Go Ahead Eagles Zondag, 19. Oktober 2014
14:30 uur
PEC Zwolle
3:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jeffrey Rijsdijk 7. / Schot met rechts  (Fernando Lewis)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Fernando Lewis 14. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 20. / Schot met rechts  (Ryan Thomas)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Bart Vriends 36. / Kopbal  (Jop van der Linden)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Tomáš Necid 75. / Kopbal  (Bart van Hintum)

90'
Deze derby eindigt zoals een derby hoort te eindigen: Rode blos op de wangen bij elke supporters (inclusief deze liveticker) en genoeg doelpunten om over na te praten. Necid scoorde als enige in de tweede helft met een kopbal en vervolgens kreeg PEC Zwolle nog kansen op 3-3, maar uiteindelijk trekt Go Ahead Eagles de overwinning terecht over de streep.
90'
90'
Moet dat geen rood zijn!? Kolder rekt tijd bij de cornervlag en Van Polen deelt een schop uit. De scheids geeft alleen een vrije trap.
90'
Nee!! Go Ahead Eagles kan in de omschakeling de wedstrijd op slot gooien, maar Jules Reimerink stuit op Hahn. PEC Zwolle valt vol aan en drie aanvallers tegen één Joost Broerse is niet eerlijk. Reimerink komt uit aan de linkerkant, maar vindt het net dus niet.
90'
Het kan echt alle kanten op in Deventer. Go Ahead Eagles levert de bal sneller in omdat ze rap naar voren willen en PEC Zwolle gokt nu op alles. Elke speler werkt honderd procent harder om een losgeslagen bal op te pikken.
90'
Er komen vier minuten blessuretijd bij. Nog vier extra minuten genieten in Deventer.
88'
Ik ben een neutrale toeschouwer, maar als je voor Go Ahead Eagles of PEC Zwolle bent, heb je op dit moment geen nagels en vingers meer. Die eet je op tijdens dit soort momenten.
87'
Gele kaart voor Jody Lukoki (PEC Zwolle)
Nog geen gele kaart voor Jody Lukoki, die de rest van de wedstrijd redelijk onzichtbaar is. Met een lompe overtreding voorkomt hij gevaar van de thuisploeg.
84'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Tije ten Den
84'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jeffrey Rijsdijk
84'
PEC Zwolle gooit alles op alles en wordt weer bijna beloond! Ioannidis wint een kopduel in de zestien en vindt Ben Rienstra met een achterwaartse kopbal. De middenvelder schiet hard en laag, maar raakt een teamgenoot op weg naar het doel.
82'
Heerlijk, dit hoort er zeker wel bij. Het begint hard te regenen in Deventer. Buffelen, bikkelen, strijden, in het water. Welkom bij de IJsselderby.
80'
Hooooo, wat scheelt het allemaal toch weinig! Nikos Ioannidis komt vrij in de zestien en met een raar schot vindt hij bijna de rechterhoek. Hij verrast Cummins, die de bal nog net uit zijn hoek kan tikken. Brama is er voor de rebound bij, maar de middenvelder mikt hoog over.
78'
Die bal kan zomaar op de stip gelegd worden! Een bal komt bij toeval bij Nieuwpoort, die vrijheid heeft om te schieten. Hij wordt vastgepakt en kan daardoor niet lekker uithalen. De verdediger valt, maar geen strafschop volgens de arbiter.
76'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Nikos Ioannidis
76'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
76'
Gele kaart voor Erik Cummins (Go Ahead Eagles)
Cummins pakt de bal als eerste uit zijn net en wil de bal vervolgens niet weggeven om tijd te rekken. De scheidsrechter spreekt hem op dit gedrag aan en toont uiteindelijk ook een gele kaart.
75'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 3:2 door Tomáš Necid
Niet geheel terecht, maar PEC Zwolle zit weer in de wedstrijd! Van Hintum legt een vrije trap op het hoofd van Necid en die kopt raak. Met nog een kwartier te gaan ligt de wedstrijd weer volledig open.
73'
Het is toch vreemd om Wout Brama in het shirt van PEC Zwolle te zien. De middenvelder voetbalde negen jaar in het shirt van FC Twente.
70'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wout Brama
70'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thomas Lam
70'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Soufian Moro
70'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
67'
Voor Go Ahead Eagles is het nu vooral zaak om de pot achterin dicht te houden en de dominantie op het middenveld te houden. PEC Zwolle heeft een off-day en creëert verbazingwekkend weinig.
63'
Dat ziet er alweer iets dreigender uit. Van Polen zet vanaf rechts bekeken voor en vindt Lam. Die mikt iets te slap in de rechterhoek, waardoor Cummins maar weinig moeite heeft met de inzet.
62'
Zo heeft Go Ahead Eagles de wedstrijd onder controle in eigen huis. PEC Zwolle had een aantal gevaarlijke minuten en kreeg een goede kans via Necid, maar verder dan dat kwam de Zwolse formatie niet.
60'
Gele kaart voor Bart van Hintum (PEC Zwolle)
Weer een kaart voor een speler van PEC Zwolle. Bart van Hintum raakt Türüç van achteren en voor Gözübüyük is dat genoeg voor een gele kaart.
59'
Die moet je dan scoren Necid! De aanvaller wordt vrijgelaten in de zestien na een voorzet van Bram van Polen, maar met een staande halve omhaal schiet de Tsjech over het doel van Cummins. Zonde, want met zoveel ruimte moet zo'n bal minimaal tussen de palen.
57'
PEC Zwolle heeft ontzettend veel moeite met vrije trappen en corners van Van der Linden. In deze minuut kopt Vriends weer bijna raak na een vrije trap vanaf links, maar de centrale verdediger kan zijn hoofd net niet tegen de bal krijgen.
54'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Jules Reimerink
54'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Fernando Lewis
53'
Gele kaart voor Sven Nieuwpoort (Go Ahead Eagles)
Het eerste geel voor een speler van de thuisploeg. Sven Nieuwpoort raakt Nijland hard op de knie.
52'
Dat is nog eens een leuk beeld in Deventer. Wout Brama begint aan de warming-up. Brama verlengde zijn contract niet bij FC Twente en was enkele maanden clubloos. Hij ging op de proef in Engeland, maar daar vond hij niet de juiste klik. PEC Zwolle voegde hem deze week nog aan de selectie toe.
49'
Die Vriends voetbalt met het zelfvertrouwen van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gecombineerd. De verdediger speelt aanvallers uit op twintig meter van het eigen doel en kijkt alleen maar naar voren. Niet zo gek ook natuurlijk, als je in een live interview de hoofdstad van Madagaskar weet op te noemen.
46'
45'
Zoals verwacht maken Go Ahead Eagles en PEC Zwolle er een echte wedstrijd van. Vooral de thuisploeg is volledig de baas in eigen huis met druk op de bal en snelle balcirculatie. Het scoorde drie keer na een dekkingsfout van PEC Zwolle, waar Rijsdijk, Lewis en Vriends van profiteerden. Nijland deed wat terug via Nijland, die van afstand raak schoot.
45'
43'
Eigenlijk heeft PEC Zwolle de tegentreffers allemaal te danken aan dekkingsfouten. Rijsdijk, Lewis en Vriends stonden allemaal ontzettend vrij in de zestien op het moment dat ze scoorden.
39'
Gele kaart voor Thomas Lam (PEC Zwolle)
Thomas Lam deelt uit frustratie een forse beuk uit aan Sjoerd Overgoor als de bal al weg is. De scheidsrechter ziet het vanuit zijn ooghoeken en geeft geel.
38'
Tja, die Van der Linden heeft toch een gouden been hoor. Hij staat niet voor niets op vier assists in de Eredivisie nu. Hiermee staat hij gelijk met bijvoorbeeld Davy Klaassen (Ajax) en Kamohelo Mokotjo (FC Twente). Alleen Tommy Oar van FC Utrecht heeft vijf assists afgeleverd.
36'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 3:1 door Bart Vriends
Maar Bart Vriends lukt het wel! De centrale verdediger staat volledig vrij op de penaltystip en hij kopt dan ook heel simpel de 3-1 tegen de touwen. Joost Broerse ziet er niet goed uit bij dit doelpunt, want hij dekt Vriends op twee meter.
36'
Gevaarlijke poging van Marnix Kolder! De spits komt voor zijn tegenstander na een corner van Van der Linden, maar hij krijgt de bal niet op goal.
33'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Lars Lambooij
33'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sander Duits
31'
Lars Lambooij trekt inderdaad zijn trainingspak uit en lijkt in het veld te komen voor Duits.
30'
Veel pijn bij Sander Duits, die aan de zijlijn aan zijn enkel behandeld wordt. Het is maar de vraag of de middenvelder verder kan.
27'
Aardige pegel van Lewis, die een goede indruk maakt! De huurling van AZ zet druk op Van der Werff, verovert de bal, maar schiet van ongeveer twintig meter recht in de handen van Hahn.
25'
Nijland bijna met zijn tweede en de gelijkmaker! De doelpuntenmaker schiet van dichtbij op doel nadat Tomáš Necid een voorzet knap terug legt. Cummins is kansloos, maar de bal eindigt boven de goalie van Go Ahead Eagles.
25'
Er gaan nu een boel dingen mis bij Go Ahead Eagles, dat zichzelf nu een beetje uit de wedstrijd helpt. Lewis neemt verkeerd aan en ook de andere doelpuntenmaker is slordig. Rijsdijk loopt de bal zo over de zijlijn na een verkeerde aanname.
22'
Ook PEC Zwolle beloond zichzelf nu. De ploeg begon al beter te voetballen in de laatste vijf minuten en de eerste echte, nouja, een kans kun je het niet eens noemen, maar het is wel raak in één keer.
20'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Stef Nijland
Goeiedag zeg, wat een lekkere treffer! Van ruim twintig meter haalt de oud-speler van PSV uit en Nijland vindt de linkerkruising. Erik Cummins aan de grond genageld en PEC Zwolle is weer terug in de wedstrijd.
17'
Ja PEC Zwolle, normaal beginnen jullie altijd ontzettend aanvallend en met een gigantische pressie op de bal. Nu wordt de ploeg verslagen met de eigen wapens.
14'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 2:0 door Fernando Lewis
En dan staat het binnen het kwartier 2-0! Een voorzet van Deniz Türüç wordt niet lekker verwerkt en als Bart Vriends dan een fysiek duel aangaat met Maikel van der Werff, wordt het lastig voor PEC Zwolle. Van der Werff wint het kopduel, maar legt de bal zo voor de voeten van Lewis. Die aarzelt niet en schiet raak met links: 2-0.
13'
Voor Go Ahead Eagles zou de driepunter extra fijn zijn vanmiddag, want als ze winnen staan ze definitief boven de gevarenzone. Het staat dan namelijk zeven punten voor op hekkensluiter Heracles Almelo, zes op FC Dordrecht en vier op ADO Den Haag. Hierdoor kan het niet in één keer in de degradatiezone komen bij een verliesbeurt.
10'
Rijsdijk scoort zo zijn tweede van het seizoen en zit echt in een flow, want de eerste scoorde hij in de vorige wedstrijd tegen FC Utrecht.
7'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:0 door Jeffrey Rijsdijk
En het is al raak in Deventer! De thuisploeg geeft de goede start een prima vervolg. Fernando Lewis wordt op links weggestuurd en als Jeffrey Rijsdijk dan volledig vrij staat in de zestien is het wel heel simpel denken. De voorzet is laag, het schot van Rijsdijk prima en dus staat het nu 1-0.
5'
De thuisploeg heeft het beste van het spel in de openingsfase van de wedstrijd. PEC Zwolle krijgt weinig tijd op het middenveld en wordt snel opgejaagd.
2'
Eerste gevaar komt vanaf Jop van der Linden. De verdediger gooit een vrije trap richting de verre hoek, maar Warner Hahn kan de bal vangen voordat deze in de vrije trap verdwijnt. Geen hele moeilijke redding voor de goalie, maar hij moet wel ingrijpen.
1'
En of er nu al vuurwerk te zien is in Deventer. De fans hebben er weer een waar spektakel van gemaakt tijdens de opkomst van de spelers.
Volgens de geruchten heeft Drost tijdens de laatste training in de grond te hebben geschoten. Dit leverde de aanvaller een knieblessure op.
Toch nog een verrassing bij PEC Zwolle! Jesper Drost haakt een uur voor de aanvang van de wedstrijd af en daarom zit Wout Brama toch bij de selectie van de uitploeg. Hij kan zijn rentree maken in de Eredivisie.
Wat een geluk dat ik deze wedstrijd mag volgen voor jullie. De enige, echte IJsselderby staat weer op het programma. Om 12.30 trapten sc Heerenveen en SC Cambuur de Friese derby af en dus is het derbydag. In Deventer vindt de aftrap om 14.30 plaats. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit duel.

Vorig seizoen

Op 8 december 2013 ontstond er een ware slachtpartij in Overijssel. Go Ahead Eagles scoorde maar liefst vier keer tegen de rivaal en op de tribunes werd er negentig minuten lang feest gevierd. Dit weet ik nog, want ook toen mocht ik verslag doen van dit affiche. De garantie op een flitsend begin is dan ook bijna honderd procent. Met het publiek dat er vol achter gaat staan en PEC Zwolle dat voetballend sterk is, is het echter lang niet zeker wie er nou gaat winnen vanmiddag.

Go Ahead Eagles

De thuisploeg heeft aanvallend veel kracht verloren in de laatste transferperiode. Onder andere Jarchinio Antonia en Xander Houtkoop vertrokken en dit is dan ook de voornaamste reden dat Go Ahead Eagles nog maar tien keer gescoord heeft in de Eredivisie. Het staat hiermee niet onderaan, want qua scoren doen FC Utrecht (9), FC Groningen (9) en FC Dordrecht (8) het slechter en ook qua punten zit het nog wel even goed. Heracles Almelo heeft er pas drie, FC Dordrecht vijf en ADO Den Haag zeven. De thuisploeg van vanmiddag staat op acht.

PEC Zwolle

De andere ploeg uit Overijssel draait nog steeds goed in de Eredivisie. Daarnaast zag het zowel FC Twente als Ajax punten verspelen tegen elkaar, waardoor er geprofiteerd kan worden op de ranglijst. Als PEC Zwolle wint in Deventer vanmiddag, dan eindigt het op de tweede positie in de Eredivisie, met twee punten achterstand op koploper PSV. PEC Zwolle kwam deze week met transfernieuws. Wout Brama werd transfervrij overgenomen, maar de oud-middenvelder van FC Twente is tegen Go Ahead Eagles nog niet speelgerechtigd.

Het wordt strijd, het wordt mooi, het wordt leuk. Derby’s zijn fantastisch en dat gaan Go Ahead Eagles en PEC Zwolle zeker laten zien om 14.30.