FC Utrecht Zondag, 13. December 2015
12:30 uur
AFC Ajax
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Yassin Ayoub 87. / Schot met links  (Bart Ramselaar)

90'

De wedstrijd leek in een 0-0 gelijkspel te eindigen, maar Yassin Ayoub stak daar vlak voor tijd een stokje voor. Door zijn goal wint FC Utrecht met 1-0 van Ajax. De Amsterdammers leiden voor de zevende keer op rij puntenverlies in De Galgenwaard.
90'
90'
De extra tijd bedraagt vier minuten.
89'
Wissel in bij FC Utrecht -> Sofyan Amrabat
89'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Bart Ramselaar
87'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Yassin Ayoub
De wedstrijd leek in een bloedeloze 0-0 te eindigen, maar daar dacht Yassin Ayoub anders over. Bart Ramselaar legt de bal goed terug op de middenvelder van FC Utrecht, die met een schot in de lange hoek Jasper Cillessen passeert.
85'
Gele kaart voor Christian Kum (FC Utrecht)
De verdediger van FC Utrecht gaat te hard door op Kenny Tete en ziet dat met geel bestraft worden.
85'
Goede vrije trap van Nemanja Gudelj! De middenvelder van Ajax snijdt de vrije trap goed aan en vindt Arkadiusz Milik, maar de Pool komt net tekort om de voorzet te verlengen.
84'
Gele kaart voor Andreas Ludwig (FC Utrecht)
De aanvaller van FC Utrecht verdedigt mee, maar maakt daarbij wel een overtreding op Nemanja Gudelj. Dat kost hem een gele kaart.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
82'
Net voorlangs! Deze aanval verdiende meer! Yassin Ayoub tikt de bal met zijn hak terug naar Bart Ramselaar, die in het strafschopgebied de bal op zijn buik aanneemt en vervolgens het leer in de lange hoek probeert te plaatsen. Het schot van de middenvelder gaat een meter naast.
80'
De bal gaat niet richting goal, maar dit is de beste mogelijkheid die Ajax na rust heeft gehad. Een vrije trap komt terecht op het hoofd van Davy Klaassen, maar de aanvoerder raakt de bal compleet verkeerd.
79'
Voorlopig nog geen Ruud Boymans, al kan trainer Erik ten Hag nog wel twee keer wisselen.
78'
Wissel in bij FC Utrecht -> Patrick Joosten
78'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Nacer Barazite
74'
De tijd begint te dringen voor Ajax, dat na rust nog geen enkele kans heeft gekregen. Frank de Boer probeert zijn ploeg op te peppen, maar lijkt daar niet in te slagen.
71'
Prachtige poging van Sean Klaiber! Dat scheelt heel weinig! Sébastian Haller zet vanaf rechts voor, waarna Klaiber de bal kan oppikken. Hij heeft iets heel moois in gedachten en probeert met een listig schot het leer in de kruising te plaatsen. Tot zijn opluchting ziet Jasper Cillessen dat de bal langs de voor hem goede kant van de paal vliegt.
69'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
69'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
68'
Gele kaart voor Arkadiusz Milik (AFC Ajax)
De Galgenwaard schreeuwt om een rode kaart, maar Serdar Gözübüyük geeft Arkadiusz Milik 'slechts' geel. De Pool plant zijn elleboog in het gezicht van Ramon Leeuwin en wordt daarvoor bestraft.
66'
Bijna FC Utrecht! Nacer Barazite krijgt aan de rechterflank de bal en heeft veel tijd om een medespeler te vinden. Hij legt de bal terug op Bart Ramselaar, die niet goed kan uithalen. FC Utrecht houdt er wel een hoekschop aan over.
64'
Ook Davy Klaassen staat weer. De wedstrijd wordt hervat.
64'
Yassin Ayoub staat weer, maar Davy Klaassen ligt nog steeds op de grond. Het is nog maar de vraag of de aanvoerder van Ajax de wedstrijd kan afmaken.
63'
Dat ziet er niet goed uit. Davy Klaassen en Yassin Ayoub willen beiden de bal koppen, maar raken elkaars hoofd.
60'
Er is een uur gespeeld in De Galgenwaard, maar heel veel is er in zestig minuten spelen nog niet gebeurd. Wellicht dat het venijn in de staart zit.
58'
Misschien wel een hoogtepuntje deze wedstrijd: Ruud Boymans, die meer dan een jaar geleden zijn laatste minuten speelde voor FC Utrecht, loopt zich warm. Hij krijgt een hartverwarmend applaus van het publiek in De Galgenwaard.
55'
Na een prachtige actie van Yassin Ayoub verliest FC Utrecht de bal, waardoor Ajax gevaarlijk kan worden in de tegenaanval. Net als zojuist strandt de aanval echter door een te harde steekpass.
54'
Ook deze steekpass is niet goed. Anwar El Ghazi vraagt de bal in de diepte en Thulani Serero ziet dat, maar de pass van de Zuid-Afrikaan is veel te hard.
52'
Het balletje gaat nog steeds rustig rond bij Ajax. De Utrechters vinden het wel prima zo, zij geven nauwelijks wat weg.
49'
Knap balletje van Riechedly Bazoer! De middenvelder wipt de bal over de verdediging van FC Utrecht heen, waar Arkadiusz Milik opduikt. De Pool komt een teenlengte tekort om de bal mee te nemen.
48'
Amin Younes is in de rust gewisseld omdat hij last heeft van zijn onderbeen. Waarschijnlijk is het een gevolg van de overtreding die Andreas Ludwig voor rust maakte.
46'
Meteen een aardige mogelijkheid voor FC Utrecht! Ajax lijdt balverlies op het middenveld, waardoor de Utrechters snel kunnen omschakelen. Andreas Ludwig wordt aangespeeld door Sébastien Haller en heeft veel opties, maar kiest voor de minste: direct schieten. Jasper Cillessen redt eenvoudig.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
46'
45'

Ajax en FC Utrecht maken er vooralsnog geen spektakel van. Het tempo in De Galgenwaard ligt laag en kansen zijn schaars voor beiden partijen. De thuisploeg kreeg via Andreas Ludwig een mogelijkheid, Ajax werd na een halfuur spelen plots twee keer in korte tijd gevaarlijk voor het doel van Robbin Ruiter.
45'
45'
Er wordt één minuut extra tijd toegevoegd aan de eerste helft.
42'
Erg knap gespeeld van Yassin Ayoub! De middenvelder van FC Utrecht haalt de bal op bij Robbin Ruiter, draait goed weg en geeft vervolgens een mooie pass richting Andreas Ludwig. De Duitser beproeft zijn geluk en schiet van een meter of 25. Jasper Cillessen wordt niet verrast door het schot en stopt de inzet.
40'
Doordat er niemand op de Bunnikside zit en het uitvak leeg is, is de sfeer bij deze editie van FC Utrecht - Ajax heel anders dan gewoonlijk. Het is vrij stil in de Galgenwaard, wat niet bij zo'n beladen wedstrijd past.
37'
Na een goede fase van FC Utrecht is het weer Ajax dat de boventoon voert in De Galgenwaard. Het meeste gevaar van de Amsterdammers komt weg bij Amin Younes.
36'
Amin Younes draait Sean Klaiber helemaal dol en legt vervolgens de bal uitstekend op Riechedly Bazoer, die te veel tijd neemt. Daardoor kan een Utrecht-verdediger ingrijpen en wordt het schot van Bazoer geblokt.
34'
Ajax erg dreigend! Een aanval levert de Amsterdammers twee goede kansen op. Een schot van Thulani Serero wordt in het strafschopgebied, maar in de scrimmage krijgt Anwar El Ghazi de bal. Hij haalt uit, maar Robbin Ruiter reageert adequaat op het harde schot.
31'
Goed ingrijpen van Joël Veltman levert Anwar El Ghazi een vrije doortocht aan de rechterkant op. De voorzet van de aanvaller moet richting Arkadiusz Milik, maar gaat richting de tweede paal. Daar staat geen medespeler van El Ghazi.
29'
Goal FC Utrecht, maar afgekeurd! Het publiek in de Galgenwaard juicht nadat Sébastian Haller scoort, maar de Fransman stond buitenspel. Even daarvoor waren de Domstedelingen ook al gevaarlijk, maar de voorzet van Sean Klaiber kon niet worden gepromoveerd tot doelpunt.
28'
Anwar El Ghazi zit nog niet lekker in de wedstrijd. De buitenspeler probeert zijn acties zo nu en dan te maken, maar keer op keer mislukken ze.
25'
Na een goede strakke pass van Davy Klaassen kan Arkadiuz Milik de bal meenemen tot de rand van het strafschopgebied van FC Utrecht. Daar grijpt Ramon Leeuwin echter uitstekend in. De Pool gaat naar de grond en claimt een vrije trap, maar daar is geen sprake van.
24'
FC Utrecht laat zich wat meer gelden en meldt zich meer en meer op de helft van Ajax.
22'
Sébastian Haller kopt een vrije trap van Nacer Barazite ruim over het doel van Ajax, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een overtreding van de Franse spits. Hij zou een duwtje aan zijn directe tegenstander hebben uitgedeeld.
22'
Nemanja Gudelj trapt voor de derde keer deze wedstrijd de bal uit een vrije trap in het strafschopgebied van FC Utrecht, maar weer vindt hij geen medespeler. Ajax is halverwege de eerste helft nog maar nauwelijks gevaarlijk geweest.
19'
Ajax probeert het spel te maken, maar FC Utrecht verdedigt heel compact en geeft de bezoekers uit Amsterdam bijna geen ruimte op de eigen helft. De wijze waarop de thuisploeg speelt, verhoogt de amusementswaarde van de wedstrijd niet.
15'
Jasper Cillessen moet voor het eerst in actie komen! Na een goede pass van Yassin Ayoub geeft Christian Kum de bal vanaf links voor. De verdediging van Ajax werkt de voorzet weg, maar in de rebound kan Andreas Ludwig uithalen. De Duitser schiet richting doel, waardoor Cillessen moet ingrijpen. Dat doet de Ajax-goalie prima.
13'
FC Utrecht krijgt met een mannetje meer op het veld een kans. Een voorzet van rechts komt terecht bij Christian Kum, die iets heel moois in gedachten heeft. De verdediger neemt de bal in één keer uit de lucht, maar zijn poging gaat ruim naast.
12'
Viktor Fischer loopt zich warm, maar het lijkt erop dat Amin Younes de wedstrijd kan vervolgen.
11'
Veel pijn bij Amin Younes, na een gemene overtreding van Andreas Ludwig. De Duitser staat vol op de enkel van zijn landgenoot.
9'
Ook Ajax schiet voor het eerst richting doel. Davy Klaassen krijgt in het strafschopgebied een mogelijkheid om te schieten, maar zijn inzet vliegt via een verdediger van FC Utrecht naast het doel.
7'
Daar is het eerste schot van de wedstrijd. Sébastian Haller verlengt de bal met zijn hoofd, waardoor Sean Klaiber kan opstomen aan de rechterkant. Klaiber haalt uit, maar schiet ruim over en naast het doel van Jasper Cillessen.
6'
Zoals verwacht heeft Ajax het initiatief in De Galagenwaard. FC Utrecht zet pas druk als de Amsterdammers de middenlijn benaderen.
3'
En weer krijgt Ajax een vrije trap op de helft van FC Utrecht. Dit keer ligt de bal een stuk dichterbij het strafschopgebied. Nemanja Gudelj gaat vanaf een meter of dertig aanleggen.
2'
Ajax meldt zich voor de eerste keer deze wedstrijd in het strafschopgebied van Ajax. Nemanja Gudelj draait een vrije trap in, maar Sébastian Haller werkt weg.
1'

Mark van der Maarel is geschorst, dus trainer Erik ten Hag kan de verdediger vanmiddag niet inzetten tegen Ajax. Christian Kum is zijn vervanger. Er is ook een basisplek voor Andreas Ludwig, hij vervangt Patrick Joosten. Ruud Boymans kan in het beladen duel zijn eerste speelminuten na lang blessureleed maken.

Ajax begint met drie verdedigers aan de wedstrijd in De Galgenwaard. Trainer Frank de Boer kiest ervoor om met vier middenvelders te spelen, wat ten koste gaat van Mitchell Dijks. Thulani Serero heeft een basisplaats, alsmede Riechedly Bazoer. Viktor Fischer begint het duel als bankzitter.

Het altijd beladen duel tussen FC Utrecht en AFC Ajax staat vanmiddag op het programma in De Galgenwaard. Het belooft een zware middag te worden voor het team van Frank de Boer, want de Amsterdammers slaagden er de laatste zes edities niet in om drie punten mee te nemen uit de Domstad. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze wedstrijd. Je kunt hier een uur voor aanvang de opstellingen van beide teams vinden.

Supporterskwestie

De Galgenwaard zal vanmiddag niet helemaal gevuld zijn, want de Bunnikside en het uitvak blijven leeg. Dat komt doordat een deel van de fans van FC Utrecht bij de vorige editie van de wedstrijd antisemitische liederen zong. De KNVB besloot dat de Bunnikside leeg moest blijven, waardoor de supporters die gewoonlijk op de Bunnikside plaatsnemen, nu verspreid in het stadion zitten.

Doordat de supporters van de Bunnikside verspreid in het stadion zitten, zijn de veiligheidsrisico’s hoger. Burgemeester Jan van Zanen kon daardoor de veiligheid van alle fans niet garanderen en besloot daarom om de supporters uit Amsterdam te weren. De Ajax-aanhang ging in beroep, maar zonder succes.

FC Utrecht thuis ijzersterk

FC Utrecht-uit is altijd lastig voor Ajax, maar dit jaar is een wedstrijd in De Galgenwaard lastig voor elke tegenstander. De Domstedelingen verloren dit seizoen nog geen wedstrijd op eigen terrein. Het team van trainer Erik ten Hag veroverde in zeven thuisduels vijftien punten. De laatste thuisnederlaag dateert van 20 maart van dit jaar, toen NAC Breda met 3-4 te sterk was.

Ten Hag beschikt over een leuk team in Utrecht. De van Bayern München overgekomen Rico Strieder toont een uitstekende speler te zijn en samen met Bart Ramselaar en Yassin Ayoub staat het middenveld goed bij Utrecht. Voorin vormen de slimme Nacer Barazite en topschutter Sébastian Haller een plaag voor iedere verdediging.

Ajax kan goede zaken doen

Wint Ajax in De Galgenwaard, dan loopt het dit weekend uit op in ieder geval één concurrent. PSV kwam gisteren niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Roda JC, waardoor de Amsterdammers verder kunnen uitlopen op de regerend landskampioen.

Ajax stelde midweeks teleur tegen Molde FK, maar in de Eredivisie gaat het de laatste tijd prima met de manschappen van De Boer. In de laatste zeven wedstrijden leed de club uit Amsterdam slechts één keer puntverlies (1-1 tegen Feyenoord). Daarnaast scoren de Amsterdammers er de laatste tijd op los: in de afgelopen vijf duels maakte Ajax drie keer vijf of meer goals.