FC Eindhoven Vrijdag, 22. Januari 2016
20:00 uur
Sparta Rotterdam
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Paco van Moorsel 28. / Schot met rechts  (Thomas Verhaar)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jinty Caenepeel 55. / Penalty

90'
In een enerverende tweede helft met een spectaculair begin heeft Sparta alsnog punten verspeeld. Eindhoven begon fel aan het tweede bedrijf en kwam via een benutte strafschop van Jinty Caenepeel op gelijke hoogte. Sparta drong daarna aan, maar kreeg geen grote kansen. Caenepeel kreeg dat wel, maar wist een counter niet te verzilveren. De stand bleef gelijk, waardoor Sparta weer eens punten verliest.
90'
90'
Gele kaart voor Mart Dijkstra (Sparta Rotterdam)
De middenvelder van Sparta onderbreekt een Eindhovense counter door Tibeau Swinnen neer te halen.
89'
De absolute slotfase is aangebroken in Eindhoven! Gaat de thuisploeg nog voor een stunt zorgen via de counter? Of wint koploper Sparta in de slotseconden?
86'
Bij Sparta nu aanvaller Finn Stokkers voor oudgediende Michel Breuer in het elftal. De Rotterdammers zetten alles op alles voor de winst. Bij Eindhoven komt oud-Spartaan Roald van Hout in het veld voor de laatste minuten.
84'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Finn Stokkers
84'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Michel Breuer
84'
Wissel in bij FC Eindhoven -> Roald van Hout
84'
Wissel uit bij FC Eindhoven -> Anthony van den Hurk
84'
Wereldkans voor Caenepeel! Van den Buijs geeft een lange bal richting zijn landgenoot voorin bij Eindhoven. De doelpuntenmaker omspeelt Kenneth Dougall en doelman Kortsmit, maar schiet alsnog voorlangs van dichtbij.
82'
Slim overstapje van Michel Breuer die zo bijna doelman Swinkels verrast. De corner kan echter net op tijd verwerkt worden door de voeten van de Eindhoven-goalie.
80'
Nog tien minuten op de klok in het Jan Louwers Stadion. Eindhoven staat onder druk en moet nog even zien te overleven in de slotfase. Vele balen krijgen nu een lange haal naar voren.
77'
Wissel in bij FC Eindhoven -> Wimilio Vink
77'
Wissel uit bij FC Eindhoven -> Anıl Koç
77'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Sherjill MacDonald
77'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Loris Brogno
77'
Het duel in Eindhoven gaat behoorlijk op en neer. Sparta heeft de meeste drang naar voren, maar weet daar weinig mee uit te richten. De Eindhovense defensie staat stabiel en loert op de counter.
74'
Gele kaart voor Fries Deschilder (FC Eindhoven)
De gele kaarten stapelen zich nu in een rap tempo op. Deschilder komt met een gestrekt been in richting Mart Dijkstra.
73'
Milan Massop moest er dus per brancard af en is vervangen door Ivo Rossen. Door de wissel verschuift Dario van den Buijs naar de linkerkant van de verdediging.
70'
Wissel in bij FC Eindhoven -> Ivo Rossen
70'
Wissel uit bij FC Eindhoven -> Milan Massop
69'
Hard duel tussen Milan Massop en Denzel Dumfries. De rechtsback van Sparta staat snel op, maar zijn elleboog komt hard aan bij Massop. De linksback van Eindhoven bloedt flink en blijft even liggen op het gras.
66'
Gele kaart voor Anıl Koç (FC Eindhoven)
Ook voor de buitenspeler van de thuisploeg dus een gele prent van Higler.
66'
Gele kaart voor Kenneth Dougall (Sparta Rotterdam)
De Australische linksback van Sparta krijgt geel na een opstootje met Anil Koç.
65'
Ook nummer twee VVV Venlo is op gelijke hoogte gekomen in een duel met Eindhovenaren. In de eigen Koel staat het nu 1-1 tegen Jong PSV.
62'
Wat een kans voor Eindhoven! De thuisploeg is na rust heel gevaarlijk en kan hier zelfs op voorsprong komen. Een voorzet via Milan Massop wordt van dichtbij bijna benut door De Wilde. Kortsmit is echter attent en pareert het schot knap.
61'
Nog een half uur te spelen in het Jan Louwers Stadion. Eindhoven zal zich terug gaan trekken en hopen op de bevliegingen van de snelle Caenepeel en Vandeputte. Sparta neemt het heft in handen en gaat op zoek naar een hernieuwde voorsprong.
58'
Gele kaart voor Ryan Sanusi (Sparta Rotterdam)
De middenvelder onderbreekt een Eindhovense aanval door Vandeputte tegen te houden.
58'
Een flinke tegenvaller dus zo vlak na rust voor Sparta. De handsbal van Thomas Verhaar was niet heel goed zichtbaar, maar na overleg met zijn assistent was Higler gedecideerd. Eindhoven staat dus dankzij Caenepeel weer op gelijke hoogte.
55'
Doelpunt voor FC Eindhoven, 1:1 door Jinty Caenepeel
De thuisploeg komt op gelijke hoogte door topscorer Caenepeel. Met zijn elfde doelpunt van het seizoen straft de Belg een handsbal van Thomas Verhaar af.
55'
Penalty voor Eindhoven! Er wordt hands gemaakt in de muur na een vrije trap van Dario van den Buijs zegt scheidsrechter Dennis Higler.
52'
Jinty Caenepeel is zonder meer de gevaarlijkste speler van de thuisploeg. Nu breekt de Belg door over de rechterkant om een schot te lossen bij de eerste paal. Deze wordt gevangen door doelman Roy Kortsmit.
51'
Een vrij spectaculair begin van de tweede helft dus in Eindhoven. Waar de thuisploeg verheffend begint met een snelle aanval, is de beste kans voor spits Roland Bergkamp van Sparta.
48'
Poging van Bergkamp! Er wordt slecht verdedigd door FC Eindhoven waardoor Van Moorsel ver mag komen en Bergkamp kan bereiken. De spits van Sparta schiet wederom wat zacht waardoor de voeten van Swinkels kunnen keren.
47'
Eindhoven begint furieus en krijgt direct een aardige kans. Jari Vandeputte ontsnapt aan de Sparta-defensie en geeft een perfecte voorzet vanaf links. De inglijdende Caenepeel kan de bal net niet toucheren.
46'
Sparta Rotterdam is zelf begonnen aan het tweede bedrijf in het Jan Louwers Stadion. De koploper staat met 0-1 voor en mag spelen richting de fanatieke meegereisde supporters.
46'
45'
In een eerste helft zonder heel veel noemenswaardige momenten houdt Sparta zich voorlopig vrij eenvoudig staande. Na een klein half uur kwam de Rotterdamse koploper op voorsprong na een fraaie combinatie tussen Brogno, Verhaar en Van Moorsel. Laatstgenoemde schoof de openingstreffer tegen de touwen. Thuisploeg Eindhoven kon in het kwartier voor rust niet echt gevaarlijk worden op zoek naar de gelijkmaker.
45'
43'
Gele kaart voor Tibeau Swinnen (FC Eindhoven)
De jonge middenvelder van Eindhoven krijgt de eerste gele kaart na een overtreding rondom de middenstip.
42'
Aardige aanval aan Eindhovense kant die eindigt met een kopbal uit richting van Anthony van den Hurk. De voorzet kwam uiteindelijk van rechtsback Sebastiaan de Wilde.
39'
Kansje voor doelpuntenmaker Van Moorsel vlak voor het doel van Eindhoven. Een lange bal wordt niet goed ingeschat door de Eindhoven-defensie waarna Verhaar Van Moorsel kan bereiken. Het wippertje van laatstgenoemde kan Swinkels niet verrassen.
36'
De Sparta-supporters laten zich al de gehele wedstrijd uitbundig horen. Er zijn 325 fans meegekomen uit Rotterdam en dat willen ze laten merken. Voorlopig hebben ze daar alle reden toe.
33'
Sparta voetbalt rustig en verzorgt door. De controle lijkt definitief in het bezit te zijn van de Rotterdamse bezoekers. Met de 0-1 voorsprong op zak kan coach Alex Pastoor rustig gaan zitten.
30'
Counter van Sparta! Een lange bal van achteruit belandt aan de linkerkant van Brogno. De Belgische buitenspeler draait en kapt om vervolgens de bal terug te leggen op Roland Bergkamp. Het neefje van Dennis lost een krachteloos schot op doel.
28'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 0:1 door Paco van Moorsel
Mooie aanval van Sparta over de linkerkant. Loris Brogno vindt Thomas Verhaar die op zijn beurt Van Moorsel vrij ziet staan. De middenvelder legt de bal voor zijn rechtervoet en schiet deze in de linkerbenedenhoek.
26'
Goede actie van Anil Koç aan de linkerkant met dito voorzet. Bij de tweede paal kan Caenepeel zijn rechtervoet net niet goed tegen de bal krijgen. Fries Deschilder ziet daarna zijn schot van buiten de zestien geblokkeerd worden.
25'
Helaas nog weinig spannende momenten gezien in het Jan Louwers Stadion. Sparta's concurrent VVV Venlo is inmiddels wel op achterstand gekomen in eigen huis. Jong PSV leidt in De Koel met 0-1.
22'
Op het middenveld van Sparta speelt Paco van Moorsel. De nummer tien is geboren onder de rook van Eindhoven in het plaatsje Veldhoven. Toch kwam Van Moorsel via FC Den Bosch, FC Groningen, SC Cambuur en NEC Nijmegen afgelopen zomer terecht in Rotterdam.
19'
Eindhoven biedt voorlopig prima tegenstand en is zelfs deze fase meer aan de bal. Het gevaar moet met name komen via de Belgische voorhoedespelers Caenepeel en nieuweling in de basis Jari Vandeputte.
16'
Ryan Sanusi probeert het van een nog grotere afstand dan Van Moorsel. Het schot van de Sparta-middenvelder is echter geen enkele moeite voor Swinkels.
13'
Het duel begint aardig in verhoudingen. Aan de ene kant was het schot van Paco van Moorsel wat gered werd door doelman Swinkels. Eindhoven werd even later gevaarlijk via een voorzet van Caenepeel.
10'
Gevaar via de rechterkant van FC Eindhoven. Jinty Caenepeel sprint tegenstander Rick van Drongelen eruit en geeft vervolgens gevaarlijk voor. Het gevaar wordt vermeden door het ingrijpen van Denzel Dumfries.
7'
Paco van Moorsel is de man van de eerste poging. De middenvelder van Sparta heeft veel tijd en schiet vanaf twintig meter op doel. De redding van doelman Ruud Swinkels is echter sierlijk.
4'
Thuisploeg Eindhoven staat momenteel elf punten achter op Sparta. Daarbij opgeteld hebben de Blauw-Witten een wedstrijd meer gespeeld dan de Rotterdammers.
1'
Scheidsrechter Dennis Higler heeft het startsignaal gegeven aan deze topper! FC Eindhoven en koploper Sparta Rotterdam zijn begonnen aan hun onderlinge confrontatie.
1'
De opstellingen
Thuisploeg FC Eindhoven voert drie wijzigingen door in de basis ten opzichte van het met 3-1 verloren duel bij NAC Breda. Thomas Horsten, Tom van Imschoot en Roald van Hout worden geslachtofferd door coach Mitchell van der Gaag. De vervangers zijn drie Belgen: Dario van den Buijs, Jari Vandeputte en Anil Koç.

Sparta Rotterdam draait lekker en zal niets veranderen aan de basisopstelling in het Jan Louwers Stadion. De ervaren Michel Breuer wordt vergezeld door drie jonkies in de verdediging. Paco van Moorsel, Ryan Sanusi en Mart Dijkstra spelen op het middenveld. Terwijl de doelpunten moeten komen van Thomas Verhaar, Roland Bergkamp en Loris Brogno.

Welkom bij de kraker in speelronde 22 van de Jupiler League tussen FC Eindhoven en koploper Sparta Rotterdam. De wedstrijd begint vrijdagavond om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van het duel in Eindhoven. Rond de klok van zeven uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

FC Eindhoven
De ploeg van coach Mitchell van der Gaag kreeg afgelopen maandag een flinke klap te verduren. Na 23 minuten spelen keken de Eindhovenaren al tegen een 3-0 achterstand aan op bezoek bij NAC Breda. In de tweede helft werd dit nog enigszins hersteld tegen tien Bredanaren. Jinty Caenepeel was trefzeker vanaf de strafschopstip en maakte met zijn tiende competitietreffer de 3-1. Verder kwamen de Blauw-Witten echter niet in het Rat Verlegh Stadion.

Door de nederlaag in Breda bekleedt FC Eindhoven momenteel de vijfde plaats in de Jupiler League. Bij puntenverlies tegen Sparta raakt het de aansluiting met de top drie voorlopig kwijt. Het is dus zaak voor de Lichtstedelingen om weer eens punten te pakken. De enige speler bij de huidige selecties van beide teams die uitkwam voor zowel Sparta als Eindhoven is Roald van Hout. De huidige rechtsbuiten van Eindhoven speelde tussen 2012 en 2014 veertig wedstrijden voor de Rotterdammers. Daarin scoorde Van Hout acht doelpunten.

Sparta beleeft tot op heden een geweldig seizoen. De Kasteelheren verloren alleen in de uitwedstrijden bij concurrenten NAC Breda en Go Ahead Eagles. Veertien van de negentien gespeelde wedstrijden werden in winst omgezet. Het team van coach Alex Pastoor staat daardoor met recht aan kop van de ranglijst. Thomas Verhaar is de grote smaakmaker bij de Rotterdammers. De voorhoedespeler maakte dusver zestien doelpunten in de competitie.

Sparta en Eindhoven ontmoetten elkaar eerder dit seizoen in de derde speelronde. Toen won de koploper vrij eenvoudig met 3-0. Loris Brogno, Paco van Moorsel en Thomas Verhaar waren de doelpuntenmakers die avond. De bezoekers uit Eindhoven eindigden het onderonsje met tien spelers. Centrale verdediger Chiró N’Toko moest namelijk in het tweede bedrijf inrukken na twee maal geel.