1 : 0 Torinfos in de Ticker Jens Toornstra 19. / dir. vrije trap
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jacob Mulenga 54. / Schot met rechts

90'
Gele kaart voor Arnold Kruiswijk (sc Heerenveen)
Een stukje frustratie bij Arnold Kruiswijk, die een beetje lomp verdedigt. Yassine Ayoub is eerder bij de bal, maar krijgt een flinke schop van de SC Heerenveen-verdediger. Een gele kaart is het gevolg.
87'
SC Heerenveen is aan een waar slotoffensief begonnen. De fans in Utrecht zijn stil geworden, want ze zien dat hun ploeg het momenteel heel erg moeilijk heeft met de aanvalsdrang van de Friezen. Nog maar een paar minuten te gaan in de Galgenwaard.
83'
De lange en kopsterke Kenneth Otigba is samen met Alfreð Finnbogason in de aanvallende linie gespot. De verdediger moet met zijn duelkracht iets forceren in deze wedstrijd. FC Utrecht staat nog steeds met 2-0 voor tegen SC Heerenveen.
82'
Gele kaart voor Rajiv van la Parra (sc Heerenveen)
Het aanvallende spel van SC Heerenveen heeft zo zijn risico's. Bij balverlies lijkt Yoshiaki Takagi ervandoor te zijn, maar Rajiv van la Parra steekt hier met een duw in de rug een stokje voor. Het kost de aanvaller van SC Heerenveen echter wel geel.
80'
FC Utrecht moet daar een strafschop krijgen! Steve de Ridder wint een kopduel en verlengt op Jacob Mulenga. De doelpuntenmaker mag door op Kristoffer Nordfeldt, neemt zijn tijd, maar als hij wil schieten krijgt hij een duw in de rug van Joey van den Berg. De speler van SC Heerenveen zet beide handen in de rug van Mulenga, maar ziet tot zijn opluchting dat scheidsrechter Kamphuis niet fluit. Ongelooflijk, dit had FC Utrecht een penalty moeten opleveren en Joey van den Berg een rode kaart.
76'
Een aardige poging van Steven de Ridder, maar Kristoffer Nordfeldt weet zijn harde schot, laag in de rechterhoek tot een corner te verwerken. Die corner wordt bijna ingekopt door Jacob Mulenga, die boven iedereen uittorent, maar zijn inzet gaat over het doel.
75'
Cedric van der Gun was de hele wedstrijd onzichtbaar, maar heeft als aanvoerder wel de lijnen uitgezet voor FC Utrecht. Een kwartier voor tijd zit zijn werk er op en mag Thijs van Hofwegen nog wat speelminuten meemaken. De jonge verdediger moet samen met zijn ploeggenoten de 2-0 voorsprong vasthouden.
75'
Wissel in bij FC Utrecht -> Thijs van Hofwegen
75'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Cedric van der Gun
73'
De radeloosheid van SC Heerenveen is duidelijk te zien in een poging van Joey van den Berg. De middenvelder probeert van ruim twintig meter de linkerhoek te zoeken, maar de afzwaaier belandt niet eens over de achterlijn. FC Utrecht mag een ingooi nemen aan de linkerflank.
70'
Door de inbreng van Luciano Slagveer is Rajiv van la Parra verhuist naar de linkerkant van het veld. Slagveer staat op zijn vertrouwde rechterflank.
69'
Lekker dan. Vlak voor rust verving Uche Nwofor de geblesseerde Yanic Wildschut, maar nu moet de oud-speler van VVV-Venlo zelf geblesseerd naar de kant. Nwofor heeft last van zijn voet en wordt twintig minuten voor tijd vervangen door Luciano Slagveer.
69'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
69'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Uche Nwofor
68'
Op het veld is het natuurlijk nog wel elf tegen elf en SC Heerenveen is naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. FC Utrecht blijft echter stug verdedigen en geeft weinig ruimte weg.
66'
Zo maak je geweldige doelpunten in dienst van Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal, en zo wordt je bij FC Utrecht - SC Heerenveen als trainer naar de tribunes gestuurd door een scheidsrechter die tiener was toen je furore maakte in Italië. Marco van Basten zal nog eens goed achter zijn oren krabben.
63'
Jacob Mulenga, dat moet de 3-0 zijn! SC Heerenveen dringt aan en geeft veel ruimte weg achterin en daar profiteert FC Utrecht bijna van. Jens Toornstra wordt op rechts weggestuurd en behoudt het overzicht. De doelpuntenmaker zet voor op de andere doelpuntenmaker, maar die weet al vallend de bal over het doel te werken. Zet hij zijn voet iets beter tegen de bal kan de derde treffer van de thuisploeg gewoon worden bijgeschreven.
62'
Robbin Ruiter is in deze fase van de wedstrijd een rots in de branding voor FC Utrecht. De keeper herstelt fouten van zijn collega's. Zo speelde Kai Heerings een bal veel te kort terug, maar kwam Ruiter op tijd uit zijn doel om de bal weg te werken. Nu bokst hij weer een bal weg die voorgegeven werd na balverlies op het middenveld.
60'
Dit is ook een reden waarom Tommy Oar de gele kaart van zojuist voor lief nam. De middenvelder komt terug van een blessure en is nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd. Na een uur spelen wordt hij vervangen door Yoshiaki Takagi.
60'
Wissel in bij FC Utrecht -> Yoshiaki Takagi
60'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Tommy Oar
59'
Zo zijn de doldwaze minuten voorbij in FC Utrecht. Jacob Mulenga scoort de 2-0 na een schot op de paal van Steve de Ridder en SC Heerenveen-trainer Marco van Basten werd naar de tribune verbannen nadat hij het veld in liep en opmerkingen maakte over de leiding.
57'
Gele kaart voor Tommy Oar (FC Utrecht)
Een slimme overtreding van Tommy Oar, die ervoor zorgt dat SC Heerenveen niet snel kan uitbreken. Het kost hem een gele kaart, maar die neemt Oar waarschijnlijk voor lief.
55'
Een verbanning naar de tribune voor sc Heerenveen -> Marco van Basten
Na het doelpunt loopt trainer Marco van Basten het veld in en dat mag niet. De trainer lijkt aan te geven dat het buitenspel was bij de 2-0 van FC Utrecht, maar scheidsrechter Kamphuis hoort hem niet aan en stuurt Van Basten naar de tribune.
54'
Doelpunt voor FC Utrecht, 2:0 door Jacob Mulenga
Tegen de verhoudingen in komt FC Utrecht op 2-0! Een ingestuurde vrije trap komt via Jens Toorstra terecht bij Steve de Ridder, die van dichtbij op de rechterpaal schiet. Met een gelukje komt de bal daarna tegen Jacob Mulenga aan, die zonder het te weten de 2-0 op het scorebord zet.
53'
Van de spelers die op het veld staan hebben Kai Heerings, Jens Toornstra (FC Utrecht) en Kenneth Otigba (SC Heerenveen) nog geen minuut gemist in de Eredivisie. Laatst genoemde ontsnapt op het moment van schrijven aan een tweede gele kaart. Hij houdt opnieuw Jacob Mulenga vast, maar scheidsrechter Kamphuis vindt het geen kaart waard.
52'
Gele kaart voor Mark van de Maarel (FC Utrecht)
Uche Nwofor is doorgebroken op de linkerflank en Mark van de Maarel voorziet problemen voor zijn ploeg. De verdediger houdt Nwofor tegen en krijgt hiervoor als eerste speler van FC Utrecht de gele kaart.
49'
Bij SC Heerenveen is vlak voor rust dus Uche Nwofor ingevallen. Yanic Wildschut raakte geblesseerd aan zijn linkerbeen en kon niet meer verder.
47'
Al vroeg in de tweede helft wil Hakim Ziyech een strafschop. De creatieve middenvelder dribbelt de zestien in en probeert Kai Heerings uit te spelen met een dubbele schaar. Hij kapt naar buiten en wordt tegengehouden door de verdediger van FC Utrecht, maar een penalty wordt niet gegeven.
46'
FC Utrecht en SC Heerenveen hebben de strijdplannen voor de tweede helft klaar. Er is in ieder geval niet gewisseld door beide ploegen. SC Heerenveen liet in de eerste helft grote kansen liggen, scoren ze in het tweede deel van deze wedstrijd wel?
46'
45'
SC Heerenveen en FC Utrecht maken er een interessant duel van in de Galgenwaard. De thuisploeg kwam in de negentiende minuut op voorsprong door een benutte vrije trap van Jens Toornstra. SC Heerenveen had daarvoor geluk gehad, want een overtreding van Kenneth Otigba - hij hield de doorgebroken Jacob Mulenga vast - had met rood bestraft moeten worden. SC Heerenveen werd beter en kreeg een goede kans via Alfreð Finnbogason. De spits ontsnapte uit de buitenspelval, maar kon Robbin Ruiter niet omspelen. Marten de Roon kreeg daarna nog een grote kans, maar de middenvelder raakte met zijn inzet Yassine Ayoub, die op de doellijn redding bracht.
45'
45'
Yanic Wildschut kan inderdaad niet verder en wordt vlak voor rust vervangen door Uche Nwofor. Er komt één minuut blessuretijd bij, waar Nwofor dus deel van uitmaakt.
45'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Uche Nwofor
45'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
44'
Robbin Ruiter verdedigt heel slecht uit. De goalie van FC Utrecht wil Dave Bulthuis inspelen op links, maar die staat onder druk. Bulthuis probeert het nog, maar levert in bij Hakim Ziyech. De middenvelder twijfelt niet en schiet laag en hard richting het doel. Ruiter heeft ook hier moeite mee en laat de bal los. Mark van de Maarel is op tijd bij de bal, anders schiet Alfreð Finnbogason gewoon de 1-1 in. FC Utrecht ontsnapt vlak voor rust.
42'
Yanic Wildschut blijft op de grond zitten na een loopactie. Het lijkt te gaan om een spierblessure en daarom lopen Luciano Slagveer en Uche Nwofor zich inmiddels warm.
39'
SC Heerenveen wordt meerdere keren benadeeld door scheidsrechter Kamphuis. Eerst komt Joey van den Berg in duel met Gevero Markiet. De verdediger van FC Utrecht tikt de bal over de achterlijn, maar de scheidsrechter geeft een doeltrap. Een paar minuten later schiet Hakim Ziyech een vrije trap via de muur en de vingertopper van Robbin Ruiter over het doel, maar ook hier kent Kamphuis een doeltrap toe.
36'
FC Utrecht komt onder steeds grotere druk te staan. De verdediging ontsnapt meerdere keren aan een gevaarlijke situatie, vooral omdat SC Heerenveen slordig in de eindpass is.
32'
Het is overigens een dure eerste helft voor SC Heerenveen, want Kenneth Otigba, Marten de Roon én Joey van den Berg kregen alle drie een gele kaart. Veel kaarten voor één helft, die nog niet eens afgelopen is.
30'
Zo heeft SC Heerenveen al twee ontzettend grote kansen gekregen, maar staat FC Utrecht met 1-0 voor door een benutte vrije trap van Jens Toornstra. Nog een kwartier speeltijd in de eerste helft bij FC Utrecht - SC Heerenveen.
27'
Marten de Roon heeft de hoek voor het uitkiezen!
De middenvelder wordt bediend door Alfreð Finnbogason, die na een actie langs de achterlijn het overzicht behoudt. Hij legt de bal terug op De Roon, die op de penaltystip een vrij doel voor zich heeft. Yassine Ayoub staat echter in het midden van het doel en de middenvelder heeft geluk dat de bal recht op hem wordt afgeschoten. Dé kans op de 1-1, maar De Roon mist.
25'
Hakim Ziyech ziet dat Robbin Ruiter iets te ver voor zijn doel staat en probeert met een boogbal van ruim dertig meter de stand naar 1-1 te tillen. Ruiter heeft het echter door en is op tijd terug in zijn doel. Daarnaast vliegt het schot van Ziyech over het doel.
22'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
Zoals hieronder besproken, de Friezen schreeuwden om een penalty. Blijkbaar schreeuwde Joey van den Berg het hardst, want scheidsrechter Kamphuis geeft de speler van SC Heerenveen een gele kaart vanwege zijn opmerkingen.
22'
En hier is goed te zien hoe Alfreð Finnbogason uit vorm is!
De spits ontloopt de buitenspelval op een perfecte manier en heeft alle ruimte om zich heen om op Robbin Ruiter af te lopen. Dit doet de IJslander dan ook, maar hij twijfelt en probeert de goalie via links te omspelen. Ruiter heeft dit door en weet de spits van SC Heerenveen af te stoppen. De Friezen schreeuwen nog om een penalty, maar hebben hier geen recht op.
19'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Jens Toornstra
Alles is vergeten en vergeven, want uit de vrije trap die scheidsrechter Kamphuis toekent scoort Jens Toorstra de 1-0 voor FC Utrecht. De middenvelder schiet de bal langs de rechterkant van de muur in de linkerhoek, buiten bereikt van Kristoffer Nordfeldt.
19'
Gele kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Hier komen SC Heerenveen en Kenneth Otigba heel goed weg. Jens Toornstra stuurt Jacob Mulenga weg in de diepte en Otigba trekt de spits naar de grond. Mulenga was doorgebroken, dus een rode kaart had hier ook gegeven kunnen worden.
17'
Het is misschien sneu om te noemen, maar SC Heerenveen-spits Alfreð Finnbogason maakte in zijn eentje bijna meer doelpunten dan het hele elftal van FC Utrecht. De IJslander is topscorer van de Eredivisie met elf doelpunten, FC Utrecht scoorde in elf wedstrijden veertien keer.
14'
Vanwege de regenval in Utrecht is de grasmat in de Galgenwaard niet optimaal. Hierdoor glijden veel spelers uit en wordt de wedstrijd een soort loterij. Ballen rollen door en kunnen vaart krijgen als ze stuiteren. Beide keepers op het veld moeten dus goed opletten.
13'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Na een klein kwartier krijgt Marten de Roon de eerste gele kaart van de wedstrijd. De middenvelder legt Tommy Oar neer, die op weg was naar het doel van SC Heerenveen.
10'
Rajiv van la Parra lijkt op weg naar de openingstreffer van de wedstrijd na dom balverlies van Cedric van der Gun, maar de buitenspeler van SC Heerenveen neemt de steekbal van Hakim Ziyech niet goed aan, waardoor hij niet één op één komt met doelman Robbin Ruiter.
9'
SC Heerenveen won afgelopen week met 1-0 van VVV-Venlo in de derde ronde van de KNVB Beker. Het treintje dat zorgde voor die zege zit vandaag tegen FC Utrecht op de bank. Magnis Eikrem zette een corner op en Ramon Zomer kopte de bal vervolgens tegen de touwen.
7'
De thuiswedstrijden van FC Utrecht zijn altijd garantie voor minimaal één punt. De ploeg verloor voor het laatst een thuiswedstrijd op 10 februari 2013. Het werd toen 0-3 voor NEC, die drie punten mee naar Nijmegen namen. Daarna werd er in elf wedstrijden niet meer verloren in eigen stadion.
4'
De fans in Utrecht claimen al vroeg in de wedstrijd een penalty. Steve de Ridder dribbelt de zestien in, wil uithalen met rechts, maar wordt gehinderd door een sliding van Pele van Anholt. De Ridder valt, maar scheidsrechter Kamphuis geeft niet toe.
1'
Alsof de Eredivisie nog niet spannend genoeg was helpt het weer nu ook een handje mee. Het heeft ontzettend hard geregend in Utrecht, maar inmiddels is het droog. Toch is het verstandig om het weer in de gaten te houden, want het kan zo weer omslaan. Go Ahead Eagles - Heracles Almelo is eerder vandaag al gestaakt, maar FC Utrecht - SC Heerenveen is nu begonnen.
1'
Tjonge jonge, FC Utrecht staat op een vijftiende plek in de Eredivisie. Wat een aanfluiting! Oh, wacht. De ploeg staat maar tien punten achter op koploper AZ en heeft een wedstrijd minder gespeeld. Het is belachelijk interessant in de Nederlandse competitie en dus is elke wedstrijd dubbel belangrijk. Zo ook FC Utrecht – SC Heerenveen, de afsluitende wedstrijd van speelronde twaalf. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van deze wedstrijd.

FC Utrecht staat er met twaalf punten dus niet goed voor. Het ligt echter zo dicht bij elkaar dat een overwinning een stijging van vijf plekken kan betekenen. En wie staat er vijf plekken boven FC Utrecht? Inderdaad, de Friese tegenstander van vandaag. Vorig seizoen won de ploeg uit de Domstad met 3-1 van SC Heerenveen. Leon de Kogel was toen de grote man met twee doelpunten, maar de lange spits is dit seizoen uitgeleend aan VVV-Venlo. FC Utrecht mist daarnaast de geblesseerde Édouard Duplan, Willem Janssen, Johan Mårtensson en Adam Sarota. De ploeg mag blij zijn dat het vandaag een thuiswedstrijd speelt, want in uitduels wist FC Utrecht nog niet te winnen. Het doelsaldo liegt er dan ook niet om. FC Utrecht scoorde twee doelpunten en kreeg er maar liefst zestien tegen. In thuiswedstrijden werd er dan juist weer niet verloren. Van de vijf wedstrijden in de eigen Galgenwaard won FC Utrecht drie wedstrijden en speelde het er twee gelijk.

SC Heerenveen zit in een klein dipje. De ploeg verloor in de competitie achtereenvolgend van Vitesse (2-3) en NEC (2-1). In de KNVB Beker liep het ook niet lekker, maar door een kopgoal van Ramon Zomer werd VVV-Venlo toch met 1-0 verslagen. De dip van SC Heerenveen loopt gelijk aan de vorm van Alfreð Finnbogason. De spits kwam de afgelopen wedstrijden weinig in het spel voor en als hij dan een kans krijgt staat het vizier lang niet altijd op scherp. Ondanks dat is de IJslander nog altijd topscorer van de Eredivisie met elf doelpunten. De situatie van SC Heerenveen op de ranglijst is een beetje tricky. De Friezen hebben namelijk nog een wedstrijd te spelen. De uitwedstrijd tegen ADO Den Haag ging vorige maand niet door, omdat het veld van de ploeg niet te bespelen was. SC Heerenveen reist op vier december af naar de residentiestad voor deze inhaalwedstrijd.

Elk punt is in deze fase van de Eredivisie ontzettend belangrijk. Houdt FC Utrecht de ongeslagen status in eigen huis, of weet SC Heerenveen drie punten mee te nemen uit de Domstad?