Celtic FC Donderdag, 26. November 2015
21:05 uur
AFC Ajax
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Callum McGregor 4. / Schot met rechts  (Gary Mackay-Steven)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 22. / Schot met links  (Viktor Fischer)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Vaclav Černý 88. / Schot met rechts  (Arkadiusz Milik)

90'
Ajax begon niet goed aan de tweede helft en zag de tegenstander verscheidene keren gevaarlijk voor Cillessen opduiken. Door de aanvallende wissels van Frank de Boer, kon Ajax er af en toe dreigend uitkomen. Dat gelde overigens ook voor Celtic, dat enorme kansen kreeg. Ajax trok uiteindelijk aan het langste eind, toen invaller Vaclav Černý na een vlijmscherpe counter de 1-2 tegen de touwen schoot. Ajax houdt nog hoop op de volgende ronde van de Europa League.
90'
90'
Bijna maakt Vaclav Černý nog zijn tweede, nadat Milik met de bal aan de haal is gegaan. De Pool legt de bal terug, Sanago mist en in de rebound weet Černý de bal ook niet in te schieten.
90'
De extra blessuretijd bedraagt drie minuten.
90'
Na de goal van Ajax is Charlie Mulgrew van het veld gelopen. Hij kan niet verder in de wedstrijd.
87'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Vaclav Černý
Ajax komt uit het niets op voorsprong. Milik gaat er met de bal vandoor, geeft de bal aan de meegelopen Vaclav Černý en die schiet de bal beheerst binnen.
85'
YOUNES OP DE PAAL!
Younes krijgt de kans om Ajax op voorsprong te zetten. De buitenspeler krijgt hem voor zijn rechter, zoekt de verre hoek, maar de paal staat een goal voor Ajax in de weg.
85'
Weer krijgt Leigh Griffiths een enorme kans kans, maar weer weet de aanvaller het netje niet te vinden.
83'
Er lijkt eerder een doelpunt voor de thuisploeg in te zitten, dan voor Ajax. In de tweede helft heeft de ploeg van Frank de Boer nog niks weten te creëren.
80'
Frank de Boer heeft ook voor het laatst in de wedstrijd gewisseld. Van der Hoorn is naar de kant gegaan en voor hem komt een aanvaller: Sanogo.
80'
Wissel in bij AFC Ajax -> Yaya Sanogo
80'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
79'
Gele kaart voor Scott Allan (Celtic FC)
Het wordt wat steviger en ook invaller Scott Allan gaat op de bon. Allen gaat hard door op de enkels van Klaassen.
78'
Terwijl Celtic net heeft gewisseld en Emilio Izaguirre in het veld heeft gebracht, resteert er nog een vrije trap na de overtreding van Kenny Tete. Bij de tweede paal wordt die voorzet bijna ingekopt door invaller Charlie Mulgrew.
78'
Wissel in bij Celtic FC -> Emilio Izaguirre
78'
Wissel uit bij Celtic FC -> Kieran Tierney
77'
Gele kaart voor Kenny Tete (AFC Ajax)
Tete krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd in ontvangst. De verdediger is te laat en raakt zijn tegenstander op de enkel.
74'
ENORME KANS CELTIC
Invaller Scott Allan stuurt de bal prachtig in de diepte richting Leigh Griffiths. De aanvaller gaat alleen op Cillessen af, maar die steekt zijn been goed uit, waardoor de bal naast het goal verdwijnt.
72'
Een wissel aan beide kanten. Bij de thuisploeg heeft Mackay-Steven het veld verlaten voor Scott Allan. Bij Ajax maakt Donny van de Beek zijn debuut, nadat hij in het veld is gekomen voor Lasse Schöne.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
71'
Wissel in bij Celtic FC -> Scott Allan
71'
Wissel uit bij Celtic FC -> Gary Mackay-Steven
71'
Ook invaller Vaclav Černý wordt toegesproken door de arbiter. Hij gaat ook hard door op zijn tegenstander.
70'
Riedewald krijgt een vermaning van scheidsrechter Zwayer, omdat de verdediger van Ajax Gary Mackay-Steven tot twee keer toe bijna ten val brengt.
68'
Viktor Fischer, onzichtbaar in de tweede helft, is vervangen door de achttienjarige Vaclav Černý.
68'
Wissel in bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
68'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
67'
McGREGOR SCHIET OP DE LAT
Callum McGregor probeert het van afstand. Via een been van een Ajacied gaat de bal ineens omhoog en redt de lat Ajax. Cillessen kon er alleen naar kijken.
67'
Charlie Mulgrew maakt zijn rentree bij Celtic. De middenvelder moest veertien wedstrijden toekijken, maar vanavond is hij terug. Mulgrew vervangt Tom Rogić.
66'
Wissel in bij Celtic FC -> Charlie Mulgrew
66'
Wissel uit bij Celtic FC -> Tom Rogić
65'
Celtic krijgt weer een kans, dankzij een goed schot van James Forrest. De buitenspeler trekt naar binnen, krijgt de bal voor zijn rechter en probeert het in de korte hoek. Cillessen gaat languit en plukt de bal uit de hoek.
63'
Ajax gaat wat meer vooruit spelen en kruipt wat uit de schulp. Tot echte kansen heeft het nog niet geleid in de tweede helft.
60'
Ajax weer een keer voor de goal van Celtic. Schöne neemt een corner vanaf links en die wordt bij de eerste paal met de buitenkant van de schoen ingeschoten door Mike van der Hoorn. Zijn poging gaat hoog over.
58'
Ajax komt er nog niet uit in de tweede helft. De Amsterdammers hebben nog geen kans geforceerd en zo langzamerhand begint de tijd toch wel te dringen voor de ploeg van Frank de Boer.
56'
Leigh Griffiths wordt weer aangespeeld in de zestien van Ajax en schiet meteen op doel. Midden op de penaltystip staat Gary Mackay-Steven helemaal vrij, maar Griffiths schiet zelf en mist volledig.
54'
Ajax loopt te klungelen in de verdediging, waar Van der Hoorn en Gudelj elkaar niet begrijpen. Dat loopt maar net goed af anders kon Celtic er gevaarlijk uitkomen.
52'
Hoewel Fischer al wel een doelpunt maakte (degene die werd afgekeurd) en aangever was bij de 1-1, wordt de Deen niet vaak in het spel betrokken. Veel gaat over de andere flank via Amin Younes.
50'
Afzwaaier van de aanvoerder van Ajax. Klaassen komt in balbezit in het midden van het veld, poogt dan te schieten, maar het schot verdwijnt ver in de tribunes. Het is nog niet de wedstrijd van Klaassen.
49'
De thuisploeg begint wat feller aan de tweede helft van deze wedstrijd en zet meer druk naar voren. Daardoor ontstaat er ruimte voor de Ajacieden in de omschakeling.
46'
Geen wissels aan beide kanten, dezelfde elf namen zijn teruggekeerd op het veld van Celtic Park. Komt er een winnaar vandaag? En houdt Ajax zicht op de volgende ronde? We gaan het meemaken in de resterende drie kwartier.
46'
45'
Ajax kwam al vroeg in de eerste helft op achterstand toen Callum McGregor in alle vrijheid de bal ver in de verre hoek schoot. Daarna nam Ajax het heft in handen en dacht Ajax op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt werd ten onrechte afgekeurd. Even later zette Milik de Amsterdammers wel op gelijke hoogte. Na een eerste helft dat op en neer gaat, staat het 1-1 op Celtic Park.
45'
45'
Er komt een extra minuut aan speeltijd bij.
45'
Celtic komt er snel uit in een counter. Leigh Griffiths geeft de bal met buitenkant links voor richting de inlopende Rogić, maar die schiet recht op Cillessen af. Daarbij komt dat Rogić in buitenspelpositie stond.
42'
Younes met een kans. Weer komt de aanvaller in balbezit in de zestien van de tegenstander, legt hem wederom voor zijn rechter, maar krijgt de bal niet op het doel omdat de bal tegen Dedryck Boyata aan komt.
39'
Na de gelijkmaker van Milik neemt Ajax wat gas terug en mag de thuisploeg wat meer het spel gaan maken. Zo gaat de wedstrijd lekker gelijk op is het tot nu toe een leuke wedstrijd.
36'
Van der Hoorn gaat er hard in, maar het mag door van de scheidsrechter. Hij geeft voordeel en daar komt een goede kans uit voor Celtic. Leigh Griffiths, de topscorer van de Schotse ploeg, probeert het vanaf links in de korte hoek, maar zijn schot belandt in het zijnet.
32'
Younes is de man waar de dreiging vandaan komt. De kleine Duitser dribbelt de zestien in, gaat binnendoor en schiet met rechts de bal net een metertje over.
30'
Kenny Tete voorkomt daar een goede aanval van de thuisploeg. Mackey-Steven staat helemaal vrij, maar wordt niet ingespeeld door zijn teamgenoot omdat Kenny Tete er goed tussen zit.
27'
Tom Rogić kwam op een opvallende manier bij Celtic terecht overigens. De Australiër werd opgepikt in de Nike Acadamy en verdiende daarmee een contract in zijn land bij Central Coast Mariners, alvorens hij voor een half miljoen euro naar Celtic vertrok.
25'
Tom Rogić ligt op het veld en heeft kennelijk last van zijn schouder. De middenvelder duikelde over de rug van Milik tegen het gras, maar kan de wedstrijd voort zetten.
24'
Onmiddellijk na de gelijkmaker van Ajax, zoekt Celtic de aanval. James Forrest komt vanaf rechts naar binnen en schiet met links op doel, maar het schot mist kracht en richting.
22'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Arkadiusz Milik
Ajax is sterker en komt terecht op gelijke hoogte. Schöne zijn schot wordt aangeraakt waardoor de bal plots bij Fischer komt. De Deen mist in eerste instantie, maar kan in de rebound de bal met het hoofd bij Milik krijgen. Milik sprint naar de bal, is eerder dan zijn tegenstander en geeft met links het laatste tikje.
20'
Goede variant, maar het loopt op niets uit. Schöne sprint over de bal heen de zestien in en Gudelj geeft de bal mee in de loop. Schöne wordt iets te veel naar buiten gedreven en de voorzet is niet goed.
19'
Ajax krijgt een vrije trap op een aardige positie. Nemanja Gudelj wordt tegengehouden door Gary Mackay-Steven. Schöne en Milik staan achter de bal, net als Nemanja Gudelj.
15'
Ajax gaat wel steeds beter spelen. Het spel is verlegd naar de helft van de thuisploeg en met name Younes is een gevaar voor de verdediging van de Schotten. Zo ook nu. Met een goede actie ontdoet de kleine aanvaller zich van zijn tegenstander, maar de voorzet bij de eerste paal komt niet aan.
12'
DOELPUNT AJAX AFGEKEURD
Ajax herpakt zich en komt na een mooie combinatie op gelijke hoogte, maar het doelpunt wordt afgekeurd. Younes zou buitenspel hebben gestaan en hij speelt de bal terug op Fischer, die de bal op zijn beurt kiezelhard onderkant lat schiet. Het mocht niet baten.
8'
De volgende poging van Celtic komt van de voet van Leigh Griffiths. De aanvaller trekt naar binnen en krijgt de bal dan automatisch voor zijn linker. Cillessen ziet de bal van verre aankomen en kan de bal gemakkelijk redden.
7'
Ajax lijkt even ontdaan na de tegengoal. Amin Younes verslikt zich in een actie en Kenny Tete wil openen richting zijn teamgenoot Dijks, maar die bal komt gaat slordig over de zijlijn.
6'
Natuurlijk, de wedstrijd is nog jong en er is nog lang te spelen, maar het is wel realiteit dat Ajax met deze stand is uitgeschakeld in Europa.
4'
Doelpunt voor Celtic FC, 1:0 door Callum McGregor
Ajax kijkt al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. De middenvelder wordt geen strobreed in de weg gelegd, krijgt hem voor zijn rechter en schiet de bal vanaf de zestien in de verre hoek.
3'
Milik draait ter hoogte van de middellijn open en ziet aan de andere kant Fischer. Met een prachtige crossbal komt die bal ook aan, alleen kan Fischer niet controleren.
2'
Gelijk een lekkere combinatie van Ajax door het centrum. Milik wordt ingespeeld en tikt de bal dan frivool door met een hakje. Er kan een eerste kans ontstaan, maar Mitchell Dijks raakt de bal helemaal verkeerd wanneer hij een voorzet wil geven.
1'
Het balletje is aan het rollen gebracht door de thuisploeg. Veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd.
1'
De spelers staan op het veld van Celtic Park. Het stadion is niet helemaal uitverkocht, maar gezellig is het wel. Over een paar minuten gaan we beginnen aan dit 'alles of niets duel' van Ajax.
Frank de Boer heeft op het laatste moment noodgedwongen een wissel door moeten voeren in zijn basisopstelling. Joël Veltman is ziek afgehaakt en wordt vervangen door Mike van der Hoorn. Lasse Schöne krijgt ook een basisplaats, hij vervangt de tegen SC Cambuur geblesseerd geraakte Thulani Serero. Donny van de Beek en Vaclav Černý behoren ook tot de wedstrijdselectie, evenals Yaya Sanogo.

Bij Celtic moest trainer Ronny Deila ook wat wijzigingen doorvoeren. Nir Bitton en Stefan Johansen zijn geschorst voor deze ontmoeting en aanvoerder Scott Brown raakte afgelopen weekend geblesseerd. Daarom zijn er vanavond basisplaatsen voor Gary Mackay-Steven, Callum McGregor en Kieran Tierney.
Alles of niets vanavond voor Ajax. De Amsterdammers staan op een matige derde plek in poule A en moeten vanavond winnen in Schotland van Celtic om nog oog te houden op de volgende ronde. Daarbij is Ajax ook nog afhankelijk van Fenerbahçe. De Turken moeten in de resterende wedstrijd punten laten liggen en Ajax moet de volgende twee duels omzetten in zes punten. Anders is het over en uit voor Ajax in Europa.

Tegenvallende resultaten
De inhaalslag van Ajax begint vanavond tegen Celtic. En dat is geen gemakkelijke opgave. In de eerste wedstrijd van deze poule namen beide ploegen het ook tegen elkaar op, toen in de Amsterdam ArenA. De Schotse tegenstander kwam daarin tot tweemaal toe op voorsprong, maar dankzij een rake vrije trap van Lasse Schöne bleef er toch nog één punt in Amsterdam. Na die wedstrijd ging het niet veel beter met beide ploegen.

Celtic speelde in de volgende speelronde tegen Fenerbahçe en speelde weer gelijk met 2-2. Ajax kwam uit bij Molde FK niet verder dan 1-1. De speelronde erna gingen zowel Celtic als Ajax onderuit. Celtic deed dat bij Molde FK, Ajax thuis tegen Fenerbahçe. In de return van zo’n twintig dagen geleden wisten Ajax en Celtic weer niet te winnen. Daardoor staat Celtic laatste met twee uit vier en staan de Amsterdammers er niet veel beter voor: drie punten uit vier wedstrijden. Beide ploegen zijn nog zonder overwinning.

Gehavend Celtic
Celtic mist vanavond een handjevol belangrijke spelers. Aanvoerder Scott Brown raakte afgelopen zaterdag geblesseerd aan zijn knie in de wedstrijd tegen Kilmarnock. Brown staat zo’n acht tot twaalf weken langs de kant. Dat is een grote aderlating voor Celtic, omdat de Schotse ploeg ook niet kan beschikken over middenvelders Nir Bitton en Stefan Johansen wegens schorsingen. Aanvaller Kris Commons is een twijfelgeval. Hij stond afgelopen weken aan de kant met ziekte en een blessure. Charlie Mulgrew keert wel terug in de selectie.

Niet alleen Celtic mist belangrijke spelers, Frank de Boer moet het ook zonder een paar spelers doen. Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Daley Sinkgraven zijn afwezig. Daarnaast zit ook Thulani Serero niet bij de wedstrijdselectie, hij viel afgelopen weekend tegen SC Cambuur uit met een blessure. Daarom zit de jonge Donny van de Beek voor de tweede keer bij de selectie van Frank de Boer. Debuteren deed hij nog niet.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van de Duitser Felix Zwayer. De leidsman floot tot dusver vijf Europese wedstrijden en trok daarin 22 keer geel en eenmaal rood. Het duel tussen Celtic en Ajax gaat om 21.05 uur van start. De opstellingen worden een uur van te voren bekend gemaakt. Heel veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd.