Dnipro Dnipropetrovsk Donderdag, 12. Maart 2015
19:00 uur
AFC Ajax
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Roman Zozulya 30. / Schot met links  (Yevgen Konoplyanka)

90'
Ajax kreeg te laat door dat Dnipro helemaal niet zo goed was, maar ook de Amsterdammers zelf konden maar weinig potten breken. Een kwartier voor tijd lag het initiatief duidelijk bij Ajax, maar gescoord werd er niet meer in de tweede helft. Dnipro was via een indraaiende vrije trap nog dicht bij de 2-0, maar Cillessen kon klemmen nadat de vrije trap onderweg nog twee keer werd aangeraakt.
90'
90'
Het lijkt er niet in te zitten. Ajax heeft de vormcrisis doorgetrokken in Europa en moet vrezen voor uitschakeling. Volgende week in Amsterdam moet het dan maar gebeuren.
90'
Nog vier minuten blessuretijd in Oekraïne. Wat kan Ajax nog?
89'
Gele kaart voor Yevhen Shakhov (Dnipro Dnipropetrovsk)
Een stevige tackle van Yevhen Shakhov, die de bal probeert af te pakken van Van Rhijn.
88'
Gele kaart voor Roman Zozulya (Dnipro Dnipropetrovsk)
Drie kaarten voor Dnipro en drie schorsingen voor de returnwedstrijd. Zozulya windt zich behoorlijk op na een beslissing van scheidsrechter Bebek en krijgt geel.
84'
Boilesen stapt op het verkeerde moment uit en Rotan profiteert daarvan. Er ligt opeens ruimte voor de middenvelder, maar zijn geplaatste schot vanaf de rand van de zestien is niet hard genoeg om het Cillessen lastig te maken.
82'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Yevhen Shakhov
82'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Evgen Konoplyanka
80'
Dat duurt te lang Kishna! Het is gewoon weer die Douglas die zich voor een inzet van de invaller werpt. Kishna krijgt vrijheid op rechts, maar wacht te lang met schieten. Als hij het dan probeert, staat die Douglas weer in de weg.
78'
Een spits voor een spits, maar deze spits is fris, jong en gretig. Richairo Živković mag nog even meedoen in de Europa League.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Richairo Živković
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
77'
Weer is die Douglas een sta-in-de-weg! Sinkgaven en El Ghazi combineren, waarna laatstgenoemde kan voorzetten. Milik loopt goed vrij, maar de mandekker uit Brazilië kan de bal verwerken.
76'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Nikola Kalinić
76'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Evgen Seleznev
74'
Het balbezit is voor Ajax de laatste minuten. De ploeg lijkt te beseffen dat hier nog best iets te halen is in Oekraïne, maar dan moet er wel gewerkt worden.
71'
Dat leek er weer even op! Sinkgraven wint een kopduel na een lange bal, El Ghazi kan voorzetten, maar bereikt invaller Kishna net niet. Douglas kan op tijd weg koppen, maar het werd eindelijk weer een beetje gevaarlijk vanuit Amsterdamse kant.
67'
De wissels van Ajax pakken nog niet bijzonder goed uit. Zowel Sinkgraven als Kishna blijft voorlopig onzichtbaar. Wanneer gaat Ajax weer in het ritme komen?
65'
Ajax ontsnapt, dankzij Cillessen! Een indraaiende vrije trap gaat richting de tweede paal en wordt meerdere keren aangeraakt onderweg. Cillessen houdt zijn oog echter op de bal en kan in twee instanties klemmen, vlak voor de doellijn.
64'
De scheidsrechter staat veel toe, maar je moet niet gaan zeuren over zijn acties. Egidio weet dat nu ook. De speler van Dnipro claimt een vrije trap, krijgt deze niet en begint te klagen. Bebek legt het spel zelfs stil om aan te geven dat hij daar niet van gediend is.
61'
Serero gaat naar de kant voor Sinkgraven en Schöne verlaat het veld voor Kishna. Ajax voetbalt dus nu weer met twee echte buitenspelers.
61'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
61'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
60'
Dnipro heeft voor het eerst gewisseld en ook bij Ajax gaat dat gebeuren. Daley Sinkgraven en Ricardo Kishna krijgen al instructies aan de zijlijn.
58'
Wissel in bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Bruno Gama
58'
Wissel uit bij Dnipro Dnipropetrovsk -> Roman Bezus
57'
Ajax komt in de tweede helft niet zo makkelijk door de blauwe muur van Dnipro heen. Zelfs als er een mannetje vrij wordt gespeeld op het middenveld, is het lastig om de aanvallers te bereiken.
54'
Eerste schot op doel van Dnipro in de tweede helft. Seleznev probeert het van ruim twintig meter, maar ondanks het feit dat er een stuit in de poging zit, heeft Cillessen geen moeite met de inzet.
51'
Gele kaart voor Ruslan Rotan (Dnipro Dnipropetrovsk)
Nu gaat het wel heel snel. Rotan gaat ook op de bon. De aanvoerder van Dnipro wil een vrije trap snel nemen, wordt teruggefloten door de scheidsrechter en het protest dat daarop volgt van Rotan wordt beloond met een gele kaart. Net als Fedetskiy mist Rotan de return in Amsterdam door de kaart.
50'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Ook Riechedly Bazoer wordt nu op de bon geslingerd. De middenvelder houdt Konoplyanka vast aan de zijlijn. De voetballer die de assist voor de 1-0 leverde was bezig aan een rush, maar werd dus vastgehouden.
50'
De vrije trap van Schöne eindigt hard op het hoofd van Douglas, die in de muur staat. Kans verkeken.
48'
Gele kaart voor Artem Fedetskiy (Dnipro Dnipropetrovsk)
Een gele kaart voor Fedetskiy, die Serero aan het shirt trekt. De speler van Dnipro mist door de gele kaart de return in Amsterdam. Vrije trap voor Ajax op een aantrekkelijke positie, vlak bij de zestien.
48'
El Ghazi heeft moeite om zijn directe tegenstander voorbij te komen. Hij probeerde het in totaal zeven keer en nog maar één keer was hij ook daadwerkelijk succesvol.
46'
Daar gaan we weer! Kan Ajax wat aan die 1-0 achterstand doen tegen Dnipro?
46'
45'
Er zijn genoeg kansen gecreëerd in de eerste helft, maar alleen Dnipro scoorde nog. Via Zozulya, die lang wachtte met schieten, maar vervolgens de lange hoek vond in de zestien, kwam de thuisploeg op 1-0. Daarvoor kreeg Serero een grote kans na een lange bal van Klaassen, maar zijn lob werd gepakt door de goalie. Vlak voor rust kreeg Veltman van dichtbij een hele grote kans, maar de mandekker schoot, terwijl hij bijna op de doellijn stond, over.
45'
45'
Dat moet de gelijkmaker zijn! Davy Klaassen kopt een corner door richting de tweede paal en daar staat Veltman vrij. De centrale verdediger raakt de bal echter niet lekker, waardoor hij het op de doellijn presteert om over te schieten.
44'
Dit zijn de wedstrijden die Ajax niet gewend is om te spelen. Koud, nat, slecht veld en een bikkelharde tegenstander. In de Eredivisie kom je zulke omstandigheden niet zo snel tegen.
40'
Lasse Schöne krult de bal gevaarlijk richting het doel zelf, maar met moeite weet Boyko de hoekschop te verwerken.
39'
Corner voor Ajax dan. Boilesen zet voor vanaf links, Evgeniy Cheberyachko kopt de bal over de achterlijn.
37'
Voor doelpuntenmaker Zozulya is het pas zijn tweede doelpunt van het hele seizoen. De aanvaller scoorde één keer in de Premyer Liga, maar wist het net verder nog niet te vinden. Tot vanavond dan.
34'
Wat een pegel van Seleznev! De aanvaller van Dnipro vuurt een volley af op het doel van Cillessen, die wel kan keren, maar niet kan klemmen. De goalie verwerkt de bal echter goed richting de zijkant.
33'
Op zich is er nu nog niet heel veel aan de hand voor Ajax. Als ze één doelpunt weten te maken, zijn ze alsnog in het voordeel vanwege het uitdoelpunt. Toch zal deze achterstand de Oekraïners alleen maar sterker maken.
30'
Doelpunt voor Dnipro Dnipropetrovsk, 1:0 door Roman Zozulya
Ja hoor, daar is de treffer van de thuisploeg al. Konoplyanka loopt Van Rhijn eruit aan de linkerkant en zijn lage voorzet wordt door Zozulya op waarde geschat. Hij neemt aan, gaat om de glijdende Boilesen heen en werkt de bal met links langs Cillessen: 1-0.
29'
Sterk gedaan van Veltman! De mandekker kopt een corner weg, vlak voordat Douglas kan inkoppen. Het wordt tijd dat Ajax de rug gaat rechten, want Dnipro mag telkens iets dichterbij komen.
26'
Wat vooral opvalt in de eerste 25 minuten, is het vele onnodige balverlies bij Ajax. Niet alleen de lange ballen komen nauwelijks aan, maar er is ook veel miscommunicatie in het elftal, waardoor combinaties niet lukken.
23'
Gele kaart voor Nicolai Boilesen (AFC Ajax)
Nou, nou, dat is wel heel overdreven scheidsrechter. Nicolai Boilesen trekt Artem Fedetskiy naar de grond in de zestien van Dnipro. De Deen wil een actie maken, maar wordt gestuit door de middenvelder van de thuisploeg. Boilesen maakt een overtreding, is het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter en protesteert. Daar is Ivan Bebek blijkbaar niet van gediend.
21'
Toch twee gevaarlijke momenten van Dnipro. De thuisploeg countert als Anwar El Ghazi zich vastloopt in de aanval en via Konoplyanka volgen er kort achter elkaar twee voorzetten vanaf links. Viergever en Serero letten echter goed op en voorkomen groter gevaar.
18'
Weer Konoplyanka met een kans, ditmaal na een voorzet vanaf rechts. De bal schiet door, de Oekraïner kan oppikken achterin de zestien en zoekt met een volley de lange hoek. Cillessen hoeft echter niet in te grijpen, want de bal schiet hoog over.
17'
De kwaliteit van Evgen Konoplyanka is vanaf links naar binnen komen en met rechts uithalen. De flankspeler kan dit voor het eerst doen in de wedstrijd, maar schiet ruim naast het doel van Cillessen.
16'
Het veld is allesbehalve goed in Kiev, waar de wedstrijd wordt gespeeld. Dit komt het spel van Ajax natuurlijk niet ten goede.
13'
Zo hebben beide ploegen nu één grote kans kunnen noteren in het eerste kwartier. Als het zo doorgaat hoeven we niet lang te wachten op de openingstreffer.
10'
Dat ging bijna fout voor Ajax! Joël Veltman speelt de bal ontzettend hard terug met een stuiter en Cillessen kan daardoor niet goed controleren. Evgen Seleznev zet druk en kan de bal in één keer oppikken, maar de aanvaller wil het in één keer doen en tikt de bal voorlangs. Wat een gestuntel achterin bij Ajax!
8'
De eerste corner van Dnipro wordt bij de tweede paal tot een nieuwe corner verwerkt door een Ajacied, de tweede corner eindigt met een gigantische pegel van Roman Bezus. Die schiet vanaf de rand van de zestien echter hoog over het doel.
6'
De lange bal kwam van de voet van Davy Klaassen, die vanuit het middenveld zijn collega uit Zuid-Afrika vond. Dnipro krijgt nu de eerste corner van de wedstrijd, als Roman Zozulya de bal tegen Nick Viergever op schiet.
4'
Dat had de 0-1 voor Ajax al kunnen zijn! Thulani Serero krijgt een lange bal na een goede loopactie, maar de Zuid-Afrikaan krijgt vanaf de zestien zijn lob niet over doelman Denis Boyko heen.
3'
Jasper Cillessen staat met rugnummer 22 in de goal. Inmiddels voetbalt de doelman met nummer 1 op zijn rug in de Eredivisie, maar omdat hij eerder in het Europese seizoen al met 22 in de Champions League keepte, moet hij speciaal voor deze wedstrijd een tenue met rugnummer 22 dragen.
1'
Daar gaan we! De eerste wedstrijd van Ajax in de achtste finale van de Europa League.
1'
Nog maar één club kan de Nederlandse voetbaleer in Europa verdedigen. Ajax is als enige overgebleven in de Europa League en neemt het in de achtste finale op tegen Dnipro Dnipropetrovsk. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van de heenwedstrijd van Ajax.

Het is voor het eerst dat de Amsterdammers en Oekraïners tegen elkaar staan in een officiële wedstrijd. Nog nooit eerder werden beide ploegen aan elkaar gekoppeld. Ajax is momenteel de nummer twee uit de Eredivisie, terwijl Dnipro Dnipropetrovsk het moet doen met derde plek in de Premyer Liga. Shakhtar Donetsk, dat gisteravond nog kansloos onderuit ging in de Champions League tegen Bayern München (7-0) staat boven Dnipro, terwijl Dinamo Kiev met acht punten voorsprong op de tegenstander van Ajax de koploper is in Oekraïne.

Weg naar de achtste finale
Ajax stroomde vanuit de Champions League door in de Europa League. De ploeg trof in de zestiende finale Legia Warschau en er werd twee keer gewonnen van de Polen. In Amsterdam bleef het bij 1-0, maar in de hoofdstad van Polen maakten de Amsterdammers een einde aan de illusie van Legia: 3-0.

Dnipro speelde de volledige groepsfase van de Europa League, nadat het in de kwalificaties voor de Champions League in een tweeluik werd uitgeschakeld door FC Kopenhagen. In een groep met Inter, AS Saint-Étienne en Qarabağ FK, de ploeg die FC Twente uitschakelde in Europa, werd Dnipro tweede. De Oekraïners verloren twee keer met minimale cijfers van Inter (0-1 en 1-2) en ook de winstpartijen tegen Saint-Étienne en Qarabağ (1-0 en 2-1) waren minimaal. Dit is tekenend voor de tactiek van de ploeg.

Verdedigen en counteren
Dnipro wordt namelijk vergeleken met PSV in Nederland. De ploeg teert op vier verdedigers en twee controleurs op het middenveld en aarzelt niet om de lange bal te hanteren als er druk op de achterste linies komt. Vervolgens wordt er via snel veldspel de flanken gezocht, waar technische Brazilianen en Oekraïners het verder uit mogen zoeken. Voor Ajax is er in Oekraïne één probleem minder, want Matheus is er niet bij op deze donderdagavond. De Braziliaanse flankspeler worstelt het hele seizoen al met zijn fitheid en kwam daardoor nog maar tot tien wedstrijden, maar de aanvaller wordt gezien als erg gevaarlijk.

Voor Ajax is het vanavond zaak om minimaal één keer te scoren. In Europa zijn uitdoelpunten belangrijk en mocht het 0-0 blijven in Oekraïne, dan heeft Dnipro aan één doelpunt in Amsterdam genoeg om het Ajax heel erg moeilijk te maken. Vanaf 19.00 beginnen ik met de liveticker, daarvoor heb ik de opstellingen al ingevoerd. Voor de 22 namen die het moeten doen in Kiev, kun je hier terecht.