(Heenwedstrijd 1:0)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nick Viergever 19. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Evgen Budnik 72. / Schot met rechts  (Josef Šural)

90'
Samenvatting tweede helft Scheidsrechter Boyko fluit voor het einde van het duel en AZ is door in de Europa League! In de 72e minuut werd het nog spannend, toen Budnik de 1-1 maakte, maar na 90 minuten heet de winnaar toch AZ uit Alkmaar!
90'
90'
Vier minuten blessuretijd worden bijgetrokken bij dit duel tussen AZ en Slovan Liberec. AZ waande zich al geplaatst voor de volgende ronde, maar nu volgen nog spannende minuten. Een schot van Fleišman uit de tweede linie, maar die gaat voor het doel van Esteban langs.
89'
Een geweldige redding van Esteban! De Costa Ricaanse doelman is niet altijd zeker in het doel van AZ, maar in deze wedstrijd is hij één van de uitblinkers. Bij een vrije trap van Liberec kopt Kováč de bal mooi in de hoek, maar Esteban strekt zich helemaal en tikt de bal uit de hoek.
87'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
87'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
86'
AZ krijgt genoeg kansen om dit duel op slot te gooien, maar keer op keer verprutsen de mannen van Dick Advocaat die mogelijkheden. Onzorgvuldig passen en niet slim je looplijnen pakken, zorgt ervoor dat de supporters van AZ nog spannende minuten voorgeschoteld krijgen.
82'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Ľuboš Kolár
82'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Yevhen Budnik
82'
Grote kans voor Beerens! Liberec staat even met tien man, omdat Budnik geblesseerd aan de kant staat. Roy Beerens profiteert daarvan, want hij stoomt op aan de linkerflank. Één overstapje, een schijnbeweging en dan het schot op doel! De bal wordt geblokt door Kováč zonder dat hij er weet van heeft en Liberec ontsnapt!
79'
Gele kaart voor Fernando Lewis (AZ Alkmaar)
De jonge spits Lewis staat koud in het veld, maar vind het wel nodig om hard door te halen op Serhiy Rybalka. In de middencirkel, totaal onnodig dus ook. Geel voor Lewis.
78'
Wat laat AZ het liggen! Grote kans, als Liberec de bal verspeelt en Lewis de bal diep geeft op Roy Beerens. Die is snel aan de linkerkant en geeft de bal voor op Lewis. Maar de jonge aanvaller glijdt uit en ook Gudelj kan er alleen maar een hoekschop uithalen.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
75'
Slovan Liberec laat zien dat ze de kunst van het middenveld overslaan, perfect beheersen. De lange bal van achteruit wordt nu veel gegeven en zeker in de slotfase zullen de Tsjechen dit nog meer gaan doen.
72'
Doelpunt voor Slovan Liberec, 1:1 door Yevhen Budnik
Toch een doelpunt voor de Tsjechen! De hoekschop van Rybalka is mooi aangesneden, Šural verlengt met het hoofd en Budnik glijdt de bal bij de tweede paal binnen. De Oekraïner werd slecht verdedigd door Reijnen en Liberec heeft toch nog een kans!
70'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Jiří Pimpara
70'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Marek Jarolím
70'
De stemming wordt wat grimmiger en het fysieke spel neemt de overhand met nog twintig minuten op de klok in Alkmaar. Slovan weet dat het niet meer gaat winnen en daarom doen ze hun naam als 'slopers' eer aan: het regent kaarten in het AFAS stadion.
68'
Gele kaart voor Yevhen Budnik (Slovan Liberec)
Een onbesuisde sliding van de spits van Liberec Budnik. Nota bene hij verdedigt mee aan de rechterkant, waar Gudmundsson langs hem probeert te glippen. Geel voor de sliding met gestrekt been.
66'
Ortíz blesseert in een kopduel zijn tegenstander Šural, waarna de scheidsrechter niet fluit. Doorspelen dus en dat is wat Beerens doet. Hij geeft de bal voor, maar verdediger Kováč werkt die bal weg. Vervolgens komt de Tsjech verhaal halen bij Beerens en moet het opstootje gesust worden.
63'
Gele kaart voor Nick Viergever (AZ Alkmaar)
Viergever houdt zijn tegenstander vast en voorkomt zo een gevaarlijke aanval van Liberec. Gele kaart voor de aanvoerder van AZ.
62'
Dat sommige ploegen uit het Oostblok op alles schoppen wat beweegt, bewijst Kováč maar eens. Pavelka schiet de bal weg, waarna Kováč nog eens komt invliegen op zijn ploeggenoot. Beide spelers kunnen de wedstrijd hervatten, maar stijlvol was het niet.
59'
Sergey Boyko is een scheidsrechter die graag wil laten zien dat hij 'in charge' is bij dit duel. Als de vrije trap van Liberec ook maar een aantal centimeter afwijkt van het plaats delict, fluit Boyko dat de hervatting opnieuw moet worden genomen.
56'
Aardig schot van David Pavelka, die zijn schot maar net naast het doel van Esteban zag gaan. Aangespeeld door Marek Jarolím en dus een prima uithaal.
54'
Hoekschop voor Liberec en de lange fysieke spelers van de Tsjechen kunnen mee naar voren. Maar die kunnen spel weer terug naar de eigen helft, want Viergever ruimt die bal keurig op.
51'
Slovan Liberec neemt zowaar het initiatief in de tweede helft en dat zijn de spelers en supporters van AZ niet gewend. Veel schieten de Tsjechen er niet mee op, want van een serieuze aanval is geen sprake.
48'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
Gouweleeuw maakt volgens de arbiter een overtreding op spits Budnik, maar die Oekraïner vliegt zelf zeer riskant in dat duel. Toch geel voor de voorstopper van AZ.
48'
Een overtreding van Gouweleeuw, als hij de Oekraïner Yevhen Budnik op zich af ziet vliegen. Budnik landt verkeerd en raakt geblesseerd en de scheidsrechter ziet Gouweleeuw als de dader en trekt geel.
46'
We zijn begonnen aan de tweede helft bij AZ tegen Slovan Liberec! De aftrap is verricht door de thuisploeg en AZ neemt meteen het initiatief en houdt de bal in de ploeg.
46'
45'
Samenvatting eerste helft AZ gaat de rust in met een 1-0 voorsprong op Slovan Liberec. Het doelpunt komt opnieuw op naam van Viergever, die een corner van Gudelj promoveerde tot doelpunt. Liberec gromt soms gevaarlijk, maar bijt vooralsnog nog niet. Nog 45 minuten is AZ verwijderd van de achtste finales in de Europa League.
45'
45'
Één minuut blessuretijd telt Sergey Boyko uit Oekraïne bij in dit duel, waar AZ een tamelijk rustige eerste helft beleefde. Slovan Liberec is duidelijk een maatje te klein.
44'
Gele kaart voor Vladimír Coufal (Slovan Liberec)
Coufal is geen briljant acteur: hij raakt de bal met zijn hand, maar probeerde het te doen voorkomen alsof hij de bal wegkopte. De scheidsrechter trapt er niet in en toont opnieuw de gele kaart.
43'
AZ speelt de eerste helft rustig uit. Een comfortabele voorsprong, de bal in het bezit en bijna geen dreiging van de Tsjechische tegenstander. Esteban geeft de lange bal naar Gudmundsson, maar die is de bal alweer kwijt. Datzelfde geldt echter voor Pavelka die inlevert.
41'
Gele kaart voor Josef Šural (Slovan Liberec)
Šural maakt de overtreding op Reijnen, maar daar is de Tsjech het niet mee eens. Hij protesteert tegen scheidsrechter Boyko en de arbiter geeft hem daarvoor geel.
39'
De lange ingooi van Nick Viergever doet veel lange spelers van AZ naar het strafschopgebied van Liberec trekken, maar bij deze poging was dat onnodig. De bal belandt op de voet van een Tsjech en die heeft maar één boodschap: zo ver mogelijk wegtrappen. Toch aan de verkeerde sport begonnen denk je soms.
36'
De supporters van AZ konden weer van hun stoel komen en juichen, want AZ liet weer een mooie aanval zien in Alkmaar. Beerens is naar de linkerkant verhuisd en stuurt Viergever weg over de linkerkant. Die haalt de bal nog net voor de achterlijn en gooit de bal voor. Maar die mist alle precisie en belandt in de handen van Lukáš Hroššo.
33'
Jiří Fleišman is van het betere schoffelwerk en dat krijgt Beerens nu ook te weten. Hij wil de bal langs de Tsjech spelen, maar die heft zijn been tot hoofdhoogte van de kleine Beerens. Toch vindt de arbiter de buitenspeler een overtreding maakt, en geeft de vrije trap aan Liberec.
31'
Wissel in bij Slovan Liberec -> Djika Douglas
31'
Wissel uit bij Slovan Liberec -> Martin Frýdek
30'
Het gaat niet helemaal goed met Martin Frýdek. De verdediger heeft veel last van zijn heup en moet gewisseld worden. Djika Douglas krijgt aan de kant nog wat instructies en mag zich dan opmaken voor zijn debuut in de Europa League.
27'
Het rustig rond tikken van AZ heeft nu plaats gemaakt van het opzetten van een aanval. Over links komt Viergever mee op en hij bedient de spits Jóhannsson. Die probeert met een mooie pirouette zijn tegenstander te passeren, maar de enige die de bal kwijt is, is Jóhannsson. Aanval voorbij.
24'
AZ doet het rustig aan na de openingstreffer van Viergever. Even temporiseren, de bal laten rondgaan en zo de Tsjechische ploeg uit de tent lokken. Dat laatste lukt niet echt, want Liberec wil blijkbaar koste wat kost op de eigen helft blijven.
21'
Slovan Liberec voor het eerst gevaarlijk! De eerste serieuze kans voor de Tsjechen vanavond en Esteban voorkomt erger. De Costa Ricaan plukt een schot van Rajnoch uit de hoek: mooie redding!
19'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Nick Viergever
Gudelj met een mooi aangesneden hoekschop en de kopbal van Viergever is goed in de hoek geplaatst. Reijnen maakt zich nuttig door de keeper te hinderen en de scheidsrechter vindt het allemaal prima: 1-0 voor AZ.
16'
Wat een kans voor Jóhannsson! Beerens met weer een goede actie aan de rechterkant, waardoor hij Reijnen vrij zet in het strafschopgebied. De opgekomen verdediger passt naar Jóhannsson, maar de Amerikaanse-IJslander schiet de bal over het doel heen.
13'
Nemanja Gudelj met de volgende kans voor AZ. Roy Beerens breekt door op de rechterkant en geeft een prima voorzet. Voor Gudelj is het echter een lastige voorzet, want hij moet iets naar achter leunen om er nog bij te kunnen. Dat lukt de Serviër, maar daardoor kan hij het de keeper niet moeilijk maken: die vangt de kopbal.
10'
Liberec kan er bijna uitkomen op de helft van AZ. De spelverdeler uit Oekraïne, Serhiy Rybalka, geeft een steekbal op Budnik, maar die pass is net niet hard genoeg. Daardoor kan Aron Jóhannsson nog ingrijpen, ten koste van een overtreding.
7'
Eerste mogelijkheid voor AZ. De ploeg van Advocaat speelt op de helft van Liberec en laat de bal goed rondgaan. Reijnen vertrekt op de rechterflank en ontvangt de bal van Ortíz. Alleen de voorzet van Reijnen belandt in de handen van doelman Hroššo. Maar AZ laat zich zien!
6'
Slovan Liberec toont al meer initiatief dan in de wedstrijd van vorige week. De ploeg zet wat druk, jaagt de spelers van AZ op en probeert met combinatievoetbal een aanval op te zetten. Dat mislukt en dan proberen ze, zoals gewend, de lange bal.
3'
Dick Advocaat viert een jublieum: het duel tegen Liberec gaat de boeken in als zijn honderdste Europese duel op de bank bij een profclub. Onder andere Glasgow Rangers, PSV en Zenit St. Petersburg heeft hij onder zijn hoede gehad en vanavond dus AZ uit Alkmaar.
1'
We hebben afgetrapt in Alkmaar voor het duel tussen AZ en Slovan Liberec. Gaat AZ de volgende ronde halen of blijken de Tsjechen toch aardig te kunnen voetballen? We gaan het mee maken vanavond in het AFAS Stadion!
1'
Goedenavond dames en heren en welkom bij de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en het Tsjechische Slovan Liberec. Dit is het tweede duel tussen beide elftallen, in de knock-out fase van de Europa League. In het eerste duel stapte AZ als winnaar van het Tsjechische veld in Liberec: een 1-0 overwinning, door een doelpunt in de slotfase van aanvoerder Nick Viergever. Dat geeft AZ een voorsprong als we kijken naar het tweede duel die in het AFAS Stadion in Alkmaar wordt gespeeld. Slovan Liberec moet aanvallen als het nog door wil gaan, AZ heeft alles in eigen hand.

Bij het eerste duel leken de Tsjechen niet echt fit te zijn. Dat kan kloppen, want de laatste wedstrijd van Slovan Liberec was begin december tegen Slavia Praag. Inmiddels is ook de Tsjechische competitie, de Gambrinus Liga, weer begonnen en heeft Liberec afgelopen weekeinde tegen Mladá Boleslav gespeeld; wie kent het niet? Liberec speelde gelijk met 2-2, maar de spelers hebben tenminste weer een wedstrijd in de benen. Misschien verschijnen ze vanavond wel topfit en zeer gemotiveerd aan de aftrap. Dan heeft AZ nog een flinke kluif aan de fysiek sterke Tsjechen.

AZ zelf heeft een niet al te best weekend achter de rug. De ploeg van trainer Dick Advocaat werd in de ArenA vernederd en met 4-0 van de Amsterdamse grasmat gespeeld. Daarmee was het opgebouwde zelfvertrouwen in één klap verdwenen bij de Alkmaarse ploeg. Of toch niet: de ploeg kan zich revancheren op het duel met Ajax, door vanavond te laten zien dat zij wel door kunnen in de Europa League. Ajax wacht namelijk een zeer lastig duel, in en tegen Salzburg eerder op de avond.

Om 21:05 uur trappen we af in het AFAS Stadion in Alkmaar bij het duel tussen AZ en Slavan Liberec. Scheidsrechter van dienst is de Oekraïense scheidsrechter Sergey Boyko en uw verslaggever bij dit duel heet Brent van Ooijen.