21:05 uur
AFC Ajax
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Eirik Hestad 7. / Schot met links  (Etzaz Hussain)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 18. / Schot met rechts  (Jaïro Riedewald)

90'
In de tweede helft van Molde een stuk beter voor de dag dan in de eerste. De ploeg kreeg mogelijkheden en zag invaller Toivio zelfs de paal raken. Ajax had het moeilijk en kwam er slechts sporadisch uit. Toch ontsnapte Molde in de slotfase: Klaassen kopte in blessuretijd uit een hoekschop op de lat. Eindstand: 1-1.
90'
90'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Geel voor Gudelj nadat hij met de knie het lichaam van zijn tegenstander raakt.
90'
Nog een kans voor Ajax, maar opnieuw levert het de bezoekers geen treffer op. Fischer werkt de bal met een rare carambole over de Noorse goal.
90'
Wat een kans nog voor Ajax in blessuretijd! Uit een hoekschop van Gudelj krijgen verschillende spelers van Ajax de kans om de bal binnen te werken, maar het lukt geen van hen.
90'
Nog een schietkans in de slotminuut van de officiële speeltijd voor Ajax. Gudelj kan uithalen op aangeven van Younes, maar zijn schot blijft hangen in een kluwen spelers.
88'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
88'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
86'
Singh met het schot dat onderweg nog wordt aangeraakt door Klaassen. Via de middenvelder van Ajax verdwijnt het schot maar rakelings over de kruising. Molde dringt aan in de slotfase van dit duel.
85'
Veel ruimte achterin bij Ajax voor de snelle aanvallers van Molde. Riedewald voorkomt met een goede sliding dat het de thuisploeg een echte kans op kan leveren.
83'
Kansen voor Molde! Ajax verdedigt matig waardoor Hussain tot twee keer toe mag uithalen. Cillessen houdt zijn doel in de tweede helft echter schoon, althans tot nu toe.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Amin Younes
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
80'
Wissel in bij Molde FK -> Ola Kamara
80'
Wissel uit bij Molde FK -> Tommy Høiland
79'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Riedewald is de derde verdediger van Ajax die op de bon gaat als hij een snelle tegenstoot van Molde voorkomt.
78'
Met nog ruim tien minuten officiële speeltijd op de klok is het de vraag of we vanavond nog een winnaar gaan zien in Molde. Het kan in de slotfase in ieder geval nog alle kanten op.
74'
Toivio op de paal! Wat een geluk voor Ajax. Toivio knalt de vrije trap op de paal waarna Cillessen de bal via zijn eigen lichaam en met enig geluk kan pakken.
73'
Molde krijgt een prima mogelijkheid na hands van Riedewald. De bal ligt net buiten het Amsterdamse strafschopgebied, een goede plek dus.
72'
Wederom een matig schot van El Ghazi. Hij zal vanavond toch echt met wat beters moeten komen om de prima keepende Horvath te verrassen.
70'
El Ghazi kan uithalen vanaf de rand van het Noorse zestienmetergebied. Zijn schot is echter ondermaats en kan eenvoudig worden gekeerd door Horvath.
66'
Een afgeslagen hoekschop van Molde wordt slecht uitverdedigd door Ajax waarna het leder voor de voeten van Moström komt. Die haalt van grote afstand ineens uit en doet dat niet eens zo slecht. Zijn poging gaat een metertje naast.
65'
De wedstrijd kent een mindere fase. Beide ploegen hebben moeite om de verdediging van de tegenstander echt pijn te doen.
61'
Wissel in bij Molde FK -> Joona Toivio
61'
Wissel uit bij Molde FK -> Martin Linnes
61'
Weer toont Horvath een prima doelman te zijn. Dijks geeft voor en Milik kopt, maar met een fijne redding tikt Horvath de kopbal van de Poolse spits over zijn goal.
59'
Wissel in bij Molde FK -> Sander Svendsen
59'
Wissel uit bij Molde FK -> Eirik Hestad
56'
Een fantastische redding van Horvath voorkomt de voorsprong voor Ajax! Tete wordt bereikt door Riedewald en Tete krijgt de bal vervolgens bij de tweede paal op het hoofd van Fischer. Van dichtbij kopt hij hard in, maar met een katachtige reflex tikt de goalie van Molde de bal over zijn doel.
54'
Wederom is Molde dreigend. Aan het eind van de Noorse aanval staat Eirik Hestad, maar de doelpuntenmaker schiet vanuit een lastige hoek hard naast.
53'
Fenerbahçe is ondertussen teruggekomen van de 2-0 achterstand die de ploeg in het eerste half uur opliep tegen Celtic. Inmiddels is de stand in Schotland na ruim vijftig minuten voetbal 2-2.
49'
Een prima redding van Cillessen zorgt ervoor dat Molde niet uit het niets wederom op voorsprong komt. Na een prima Noorse aanval mag Singh afronden. Het schot, met een lastige stuit, wordt in twee instanties gepakt door de doelman van de Amsterdammers.
48'
De intenties van Ajax in de tweede helft zijn direct duidelijk. De ploeg zoekt gelijk de aanval. De eerste potentiële kans voor de bezoekers wordt voorkomen door doelman Horvath die de lage voorzet van Fischer pakt.
46'
De bal rolt weer in het Akerstadion als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
In een vermakelijke eerste helft hebben we Ajax vooral zien verzuimen om met een voorsprong te gaan rusten. De ploeg kreeg legio kansen, maar benutte er slechts een. Fischer zag zijn schot aangeraakt worden en in het net belanden. Hij maakte daarmee de vroege openingsgoal, via een snelle uitval van Molde, ongedaan. Ruststand: 1-1.
45'
43'
Fischer had dat goed gezien, maar zijn steekbal komt niet bij Milik aan door goed verdedigend optreden van de Molde-verdedigers. Hij speelt tot nu toe een prima wedstrijd.
40'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman krijgt geel als hij met zijn sliding te laat is om Moström van de bal te zetten.
40'
Een slechte uittrap van Cillessen belandt voor de voeten van Singh. Die denkt niet na en haalt hard uit. Gelukkig voor Cillissen en Ajax zeilt het schot van de oud-Feyenoorder een kleine meter over.
38'
Het is dat de aanvallers van Ajax tot dusver nog niet al te scherp zijn want anders had de ploeg van Frank de Boer hier vanavond al lang op voorsprong gestaan. Nu speelt Milik de bal achter een ploeggenoot terwijl hij alle tijd heeft voor een goede pass.
36'
In Schotland spelen vanavond Celtic en Fenerbahçe, de andere twee ploegen uit poule A, tegen elkaar. De Schotten staan na ruim een half uur voetballen met 2-0 voor.
35'
Wederom een mogelijkheid voor de bezoekers. El Ghazi creëert op de rand van het zestienmetergebied de ruimte om te schieten. Zijn schot is goed, maar niet goed genoeg en vliegt een metertje naast de goal van Horvath.
30'
En weer een prima kans voor Ajax. Ditmaal is Fischer dicht bij een doelpunt. Milik staat op links en bereikt Fischer in het strafschopgebied van Molde. Van dichtbij raakt Fischer de bal niet goed: naast.
29'
Dat zou een mooie zijn geweest zeg! Veltman bereikt Fischer met een fraaie pass waarna de Deen Milik bedient met buitenkant voet. De fijne voorzet van Fischer wordt door Milik ineens richting de Noorse goal geschoten. Pech voor Ajax want het leder vliegt rakelings over.
27'
Gele kaart voor Tommy Høiland (Molde FK)
Een kaart voor Høiland als hij Veltman met zijn schoen in het gezicht raakt.
25'
Ajax had 480 kaarten beschikbaar gekregen voor het uitvak. Daarvan verkocht de club ongeveer de helft: zo’n 250 Ajax-supporters maakten de reis naar het stadion van Molde FK. Zij zien dat Ajax tot dusver de bovenliggende partij is in Noorwegen, maar dat het nog wel altijd 1-1 staat.
21'
Wat een kans voor Fischer! Klaassen bereikt Milik in het Noorse zestienmetergebied. De spits legt de bal klaar voor Fischer, maar die kan de bal net niet goed aannemen. Horvath gooit zich voor de bal en voorkomt zo de Amsterdamse voorsprong.
18'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Viktor Fischer
En het is weer gelijk in Molde! Fischer haalt vanaf ruimt twintig meter uit en waar het net bij Bazoer nog tegenzat, heeft Ajax nu geluk. Daniel Hestad raakt het schot van Fischer onderweg namelijk aan waardoor Horvath kansloos is en de bal in het net ziet belanden.
15'
Bazoer raakt de paal! Een heerlijke uithaal van Bazoer levert Ajax bijna de gelijkmaker op. Vanaf ruim twintig meter afstand haalt de middenvelder geweldig uit, maar tot zijn opluchting ziet Horvath het schot naast zich op de paal uiteenspatten.
13'
Opnieuw ligt er veel ruimte achterin bij Molde. Ajax profiteert daar echter niet van want El Ghazi probeert het zelf in plaats van af te spelen op Fischer. Het zwakke schot van El Ghazi zeilt voorlangs.
12'
Een fijne pass van Riedewald dwars door het Noorse centrum bereikt Milik. De Poolse spits haalt ineens uit, maar ziet zijn inzet een metertje naast de goal van Horvath belanden.
9'
Gele kaart voor Kenny Tete (AFC Ajax)
Geel voor Tete als hij Eirik Hestad omver duwt.
7'
Doelpunt voor Molde FK, 1:0 door Eirik Hestad
Ajax maakt het zichzelf lastig want het laat Molde al vroeg op een 1-0 voorsprong komen. Als de thuisploeg de bal op het middenveld verovert, schakelt ze razendsnel om. Hussain heeft veel vrijheid op rechts en geeft hard en laag voor. Bij de tweede paal kan Hestad van dichtbij binnen tikken. Een flinke domper voor Frank de Boer en zijn mannen!
5'
Een snelle aanval van de Amsterdammers levert een schietmogelijkheid op voor Fischer. De inzet van de Deen, met een lastige stuit, wordt opnieuw gepakt door Horvath.
5'
Frank de Boer had 21 spelers meegenomen naar Noorwegen waarvan hij er slechts achttien in zijn selectie voor het treffen met Molde FK op mocht nemen. Dat betekent dat er voor drie spelers geen plek op de bank is, te weten John Heitinga, Nick Viergever en doelman André Onana.
2'
Het eerste gevaar van deze avond in Molde komt van de voet van Fischer. De aanvaller, die de voorkeur krijgt boven Younes, ziet zijn schot gepakt worden door doelman Horvath.
1'
Het is begonnen in Molde als de bezoekers hebben afgetrapt! We gaan nu zien of Ajax tegen het vrij onbekende Molde FK haar eerste overwinning van de huidige Europa League-editie kan boeken!
1'

Goedenavond! Op deze eerste dag van oktober speelt Ajax vanavond in het kader van de Europa League tegen het Noorse Molde FK. In Noorwegen trappen beide ploegen om vijf over negen af op de kunstgrasmat die ligt in de idyllisch gelegen thuishaven van Molde: het Akerstadion. De scheidsrechter die het duel gaat leiden is Paweł Raczkowski uit Polen. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u straks live op de hoogte van de ontwikkelingen bij de confrontatie tussen Molde FK en Ajax.

Molde FK
We beginnen met de thuisspelende ploeg: Molde FK. De club uit Noorwegen zal bij vele Nederlandse voetbalsupporters geen belletje doen rinkelen, behalve de fans van sc Heerenveen. In het seizoen 2012/2013 knikkerde de Noorse ploeg de Friezen namelijk uit het Europa League-toernooi. In de laatste voorronde van het kwalificatietoernooi won Molde zowel de uit- als thuiswedstrijd. In Molde werd het 2-0 waarna Heerenveen in eigen huis met 1-2 werd verslagen. Het afgelopen seizoen werd Molde FK kampioen van de Noorse competitie waardoor het dit seizoen aan mocht treden in de voorronde van de Champions League. In de derde ronde ging het fout voor de Noren tegen Dinamo Zagreb. Na een knap 1-1 gelijkspel in Kroatië, kwam het elftal in eigen huis niet verder dan 3-3. De play-off die volgde om deelname aan de Europa League af te dwingen, was voor Molde wel een succes. Over twee wedstrijden bleken de Noren te sterk voor het Belgische Standard Luik.

In de eigen competitie vergaat het Molde dit seizoen een stuk minder dan het vorige. Met nog slechts vijf speelronden te gaan, staat de ploeg op een teleurstellende zevende plaats (de Noorse competitie bestaat uit zestien teams). Het kampioenschap zit er voor de club dit seizoen dus in ieder geval niet meer in, dus des te belangrijker zal de Europa League zijn voor Molde. In de Europa League verraste de Noorse ploeg al direct in de eerste wedstrijd. In Turkije werd het Fenerbahçe van Robin van Persie met 1-3 verslagen. In dat duel kreeg aanvaller en doelpuntenmaker Mohamed Elyounoussi overigens twee gele kaarten, dus hij zal er tegen Ajax in ieder geval niet bij zijn. De selectie van Molde kent enkele voetballers met een verleden in de Eredivisie. Harmeet Singh stond onder contract bij Feyenoord, maar brak daar nooit echt door. Daniel Hestad speelde in het verleden 41 duels voor sc Heerenveen.

Ajax
Dan Ajax. De Amsterdammers begonnen ietwat teleurstellend aan hun avontuur in de Europa League. In eigen huis kwam de ploeg van trainer Frank de Boer niet verder dan 2-2 tegen het Schotse Celtic. Pas in de slotfase zorgde invaller Lasse Schöne met een vrije trap voor de gelijkmaker. Op de persconferentie die De Boer woensdag gaf en waarin hij vooruitblikte op het treffen met Molde FK was hij dan ook duidelijk: “Als je verder wil in de groep, moet je drie keer thuis winnen en misschien een keer een uitwedstrijd. Tegen Celtic hebben we punten gemorst, dus nu moet je misschien wel twee keer uit winnen. Het zal een moeilijke wedstrijd worden, maar we gaan voor een goed resultaat.” De Boer zijn ploeg vanavond ‘op papier’ dan ook als favoriet. Toch waakt hij voor onderschatting. “Molde heeft bewezen een goede ploeg te hebben. Ze kunnen een echte teamprestatie leveren en dat ook nog eens onder druk”, aldus de coach. “Ze hebben niet voor niets in de voorronde Standard Luik uitgeschakeld en hun eerste duel met 3-1 van Fenerbahçe gewonnen.”

Ajax is met een vrijwel complete selectie afgereisd naar Noorwegen. Enkel de van Arsenal gehuurde Yaya Sanogo is in Amsterdam achtergebleven. De Franse spits kampt met een lichte blessure aan de lies. Hoe de opstelling van de huidige koploper van de Eredivisie er vanavond in Molde uit zal zien, is nog niet geheel duidelijk. Volgens De Telegraaf zou Viktor Fischer, afgelopen zaterdag nog verantwoordelijk voor de 2-0 tegen FC Groningen, weleens een basisplaats kunnen krijgen. Dat zou dan ten koste gaan van Amin Younes. Of dat ook daadwerkelijk zo is, zal duidelijk zijn als de opstellingen van beide elftallen bekend zijn. Dit zal vermoedelijk rond een uur of acht vanavond het geval zijn.

Zodra de opstellingen van Molde FK en Ajax bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.