1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 21. / Kopbal  (Roy Beerens)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jens Toornstra 55. / dir. vrije trap

90'
Door een rake vrije trap van Jens Toornstra is het duel in een gelijkspel geëindigd. Een terechte uitslag, gezien het spelbeeld in de tweede helft. FC Utrecht was brutaler en liet zich meer zien. AZ deed dat juist niet en kreeg geen uitgespeelde kans op een tweede treffer.

Bedankt voor het volgen van dit duel en graag tot een volgende keer. Graag tot een volgende keer!
90'
90'
Ruiter neemt de tijd. Duel gaat in een gelijkspel eindigen.
90'
Extra tijd: 2 minuten.
87'
Beerens schiet! Maar op de vuisten van Ruiter. AZ slaagt er maar niet in om goede, uitgespeelde kansen te creëren. Een gelijkspel lijkt daardoor het hoogst haalbare voor de thuisploeg te zijn.
87'
Door zijn gele kaart moet Gudelj volgende week Ajax-uit missen.
86'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
82'
Dat scheelt een paar centimeter! Toornstra met een identieke vrije trap. Deze keer zijn schot net iets te hoog en zo gaat de bal maar net over.
81'
AZ weet inmiddels wel iets meer de gang naar het vijandelijke doel te vinden. Grote kansen levert dat nog niet op. Kan AZ er nog een slotoffensief uitpersen?
80'
Poulsen betreedt het stadion van AZ voor het eerst sinds 6 mei 2012. Dat was destijds de laatste wedstrijd van Deen in het AZ-shirt, omdat hij vertrok naar Sampdoria. In januari keerde Poulsen weer terug naar AZ.
78'
Met de komst van Poulsen komt Viergever op het middenveld van AZ te staan. Poulsen is linksback.
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
76'
Nu gaat Henriksen neer in het strafschopgebied, AZ schreeuwt om een penalty, maar Higler gaat daar niet in mee en laat doorspelen.
76'
Higler, die tot dusver goed fluit, ziet een overtreding op Johanssón niet. De doelpuntenmaker van AZ wordt vastgehouden en wordt zo de doorgang belet.
75'
Koevermans is een oude bekende voor AZ. Hij speelde vanaf media 2005 twee seizoen voor de Alkmaarders.
74'
Wissel in bij FC Utrecht -> Danny Koevermans
74'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Juan Agudelo
71'
In onze voorbeschouwing haalden we het al aan, het doelpunt van Toornstra betekent het eerste doelpunt van Utrecht in Alkmaar sinds 7 december 2007.
67'
Berghuis met een vrije trap vanaf dezelfde afstand als Toornstra. Die deed dat een stuk beter, want Berghuis trapt de bal over.
65'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
65'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
64'
Het loopt niet bij AZ en dat ziet trainer Advocaat ook. Hij bereidt een wissel voor. Henriksen gaat zometeen komen.
63'
Ortiz! Wat doe je! Ortiz komt met een veel te korte terugspeelbal op Esteban. Agudelo onderschept en kapt de doelman van AZ uit. Op het moment dat hij wil denken aan uithalen, struikelt Agudelo en is de kans voorbij. Dit was dé mogelijkheid voor Utrecht om om voorsprong te komen.
61'
Utrecht kan op z'n minst een puntje goed gebruiken. Zoals bekend staat Utrecht er niet goed voor en dankzij zeges van ADO Den Haag en NEC is een punt of meer nu meer dan welkom voor de Domstedelingen.
57'
Het is opmerkelijk dat AZ zich in de eerste tien minuten na rust nauwelijks in aanvallend opzicht laat zien. Utrecht is de ploeg dat momenteel even dicteert. Met dat gegeven is het niet eens onlogisch dat Utrecht zojuist op gelijke hoogte is gekomen.
55'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:1 door Jens Toornstra
Heerlijke vrije trap van Toornstra! De middenvelder showt zijn fantastische traptechniek op deze zaterdagavond in Alkmaar. Aan de rand van het strafschopgebied krult hij de bal over de muur en in de linkerbovenhoek. Esteban heeft het nakijken
51'
Invaller Diemers laat zich meteen zien. AZ krijgt een vrije trap van Utrecht niet weg en daardoor komt er wat ruimte voor Diemers. De invaller kan uithalen, maar schiet net naast.
49'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Yassin Ayoub
49'
Wissel in bij FC Utrecht -> Mark Diemers
49'
Over! Een voorzet gaat over Esteban heen en zo kan Sarota koppen. Hij wordt te veel gehinderd om echt goed te koppen. AZ is in ieder geval gewaarschuwd.
47'
In de eerste ontmoeting dit seizoen tussen beide ploegen kwam Utrecht ook pas na rust op gang. Door twee doelpunten na rust boekte Utrecht een 2-0 zege op AZ. De Ridder was met twee treffers verantwoordelijk voor de complete doelpuntenproductie.
46'
De tweede helft in Alkmaar is van start gegaan. Wijzigingen? Nee.
46'
45'
AZ leidt bij rust. De thuisploeg had het meeste kansen, en stichtte met name in het eerste deel het meeste gevaar. Daar bleef het bij, want grote, uitgespeelde kansen werden niet gecreëerd. Utrecht had maar weinig balbezit, maar slaagde er tot twee keer toe om doelman Esteban aan het werk te zetten. Eerst moest de sluitpost een gevaarlijke vrije trap uit de hoek tikken en na de 1-0 van AZ had hij oog in oog met De Ridder een bekwame redding.

Graag tot straks voor de tweede helft!
45'
40'
Uitstekend verdedigd! Delpierre voorkomt dat Viergever de 2-0 binnen kan schieten. Met een goede sliding ontneemt hij Viergever halverwege het strafschopgebied de bal.
40'
In de categorie opvallend: AZ met veel meer balbezit, maar Utrecht met de meeste schoten: 4 om 6.
33'
Ruiter moet redding brengen op een gevaarlijke, indraaiende hoekschop. Een geluk voor hem is het fluitsignaal van scheidsrechter Higler vanwege Reijnen, die Ruiter te veel hindert in zijn doelgebied.
30'
De wedstrijd is inmiddels alweer dertig minuten oud. AZ is de betere partij en staat ook terecht op voorsprong. Daar is voorlopig ook alles mee gezegd. AZ zet namelijk te weinig aan om Utrecht al vroeg in de wedstrijd met de rug tegen de muur te zetten. Utrecht heeft tot nu toe twee prima kansen gehad om te scoren. Verder laat de ploeg bitter weinig zien.
30'
Dit heeft Toornstra wel eens beter gedaan. Een vrije trap van ver jaagt hij hoog over het Alkmaarse doel.
28'
Utrecht laat de buitenspelers van AZ telkens te makkelijk naar binnen trekken. Tot nu toe doet AZ, uitgezonderd van de treffer van zonet, daar te weinig mee.
22'
Berghuis met een vrije trap vanaf dezelfde afstand als Toornstra. Die deed dat stukken beter, want Berghuis trapt de bal over.
22'
En daar is bijna de gelijkmaker! AZ is amper bekomen van de 1-0 voorsprong, of Utrechter De Ridder duikt plotseling helemaal vrij op voor Esteban. De aanvaller van Utrecht is niet koel genoeg, want hij schiet de bal hard op de sluitpost van AZ.
21'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Aron Jóhannsson
Jóhansson alweer met zijn veertiende van dit seizoen. En daar leek het in eerste instantie niet op. Beerens trok vanaf rechts naar binnen en speelde de bal te ver voor zich uit. Mark van de Maarel van Utrecht slaagde er niet in om hiervan te profiteren en dat stelde Beerens in staat de bal alsnog voor te geven. Jóhansson reageerde attent, kwam voor Markiet en kopte de bal in het doel.
20'
Scheelt weinig! Een indraaiende vrije trap van Utrecht naar de verre hoek mist alles en iedereen. Dat dwingt Esteban er toe een redding te verrichten. Met een fraaie duik, haalt hij de bal uit de bovenhoek.
19'
Een verre ingooi komt in het strafschopgebied met enig geluk nog bij Berghuis. Hij raakt de bal half.
17'
Beerens trekt á la Arjen Robben naar binnen en besluit te schieten. Het schot heeft een venijnige stuit en dat zorgt ervoor dat Ruiter de bal lost moet laten. De doelman van Utrecht krijg hulp van zijn ploeggenoten en kan zo opgelucht adem halen.
15'
Een kwartier gespeeld. AZ heeft het meeste balbezit, maar heeft nog geen hele grote kansen gecreëerd. De mogelijkheden om voor gevaar te stichten waren er echter wel. Het lijkt wachten op een goede mogelijkheid voor de thuisploeg. Utrecht beperkt zich in de eerste helft alleen maar terug op eigen helft.
15'
Oar passt de bal net iets te hard op Toornstra, die niet buitenspel staat en daardoor volledig ontsnapt is aan de verdediging van AZ. Esteban let wel goed op en pakt de bal.
11'
Berghuis zoekt een een-tweetje en komt zo door de Utrechtse defensie. De pass op Berghuis is iets te hard zodat doelman Ruiter de bal kan rapen.
11'
De trainers van beide teams kennen elkaar goed. Advocaat en Wouters werkten samen bij het Schotse Glasgow Rangers. Wouters was vanaf juli 2001 een tijdje de rechterhand van Advocaat.
7'
Berghuis bereikt de achterlijn en krijgt alle ruimte om de bal het strafschopgebied in te brengen. Dat doet hij ook, maar er is niemand van AZ die ter hoogte van de penaltystip de bal richting het doel kan schieten.
6'
Jóhannsson is sneller dan Delpierre. De laatstgenoemde speler is echter slim en schermt de bal goed af. Zo kan de spits van AZ niet gevaarlijk worden.
4'
Het is AZ dat de bal rustig rondspeelt. Utrecht weet bij overname de bal moeilijk in het bezit te houden.
2'
Bij AZ speelt Jan Wuytens in het hart van de defensie. Vorig seizoen droeg hij nog het shirt van de tegenstander van vanavond. Toen kreeg Wuytens in de ontmoeting met AZ een rode kaart. Mede door zijn rode kaart in de eerste helft ging Utrecht hard onderuit: 6-0.
1'
Er is afgetrapt in Alkmaar. Slaagt Utrecht er in om voor de tweede keer dit seizoen een uitoverwinning te boeken? Dit seizoen werd er alleen op bezoek bij Heracles Almelo gewonnen: 2-1.
1'
Goedenavond! Welkom bij het laatste Eredivisieduel van deze zaterdag. Ik ben Steven Koelma, en ik doe verslag van het treffen tussen AZ Alkmaar en FC Utrecht.

Beide ploegen willen zich vanavond revancheren op de resultaten van vorig weekend. Zowel AZ als Utrecht ging teleurstellend onderuit tegen respectievelijk Go Ahead Eagles (2-1) en RKC Waalwijk (5-2). Met name voor Utrecht wordt het wel weer eens tijd om een wedstrijd winnend af te sluiten. De Domstedelingen wonnen op 6 december (NEC-thuis, 2-0) voor de laatste keer een wedstrijd. Enig pluspuntje was tussendoor de remise tegen aartsrivaal Ajax (1-1).

En dan moet je op jacht naar die overwinning dit weekend op bezoek bij AZ, de ploeg waartegen Utrecht op 7 december 2007 voor de laatste keer het net wist te vinden. De laatste zege dateert daarnaast van 19 februari 2006, toen Utrecht won (2-3) dankzij drie doelpunten in de eerste helft van Leen van Steensel, Adil Ramzi en Robin Nelisse.

In dat seizoen ging het sowieso een stuk beter met de Utrechters. Destijds eindigde de ploeg zesde en werd er via de play-offs uiteindelijk geen Europees voetbal gehaald. Hoe anders staat de club uit de Domstad er nu voor. Door de serie zonder overwinningen is het verval van Utrecht erg groot. De formatie van trainer Jan Wouters is terug te vinden op een teleurstellende veertiende plaats, met slechts drie punten voorsprong op nummer zestien Roda JC.

Bij AZ is de situatie een stuk rooskleuriger, de ploeg van Dick Advocaat draait een degelijk seizoen. AZ heeft onder zijn leiding de halve finale van de KNVB Beker gehaald en neemt momenteel de zesde plaats op de ranglijst in. Om aansluiting te houden met de plek vijf moet er vanavond wel gewonnen worden.

AZ hoopt op een scenario als vorig seizoen, waar Utrecht in een knotsgekke wedstrijd een gigantisch pak slaag kreeg. De 6-0 zege betekende voor AZ een record tegen Utrecht, maar behalve zes tegendoelpunten ontvingen Anouar Kali en Jan Wuytens voor rust beide al een rode kaart.

Bij AZ is Viktor Elm wegens griep afwezig, hij wordt op het middenveld vervangen door Donny Gorter. Verder neemt Aron Jóhansson zijn vertrouwde positie in de spits weer in. Hij is hersteld van een bovenbeenblessure. Hierdoor neemt Denni Avdić weer plaats op de bank.

Utrechter Adam Sarota is terug van een schorsing en begint in de basis. Dat gaat ten koste van Fernando Quesada. De complete opstellingen kunt u terugvinden onder het kopje 'Wedstrijddetails'.

Ik zie u graag om 20.45 uur terug als het eerste fluitsignaal klinkt. Tot dan!