NAC Breda Vrijdag, 20. Februari 2015
20:00 uur
SC Cambuur
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Adnane Tighadouini 64. / Schot met rechts  (Demy de Zeeuw)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Adnane Tighadouini 87. / Schot met rechts  (Gill Swerts)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Bartholomew Ogbeche 90. / Schot met rechts  (Furdjel Narsingh)

90'
Hoewel de hervatting van de wedstrijd verre van goed was, was de tweede helft smullen vergeleken met het eerste bedrijf. Dankzij twee doelpunten van Adnane Tighadouini boekt NAC Breda de eerste thuisoverwinning sinds 31 augustus. De tegentreffer van Ogbeche kwam voor SC Cambuur te laat om nog iets te forceren.
90'
90'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:1 door Bartholomew Ogbeche
Hoewel... Daar is dan toch een goede bal van Narsingh. De vleugelaanvaller levert de bal in bij Ogbeche. De spits draait vervolgens eenvoudig weg bij zijn directe tegenstander en schuift de bal langs Ten Rouwelaar.
90'
Drie minuten komen erbij, maar de wedstrijd is nu toch wel echt gespeeld. De toeschouwers in Breda gaan er nog maar eens bij staan.
87'
Doelpunt voor NAC Breda, 2:0 door Adnane Tighadouini
Het ligt helemaal open achterin bij SC Cambuur en de spits van NAC weet ervan te profiteren. Op snelheid stoomt de aanvaller op en krult de bal vervolgens langs doelman Nienhuis.
86'
Wissel in bij NAC Breda -> Erik Falkenburg
86'
Wissel uit bij NAC Breda -> Demy de Zeeuw
85'
Oef! Ligeon vergeet de wedstrijd in het slot te gooien. Dat er ruimte zou komen was te verwachten. De rechtsback vergeet oog in oog met doelman Nienhuis echter te scoren.
83'
En nog maar een extra aanvaller erin voor SC Cambuur. Drie spitsen en drie vleugelspelers. Er gaat ongetwijfeld ruimte komen voor NAC.
82'
Wissel in bij SC Cambuur -> Daniël de Ridder
82'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Wout Droste
80'
Ondanks dat er een overvloed aan Cambuur-spitsen op het veld staat kunnen de Friezen nog niet bepaald gevaarlijk worden. Om het trio te bereiken moet er een voorzet aankomen en laat daar nu net het probleem van vanavond liggen voor de bezoekers.
78'
Wissel in bij NAC Breda -> Uroš Matić
78'
Wissel uit bij NAC Breda -> Joeri de Kamps
76'
Nog maar een spits erbij voor Cambuur. Middenvelder Van der Streek wordt ingeruild voor spits Hemmen. Met Ogbeche en Barto staan er nu drie spitsen in de voorhoede van de bezoekers.
75'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
75'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Sander van de Streek
73'
De paal! Wederom staat het aluminium een doelpunt voor Cambuur in de weg. Kenny van der Weg vindt uit een hoekschop de paal van zijn eigen doel.
71'
Narsingh toch! Net als vaker deze avond verzuimt Cambuur een uitgespeelde aanval te verzilveren in een doelpunt. Narsingh staat ook in oog met doelman Ten Rouwelaar en kan de bal zo voorgeven op spits Ogbeche. Zijn schuiver richting zijn ploeggenoot is alleen wederom niet zuiver.
71'
SC Cambuur heeft daarentegen even tijd nodig om op adem te komen na de tegentreffer. De bal gaat in tergend langzaam tempo rond op de eigen speelhelft.
68'
NAC Breda heeft er ineens zin in na het openingsdoelpunt. De weg naar voren is gewonnen en SC Cambuur komt er na de treffer van de thuisploeg niet meer aan te pas.
66'
Een doelpunt om even bij stil te staan. Na vijf thuiswedstrijden zonder doelpunt ligt de bal er eindelijk weer eens in voor NAC in het Rat Verlegh-stadion!
65'
Wissel in bij NAC Breda -> Hakim Borahsasar
65'
Wissel uit bij NAC Breda -> Guyon Fernandez
64'
Doelpunt voor NAC Breda, 1:0 door Adnane Tighadouini
Dit doelpunt mag er zijn hoor! Nadat De Kamps met een schitterende sliding de bal verovert levert hij de bal in bij De Zeeuw. De middenvelder schuift de bal vervolgens met een steekpass door op Tighadouini, die het leder tegen de touwen schuift.
63'
Voorlopig blijft het echter nog bij het hoogstandje van Ligeon. Zowel NAC als Cambuur heeft dit seizoen wel eens betere wedstrijden gespeeld.
60'
Wat een schitterende opening van Ligeon! Als NAC de bal verovert na een aanval van Cambuur, slaat de rechtsback het volledige veld over richting Adnane Tighadouini. De spits van de Brabanders jaagt de bal maar net langs de verkeerde kant van de paal.
58'
Daar is dan toch de eerste wissel aan de kant van SC Cambuur. De eerste van de twee vleugelaanvallers van Cambuur moet het veld ruimen. Eens kijken of Bytyqi er meer van bakt.
57'
Wissel in bij SC Cambuur -> Sinan Bytyqi
57'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mikhael Rosheuvel
55'
Gele kaart voor Joeri de Kamps (NAC Breda)
De Kamps heeft het weer voor elkaar. Zijn elfde gele kaart van het seizoen. Ditmaal besluit de middenvelder om Erik Bakker op de middenlijn aan zijn schouder naar de grond te trekken.
54'
Nee, op deze manier wordt het nog een lange zit in de tweede helft. NAC? Cambuur? Wakker worden!
51'
Sprankelend begint de tweede helft nog niet bepaald. Balverlies, balverlies en nog meer balverlies. NAC en Cambuur maken er in de eerste minuten na rust nog een potje van.
48'
Opvallend genoeg stuurt Henk de Jong hetzelfde elftal het veld in als dat de eerste helft eindigde. Met spelers als Daniël de Ridder en Sinan Bytyqi heeft de oefenmeester toch nog wel opties om in te brengen op de vleugels. De Jong heeft er blijkbaar vertrouwen in dat Narsingh en Rosheuvel de ballen in de tweede helft wel op maat zullen afleveren.
47'
Na een kwartier vol feestmuziek in het Rat Verlegh-stadion heeft SC Cambuur de bal weer aan het rollen gebracht. Laten we hopen dat het publiek in Breda in de tweede helft net zo kan genieten van het voetbal als van de muziek in de rust.
46'
45'
Waar SC Cambuur de meeste ruimte krijgt om te voetballen is het NAC Breda dat de beste kansen krijgt. De thuisploeg verzuimde echter om op voorsprong te komen. De bezoekers zijn daarentegen vooral bezig met het afleveren van flaters van voorzetten. De voorgevers zijn vandaag nog alles behalve in vorm aan de kant van Cambuur.
45'
45'
Bartholomew Ogbeche! De beste kans voor SC Cambuur in de eerste helft. Uit een hoekschop kopt de spits van de bezoekers het leder snoeihard op de paal.
44'
Gele kaart voor Kenny van der Weg (NAC Breda)
Als Rosheuvel op fraaie wijze Van der Weg te kijken zet, besluit de speler van NAC om de aanvaller maar naar het gras te trekken.
43'
De Kamps! De middenvelder van NAC probeert het maar eens van afstand. Zijn pegel vliegt hard richting het doel van Cambuur-doelman Nienhuis, maar de doelman kan de bal nog net keren.
41'
Als Cambuur het restant van de wedstrijd dit soort voorzetten blijft afleveren dan kunnen we in ieder geval vast noteren dat er vanavond geen uitdoelpunten gaan vallen. Narsingh en Rosheuvel blijven grossieren in het afleveren van misperen.
38'
Daarbij begint de thuisploeg met steeds meer vertrouwen te spelen. De bal gaat sneller rond en de weg naar voren wordt steeds vaker gezocht. Zit er na vijf wedstrijden zonder doelpunt dan toch weer een goal in een thuiswedstrijd aan te komen voor NAC Breda?
36'
De kansen bij elkaar optellend is het toch echt NAC dat in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg is. Een echte kans heeft SC Cambuur nog niet kunnen creëren en dat mag het vooral zichzelf verwijten.
33'
Is dit een schot of een voorzet? Hoe dan ook, Ruben Ligeon werkt de bal vanuit het strafschopgebied van SC Cambuur over de zijlijn. Als de vleugelverdediger van NAC wat meer bij de les was geweest, had hier veel meer ingezeten.
30'
Oei! Ondanks de vele ruimte voor Cambuur is deze wedstrijd alles behalve in de tas voor de Friezen. Guyon Fernandez ontsnapt aan de andere kant van het veld aan de aandacht van de Friese defensie en schuift de bal tegen de touwen. Dit doet de spits alleen uit buitenspelpositie waardoor zijn goal wordt afgekeurd.
29'
Voor de afwisseling schiet Rosheuvel ditmaal vanaf de linkerkant van het veld zijn voorzet in de handen van Jelle ten Rouwelaar. Wellicht is het een idee voor Cambuur om op een andere manier gevaar te stichten in plaats van via de lucht.
28'
Het publiek van NAC kan het echter nog weinig schelen. De toeschouwers in Breda zijn vanavond snel tevreden. Een slap kopballetje op doel of een passeerbeweging rond de middenlijn zet het Rat Verlegh-stadion al in extase. Dat wordt wat als er nog gescoord wordt.
26'
Wellicht dat het carnaval afgelopen week nu toch zijn tol eist. Wie niet anders zou weten zou zeggen dat de voltallige zijn selectie zijn energie verspeelt heeft tussen de praalwagens en de polonaises.
25'
Dat Cambuur de kansen keer op keer krijgt om de ballen voor te geven is tekenend voor het spel van NAC Breda. Cambuur krijgt alle ruimte om door te dringen aan de flanken en zit alles behalve fel op de tegenstander.
23'
Aan de linkerkant van het veld doet Martijn Barto vrolijk mee met zijn kompaan aan de rechterflank. Waar Rosheuvel de ballen in de voeten inlevert is het de spits van de Friezen die de bal dit keer tweemaal hoog over het strafschopgebied van NAC schiet.
21'
Ondertussen neemt Demy de Zeeuw bij NAC wederom de regisseursrol op zich. De in de Eredivisie teruggekeerde routinier is voortdurend aan het coachen en lijkt zich tegelijkertijd te ergeren aan het eenvoudige balverlies van zijn ploeggenoten.
18'
Voorlopig blijft het voor de bezoekers ook nog bij het kansje van Reijnen en dat heeft het grotendeels aan zichzelf te wijten. Ruimtes liggen er genoeg in Breda. Met name Mikhael Rosheuvel krijgt aan de rechterkant van het veld alle ruimte om een voorzet af te leveren aan één van zijn twee spitsen. Zijn voorzetten lijken alleen nog nergens op.
15'
Daar hebben we dan de eerste kans voor SC Cambuur. Etiënne Reijnen probeert het van afstand. Maar zijn schot is te zwak om doelman Jelle ten Rouwelaar te verschalken.
14'
Overigens dateert de laatste thuisoverwinning ook alweer van 31 augustus. In eigen huis werd er destijds met 3-1 van PEC Zwolle gewonnen.
12'
Dat de kans van Seuntjes niet werd omgezet in een doelpunt past overigens perfect in de laatste serie thuiswedstrijden van NAC Breda. De Brabanders staan in eigen huis al vijf wedstrijden op rij droog. In oktober was het Jeffrey Sarpong die voor het laatste thuisdoelpunt van NAC tekende.
10'
Vijf minuten hadden beide ploegen nodig om in de wedstrijd te komen, maar ondertussen golft de wedstrijd op en neer. NAC Breda heeft de eerste kans kunnen noteren. Nu is het wachten nog op de eerste kans voor de bezoekers.
8'
Dat zal je altijd zien. De eerste kans is toch echt voor NAC Breda! Mats Seuntjens omspeelt kinderlijk eenvoudig Cambuur-back Vytautas Andriuškevičius. Zijn schot mist vervolgens de precisie om tot doelpunt verzilverd te worden.
6'
Ondertussen is het echter SC Cambuur dat het heft langzaamaan in handen neemt. De Friezen zijn al langdurig in balbezit komen komen nog niet echt door de defensie van de Brabanders heen.
4'
Het blijft voor zowel NAC Breda als SC Cambuur nog vooral aftasten in de openingsfase van de wedstrijd. De eerste minuten spelen zich af rond de middenlijn en beide doelmannen hebben de bal alleen nog maar in de verte kunnen zien.
2'
Op een veld waar waterpolo ook niet had bestaan heeft NAC Breda de bal aan het rollen gebracht. Het regent pijpenstelen in Breda en het veld ligt er verre van fraai bij. Dit kan wel eens een lastige wedstrijd worden voor beide ploegen.
1'
Henk de Jong laat er geen gras over groeien. De oefenmeester van SC Cambuur stuurt met Ogbeche, Furdjel Narsingh, Mikhael Rosheuvel, Sander van de Streek en Martijn Barto maar liefst vijf aanvallers de weide in. De Friezen zijn naar Brabant afgereisd om de drie punten op te halen tegen een moeilijk scorend NAC Breda.
Nu er ondertussen al 23 speelrondes in de Eredivisie zijn gespeeld, wordt het steeds belangrijker om de punten binnen te gaan slepen. Met NAC Breda en SC Cambuur starten we de 24e speelronde met twee verschillende belangen. NAC Breda strijdt tegen degradatie en SC Cambuur heeft nog zicht op de play-offs voor Europees voetbal. Mijn naam is Merten Simons en vanaf 20.00 uur zal ik verslag doen van deze tweestrijd. Rond een uur of 19.00 uur zullen hier alvast de opstellingen verschijnen en vanaf 20.00 uur branden we los met het live verslag van deze wedstrijd.

NAC Breda
Twee punten uit de laatste acht wedstrijden en slechts drie doelpunten in ditzelfde achttal eredivisiepotjes. Het zijn niet bepaald statistieken om trots op te zijn voor NAC Breda. Hoewel hekkensluiter FC Dordrecht nog op drie punten achterstand staat, is het gat naar Go Ahead Eagles inmiddels acht punten. Willen de Breda’ers de play-offs tegen degradatie ontlopen dan zal deze achterstand nog teniet gedaan moeten worden.
NAC zal zich daarbij ongetwijfeld vasthouden aan de wedstrijd van afgelopen weekend. De wedstrijd tegen ADO Den Haag ging weliswaar verloren, maar met een 2-3 nederlaag werd er in ieder geval weer eens gescoord. De laatste keer dat het dit seizoen teleurstellende NAC dat deed was op 25 oktober tegen Vitesse. De aankoop van Demy de Zeeuw dan ook, ondanks zijn negatieve uitlatingen op social media, zijn toegejuicht in Breda. Grote vraag is of de routinier dit kunststukje vanavond nog eens kan herhalen. Voor het team van Robert Maaskant wordt het nu in ieder geval zaak de punten binnenboord te houden.

SC Cambuur
Hoewel SC Cambuur op de negende plaats staat, spelen voor de Friezen dezelfde problemen als voor de Brabanders. Voor het team van Henk de Jong is er echter weer licht aan het eind van de tunnel. Na vijf nederlagen op rij werd er afgelopen weekend weer eens gewonnen. En hoe. In de wedstrijd van het jaar rekende SC Cambuur in eigenhuis af met aartsrivaal SC Heerenveen. Met twee doelpunten was Sander van der Streek de grote man aan de kant van de Friezen.
Door de overwinning is het gat met nummer zeven Vitesse vier punten. Wil SC Cambuur met een schuin oog nog kijken naar Europees voetbal en dus het behalen van de play-offs dan zal de overwinning van afgelopen weekend vanavond een vervolg moeten krijgen.

Historie
Kijken we naar de eerdere onderlinge ontmoetingen dan zal NAC Breda ongetwijfeld de hoop hebben dat er weer eens punten gepakt moeten worden. Van de acht onderlinge wedstrijden stapten de Breda’ers viermaal als winnaar van het veld. Twee van deze overwinningen waren in de laatste twee ontmoetingen. Vorig seizoen boekte NAC in eigen huis een 1-0 overwinning op Cambuur door een doelpunt van Anaouar Hadouir. Eerder dit seizoen gingen de Brabanders er bovendien met de overwinning vandoor in Friesland. 6 december werd het 0-1 voor de bezoekers door een doelpunt van Erik Falkenburg.