Zwitserland Zaterdag, 25. Juni 2016
15:00 uur
Polen
4:5 d.p.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jakub Błaszczykowski 39. / Schot met rechts  (Kamil Grosicki)

4 : 5 Grzegorz Krychowiak raakt

120'
Polen is de eerste kwartfinalist van dit EK. Schlemiel bij de Zwitsers is Granit Xhaka die als enige een penalty mist. Het feest in Polen zal enorm zijn na deze zenuwslopende ontknoping!
120'
120'
Strafschop raak Polen -> Grzegorz Krychowiak
120'
Strafschop raak Zwitserland -> Ricardo Rodríguez
120'
Strafschop raak Polen -> Jakub Błaszczykowski
120'
Strafschop raak Zwitserland -> Fabian Schär
120'
Strafschop raak Polen -> Kamil Glik
120'
Strafschop raak Zwitserland -> Xherdan Shaqiri
120'
Strafschop raak Polen -> Arkadiusz Milik
120'
Strafschop gemist Zwitserland -> Granit Xhaka
120'
Strafschop raak Polen -> Robert Lewandowski
120'
Strafschop raak Zwitserland -> Stephan Lichtsteiner
120'
Strafschoppen moeten nu uitkomst gaan brengen. De ploeg die zijn zenuwen het beste onder controle heeft, zal doorgaan naar de kwartfinales van dit EK.
120'
penalty's
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Aan de andere kant is ook Polen nog dicht bij een treffer! Piszczek kan de bal uit de kluts bijna in het Zwitserse doel werken, maar kan het laatste zetje net niet geven.
118'
Seferović geeft vanaf links voor op Derdiyok. De voorzet van Seferović wordt nog aangeraakt door een Poolse verdediger en is daarmee perfect voor Derdiyok. De invaller komt echter niet goed voor zijn man waardoor Fabiański in kan grijpen en de bal pakt.
117'
Gele kaart voor Johan Djourou (Zwitserland)
Nu is het Djourou die een snelle uitbraak van de Polen voorkomt door Peszko naar de grond te werken. Ook geel.
113'
Dé kans voor Derdiyok om de wedstrijd in Zwitsers voordeel te beslissen! Hij kan van dichtbij geheel vrijstaand inkoppen, maar ziet dat Fabiański zijn kopstoot met een fraaie redding uit zijn doel slaat.
111'
Gele kaart voor Michał Pazdan (Polen)
Pazdan voorkomt met een overtreding een snelle tegenstoot van de Zwitsers en krijgt een gele kaart.
109'
Zwitserland probeert een strafschoppenreeks te voorkomen en is op jacht naar de overwinning. De ploeg is dreigend uit hoekschoppen, maar komt niet met een inzet tussen de palen.
106'
Seferović met een prima actie aan het begin van de tweede verlenging. Hij baant zich een weg door het Poolse strafschopgebied, maar kan na die actie niet goed uithalen.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
104'
Wissel in bij Polen -> Sławomir Peszko
104'
Wissel uit bij Polen -> Kamil Grosicki
103'
Weinig initiatief meer van Poolse zijde, de ploeg die zo goed begon aan deze wedstrijd. Nu spelen ze de bal achterin rond in een traag tempo en worden de aanvallers nauwelijks nog bereikt.
101'
Wissel in bij Polen -> Tomasz Jodłowiec
101'
Wissel uit bij Polen -> Krzysztof Mączyński
99'
Er lukt vanmiddag nog erg weinig bij de ster van Polen: Robert Lewandowski. Dat hij over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt, laat hij bij Bayern München veelvuldig zien. Dit toernooi lukt het hem echter allerminst om die kwaliteiten te tonen.
96'
Shaqiri snelt het Poolse strafschopgebied binnen en heeft wat moois in gedachten. Ditmaal lukt het hem echter niet om op fantastische wijze te scoren want zijn wippertje zeilt over de lat.
94'
Een voorzichtig begin van deze verlenging van beide kanten. De belangen zijn vanmiddag natuurlijk ook groot. Het bereiken van de kwartfinale is voor beide landen een uitstekende prestatie.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Het was een spannende tweede helft zonder heel hoogstaand voetbal, maar de gelijkmaker van Zwitserland was heerlijk. Beide ploegen kregen kansen in de tweede helft. Shaqiri knalde op de vuisten van Fabiański en diezelfde Fabiański dook een vrije trap van Rodríguez uit de kruising. Niet veel later raakte Seferović de lat en knalde Shaqiri met een fraaie halve omhaal de 1-1 binnen. Polen was een stuk minder dan voor rust, al was Błaszczykowski met een prima uithaal nog dicht bij een treffer. Polen moest zich echter veelal beperken tot verdedigen.
90'
Einde tweede helft
90'
Polen mag nog een vrije trap nemen op ruim 25 meter vanaf de Zwitserse goal. Milik neemt plaats achter de bal en haalt uit. Zijn schot zeilt over de kruising.
90'
Vlak voor het begin van de vier minuten blessuretijd is Zwitserland nog dicht bij een zege. Bij de tweede paal kan Embolo inschieten, maar hij raakt het leder niet goed: kans verkeken.
86'
Zwitserland – Polen is het vierde duel dat dit EK in Saint-Etienne wordt afgewerkt. Alle drie de eerdere ontmoetingen eindigden in een gelijkspel: Portugal – IJsland (1-1), Tsjechië – Kroatië (2-2) en Slowakije – Engeland (0-0). Eindigt het ook nu weer gelijk?
82'
Doelpunt voor Zwitserland, 1:1 door Xherdan Shaqiri
Ja, daar is gelijkmaker voor Zwitserland en het stadion ontploft! Shaqiri maakt de heerlijke treffer. Met een halve omhaal schiet hij de bal vanaf de rand van het Poolse strafschopgebied op fantastische wijze tegen de touwen. Dat belooft nog een spannende slotfase te worden hier in Saint-Etienne!
78'
Seferović raakt de lat! Polen ontsnapt! Na een scrimmage in het zestienmetergebied van Polen belandt de bal via een Poolse verdediger voor de voeten van Seferović. Die haalt van binnen het strafschopgebied fraai uit, maar ziet de bal tot zijn ontsteltenis op de lat uiteenspatten.
77'
Wissel in bij Zwitserland -> Gelson Fernandes
77'
Wissel uit bij Zwitserland -> Valon Behrami
73'
Wat een redding zeg van Fabiański! Zwitserland mag een vrije trap nemen op 25 meter afstand van de Poolse goal. Rodríguez gaat achter de bal staan en haalt uit. Met een fraaie redding slaat Fabiański de bal vervolgens uit de kruising. Hij houdt hier zijn ploeg op de been!
71'
Piszczek probeert het maar eens van afstand. Vanaf ruim twintig meter afstand haalt de verdediger van Borussia Dortmund uit, maar zijn schot zeilt hoog over.
70'
Wissel in bij Zwitserland -> Eren Derdiyok
70'
Wissel uit bij Zwitserland -> Admir Mehmedi
69'
Druk van Zwitserland als Polen even met tien man staat. Milik blesseert zichzelf en moet even behandeld worden. Gelukkig voor hem weet Zwitserland niet te scoren als hij wordt behandeld.
65'
Een fijne voorzet vanaf links van Rodríguez. Embolo springt om de bal te koppen, maar raakt Fabiański. Die blijft versuft liggen. Na een korte behandeling kan hij echter weer verder.
62'
De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was op 18 november 2014. Dat vriendschappelijke duel eindigde in 2-2. Polen stond lang voor, mede dankzij een treffer van Milik, maar drie minuten voor tijd maakte Fabian Frei op aangeven van Seferović gelijk.
58'
Wissel in bij Zwitserland -> Breel-Donald Embolo
58'
Wissel uit bij Zwitserland -> Blerim Džemaili
57'
Gele kaart voor Artur Jędrzejczyk (Polen)
De volgende kaart van deze wedstrijd volgt snel. Jędrzejczyk beukt Lichtsteiner omver en dat levert hem geel op.
55'
Gele kaart voor Fabian Schär (Zwitserland)
Schär met een harde sliding op de benen van Lewandowski. De kaart is meer dan terecht en levert Schär een schorsing op mocht Zwitserland de kwartfinales halen.
53'
Weer zo'n razendsnelle tegenstoot van Polen na een foutje van Djourou. De voorzet van Lewandowski is echter niet goed waarna het gevaar is verdwenen. In dezelfde minuut is Polen opnieuw dreigend. Błaszczykowski haalt uit vanaf de rand van het zestienmetergebied. Sommer duikt de inzet vervolgens stijlvol uit de hoek.
51'
Shaqiri met een harde knal van afstand vanaf een meter of achttien afstand. Fabiański kan die inzet met zijn vuisten uit de Poolse goal slaan en voorkomt de gelijkmaker.
50'
Lewandowski laat zien maar weinig ruimte nodig te hebben om gevaarlijk te kunnen worden. Tussen twee Zwitsers in puntert hij het leder tussen de palen. Sommer voorkomt een tweede Poolse treffer.
49'
De Zwitsers zijn goed uit de kleedkamers gekomen. Ze zijn fel en spelen vol op de aanval. Het blijkt echter lastig om de Poolse verdediging te passeren. Het lukte nog geen ploeg op dit EK.
46'
Na mistasten van Pazdan is Shaqiri er op rechts vandoor. Zijn lage voorzet wordt echter door een Pool over de achterlijn geschoten voordat een Zwitser in kan schieten. De hoekschop die volgt is dreigend doordat Pazdan de bal wederom niet goed raakt. Een ploeggenoot schiet hem te hulp en werkt weg.
46'
De bal rolt weer in stadion Geoffroy Guichard als Zwitserland heeft afgetrapt voor het begin van de tweede helft. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan deze tweede helft begonnen.
46'
45'
Na een leuke eerste helft in Saint-Etienne is Polen met een 1-0 voorsprong gaan rusten. Polen begon zeer goed aan deze achtste finale en kreeg al binnen een halve minuut een grote kans op een treffer. Milik schoot voor een leeg doel echter over. Polen was beter en kreeg mogelijkheden, maar lang bleef een doelpunt uit. Zeven minuten voor rust zette Błaszczykowski Polen dan toch op voorsprong. Hij was het eindstation van een snelle counter en rondde beheerst af. Zwitserland kwam naarmate de eerste helft vorderde wel wat beter in de wedstrijd en kreeg ook enkele kansen. Met name uit hoekschoppen zijn de Zwitsers dreigend, maar gescoord hebben ze nog niet.
45'
42'
Een schiettent nu in de zestien van Polen. Meerdere Zwitserse spelers beproeven hun geluk, maar geen van hen krijgt de bal voorbij de Poolse tegenstander die zich voor het schot werpt.
39'
Doelpunt voor Polen, 0:1 door Jakub Błaszczykowski
Het is raak voor Polen! Na een gevaarlijke Zwitserse hoekschop pakt Fabiański de bal en gooit snel uit. Het eindstation van de razendsnelle counter die volgt is Błaszczykowski. Van binnen het Zwitserse strafschopgebied schiet hij, geheel vrijstaand, beheerst raak.
38'
Een lastige inzet voor Fabiański. Džemaili schiet vanaf een kleine twintig meter afstand richting de Poolse goal. Zijn schot wordt onderweg aangeraakt en krijgt daarom een lastige curve mee. Met moeite tikt Fabiański het leder over de lat.
35'
Wederom krijgt Zwitserland een goede mogelijkheid uit een hoekschop. Ditmaal is het Schär met een kopbal. Geheel vrijstaand kopt hij echter recht op Fabiański af. Die pakt de inzet dan ook eenvoudig.
33'
De derde grote kans voor Milik deze wedstrijd! Lewandowski gaat onder een voorzet vanaf rechts door waarna Milik de bal bij de tweede paal oppikt. In kansrijke positie schiet hij vervolgens van dichtbij wild over.
31'
Polen is dreigend uit een snelle tegenstoot. Lewandowski bedient Grosicki, maar laatstgenoemde krijgt het leder vervolgens niet tussen de palen.
29'
De wedstrijd is in deze fase wat meer in evenwicht. Al het goede spel van de Polen in de eerste twintig minuten heeft de ploeg weinig kansen opgeleverd. Nu krijgt de ploeg weer een mogelijkheid uit een corner. De kopstoot van Krychowiak zeilt echter ruim naast.
25'
Veel pijn bij Błaszczykowski die geblesseerd op het veld blijft liggen na een duel met Rodríguez. De middenvelder, die afgelopen seizoen speelde voor het Italiaanse Fiorentina, wordt aan de zijlijn kort behandeld om daarna het veld weer te betreden.
23'
De Zwitsers zijn gevaarlijk uit een hoekschop. Het wordt Džemaili flink lastig gemaakt, maar toch krijgt hij een hoofd tegen de bal. Het levert Zwitserland echter geen treffer op.
19'
Polen mag een corner nemen en heeft een verrassende variant in huis. Het eindigt met een schot van Milik, maar de Pool schiet het leder hoog over de goal van Sommer.
17'
Langdurig balbezit levert Polen niets op. Het spel van het Poolse elftal ziet er soms zeer verzorgd uit en het zijn dan ook de Polen die in deze fase het meeste recht hebben op een doelpunt.
13'
Zwitserland komt beter in de wedstrijd en komt nu zo af en toe ook aan aanvallen toe. Tot een Zwitserse doelgerichte poging heeft het echter nog niet geleid.
10'
Daar zijn de Zwitsers voor de eerste keer gevaarlijk! Shaqiri geeft vanaf links prima voor op de bij de eerste paal staande Džemaili. De middenvelder van Genoa raakt de bal echter volledig verkeerd: naast.
6'
Milik met zijn tweede kans van de middag, al was het geen gemakkelijke kans. Hij krijgt, tussen twee Zwitserse verdedigers in, zijn hoofd nog tegen een voorzet om vervolgens in de handen van Sommer te koppen.
6'
Polen neemt in de openingsfase duidelijk het initiatief. Ze zoeken vol de aanval en met die aanvalsdrang hebben de Zwitsers de nodige moeite. Zwitserland is er dan ook nog niet aan te pas gekomen.
4'
Zwitserland en Polen stonden in het verleden tien keer eerder tegenover elkaar. Van die tien wedstrijden wonnen de Zwitsers er slechts één. Vijfmaal eindigde het gelijk en vier keer ging de overwinning naar de Polen.
1'
Wat een kans al binnen een halve minuut voor Polen! Djourou speelt te kort terug op Sommer, waarbij Lewandowski dreigend voor de Zwitserse doelman opduikt. Die schiet het leder daarom pardoes in de voeten van Milik, maar voor een leeg doel schiet de spits van Ajax over.
1'
De eerste achtste finale van dit EK is begonnen als Polen heeft afgetrapt! Wie bereikt als eerste land van het toernooi de kwartfinales? Dat gaan we nu zien!
1'

Aan Zwitserse zijde een wijziging ten opzichte van het treffen met Frankrijk. In de spits zien we wederom Seferović. Hij werd tegen de Fransen gepasseerd ten faveure van Embolo. Nu heeft Seferović zijn plek in de basis terug en zit Embolo op de bank. Aan Poolse zijde keren Piszczek, Błaszczykowski, Grosicki en Mączyński terug in het basiselftal. Kapustka is er vanmiddag niet bij, hij is geschorst.

Vanmiddag beginnen de achtste finales van het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Zwitserland en Polen hebben de eer om als eerste landen te mogen aftrappen in de knock-out fase. Om drie uur vanmiddag staan beide landen tegenover elkaar in stadion Geoffroy Guichard te Saint-Etienne. De man die het duel in goede banen hoopt te gaan leiden, is de Engelse scheidsrechter Mark Clattenburg. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u straks live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Zwitserland tegen Polen.

Zwitserland
De Zwitsers eindigden als nummer twee in poule A, waar ook gastland Frankrijk, Albanië en Roemenië toe behoorden. Zwitserland is één van de landen op dit EK dat nog niet verloor. De equipe van trainer Vladimir Petković begon het toernooi dankzij een vroege treffer van Fabian Schär met een overwinning op Albanië. Vervolgens volgden voor de Zwitsers twee gelijke spelen tegen Roemenië (1-1) en Frankrijk (0-0). Petković verwacht tegen de Polen vooral veel van zijn aanvallend ingestelde spelers. Met name aanvallend heeft Zwitserland namelijk nog weinig kunnen bekoren op dit EK. “Als we één ding hebben nagelaten, is het schieten van afstand”, aldus de bondscoach tijdens de persconferentie waarin hij vooruitblikte op de wedstrijd tegen Polen. Ook moeten we werken aan die killerpass en killercrosspass. Als wij in de aanval zijn, verwacht ik dan ook drie of vier van mijn spelers in het strafschopgebied van de tegenstander.” Dat zal ook wel nodig zijn om te scoren tegen Polen, want het land incasseerde tot dusverre nog geen enkele tegentreffer. Aan de fitheid van zijn selectie zal het in ieder geval niet liggen. Petković kan vanmiddag namelijk beschikken over een volledig fitte selectie.

Polen
Het goed verdedigende Polen werd op doelsaldo tweede achter Duitsland in poule C. Net als de Zwitsers scoorde Polen op dit toernooi slechts tweemaal. Tegen zowel Noord-Ierland als tegen Oekraïne wonnen de Polen met minimale cijfers: 1-0. De wedstrijd tegen wereldkampioen Duitsland eindigde zoals hij begon, zonder doelpunten. Dat het elftal van bondscoach Adam Nawałka zo weinig scoorde is toch opvallend. In de Poolse aanval staat namelijk één van de beste aanvallers van dit moment: Robert Lewandowski, aanvaller van Bayern München. Hij wordt voorin geflankeerd door Arkadiusz Milik, de spits van Ajax die het enige doelpunt maakte in het treffen met Noord-Ierland. Dat Lewandowski nog zonder doelpunten is, maakt voor trainer Nawałka in ieder geval niets uit. “Het maakt ons helemaal niets uit dat Robert nog niet gescoord heeft, hij doet het namelijk fantastisch”, zo zei de Poolse coach op de persconferentie. Łukasz Fabiański zal ook tegen de Zwitsers het doel van Polen verdedigen. Zijn concurrent onder de lat, Arsenal-doelman Wojciech Szczęsny, kampt namelijk nog met een dijbeenblessure. Ook middenvelder Bartosz Kapustka zal vanmiddag niet in actie komen. Hij is geschorst.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.