Astra Giurgiu
2:0
(Heenwedstrijd 2:3)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jop van der Linden 80. / dir. vrije trap
2 : 0 Torinfos in de Ticker Robert Mühren 85. / Schot met rechts  (Muamer Tanković)

90'
Het duurde lang voor dat het geduld van AZ beloond werd, maar uiteindelijk scoorden de Alkmaarders dan toch het verdiende doelpunt. Van der Linden maakte uit een vrije trap de 1-0, even later maakte Mühren er zelfs nog 2-0 van. Daarmee is AZ, net als Ajax en FC Groningen, geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.
90'
90'
Gele kaart voor Sergio Rochet (AZ Alkmaar)
Doelman Rochet krijgt nog geel van de scheidsrechter voor tijdrekken.
89'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jan Wuytens
89'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
87'
Gele kaart voor Junior Maranhão (Astra Giurgiu)
Vier gele kaarten in één klap. Junior Maranhão, Rick, Dandea en Hupperts gaan allemaal op de bon na een opstootje.
87'
Gele kaart voor Rick (Astra Giurgiu)
87'
Gele kaart voor Alexandru Dandea (Astra Giurgiu)
87'
Gele kaart voor Guus Hupperts (AZ Alkmaar)
85'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Robert Mühren
Dit kan niet meer mis gaan voor AZ! Prima steekpass van Tanković, waarna Mühren zich wegdraait en het afrondt.
83'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Daniel Florea
83'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> Florin Lovin
83'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Alexandru Ioniță
83'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> Gabriel Enache
80'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Jop van der Linden
Eindelijk de verdiende voorsprong voor AZ! Lung verkijkt zich op de vrije trap van Van der Linden: 1-0.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
75'
Gele kaart voor Dabney dos Santos (AZ Alkmaar)
Dos Santos gaat op de bon, nadat hij een tikje uitdeelt aan Lovin.
74'
AZ is duidelijk niet zo goed in standaardsituaties als tegenstander Astra. Het mag opnieuw een vrije trap nemen op een meter of twintig, maar kan niet gevaarlijk worden.
71'
Dos Santos heeft weer een prima dribbel in huis. Hij schiet vervolgens zelf van afstand, maar dat is niet bepaald succesvol: de bal gaat het publiek in.
68'
Janssen schiet knap uit de draai, maar weer is Lung de spelbreker voor AZ. De doelman is goud waard voor Astra vanavond.
66'
Hoekschop voor AZ, waarbij Oroş de bal van de lijn haalt als Lung uit positie is. De scheidsrechter heeft echter al gefloten voor een overtreding, waardoor AZ niet door kan.
62'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Rick
62'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> Denis Alibec
61'
Astra heeft weer een fraaie variant in huis voor de vrije trap. Budescu schiet uiteindelijk via een Alkmaarder naast.
58'
Hupperts glipt tussen twee man van Astra door en kan uiteindelijk uithalen met buitenkant rechts. Lung biedt weer redding voor de Roemenen.
54'
Alibec met een doelpoging namens Astra. Rochet hoeft niet in te grijpen, de bal gaat net over zijn doel.
52'
Goede voorzet van Hupperts dit keer! Henriksen komt inlopen en kan schieten, maar raakt de bal verkeerd en schiet hoog over.
50'
Weer twee reddingen van Lung! Eerst schiet Hupperts na een individuele actie, daarna kan ook Johansson nog schieten. Lung tikt de bal naast.
49'
Astra begint fel aan de tweede helft. Enache slingert de bal voor, maar Rochet kan oppikken. Even later krijgen de Roemenen een corner, maar ook die levert weinig gevaar op.
46'
45'
AZ controleerde de wedstrijd in de eerste helft compleet, maar het broodnodige doelpunt staat nog altijd niet op het scorebord. Het kreeg een aantal goede mogelijkheden via Henriksen, Van der Linden en Haye, maar doelman Lung greep goed in.
45'
45'
Mooi hakje van Henriksen, die daarmee Johansson bereikt. Die weet echter niet de rust te bewaren en schiet over.
43'
Astra met de vrije trap, wat vorige week veel gevaar opleverde. Dit keer probeert Budescu het ineens, maar hij schiet recht in de handen van Rochet.
39'
Gele kaart voor Gabriel Enache (Astra Giurgiu)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor Enache, die Haps naar de grond brengt.
37'
AZ heeft veel moeite om de bal goed voor het doel te krijgen, ook uit hoekschoppen. De tweede hoekschop van Dos Santos komt wel voor het doel, maar levert geen schietkans op.
34'
Dos Santos schakelt knap twee man uit en kan vanaf de linkerkant voorzetten. De bal komt in de kluts terecht, waarna Astra kan wegwerken.
32'
Luckassen geeft Budescu de ruimte om de aanval op te zetten, wat resulteert in een schietkans voor William Amorim. Hij schiet een paar meter over het doel van Rochet.
30'
Hupperts krijgt veel ruimte op rechts. Janssen staat al te wachten in het strafschopgebied, maar de voorzet bereikt hem niet.
27'
Weer twee goede reddingen voor Lung! Eerst keer hij de vrije trap van Van der Linden. In de rebound schiet Haye hard in, maar opnieuw redt de doelman.
25'
Nu dan wel een schot op doel! Janssen houdt de bal goed vast, waarna hij Henriksen in het strafschopgebied de gelegenheid geeft om te schieten. Lung tikt de bal knap over zijn doel.
23'
AZ heeft verreweg het meeste balbezit en zet geregeld een prima aanval op, maar tot doelpogingen komt het nauwelijks. Doelman Lung is nog niet echt aan het werk gezet.
20'
Prima voorzet van Hupperts. Dos Santos komt er niet aan, maar wel weer een corner voor AZ.
16'
Henriksen zoekt Janssen in het strafschopgebied, na een goede dieptepass van Haye. Oroş weet de bal nog net te onderscheppen, ten koste van een corner.
13'
Hupperts met een goede voorzet vanaf rechts, wat een kans oplevert voor Janssen. Maar de spits van AZ wordt teruggefloten wegens buitenspel.
10'
Veel ruimte voor Dos Santos als Dandea de bal verkeerd inschat. Dos Santos speelt de bal echter te ver voor zich uit, waardoor de kans voor AZ verkeken is.
6'
AZ probeert rustig op te bouwen op zoek naar de 1-0. Bij balverlies van AZ kiest Astra voor de lange bal, waardoor de Alkmaarders de bal vaak al snel weer terug krijgen.
3'
Het spel ligt even stil als William Amorim behandeld moet worden aan een blessure, na een duel met Vincent Janssen. De aanvaller lijkt verder te kunnen.
1'
Vanavond spant het erom voor AZ: haalt de Alkmaarse ploeg dit seizoen Europees voetbal of niet? Het moet in eigen huis een 3-2 nederlaag weg zien te werken tegen Astra Giurgiu. Mijn naam is Jessica Westdijk en ik doe verslag van dit duel. Ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd zijn de opstellingen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

AZ Alkmaar
AZ schoot vorige week in Roemenië uit de startblokken en stond al binnen het kwartier op een 0-2 voorsprong. Het leek een eenvoudige wedstrijd te worden, maar nog voor rust was de wedstrijd compleet omgedraaid: 3-2. Driemaal scoorde Astra Giurgiu uit een spelhervatting.

Van den Brom zal zijn organisatie dus aan moeten passen om te voorkomen dat AZ vanavond weer dezelfde fouten maakt. De trainer heeft nog alle vertrouwen in plaatsing voor de Europa League en neemt Malmö FF als voorbeeld. De Zweedse ploeg plaatste zich deze week na een 3-2 nederlaag uit en vervolgens een 2-0 zege thuis voor de Champions League.

Met een zo goed als complete selectie wil AZ die prestatie vanavond evenaren. Alleen Celso Oritz ontbreekt wegens een knieblessure. Rajko Brežančić is niet speelgerechtigd, omdat hij dit seizoen al Europees speelde voor zijn vorige club.

Waar AZ een matige seizoensstart kent, geldt dat niet voor de Roemeense tegenstander. Astra Giurgiu staat na acht wedstrijden aan koop in de vaderlandse competitie en ook in Europa zijn de resultaten goed. De Roemenen zijn nog één wedstrijd verwijderd van plaatsing voor de groepsfase van de Europa League.

Toch zal dat nog geen makkelijke opgave worden, ondanks de 3-2 zege vorige week. Dat besefte ook trainer Șumudică, gisteren op de persconferentie: "Ik weet zeker dat we hier in Alkmaar moeten scoren om kans te maken op kwalificatie voor de groepfase. AZ heeft namelijk de kwaliteiten om een doelpunt te maken."

Mits er geen verlenging komt, zullen we vanavond rond 22.00 weten of AZ zich heeft geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Er wordt vanavond namelijk om 20.00 afgetrapt in Alkmaar. Veel plezier bij dit duel!