sc Heerenveen
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 12. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 18. / Penalty
3 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 82. / Schot met rechts  (Viktor Fischer)

90'
Ajax heeft gedaan wat het moet doen en boekt een simpele zege op Heerenveen. In de tweede helft maakte de thuisploeg geen aanstalten meer om druk te zetten. Toch kwam er nog een doelpunt bij en tekende Schöne voor zijn derde van de avond.
90'
90'
Ajax neemt het volgende week op tegen AZ en speelt doordeweeks tegen Red Bull Salzburg. Heerenveen ontvangt in eigen huis NAC Breda, de club waar Lurling in januari met problemen is vertrokken.
89'
De meeste supporters zullen na de wedstrijd waarschijnlijk blijven zitten. De fans van Ajax nemen dan afscheid van Christian Eriksen, die afgelopen zomer de overstap maakte naar Tottenham Hotspur.
86'
Gele kaart voor Joost van Aken (sc Heerenveen)
De debutant staat een halve minuut in het veld en heeft al een gele kaart te pakken. Van Aken zette zijn schoen op de knie van Sigthorsson.
85'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joost van Aken
85'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
82'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Lasse Schøne
Schöne scoort zijn derde van de avond. Op het moment dat het publiek bijna in slaap is gespeeld, tikt Schöne een voorzet van Fischer goed binnen.
78'
Een mooie aanval van Ajax. Uiteindelijk brengt Schöne invaller Sigthorsson in stelling. De aanvaller haalt vanaf rand zestien uit en ziet Nordfeldt redding brengen op zijn poging.
78'
Heerenveen liet zich even enkele minuten rondom het strafschopgebied van Ajax zien. Het lijkt zich tot die speldenprikken te beperken. Ajax controleert de wedstrijd.
74'
Ziyech produceert een fraaie vrije trap. Met een flinke curve schiet Ziyech de bal ineens op doel. Cillessen duikt wel, maar ziet de bal tot zijn opluchting naast gaan.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Siem de Jong
71'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Mitchell Dijks
71'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pele van Anholt
70'
Heerenveen begint zich nadrukkelijker met het spel te bemoeien. Het heeft zich al enkele keren rond de zestien van Ajax gemeld. Telkens zag het er gevaarlijk uit, maar slaagde Heerenveen er niet in om tot een schot te komen.
67'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Anthony Lurling
67'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
67'
Ziyech is verantwoordelijk voor het volgende gevaar namens Heerenveen. Met een volley probeert hij de bal in het doel te tikken. Zijn poging verdwijnt net over de dwarslat.
66'
Finnbogason met het eerste gevaar namens Heerenveen! De spits ontvangt de bal op twintig meter van het doel. Finnbogason draait zich vervolgens om en besluit direct te schieten. Het leder stuitert net naast het doel van Ajax.
66'
Voor Ajax is het lekker dat de wedstrijd al zo snel beslist was. De mannen van trainer Frank de Boer nemen het donderdagavond in de Europa League op tegen Red Bull Salzburg. Het kan nu krachten sparen voor die wedstrijd.
62'
De wedstrijd volstrekt zich nog altijd rond het strafschopgebied van sc Heerenveen. Het lukt de gasten niet om Ajax van zich af te houden, maar slaagt er wel in om echt gevaar van de thuisploeg te voorkomen.
59'
Wat Heerenveen vandaag laat zien heeft niets weg van een ploeg die zesde staat op de ranglijst. De Friezen ogen niet scherp genoeg om vandaag een resultaat te behalen in de Amsterdam ArenA.
58'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
58'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
55'
Van den Berg met een knappe tackle! Moisander zet Serero met een fraaie steekpass vrij voor Nordfeldt. Van den Berg voorkomt met een uiterste inspanning dat Serero op doel kan schieten. Een goede actie van de centrale verdediger.
52'
De openingsfase begon rommelig omdat Heerenveen ook even probeerde om de controle naar zich toe te trekken. Dat is de Friezen niet gelukt. Ajax speelt de bal beheerst rond en heeft het hef wederom in handen.
49'
De Roon speelt met vuur. Hij trekt Serero aan zijn shirt en ontsnapt aan een tweede gele kaart. Poulsen was zo onsportief om de scheidsrechter erop te wijzen dat De Roon nog een gele kaart moest krijgen, terwijl het vergrijp vrij licht was.
48'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
De rechtsback legt Bilal in de schaar op de zijlijn. Een onnodig harde tackle van de verdediger.
48'
Heerenveen zal in de tweede helft meer druk naar voren moeten zetten om vandaag een resultaat te behalen in Amsterdam. Dat zorgt er echter ook voor dat Ajax meer ruimte zal krijgen om aan te vallen.
46'
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
45'
Ajax is dominant in de eerste helft. Dankzij twee terechte strafschoppen staat het op een 2-0 voorsprong. Heerenveen heeft weinig in de melk te brokkelen en slaagt er niet in om mogelijkheden te creëren.
45'
43'
Van la Parra schiet Van Rhijn ondersteboven in het strafschopgebied van Ajax. Een afvallende bal kwam voor de voeten van de aanvaller terecht. Die produceert met links een kanonskogel en schiet daarmee Van Rhijn bijna uit zijn schoenen.
40'
Na de twee doelpunten voltrekt het spel zich op een laag tempo. Het publiek wordt niet echt vermaakt na de 2-0 van Schöne. Ajax geeft het gevoel de overwinning al binnen te hebben.
37'
Ajax komt niet meer in de buurt van Nordfeldt. Het lijkt erop dat de rollen zijn omgedraaid. Heerenveen moet het spel maken en Ajax gokt op de tegenaanval.
34'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (sc Heerenveen)
Ziyech is het niet eens met een beslissing van de arbiter en laat iets te nadrukkelijk merken.
34'
De controle die Ajax in het eerste gedeelte van de wedstrijd had is iets afgenomen. Heerenveen is wat vaker op de helft van Ajax te vinden. Toch lukt het de mannen van Marco van Basten niet om gevaarlijk te worden.
30'
Het eerste half uur is voor Ajax vlekkeloos verlopen. De Amsterdammers zijn nog geen moment in de problemen geweest en Cillessen zal naar alle waarschijnlijkheid weinig te doen krijgen.
27'
De sfeer is goed in de ArenA en daar is ook alle reden toe. Ajax speelt geconcentreerd en vergroot bij een zege de voorsprong op nummer twee FC Twente weer naar vier punten.
24'
Heerenveen begint iets brutaler te voetballen. Van la Parra kreeg de bal niet goed mee, anders had hij oog-in-oog gestaan met Cillessen. De bezoekers zullen ook nadrukkelijker moeten aanvallen om te scoren.
21'
Zowel Serero als De Roon gaat op de bon. Na een harde tackle van Klaassen vliegen beide spelers elkaar in de haren. Pol van Boekel bestraft ze beide met een gele kaart.
20'
Gele kaart voor Thulani Serero (AFC Ajax)
20'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
19'
Zo is Heerenveen na twintig minuten eigenlijk al volstrekt kansloos. Ajax domineert en heeft nauwelijks tegenstand van de bezoekers uit Friesland.
18'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Lasse Schøne
De middenvelder kiest nu de andere hoek. Nordfeldt duikt de goede kant op, maar Schöne raakt de bal net hard genoeg om het leder achter de doelman te krijgen.
18'
Strafschop nummer twee! Een ongelukkig moment in de verdediging van Heerenveen. Marzo kopt een voorzet op zijn eigen arm.
15'
Een kwartier gespeeld in de Amsterdam ArenA. Ajax domineert voor eigen publiek en heeft vooralsnog weinig te dulden van Heerenveen. De bezoekers slagen er in balbezit niet in om de voorhoede te bereiken.
12'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Lasse Schøne
De middenvelder ziet Nordfeldt na de voor Schöne linkerhoek gaan en plaats daarom de bal eenvoudig in de andere hoek. Ajax vroeg op voorsprong tegen Heerenveen.
12'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
De gelegenheidsverdediger krijgt van de scheidsrechter een gele kaart voor zijn actie.
12'
Strafschop! Van den Berg tikt De Jong neer in het strafschopgebied. De aanvaller was hem te snel af.
11'
Heerenveen komt nauwelijks in de buurt van het strafschopgebied van Ajax. De Amsterdammers domineren de wedstrijd en spelen de bal rustig rond. Ajax maakt geen haast met het creëren van mogelijkheden.
7'
Fischer tikt de bal achter Nordfeldt in het doel! De grensrechter steekt echter de vlag in de lucht vanwege buitenspel. De aanvaller stond op één lijn met De Roon, dus had het doelpunt niet afgekeurd mogen worden. Mooie combinatiespel ging aan de 'treffer' vooraf.
5'
Een goede mogelijkheid voor sc Heerenveen. Finnbogason werd op randje buitenspel de diepte ingestuurd. De spits houdt dan het overzicht en legt terug op de inkomende Ziyech. Een verdediger van Ajax grijpt net op tijd in.
3'
Ajax raakt de paal! Bij de tweede paal lukt het Moisander om de bal tegen het aluminium te tikken. Een corner komt bij de centrale verdediger uit, die vanaf drie meter eigenlijk moet scoren.
3'
Al snel is de tactiek van beide ploegen te zien. Ajax speelt zoals gewoonlijk op balbezit en heeft het hef in handen. Dat vindt Heerenveen prettig. De Friezen laten zich terugzakken en gokken dan op een snelle tegenaanval.
1'
Blind (Ajax) staat vandaag op scherp. Bij sc Heerenveen zijn Van den Berg, De Roon, Ziyech en Van La Parra bij een volgende gele kaart geschorst.
1'
De spelers komen in een uitverkochte ArenA het veld op. Iedereen is klaar voor dit mooie duel.
Welkom bij het liveverslag van Ajax tegen sc Heerenveen. Een wedstrijd tussen de nummer één en zes van de Eredivisie. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe vanmiddag verslag van deze op papier aantrekkelijke wedstrijd. Zoals gebruikelijk beginnen we met de voorbeschouwing en gaan we daarna over op de liveticker. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Fijne wedstrijd gewenst!

Koppositie
De thuisploeg heeft gisteravond FC Twente tot op één punt zien naderen. Ajax heeft echter een wedstrijd minder gespeeld en kan daardoor de voorsprong vergroten tot vier punten. De voorsprong op Vitesse kan zelfs oplopen tot elf punten. Daarmee lijken de Arnhemmers voorlopig uitgeschakeld om de titelstrijd. Puntenverlies betekent echter dat de spanning weer volledig terug is en dan kan Feyenoord eveneens dichterbij komen.

Ziyech
Eén van de grootste revelaties van dit seizoen loopt rond bij sc Heerenveen. Hakim Ziyech weet wekelijks het publiek te vermaken met hoogstaand technisch voetbal. Het probleem voor Ziyech is echter dat hij het vaak alleen moet doen en niet voldoende steun heeft van zijn teamgenoten. De jongeling lijkt dan ook al toe te zijn aan een stap hogerop. De link met Ajax is dan al snel gelegd. Trainer Frank de Boer geeft toe dat Ziyech op het lijstje staat in Amsterdam, maar op dit moment niet nodig is.

Vertrouwen
Ajax heeft de laatste duels steeds meer moeite om een overwinning over de streep te trekken. Zo speelde het afgelopen weekeinde 1-1 tegen PEC Zwolle en ontsnapte het tegen FC Groningen (2-1) aan puntenverlies. Volgens Lasse Schöne is het vertrouwen nog steeds aanwezig bij de koploper. Heerenveen wil de 3-1 zege op FC Groningen een goed vervolg geven met drie punten. "Het is nu de juiste timing om ze pijn te doen", aldus linksback Mitchell Dijks, die van Ajax wordt gehuurd.