AFC Ajax Zondag, 23. Februari 2014
14:30 uur
AZ Alkmaar
4:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Siem de Jong 4. / Schot met rechts  (Ricardo van Rhijn)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Lerin Duarte 54. / Schot met rechts  (Siem de Jong)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Ricardo Kishna 60. / Schot met links  (Christian Poulsen)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Lerin Duarte 74. / Schot met links  (Niklas Moisander)

90'
90'
Vink voegt nog twee minuten blessuretijd toe aan deze wedstrijd die allang gespeeld is. Voor AZ duurt de lijdensweg zodoende nog iets langer.
87'
Moisander mag van grote afstand aanleggen voor een vrije trap. Hij schiet de bal echter huizenhoog over. Met de 4-0 voorsprong op het scoreboard kan de verdediger er echter om lachten.
86'
Kishna kan een voorzet vanaf rechts inkoppen. Hij springt hoog maar raakt de bal niet goed. Hierdoor kan Esteban makkelijk vangen. Toch laat de aanvaller zich zien tijdens zijn debuut, hier gaan we vast meer van horen.
84'
Gele kaart voor Viktor Elm (AZ Alkmaar)
Elm wordt beboet met een gele kaart als hij De Sa van de sokken loopt.
82'
In uitduels doet AZ het dit seizoen niet best. Het won slechts driemaal een uitwedstrijd en ook vanmiddag lukt dit dus niet.
78'
Blind heeft het vijfde doelpunt van de avond op zijn schoen maar weet niet te scoren. Kishna legt het leder van binnen het strafschopgebied klaar voor Blind. Vanaf een meter of veertien schiet hij echter zwak in waardoor Esteban kan redden.
74'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:0 door Lerin Duarte
Opnieuw een fantastisch doelpunt voor Ajax. Duarte maakt zijn tweede doelpunt van de avond en doet dit op fraaie wijze. Hij dolt zijn tegenstander Johansson en haalt vervolgens keihard uit. Esteban was kansloos op die vuurpijl hoog in het dak van het doel. Zo lijkt het een dramatische middag voor AZ te worden in Amsterdam.
73'
Esteban loopt te klungelen bij een hoekschop van Ajax. Dit levert de Amsterdammers bijna een doelpunt op. Het is dat Haye attent is en de bal van de lijn kopt.
71'
Beide coaches zijn uitgewisseld met nog twintig minuten te spelen. Hopelijk voor hen blijven de spelers op het veld heel.
70'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
70'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
69'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
69'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Siem de Jong
65'
De Sa snelt langs zijn tegenstander Poulsen en legt de bal panklaar voor de mee opgekomen Moisander. Hij ziet zijn poging slechts een kleine meter naast het doel van Esteban verdwijnen.
64'
De wedstrijd in de Arena lijkt gespeeld of er moeten nog hele rare dingen gebeuren. Het betekent dat Ajax ook in zijn dertiende duel op rij ongeslagen blijft.
60'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Ricardo Kishna
Nadat Esteban nog redding weet te brengen op een schot van Duarte, is hij seconden later kansloos op een inzet van Kishna. De invaller snelt langs zijn tegenstander het strafschopgebied in en haalt op schitterende wijze uit. Esteban is kansloos op zijn snoeiharde diagonale uithaal in de rechterbovenhoek.
59'
De mee opgekomen Blind besluit Esteban eens te testen nadat hij de bal krijgt na slecht uitverdedigen van Johansson. Esteban weet het harde schot van Blind te keren.
54'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Lerin Duarte
Duarte verdubbelt de voorsprong voor Ajax! Invaller Kishna wordt door Blind aangespeeld op de linker rand van het Alkmaarse strafschopgebied. Hij bedient op zijn beurt De Jong die de bal met een mooie hakbal aflegt op Duarte. Laatstgenoemde schiet vanaf een meter of 15 en scoort: 2-0.
53'
Berghuis schiet van grote afstand op de Amsterdamse goal. Hij raakt het leder echter niet goed en dus kan Cillessen het rollertje gemakkelijk pakken.
50'
Ajax gaat in de tweede helft op dezelfde voet verder. De Amsterdammers zoeken de aanval en hopen snel de tweede goal te maken.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Etiënne Reijnen
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jan Wuytens
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan
46'
De bal rolt weer in Amsterdam. In totaal is er in de rust drie keer gewisseld.
46'
45'
Na een vermakelijke eerste helft voetbal in Amsterdam is de tussenstand tussen Ajax en AZ 1-0 in het voordeel van de thuisploeg. De Amsterdammers kregen in de eerste 45 minuten tal van mogelijkheden om te scoren maar deden dit slechts eenmaal. Op aangegeven van Van Rhijn scoorde De Jong al na vier minuten. De bezoekers zetten daar weinig tegenover en waren maar zelden gevaarlijk. De voorsprong van Ajax is dan ook meer dan verdiend.
45'
45'
Op aangegeven van Klaassen krijgt Bojan een mogelijkheid om te scoren van binnen het Alkmaarse strafschopgebied. Maar omdat hij de bal niet goed meeneemt, maakt hij het zichzelf erg lastig. Hij krijgt de bal nog wel richting de goal maar Esteban kan de inzet vangen.
44'
Gouweleeuw haalt de bal van de lijn! Dankzij Gouweleeuw lijkt het erop dat AZ slechts met een 1-0 achterstand gaat rusten. Duarte krijgt na slordig spel van de bezoekers de kans om te scoren. Hij gaat om Esteban heen en schiet de bal richting het lege doel. Daar staat Gouweleeuw nog om zo een doelpunt te voorkomen.
40'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
Ortiz krijgt een kaart als hij een veelbelovende tegenaanval van Ajax onderbreekt.
38'
De Amsterdamse drang naar voren is nu minder dan in het eerste kwartier. Ajax blijft desalniettemin de dominante ploeg en valt nog gedoseerd aan. Ook op die manier blijft de ploeg gevaarlijk, maar het spel is wat minder aantrekkelijk dan in de openingsfase.
34'
Moisander komt mee op en krijgt veel vrijheid. Hij besluit niet zelf te schieten maar geeft de bal af op De Jong. Ook hij heeft opvallend veel tijd om uit te halen. Hij wacht echter wat lang met uithalen waardoor zijn schot niet goed is. Esteban kan redden.
30'
Duarte mag aanleggen voor een vrije trap vanaf ruim twintig meter afstand. Zijn poging is meer dan verdienstelijk maar gaat wel net naast. Dat scheelde niet veel!
26'
Gele kaart voor Lesly de Sa (AFC Ajax)
De Sa mag niet klagen als hij slechts een gele kaart krijgt na een harde overtreding op Ortiz, dat was een smerige tackle.
25'
Bojan mist een goede kans op de 2-0. Nadat een lange bal van Ajax wordt doorgekopt door een AZ-verdediger kan Bojan van dichtbij proberen te scoren. Goed uitkomen van Esteban zorgt ervoor dat de hoek voor de Barcelona-huurling te moeilijk wordt. Geen doelpunt.
23'
De Jong wordt door Moisander met de rug naar het doel aangespeelt. Hij draait weg bij zijn tegenstander en schiet. Doordat hij de bal niet vol raakt, kan Esteban de schuiver gemakkelijk pakken.
21'
De eerste twintig minuten van dit duel zijn geen moment saai geweest. Ajax speelt vol op de aanval en heeft al enkele goede mogelijkheden gecreëerd, een tweede doelpunt bleef echter uit. Ook AZ is reeds twee keer dicht bij een doelpunt geweest maar scoorde niet.
17'
Ook AZ laat zich nu zien. Henriksen krijgt namens AZ de mogelijkheid om uit te halen. Van dichtbij schiet hij op het Ajax-goal nadat de Amsterdammers niet goed staan te verdedigen. In de korte hoek redt Cillessen met de voet.
15'
Op deze manier kan een tweede Amsterdams doelpunt niet lang uitblijven. Ajax blijft voor gevaar zorgen in het strafschopgebied van de bezoekers. Nu is het Duarte die uit kan halen na slecht uitverdedigen van AZ. Zijn schot vliegt over de kruising en dus blijft het voorlopig nog 1-0.
13'
De thuisploeg blijft kansen creëren. Ditmaal is het De Jong die zijn tweede doelpunt van de middag kan maken. Zijn lage schot is echter niet zuiver genoeg en wordt gemakkelijk gepakt door Esteban.
12'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lesly de Sa
12'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
12'
Opnieuw is Ajax gevaarlijk! Klaassen komt door in het strafschopgebied van AZ. Ortiz weet nog net te voorkomen dat Klaassen uit kan halen maar geeft zo De Jong wel een kans. Met een bekeken balletje probeert hij Esteban te verschalken maar dit mislukt. Esteban vangt gemakkelijk.
11'
Fischer heeft het strijdtoneel al snel moeten verlaten. Hij loopt in een onschuldig ogend duel een blessure op en kan niet verder. Dat is een tegenvaller voor De Boer.
9'
Wat een kansen voor Ajax op de 2-0! De Jong komt nog net tekort om de bal in te schieten waardoor Esteban kan redden. Daarna krijgt Fischer echter een grote kans om alsnog te scoren maar zijn inzet wordt geblokt door Gouweleeuw. Zo begint Ajax sterk aan deze wedstrijd.
8'
Na dat gevaarlijke moment van Berghuis namens AZ, komen de bezoekers er in de openingsminuten niet aan te pas. Ajax valt aan en AZ moet zich noodgedwongen beperken tot verdedigen.
4'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Siem de Jong
Een vloeiende aanval zorgt al snel voor de Amsterdamse voorsprong! Veltman stuurt Van Rhijn aan de rechterflank de diepte in. Met een lage voorzet bereikt hij de vrijstaande De Jong die vanuit het Alkmaarse strafschopgebied hard en laag raak schiet in de korte hoek.
1'
Al binnen een paar seconden staat AZ bijna op voorsprong! Een voorzet vanaf rechts wordt verkeerd op waarde geschat door Cillessen. Berghuis pikt de bal op en probeert de bal in het lege doel te schieten. Zijn inzet vliegt echter maar net over. Wat een begin!
1'
In een uitverkochte Arena nemen Ajax en AZ het voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar op. De bezoekers hebben afgetrapt, het is begonnen!
1'
Goedemiddag en welkom op deze zonnige zondagmiddag bij het Eredivisieduel tussen AFC Ajax en AZ Alkmaar. Dit treffen wordt gespeeld in de Amsterdam Arena en start om half drie. Scheidsrechter van dienst vandaag is de heer Vink. Mijn naam is Roel Egberts en ik doe voor u live verslag van de confrontatie tussen Ajax en AZ.

Huidige positie
In de laatste competitieronde voor de winterstop werd Ajax de koploper van de Eredivisie en dit is sindsdien zo gebleven. Voor aanvang van deze zondag heeft de Amsterdamse club 51 punten verzameld. Dit zijn er vier meer dan naaste concurrent FC Twente heeft en zeven meer dan nummer drie Feyenoord. Aangezien FC Twente en Feyenoord vanmiddag om half vijf tegen elkaar spelen, kan Ajax belangrijke zaken doen. Het zal dan moeten winnen van AZ, de ploeg die momenteel zevende staat. De Alkmaarders zagen PSV (nummer vijf) en sc Heerenveen (nummer zes), ploegen die net als AZ in de race zijn voor Europees voetbal, gisteren respectievelijk drie punten en een punt pakken. Om in ieder geval bij te blijven ten opzichte van deze beide rivalen, zijn een of drie punten uit Amsterdam meer dan welkom.

Statistieken
Echter, dat het voor AZ vanmiddag niet gemakkelijk zal worden om te winnen in Amsterdam is een understatement. In competitieverband wonnen de bezoekers namelijk maar één van de 35 duels in de hoofdstad. Dit was in het seizoen 1980-1981, al ruim dertig jaar geleden dus. Ajax won 28 maal de thuiswedstrijd tegen de Alkmaarders. Bovendien lukte het AZ nog nooit om in een seizoen beide competitiewedstrijden tegen Ajax te winnen. Het is dus maar de vraag of dit in het huidige seizoen anders zal zijn want in Alkmaar werd het eerder dit seizoen 3-2 voor AZ. Ook de strijd om de Johan Cruijff-schaal ging dit jaar tussen Ajax en AZ. Destijds eindigde deze confrontatie ook in 3-2, maar ditmaal in het voordeel van de Amsterdammers. Zij hadden hier wel een verlenging voor nodig.

Selecties
Ajax-trainer Frank de Boer kan vanmiddag niet beschikken over Lasse Schöne, Nicolai Boilesen en Thulani Serero. Zijn kampen alle drie met een blessure. Schöne, uitblinker bij Ajax de laatste weken, liep zijn blessure afgelopen donderdag op in de voorbereiding van het duel met Red Bull Salzburg. De coach van AZ, Dick Advocaat, mist ook twee spelers in zijn selectie. Dirk Marcellis is geblesseerd en Nemanja Gudelj is geschorst. Wie er aan beide kanten vandaag wel zullen spelen en op de bank zitten, valt te lezen onder het kopje ‘wedstrijddetails’.

Europa League
Zowel Ajax als AZ speelde midweeks in het kader van de Europa League. Voor de Amsterdammers werd dit een stuk minder prettiger ervaring dan voor de Alkmaarders. Het team van De Boer ging thuis met maar liefst 0-3 onderuit tegen het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Het was een ontluisterende avond voor zijn elftal. Advocaat zal ongetwijfeld betere herinneringen hebben overgehouden aan de Europese speelronde. Zijn ploeg won op bezoek bij het Tsjechische FC Slovan Liberec met 0-1 en verschafte zich zodoende een goede uitgangspositie om een ronde verder te komen.