de bal punten te punteren. Het half uur na de goal nam angst de overhand in deze wedstrijd, waardoor er weinig grote kansen meer te noteren vielen in de ArenA. Een verlenging en eventuele strafschoppen moeten een winnaar gaan aanwijzen vanavond.
90'
Einde tweede helft
90'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Bruno Gama
90'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Valeri Luchkevych
90'
Er komen nog minimaal drie minuten blessuretijd bij. Weet iemand de verlenging nog te voorkomen?
88'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
88'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
87'
Gele kaart voor Yevhen Shakhov (Dnipro Dnipropetrovsk)
Dat is nog eens invallen. Shakov krijgt meteen geel na een tackle op Boilesen.
86'
De wissel van Dnipro verandert weinig aan de bezetting, aangezien ook Shakhov een middenvelder is.
85'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Yevhen Shakhov
85'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Roman Bezus
82'
De slotfase breekt aan. Komt er in de reguliere speeltijd nog een beslissing of gaan we straks verlengen?
80'
Gele kaart voor Roman Bezus (Dnipro Dnipropetrovsk)
komt te laat wanneer Nicolai Boilesen lijkt te ontsnappen. Hij mist de bal en de man, maar de tackle is op zichzelf al goed genoeg voor geel.
78'
Kolbeinn Sigþórsson, die eigenlijk hoopte dat de stand ervoor zou zorgen dat hij niet hoefde in te vallen, komt de aanvalslinie van Ajax versterken.
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
76'
Wordt dit de avond van Bazoer? Een heerlijk schot van de jongeling, laag in de hoek, kan door Boyko nog maar net worden weggetikt.
75'
Dnipro wordt weer gevaarlijker. Kalinić schiet ditmaal vanaf rechts, maar weer recht op Cillessen af.
71'
Daar komt Ajax goed weg! Uit de vrije trap die volgde op de overtreding van Kishna, kopt Roman Bezus maar net naast het doel van Cillessen.
70'
Gele kaart voor Ricardo Kishna (AFC Ajax)
Wanneer Egidio weg lijkt te zijn, pakt Kishna hem bij het shirt. Ook op deze kaart valt niets aan te merken.
70'
Evgen Konoplyanka heeft last van zijn rug. De gelegenheidsaanvoerder loopt wat moeilijk over het veld, maar gaat vooralsnog gewoon door.
66'
Ajax probeert direct door te pakken, maar Dnipro is verder van het eigen doel af gaan voetballen. Iedereen lijkt even te moeten wennen aan de nieuwe bezetting op het veld.
62'
Twee keer 1-0. Eigenlijk staan we gewoon weer op nul. Nog een half uur te gaan. Kan Ajax nu doordrukken?
60'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Riechedly Bazoer
De ArenA ontploft! Uiteindelijk komt de bal met een gelukje mee, maar het felle jagen van Bazoer heeft effect. Hij loopt door richting de keeper na een slordigheidje van Egidio. Met een beheerste punter schiet hij Ajax naast Dnipro.
59'
Thulani Serero en Jaïro Riedewald zijn ook bezig met hun warming up. In de jacht naar de treffer lijken er dus veranderingen plaats te gaan vinden.
57'
Inmiddels heeft Frank de Boer Kolbeinn Sigþórsson opdracht gegeven om zich warm te gaan lopen.
55'
Na een forse luchtduel tussen Sinkgraven en Matos, blijft de Braziliaan even liggen. De scheidsrechter gaat mee in dit toneel, want aan verzorging komen we niet eens toe.
53'
De eerste vijf minuten na de rust leek Ajax het moeilijk te hebben, maar inmiddels speelt het spel zich weer af waar Ajax dat wil, op de helft van Dnipro.
50'
Milik heeft iets heel moois in gedachte, wanneer hij achter de verdediging opduikt. Hij probeert een diepe bal ineens op goal te schieten, maar zijn schot belandt in de tweede ring.
47'
Een poging van ver. Valeriy Fedorchuk haalt van ruim twintig meter uit, maar recht op Cillessen af. De keeper heeft dan ook geen enkele moeite met dit schot.
46'
Zonder wissels is de tweede helft begonnen. Ajax heeft de bal weer aan het rollen gebracht en zet de jacht op het doelpunt voort.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Het eerste kwartier van Ajax beloofde veel goeds voor deze wedstrijd. De Amsterdammers begonnen fel en waren continu op zoek naar mogelijkheden om aanvallen in te zetten. Na een kwartier raakte de thuisploeg het initiatief enigszins kwijt en werd Dnipro zo nu en dan gevaarlijk. Gelukkig voor Ajax kwam het deze fase goed door, waardoor de opdracht voor de tweede helft ongewijzigd blijft. Scoren en de nul houden!
45'
Einde eerste helft
43'
Milik kopt net naast! een goede voorzet vanaf links wordt door de spits op waarde geschat. Hij probeert de bal bij de verre paal binnen te koppen, maar mikt net aan de verkeerde kant van het houtwerk.
39'
Waar iedereen een voorzet verwacht, probeert Kishna het vanaf links gewoon ineens. Zijn schot in de korte hoek is goed bedacht, maar Denis Boyko let goed op en voorkomt een treffer.
36'
Een heerlijk snelle uitbraak van Ajax! Bazoer stuurt El Ghazi weg op rechts, die de bal ineens voorgeeft richting Kishna. In de bal probeert Kishna de bal binnen te glijden, maar hij mist de bal compleet. Dit was een aanval zoals het zou moeten voor de Amsterdammers!
34'
Nicolai Boilesen neemt heel veel risico met een kopbal terug op zijn keeper. Of hij zijn tegenstander niet heeft gezien, of de situatie niet goed inschat, is onduidelijk. Gelukkig voor Ajax is Cillessen alert en loopt het net goed af.
33'
Ajax komt goed weg. Bij Dnipro weet niemand echt goed af te drukken wanneer de bal een aantal maal goed lijkt te vallen. Uiteindelijk kan Cillessen de bal makkelijk oppikken om de druk even weg te nemen.
30'
Nikola Kalinić test Jasper Cillessen nog een keer. De aanvaller van Dnipro stuurt een geplaatst balletje vanaf de rand van de zestien naar de verre hoek. Voor Cillessen is het een makkelijke redding.
28'
Na een enthousiast eerste kwartier heeft Ajax de laatste tien minuten veel moeite om gevaarlijk te worden. Dnipro heeft achterin de boel goed op orde en Ajax weer geen ruimte in deze hechte defensie te vinden.
24'
Weer een hoekschop voor Dnipro, ditmaal moet Veltman er één toestaan. De bezoekers kruipen wat meer uit hun schulp.
21'
Gele kaart voor Léo Matos (Dnipro Dnipropetrovsk)
Matos vliegt erin en schept Boilesen van achter. Matos vind het zelf niet zo erg, maar de kaart is terecht.
20'
Drie hoekschoppen achter elkaar voor Dnipro. De eerste wordt door Bazoer opgeruimd, de tweede door Milik en de derde door El Ghazi. Geen probleem voor de thuisploeg.
16'
Goede redding van Cillessen. Kalinić schiet een bal knap in, nadat Veltman niet goed genoeg ingrijpt. Een sierlijke duik van Cillessen zorgt ervoor dat Ajax niet in de problemen komt.
15'
In het eerste kwartier is het éénrichtingsverkeer in Amsterdam. Ajax is op zoek naar kansen, maar is in de eindfase slordig.
11'
Bazoer speelt met een lage bal Milik in, die in de spits vrij probeert te lopen. De spits heeft een snelle kaats in gedachte, maar doet dit zo onzorgvuldig dat Ajax de bal kwijt is.
7'
Prima schot van El Ghazi! Na een goed kopballetje van Kishna schiet El Ghazi snel op goal. De keeper houdt met een snelle reactie zijn doel schoon.
6'
De toon in de openingsfase is gezet. Ajax heeft de bal, Dnipro verdedigt en houdt tegen. Milik vindt een gaatje in de verdediging. Sinkgraven schat de loopactie juist in, maar de Poolse spits schiet de bal voorlangs.
4'
Kishna is erg gretig. Op de linkerflank jaagt hij te fel door. In plaats van een ingooi mee, houdt hij er een vrije trap tegen aan over.
1'
Dnipro heeft afgetrapt en begint de wedstrijd direct met een pass over de zijlijn.
1'
Aanvang wedstrijd
Bij Ajax keer Ricardo Kishna vanavond weer terug in de basisopstelling. Ook Nick Viergever start weer aan de aftrap bij de Amsterdammers. Dit gaat ten koste van Jaïro Riedewald, die op de bank plaats neemt en Lucas Andersen die niet bij de selectie zit.
Voorbeschouwing
Naast een plaats bij de laatste acht in de Europa League, staat ook de Nederlandse eer op het spel vanavond. In een uitverkochte Amsterdam ArenA moet Ajax alles in het werk stellen om de 1-0 nederlaag van vorige week ongedaan te maken. Dit moet gebeuren tegen een tegenstander die de nodige spelers mist door schorsingen. Er liggen dus zeker kansen!. Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

AFC Ajax
Dat Ajax het meeste balbezit heeft in een wedstrijd was voor de Amsterdammers niets vreemds. Dat ze daarmee amper tot grote kansen kwamen, was wel teleurstellend. Gezien de statistieken mocht Ajax eigenlijk zelf haar handen dichtknijpen dat het slechts 1-0 is gebleven. Dat dit vanavond anders moet, is bij iedereen duidelijk. Trainer Frank de Boer gaf deze week al aan dat de focus op scoren zal liggen, maar dat zijn ploeg wel op zijn hoede moet blijven. Wat in het voordeel van Ajax spreekt is dat de ploeg in de laatste twee Europese thuiswedstrijden geen tegentreffer heeft hoeven te incasseren. De Amsterdammers, die van alle nog deelnemende ploegen in de Europa League de enige voormalig kampioen zijn, kunnen in ieder geval weer beschikken over Niklas Moisander en Nicolai Boilesen. Beide verdedigers keren terug van een blessure.

Dnipro Dnipropetrovsk
De Oekraïense ploeg staat vanavond in de ArenA aan de aftrap zonder haar coach. Miron Markevich is ziek en is niet met zijn ploeg mee naar Nederland gekomen. Naast de trainer mist de opponent van Ajax ook drie geschorste spelers, waaronder de doelpuntenmaker van vorige week, Ruman Zozulya en aanvoerder Ruslan Rotan. Waar Ajax kan bouwen op twee goede laatste twee thuiswedstrijden in Europa, doet Dnipro het dit seizoen ook prima in Europese uitwedstrijden. In de laatste vijf Europese trips verloor de ploeg alleen op bezoek bij Inter Milan. In de vorige ronde behaalde Dnipro nog een 2-2 gelijkspel op bezoek bij Olympiakos.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Aleksey Kulbakov uit Wit-Rusland. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner