06.02.2018 16:00

Bondscoach Koeman moet Oranje uit het slop trekken

De KNVB heeft eindelijk haar gewenste bondscoach binnen na een maandenlange zoektocht sinds het aftreden van Dick Advocaat. Ronald Koeman heeft van de bond een contract gekregen dat loopt tot en met het Wereldkampioenschap 2022 in Qatar. Koeman moet het dolende Nederlands elftal bij de hand nemen en doet dat met Kees van Wonderen en Patrick Lodewijks (keeperstrainer) als assistenten. 

Het functioneren van Koeman, die in oktober werd ontslagen bij Everton FC vanwege tegenvallende resultaten, zal voor of na het Europees Kampioenschap 2020 geëvalueerd worden. Het bereiken van dat eindtoernooi zal ook het voornaamste doel zijn van Koeman, die nooit een publiekelijk geheim had gemaakt van zijn ambities als bondscoach van Oranje. Voor Koeman wordt het zijn tiende werkgever als hoofdtrainer. In zijn beginperiode als oefenmeester behaalde hij de beste resultaten, want bij Ajax pakte hij gemiddeld de meeste punten. Bij de Amsterdammers haalde hij gemiddeld 2,07 punten per duel in al zijn officiële wedstrijden. 

Aanlooptijd richting kwalificaitieduels
De keuzeheer zal in maart voor de eerste keer op de bank zitten bij Oranje. De ploeg speelt dan oefenwedstrijden tegen Engeland (23 maart in Amsterdam) en Portugal (26 maart in Genève, Zwitserland). De zomer zal voetballoos zijn voor Oranje, want kwalificatie voor het EK werd niet afgedwongen. Na de zomerstop zal Oranje starten aan de Nations League, waarbij het in de loodzware poule met Frankrijk en Duitsland is ingedeeld. De resultaten van de Nations League kunnen bepalend zijn voor kwalificatie van het EK, maar de echte kwalificatie start pas later. Koeman krijgt dus de tijd om aan een ploeg te bouwen.

Eind 2017 gaf Koeman nog zijn visie over het Nederlands elftal, waarmee hij een inkijkje gaf over hoe hij de ploeg zou kunnen leiden. "Je moet kijken naar wat je wél hebt: aanvallende backs, goede centrale verdedigers, prima middenvelders en toch ook aardige aanvallers. Ik zag Quincy Promes bij Spartak Moskou een paar goals maken tegen Sevilla vanuit een vrije rol. Je hebt Depay die nog steeds een belofte heeft in te lossen, Wijnaldum bij Liverpool, Blind bij Manchester United en vergeet niet de lichting van Ajax met Van de Beek en Frenkie de Jong", zei Koeman destijds.

Eindelijk bondscoach
Na het sterk verlopen WK 2014, waar Oranje onder leiding van Louis van Gaal als derde eindigde, leek Koeman dé man om het stokje over te nemen. Er werd echter gekozen voor een ingewikkelde constructie met Guus Hiddink en zijn latere opvolger Danny Blind. Dat zorgde voor een ontevreden Koeman die in onmin leefde met de toenmalig directeur Bert van Oostveen. Eric Gudde, de nieuwe directeur werkte bij Feyenoord al eens samen met Koeman en heeft hem nu dus bondscoach gemaakt.

Hoogma
Tegelijk met de komst van Koeman, Lodewijks en Van Wonderen werd ook de nieuwe technische man in het bestuur gepresenteerd. De KNVB heeft daarvoor een plek ingeruimd voor Nico-Jan Hoogma, die tot op heden algemeen directeur van Heracles Almelo was. Bij de voetbalbond gaat Hoogma de functie bekleden van directeur topsport.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner