13.12.2018 22:55

Funest voor Nederland: concurrent met 2 teams door

Waar Nederland met Ajax één team na de winterstop in Europa heeft, spelen er in 2019 nog twee Oostenrijkse ploegen in Europees verband. Oostenrijk, de grootste concurrent van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst, heeft met RB Salzburg en Rapid Wien twee actieve clubs. 

Beide ploegen spelen in het nieuwe jaar in de Europa League, nadat zij bij de beste twee eindigden in hun poule van dat toernooi. RB Salzburg was bij aanvang van de laatste groepswedstrijd met groepswinst al zeker van de volgende ronde. Op bezoek bij Celtic FC wonnen de Salzburgers met 1-2. Rapid Wien moest eerder op de avond nog vol aan de bak, maar de 1-0 tegen Rangers FC was voldoende voor plaatsing voor de volgende ronde. Rapid Wien eindigde als tweede in Groep G


bekijk ook: alle uitslagen + eindstanden in de Europa League 


Een geluk voor Nederland is dat er in de Europa League geen bonuspunt is te verdienen voor het bereiken van de knockout-fase. Mochten RB Salzburg en Rapid Wien de eerstvolgende twee rondes overleven, verdient het wel voor een bonuspunt. Bij het bereiken van de kwartfinale in de Europa League is deze namelijk te verdienen. Ajax had daar na het overleven van de groepsfase wel recht op. De voorsprong van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst is echter minimaal: minder dan 0,2 punten, wat voor Oostenrijk te overbruggen is bij een overwinning of gelijkspel van RB Salzburg of Rapid Wien.

Met het vooruitzicht dat Ajax een lastige tegenstander gaat treffen in de Champions League en er voor Rapid Wien en RB Salzburg meer mogelijkheden liggen in het tweede Europese toernooi, is de verwachting zeer groot dat Nederland de elfde plaats op de ranking gaat verliezen. Voor Nederland is die plek zeer belangrijk, want dat betekent dat de Eredivisie-kampioen van 2019/2020 zich direct plaatst voor de Champions League. Voorwaarde is wel dat de Champions League-winnaar van 2019 zich dan ook via de reguliere competitie plaatst voor het miljardenbal. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner