Fenerbahçe
0:0
geen

90'
In de tweede helft drong Ajax aan en speelde het veel vaker op de helft van de Turken. Toch bleven de slordigheden van de eerste helft zich ook aandienen in de tweede helft. Nadat Ajax in de eerste helft Anwar El Ghazi kwijtraakte met een blessure, moest in de tweede helft ook Viktor Fischer noodgedwongen naar de kant. In de slotfase van het duel werd het spel wat aantrekkelijker. Invaller Fernandão had de 0-1 op de voet, maar hij schoot bij de tweede paal van dichtbij naast. De aanvaller raakte de bal compleet verkeerd, tot opluchting van de Ajacieden.
90'
90'
Er komen nog drie minuten aan extra speeltijd bij.
90'
Younes nog met een mogelijkheid. De aanvaller snelt langs Gökhan Gönül en moet dan eigenlijk voorgeven. De Duitser gaat voor eigen succes en dat nemen zijn teamgenoten hem niet in dank af.
86'
Het spel ligt wat meer open nu, omdat beide ploegen toch nog voor de overwinning lijken te gaan. Het tempo gaat omhoog en de supporters van beide ploegen laten zich horen.
84'
Klaassen kan uithalen vanaf de zestien, maar via een been van een tegenstander mist het schot wat kracht en kan Volkan Demirel gemakkelijk oppakken.
82'
FERNANDÃO!
Daar is Fernandão alweer. De aanvaller kan de bal bij de tweede paal gemakkelijk intikken, maar mist de bal volledig. Daar komt Ajax heel goed weg.
81'
Volkan Şen is gelijk gevaarlijk in de eerste de beste aanval. Een voorzet vanaf rechts komt voor de voeten van de invaller, die de bal al liggend in probeert te schieten. Zijn schot gaat voorlangs.
80'
Robin van Persie gaat aan naar de kant. Zijn vervanger is Volkan Şen.
80'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Volkan Şen
80'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Robin van Persie
76'
Gudelj is de laatste Ajacied die wordt gewisseld. Hij wordt vervangen door een andere middenvelder; Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan die afgelopen weekend nog in de basis speelde tegen Roda JC, maakt het restant van de wedstrijd vol.
76'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
76'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nemanja Gudelj
75'
Nog iets meer dan een kwartier te gaan in Amsterdam. Gaat er nog een winnaar komen in deze wedstrijd. Zoals het spelbeeld ernaar uit ziet niet.
74'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Ozan Tufan
74'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Diego
73'
De slordigheden blijven ook in de tweede helft aandienen. En hoewel Fenerbahçe inzakt, is Ajax niet bij machten om echt goede kansen te creëren.
70'
Hasan-Ali Kaldırım krijgt een goede mogelijkheid na een variant uit een vrije trap. Kaldırım mag met de bal langs de muur lopen, maar zijn schot richting de korte hoek wordt geblokt.
67'
Mooie aanval van Ajax. Prachtige opening vanaf links richting Lasse Schöne, die op de rand van de zestien staat te wachten. De aanvaller legt de bal terug op de inkomende Klaassen en die schiet ineens op doel. De bal gaat net voorlangs.
64'
Daar komt Fernandão. De aanvaller die in de vorige ontmoeting tussen deze twee de winnende maakte, vervangt Nani. De Portugees speelde een teleurstellende wedstrijd.
64'
Wissel in bij Fenerbahçe -> Fernandão
64'
Wissel uit bij Fenerbahçe -> Nani
63'
Younes brengt wel even weer wat leven in de brouwerij. De kleine aanvaller passeert een paar mannetjes, maar dan is de pass richting Milik net niet goed.
59'
Fenerbahçe laat zich inzakken, waardoor Ajax wat verder vooruit kan voetballen. Gudelj krijgt ruimte om te schieten en doet dat dan ook. Via een rug van een verdediger gaat de bal uit voor corner. De corner van Schöne stelt dan niks voor en gaat langs iedereen heen.
56'
Goede actie van Kenny Tete. Het is één van de weinige keren dat de back mee op kan komen. Hij kapt zijn tegenstander uit en geeft met links voor. Davy Klaassen raakt de bal dan niet goed en zijn schot hobbelt naast.
53'
Onder begeleiding van de medische staf gaat Fischer van het veld. Zijn vervanger is inderdaad Amin Younes. Ajax moet dus voor de tweede maal deze wedstrijd noodgedwongen wisselen.
53'
Wissel in bij AFC Ajax -> Amin Younes
53'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
52'
Nee, ook Viktor Fischer lijkt niet verder te kunnen. Ook hij is er weer bij gaan zitten. Amin Younes zal er voor hem inkomen.
49'
Viktor Fischer botst tegen Simon Kjær op en gaat gestrekt. De Deen grijpt naar zijn bovenbeen, maar lijkt de wedstrijd wel voort te kunnen zetten.
47'
Ajax begint sterk en krijgt gelijk een corner. Lasse Schöne neemt die corner en vindt het hoofd van Nick Viergever. De centrale verdediger kan daar echter geen kracht achter zetten en schampt de bal.
46'
De wedstrijd in de Amsterdam ArenA is weer in gang gebracht. Geen wissels aan beide kanten.
46'
45'
Goed was het niet in de eerste helft in Amsterdam. In minuut één was het Fenerbahçe-doelman Volkan Demirel die met een foutieve pass een kans voor Klaassen voorbereidde, maar die miste ruim. Dat soort foutieve balletjes zagen we de hele eerste helft door. Hoewel de bezoekers het balbezit hadden, wisten ze niet verder te komen dan een afstandsschot van Mehmet Topal en een kans uit een corner voor Souza. Ajax daarentegen kreeg via een goede actie van Viktor Fischer een kans, maar uit een moeilijke hoek kreeg hij de bal niet meer langs Demirel.
45'
45'
Er komen twee minuten aan extra speeltijd bij.
45'
Mooie actie van Viktor Fischer. De Deen omspeelt Simon Kjær en gaat dan op Volkan Demirel af. De aanvaller moet het proberen vanuit een moeilijke hoek, maar krijgt de bal dan niet langs de Turkse doelman. Prima actie!
43'
Gele kaart voor Nani (Fenerbahçe)
Nani krijgt geel, omdat hij voor de bal gaat staan, wanneer Ajax die vrije bal wil nemen. De Portugees kijkt de scheidsrechter vragend aan waarom hij geel krijgt, maar dat is natuurlijk overduidelijk.
43'
Daar een kansje voor Fenerbahçe. Een corner vanaf links gaat langs allemaal spelers heen en komt dan plots voor de voeten van Souza, die vrijstaat bij de tweede paal. De middenvelder kan echter niet tot een goede poging komen.
38'
Nani is nu al een paar keer gemakkelijk naar de grond gegaan en telkens kijkt hij de scheidsrechter aan van: was dat nou geen overtreding? Maar Liran Liany wil nergens van weten.
36'
De meegereisde Turkse supporters laten zich horen. Het gevolg is dat de Ajax supporters even laten weten wie de luidste kelen hebben.
33'
Lasse Schöne doet de haartjes nog even goed en vervangt Anwar el Ghazi. Fischer steekt het veld over en gaat op de plaats van El Ghazi spelen, terwijl Schöne op de linkerflank plaatsneemt.
33'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
33'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
31'
El Ghazi mag terug in het veld, maar ligt daarna gelijk weer en geeft aan gewisseld te willen worden. Lasse Schöne was al aan het warmlopen en zal zo zijn plek gaan innemen.
29'
Anwar el Ghazi blesseert zichzelf. De aanvaller wil een voorbeweging maken, maar zonder dat er iemand in de buurt is gaat de jonge aanvaller naar de grond. El Ghazi lijkt last te hebben van zijn rechter enkel.
27'
De kansen blijven vooralsnog uit. Het tempo ligt laag en het spel ligt vaak stil. Daarbij tellen we die slordigheden op en kunnen we concluderen dat het nog geen goede wedstrijd is.
23'
En El Ghazi is los! Weer passeert hij zijn tegenstander aan de buitenkant en levert nu wel een voorzet af. Dankzij een verdediger van de Fener, komt de bal niet aan bij een collega aanvaller.
22'
Daar is Anwar El Ghazi dan eindelijk. De buitenspeler passeert zijn tegenstander prachtig, het vervolg is dan minder omdat hij voor eigen succes gaat uit een moeilijke hoek. Wel verdient hij nog een corner, maar daar komt niks uit.
20'
Anwar El Ghazi is nog amper in het spel voorgekomen. De flankspeler krijgt maar weinig de bal en dat komt ook doordat het spel voornamelijk aan de andere kant van het veld plaatsvindt.
19'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Gudelj krijgt ook geel. De middenvelder haalt Nani onderuit, die net wel wegdraaien ter hoogte van de middellijn. Davy Klaassen geeft nog aan dat het zijn eerste overtreding is, maar de scheidsrechter is onverbiddelijk en toont geel.
15'
Gele kaart voor Simon Kjær (Fenerbahçe)
Het eerste geel van de wedstrijd is voor Simon Kjær. De verdediger trekt Milik naar de grond en uit zijn frustratie dan door de bal bijna hard weg te schieten, maar hij kan zich inhouden. Wel krijgt hij het eerste geel van de wedstrijd.
15'
Het is met name de rechterkant van Fenerbahçe wat er telkens goed doorkomt. Nani komt ook nu weer in balbezit, maar heeft een lastige kluif aan Jaïro Riedewald als tegenstander.
11'
Aardige voorzet van Gökhan Gönül. De rechtsback komt met een vroege voorzet vanaf de rechterkant van het veld, maar Cillessen is alert en plukt de bal uit de lucht voordat Van Persie zijn hoofd er tegenaan kan zetten.
10'
Het eerste schot op doel is van de Turken. Mehmet Topal mag ver komen en lost dan een schot van een afstand van zo'n dertig meter van het doel van Cillessen. Het schot gaat laag en recht op de Ajax-doelman af, waardoor het geen probleem is voor Cillessen.
7'
Slordig voetbal. Veel onoplettendheden. Het kenmerkt de eerste minuten van deze wedstrijd.
5'
Ook dat gaat maar net goed. Een voorzet vanaf links wordt bij de eerste paal heel matig weggewerkt door Veltman, die de bal bijna in eigen doel werkt. Gelukkig voor Ajax gaat die bal net voorlangs.
3'
Nemanja Gudelj staat ook nog te slapen. De middenvelder laat zich op eigen helft de bal voor de voeten wegplukken en Nani kan er mee vandoor. De voorzet van de Portugees wordt daarna goed weggekopt door Kenny Tete, voordat Van Persie kan inkoppen.
2'
Die doelman van de Turken, Volkan Demirel, was deze week nog ziek en kon niet meetrainen. Toch staat hij vanavond in het doel.
1'
Fenerbahçe is begonnen aan de wedstrijd en doet dat niet echt goed. Gelijk een foute bal van Volkan Demirel in de voeten van Klaassen. De middenvelder schiet ineens op doel, maar zijn inzet gaat ruim naast.
1'
Daar zijn de spelers. Ze betreden het veld in een vrij volle Amsterdam ArenA. Er zijn veel Turken meegereisd en dat is te horen. De wedstrijd gaat binnen enkele minuten beginnen. Heel veel plezier bij deze wedstrijd!
Frank de Boer moest even puzzelen, maar heeft zijn elftal weer gevormd voor vanavond. Dat betekent dat Nick Viergever mag beginnen tegen Fenerbahçe. Hij vervangt de geblesseerde Mitchell Dijks. Riechedly Bazoer was afwezig tegen Roda JC, maar de middenvelder keert vanavond terug in de basis. Daley Sinkgraven en Thulani Serero, die tegen Roda JC begonnen, zitten vanavond op de bank.

Bij Fenerbahçe ook een wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijd in de SüperLig. Lazar Marković, de huurling van Liverpool, ontbreekt in de wedstrijdselectie. Nani neemt zijn plek over en dat is nou niet bepaald een mindere vervanger. Robin van Persie is de spits en dat betekent dat Fernandão wederom op de bank begint. De nummer 9 van Fener scoorde in Turkije de enige treffer tegen Ajax.
Ajax moet vanavond punten pakken om oog te houden op de volgende ronde in de Europa League. Ajax doet dat vanavond in eigen huis tegen het Fenerbahçe van Robin van Persie. De eerste ontmoeting tussen die twee in Istanboel werd met 1-0 verloren. Ajax krijgt vanavond de kans om zich te revancheren. Mijn naam is Thomas Mulder en ik breng verslag van deze wedstrijd.

Goede generale
Hoewel Ajax ternauwernood van Feyenoord verloor in de derde ronde van de KNVB beker, spelen de Amsterdammers de laatste weken goed voetbal. Uit werd er gewonnen van Heracles, dat daarvoor nog geen wedstrijd in eigen huis had verloren, en daarna waren de Amsterdammers ook te sterk in Arnhem tegen het goed presterende Vitesse. Afgelopen weekend werd in de eigen ArenA Roda JC met 6-0 afgedroogd. Ajax kent dus een goede generale in aanloop van de ontmoeting met Fenerbahçe.

Fenerbahçe staat in de SüperLig op een derde plaats. De Turken hebben evenveel punten als Galatasaray en haken aan bij de top. Fenerbahçe blijft de puntjes pakken en verloor voor het laatst een paar maanden geleden van de huidige nummer 1 in Turkije: Beşiktaş. In Europa gaat het nog niet zo goed. In de eerste wedstrijd werd er in eigen huis met 1-3 verloren van Molde FK. Vervolgens ging het op bezoek bij Celtic FC en wist daar een puntje mee naar huis te slepen. Tegen Ajax werd er voor het eerst gewonnen. Met vier punten uit drie wedstrijden staat Fenerbahçe op een tweede plaats in de poule in de Europa League.

Afwezigen
Ajax moest in de confrontatie van vanavond linksback Mitchell Dijks. De back is nog geblesseerd en zijn plaats zal naar alle waarschijnlijkheid worden overgenomen door Jaïro Riedewald. Wie er dan in het centrum gaat plaatsnemen is nog niet zeker, maar Mike van der Hoorn is een kanshebber. Riechedly Bazoer was ook afwezig tegen Roda JC, maar ook de middenvelder zit weer bij de wedstrijdselectie van vanavond.

Bij Fenerbahçe zijn er drie spelers die niet bij de wedstrijdselectie zitten. Abdoulaya Ba, Lazar Markovic en Caner Erkin maken geen deel uit van de wedstrijdselectie. Doelman Volkan Demirel is wel van de partijd. De goalie lag van de week nog ziek in bed, maar is wel aanwezig in Amsterdam vanavond.

De wedstrijd van vanavond begint om 19.00 uur en staat onder leiding van Liran Liany, een arbiter uit Israël. De scheidsrechter floot eerder dit seizoen ook de wedstrijd tussen FC Midtjylland en Southampton. De opstellingen van beide ploegen zullen om 18.00 uur bekend zijn. Heel veel plezier bij deze wedstrijd!