Noord-Ierland
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Gareth McAuley 75. / Eigen goal

90'

Noord-Ierland kwam na rust goed uit de startblokken, maar Wales nam daarna de controle over de wedstrijd weer over. Nadat Sam Vokes en Gareth Bale bijna tot scoren kwamen, werd de ban gebroken door een eigen goal van de Noord-Ier Gareth McAuley. De Noord-Ieren streden voor wat ze waard waren, maar kwamen in de slotfase niet meer tot een kans.
90'
90'
Gele kaart voor Aaron Ramsey (Wales)
De middenvelder van Wales trapt in de slotfase van de wedstrijd de bal weg en wordt met een gele kaart bestraft.
90'
Wales krijgt nog een vrije trap op de helft van Noord-Ierland na een overtreding van Hal Robson-Kanu. De tijd tikt weg.
89'
Noord-Ierland probeert het wel, maar komt niet echt tot een slotoffensief. Het lijkt erop dat Wales zich gaat plaatsen voor de kwartfinale.
86'
Ashley Williams gaat weer op de grond zitten en wil gewisseld worden, maar Chris Coleman wil zijn aanvoerder niet wisselen.
85'
Na een blessurebehandeling voor beide spelers wordt het spel weer hervat. Beide Williamsen kunnen door.
84'
Wissel in bij Noord-Ierland -> Josh Magennis
84'
Wissel uit bij Noord-Ierland -> Gareth McAuley
81'
Oef, een frontale botsing tussen Jonathan Williams en Ashley Williams. De twee Welshe spelers blijven met veel pijn op de grond liggen.
79'
Wissel in bij Noord-Ierland -> Niall McGinn
79'
Wissel uit bij Noord-Ierland -> Oliver Norwood
77'
Noord-Ierland heeft alleen nog maar hoeven tegenhouden, maar zal nu zelf moeten komen. De Noord-Ieren kunnen nog twee keer wisselen en, bijvoorbeeld, Will Grigg binnen de lijnen brengen.
75'
Doelpunt voor Wales, 1:0 door Gareth McAuley (eigen doelpunt)
Een kwartier voor tijd wordt er gescoord in Parijs. Het is de onfortuinlijke Gareth McAuley die zijn eigen doelman verschalkt. Gareth Bale geeft de bal voor en McAuley probeert te voorkomen dat Hal Robson-Kanu, maar maakt per ongeluk zelf de 1-0.
72'
Kyle Lafferty wordt diep gestuurd, maar Ashley Williams blijft uitstekend op de been en houdt Lafferty tegen.
70'
Noord-Ierland begon goed aan de tweede helft, maar moet zich nu beperken tot verdedigen. Het is voor Noord-Ierland hopen op een bevlieging van Kyle Lafferty.
69'
Wissel in bij Noord-Ierland -> Conor Washington
69'
Wissel uit bij Noord-Ierland -> Jamie Ward
67'
Gele kaart voor Steven Davis (Noord-Ierland)
De aanvoerder van de Noord-Ieren pakt Gareth Bale te hard aan en krijgt een gele kaart.
66'
Twee derde van de wedstrijd zit erop, maar er is altijd nog niet gescoord in Parijs. Krijgen we net als bij Zwitserland - Polen een verlenging?
63'
Wissel in bij Wales -> Jonathan Williams
63'
Wissel uit bij Wales -> Joe Ledley
62'
Veel balbezit rond het strafschopgebied van Noord-Ierland leidt uiteindelijk tot een schot van Aaron Ramsey. De volley van de middenvelder eindigt echter tegen de rug van een Noord-Ier.
60'
Hoewel het niveau niet erg hoog ligt in Parijs, is het na rust een stuk vermakelijker dan voor rust.
58'
Gele kaart voor Neil Taylor (Wales)
De verdediger van Wales stopt een tegenaanval van Noord-Ierland door Jamie Ward naar de grond te halen. Dat kost hem een gele kaart.
58'
Een fantastische redding! De vrije trap van Gareth Bale is uitstekend, maar Michael McGovern gaat uitstekend naar de korte hoek en tikt de zwabberbal eruit.
57'
Wales krijgt een vrije trap op een goede positie voor Gareth Bale. Het is de sterspeler zelf die de vrije trap versiert.
55'
Sam Vokes speelde geen onverdienstelijke wedstrijd, maar zijn plek wordt ingenomen door Hal Robson-Kanu. De aanvaller scoorde eerder dit EK tegen Slowakije.
55'
Wissel in bij Wales -> Hal Robson-Kanu
55'
Wissel uit bij Wales -> Sam Vokes
53'
Goede mogelijkheid voor Wales! Daar is de eerste echte kans voor Wales. Een scherpe, vervroegde voorzet gaat richting Sam Vokes. De spits van de Welshmen mikt echter niet goed en kopt in goede positie ruim naast.
51'
De Noord-Ieren zijn goed uit de startblokken gekomen na rust. Wales moet oppassen dat het niet op achterstand komt, want dan is er geen doorkomen meer aan voor Wales.
49'
Stuart Dallas moet nu oppassen. Hij maakt een overtreding waar sommige scheidsrechters geel voor geven, maar Martin Atkinson geeft de Noord-Ier niet zijn tweede gele kaart.
48'
Uitstekend verdedigd door James Chester! Kyle Lafferty probeert hem te omspelen, maar Chester zet een goede tackle in en verovert daarmee de bal.
46'
Geen wijzigingen in beide teams. Dus ook nog geen Will Grigg.
46'
45'

De eerste helft van de Britse achtste finale is zonder hoogtepunten verlopen. Wales heeft meer balbezit, maar slaagt er niet in om het Noord-Ierland lastig te maken. De Noord-Ieren kregen via Stuart Dallas de enige echte kans van het eerste bedrijf.
45'
44'
Gele kaart voor Stuart Dallas (Noord-Ierland)
Daar is de eerste kaart van de wedstrijd. Stuart Dallas mist de bal, maar raakt met zijn sliding wel de voet van Gareth Bale. Bereikt Noord-Ierland de kwartfinale, dan is Dallas geschorst.
42'
Gareth Bale krijgt deze wedstrijd driedubbele dekking. Toch weet de sterspeler van Wales zich regelmatig vrij te spelen. Erg gevaarlijk wordt hij echter vooralsnog niet.
39'
Kyle Lafferty zit in een onmogelijke positie en wordt omsingeld door drie Welshmen, maar weet er toch een vrije trap uit te slepen. De vrije trap zal halverwege de helft van Wales genomen worden.
38'
Ook bij Wales wordt steeds vaker de lange bal gehanteerd. De Noord-Ieren proberen de opbouw van de Welshmen te verstoren.
35'
Voor iedere Welshe aanvaller zijn er twee verdedigers. Er is bijna geen doorkomen aan voor Wales, dat deze wedstrijd nog geen goede kans heeft gekregen.
32'
Een snelle, gevaarlijke tegenaanval van Wales eindigt bij Neil Taylor. Hij schiet van afstand, maar zijn schot smoort in de Noord-Ierse defensie.
30'
Het typeert een beetje deze wedstrijd: Stuart Dallas gooit de bal in het veld, Kyle Lafferty wil kaatsen, maar zijn pass gaat over de zijlijn.
28'
Verdediger James Chester lijdt balverlies onder het moment dat hij onder druk wordt gezet door twee Noord-Ieren. Zijn teamgenoten voorkomen echter dat Noord-Ierland gevaarlijk wordt.
26'
Gareth Bale beproeft zijn geluk en schiet op het moment dat hij een klein beetje ruimte heeft. De inzet van de speler van Real Madrid gaat echter ruim naast.
25'
Sam Vokes toont zich in de beginfase van de wedstrijd een goed aanspeelpunt voor Wales. De spits wint veel duels en levert de ballen in bij zijn medespelers.
22'
Een aardig schot van Jamie Ward! De Noord-Ier ziet zijn kans schoon om uit te halen en bestookt vanaf een meter of 25 het doel van Wayne Hennessey. De Welshe doelman tikt de bal met zijn vingertoppen over het doel.
21'
Sommige wedstrijden zijn van zichzelf spectaculair, deze achtste finale heeft echter een doelpunt nodig. Noord-Ierland graaft zich in en Wales durft weinig risico te nemen.
19'
Afgekeurd! Aaron Ramsey denkt de 1-0 te maken, maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel. De middenvelder verlengde van dichtbij de kopbal van Sam Vokes.
17'
Wales krijgt een vrije trap op de helft van Noord-Ierland, maar er is geen speler om het doorkoppen van Sam Vokes een goed vervolg te geven.
15'
Het spel is niet hoogstaand in het eerste kwartier van de wedstrijd. Het duel is in evenwicht, al kregen de Noord-Ieren al een goede mogelijkheid om de score te openen.
12'
Daar is het eerste gevaar van de Welshmen! Na lang de bal te hebben vastgehouden, geeft Gareth Bale vanaf rechts een scherpe voorzet. Aaron Ramsey probeert de bal met zijn hak te verlengen, maar dat lukt hem niet. Michael McGovern staat goed opgesteld en vangt de bal.
10'
Kans voor Noord-Ierland! Na een goede, snelle tegenaanval komt de bal op de rand van het strafschopgebied terecht bij Stuart Dallas. De Noord-Ier haalt hard uit richting de korte hoek, maar Wayne Hennessey tikt de bal over de achterlijn.
8'
Het zijn de Noord-Ieren die een tijdje balbezit hebben, maar zij worden flink onder druk gezet door Wales. Opbouwen lukt niet echt, dus wordt de bal naar voren geschoten richting Kyle Lafferty.
6'
Ashley Williams raakt Jamie Ward behoorlijk hard, maar de aanvoerder van de Welshmen komt weg met slechts een waarschuwing. De Noord-Ieren houden er wel een vrije trap op de helft van Wales aan over.
5'
'Will Grigg's on Fire' klinkt al in Parijs. Maakt de aanvaller vanavond eindelijk zijn EK-debuut?
4'
De Welshmen hebben het balbezit in de openingsfase van de wedstrijden. Ze proberen een hoog tempo te hanteren om ruimte te creëren op de Noord-Ierse helft.
2'
Even hoopt Gareth Bale door te kunnen lopen richting het Noord-Ierse doel, maar de bal wordt keurig teruggekopt in de handen van Michael McGovern. De Noord-Ierse doelman voorkwam in het laatst groepsduel met Duitsland veel tegentreffers.
1'
Wales heeft afgetrapt en schiet de bal meteen naar voren: doeltrap voor de Noord-Ieren.
1'

Geen grote verrassingen in de opstellingen van beide teams. Bij Wales is zelfs geen enkele wijziging te vinden ten opzichte van het groepsduel met Rusland (0-3 winst). De Welshmen zullen met name steunen op de productiviteit van Gareth Bale en de creativiteit van Aaron Ramsey.

Noord-Ierland heeft zijn team wel op een plaats gewijzigd ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Duitsland (0-1 verlies). Kyle Laffery keert terug in de basis en dat gaat ten koste van Conor Washington. EK-held Will Grigg begint opnieuw op de bank.

Debuteren op het EK en dan meteen de groepsfase overleven. Het is Wales en Noord-Ierland gelukt. Deze Britse landen nemen het vanavond in de achtste finale van het EK tegen elkaar op. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Martin Atkinson en zal om 18:00 van start gaan. Ongeveer een uur voor aanvang van het duel zijn de opstellingen onder het kopje ‘wedstrijddetails’ te vinden.

Wales als groepswinnaar

Er zullen maar weinig voetbalfans hebben verwacht dat Wales bovenaan zou eindigen in een groep met Engeland, Rusland en Oekraïne. De Welshmen slaagden er echter in om boven de drie landen te eindigen. Wales verloor weliswaar van Engeland, maar won van Oekraïne en Rusland. Grote man aan Wales-zijde is natuurlijk Gareth Bale, die tot nu toe iedere wedstrijd tot scoren kwam.

Bale sprak voorafgaand aan het EK de ambitie uit om de Europese titel te veroveren. De Welshmen hebben nog een lange weg te gaan, maar hebben een mooie basis gelegd om dit toernooi nog vaker te kunnen verrassen. Alleen Hongarije wist net als Wales dit toernooi zes keer te scoren. Europese grootmachten als Frankrijk, Duitsland en Spanje maakten in de groepsfase minder doelpunten.

Stug Noord-Ierland

Wat Wales heeft bereikt is natuurlijk erg knap, maar de prestatie van Noord-Ierland is minstens zo indrukwekkend. De kleine voetbalnatie met weinig grote namen won in de groepsfase eenmaal en stootte als een van de beste nummers drie door naar de achtste finales. Oekraïne werd met 2-0 verslagen, Duitsland en Polen waren net met 1-0 te sterk. Mede door goed keeperswerk Michael McGovern zijn de Noord-Ieren lastig te passeren.

Een van de grote vragen van deze achtste finales is: komt Will Grigg nog in actie. Zijn liedje is op het EK een grote hit, maar de Noord-Ierse aanvaller mocht in de groepsfase nog geen minuut spelen. Komt hij tegen de Noord-Ieren in het veld, dan wordt het ongetwijfeld een van de meest markante momenten van het Europees kampioenschap.