19:45 uur
SBV Excelsior
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Marten de Roon 84. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 89. / Schot met rechts  (Yanic Wildschut)

90'
De roep om een extra doelman zal bij Excelsior alleen maar groter worden. Jordy Deckers gaat diep in de tweede helft weer in de fout. Voor de derde wedstrijd op rij benadeelt hij zijn eigen ploeg. Ditmaal waren een rode kaart en een penalty het gevolg van zijn blunder. Marten de Roon benutte dit buitenkansje koelbloedig. Vlak voor tijd besliste debutant Sam Larsson de wedstrijd definitief, door de 2-0 achter Kevin Vermeulen te schuiven. De aanvaller moest namelijk de keepershandschoenen overnemen van Deckers, aangezien Excelsior op dat moment al drie keer had gewisseld.
90'
90'
Drie minuten blessuretijd komen er nog bij.
89'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Sam Larsson
Nu is het wel raak. Vermeulen reageert nu niet snel genoeg op een diepe bal van Wildschut, waarna debutant Sam Larsson zijn doelpuntje mee mag pakken.
88'
Kevin Vermeulen blijkt een verborgen talent te hebben. Wildschut gaat alleen op de inval keeper af, maar de aanvaller weet de bal knap te keren.
84'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Marten de Roon
De Roon stuurt Vermeulen de verkeerde hoek in. De bal gaat naar links, de keeper naar rechts.
83'
Kevin Vermeulen wordt de nieuwe keeper, aangezien Excelsior al drie keer heeft gewisseld.
82'
Rode kaart voor Jordy Deckers (SBV Excelsior)
Een penalty voor Heerenveen. Het is niet het seizoen van Deckers. Wederom gaat hij in de fout. Een misverstand achterin bij een terugspeelbal, schat hij volledig verkeerd in. Slagveer denkt te kunnen reageren, maar wordt door de keeper neergehaald. Een rode kaart en een strafschop zijn een logisch gevolg.
79'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Ninos Gouriye
79'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
78'
Hij had zijn kansen in de eerste helft, maar Uth is vanavond wederom niet tot scoren gekomen. De teller staat inmiddels boven de 1100 minuten zonder doelpunt.
77'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
77'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mark Uth
77'
Elso Brito pikt een verloren bal op halverwege de helft van Heerenveen en besluit maar eens uit te halen. Zijn schot is echter ongevaarlijk en recht op keeper Nordfeldt
73'
Zonder gevaarlijk te worden, blijft Heerenveen de controle over de wedstrijd behouden. Vooral Daley Sinkgraven laat zich gelden in de tweede helft.
73'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Marko Maletić
73'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Tom van Weert
70'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Jeroen Lumu
70'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
68'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
68'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
66'
Sander Fischer ontsnapt aan een gele kaart. Redelijk onbehouwen stopt hij Daley Sinkgraven in zijn opmars, maar de scheidsrechter spaart hem.
65'
De vrije trap van Adil Auassar is vervolgens helemaal niet slecht, maar vliegt over het doel van Kristoffer Nordfeldt.
64'
Gele kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Otigba verslikt zich in zijn eigen aanname en weet dat alleen te corrigeren middels een overtreding.
63'
Net als in de eerste helft, is Heerenveen duidelijk de betere ploeg in deze wedstrijd. Het meeste balbezit blijft voor de thuisploeg. Langzaam kruipt de ploeg van Dwight Lodeweges steeds dichter naar het doel van Jordy Deckers.
61'
Gele kaart voor Elso Brito (SBV Excelsior)
Nadat hij de bal krijgt aangespeeld van Deckers, draait Brito de verkeerde kant op. Slagveer lijkt hem de bal te ontfutselen, maar wordt door Brito vervolgens tegengehouden.
58'
Jordy Buijs moet zich laten vervangen. Bij de verdedigende actie ten opzichte van van Mieghem, een minuut of vijf geleden, is hij geblesseerd geraakt. Buijs heeft het nog even geprobeerd, maar kan nu echt niet verder.
58'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
58'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jordy Buijs
56'
Marten de Roon loopt in het strafschopgebied tegen Kevin van Diermen aan. Het publiek vraagt om een strafschop, maar deze wordt terecht niet gegeven.
53'
Oef! Een heerlijke steekbal van Daley Sinkgraven stuurt Luciano Slagveer alleen op keeper Jordy Deckers af. Deze weet de inzet van de snelle buitenspeler goed te pareren, waardoor we in Heerenveen nog steeds zonder doelpunten blijven vanavond.
51'
Daryl van Mieghem loopt kinderlijk eenvoudig Jordy Buijs voorbij aan de linkerkant van het veld. De verdediger weet nog maar net zijn lichaam voor de bal te gooien, waarmee hij een hoekschop weggeeft. Deze kopt Buijs vervolgens zelf weg uit zijn eigen strafschopgebied.
49'
De nieuweling Morten Thorsby legt veel energie en enthousiasme in zijn spel. De jongeling probeert aan de linkerkant door te komen en houdt daar een hoekschop aan over. Deze levert echter niets op voor de thuisploeg.
46'
Heerenveen begint scherp aan de tweede helft. Luciano Slagveer trekt vanaf de rechterkant naar binnen en haalt met links uit. Zijn schuiver gaat net naast.
46'
45'
Deze wedstrijd had een half uur nodig om op gang te komen, maar werd vlak voor rust toch ineens leuk om naar te kijken. De wedstrijd brandde los nadat Sander Fischer een vrije trap tegen de lat schoot voor Excelsior. Daarna golfde het spel op en neer, met kansen aan beide kanten. Vooral Mark Uth is vanavond echter ongelukkig, waardoor de Heerenveen spits inmiddels 1080 minuten zonder doelpunten is in de Eredivisie.
45'
45'
De eerste helft wordt verlengd met minimaal één extra minuut.
43'
Nu is het gevaarlijk aan de andere kant. Botaka lijkt vanaf vijf meter de bal voor het intikken te hebben, maar hij werkt de voorzet vanaf links naast de verkeerde kant van de paal.
41'
Het wordt steeds pijnlijker. Deckers duikt onder een voorzet van Slagveer door. Uth heeft een leeg goal voor zich, maar krijgt de bal op zijn schouder, in plaats van zijn hoofd.
39'
Uth weet weer niet te scoren. Hij staat aan het einde van een vlotlopende aanval, maar raakt de bal, op een kleine acht meter van het goal, totaal verkeerd. Zijn bal hobbelt hopeloos naast het doel.
36'
Op de lat! De vrije trap die volgt wordt heel slim genomen. Rick Kruys stapt over de bal heen waarna Sander Fischer snoeihard uithaalt. Kristoffer Nordfeldt weet de bal nog net aan te raken, waarna de lat redding brengt voor Heerenveen.
35'
Gele kaart voor Mark Uth (sc Heerenveen)
Een mislukte vrije trap van Excelsior wordt door Sander Fischer opgepikt. De aanvoerder speelt Uth makkelijk uit, waarna de aanvaller hem alleen maar kan stoppen middels een overtreding.
32'
Na ruim een een half uur spelen, hebben de toeschouwers in deze wedstrijd pas één schot op goal gezien. Deze kwam op naam van Heerenveen. Excelsior heeft keeper Kristoffer Nordfeldt nog geen een keer aan het werk weten te zetten.
30'
Na een vrije trap van Heerenveen, lijkt Excelsior uit te kunnen breken via een snelle counter. Een prima interceptie van Pele van Anholt voorkomt gevaar voor de thuisploeg.
27'
Weer een opvallend momentje van Jordy Deckers. De keeper probeert een terugspeelbal meteen te verwerken, maar schiet de bal tegen Marten de Roon op. Gelukkig voor de doelman loopt het met een sisser af.
25'
'Voetbal is een spel van fouten'. Deze gevleugelde uitspraak nemen beide ploegen momenteel wel heel letterlijk. Een zeer rommelige fase met heel veel onnodig balverlies van beide teams.
22'
Excelsior heeft steeds meer moeite om onder de druk uit te voetballen en is de bal vaak snel kwijt. Heerenveen kan vooralsnog nog niet echt doordrukken.
18'
Het eerste kansje van Excelsior ontstaat via Botaka. De snelle rechtsbuiten geeft in een keer voor, maar de bal komt niet helemaal goed bij Tom van Weert. Hij kopt de bal over.
17'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Heerenveen. Wederom een actie van Slagveer ging hier aan vooraf. De bal valt voorbij de tweede paal, waar Joost van Aken de bal hoog over schiet.
15'
Na een kwartier spelen vallen er nog steeds geen kansen te noteren in Heerenveen. De thuisploeg blijft het spel wel domineren.
11'
Weer bereikt Slagveer geen ploeggenoot met een voorzet vanaf de rechterkant. De eerste tien minuten komt al het gevaar van de thuisploeg vanaf die rechterflank.
10'
Marzo! Elso Brito komt te laat waardoor Stefano Marzo zo door kan lopen richting het goal. Zijn schot gaat echter redelijk onbesuisd over het doel.
7'
Luciano Slagveer ontsnapt aan de rechterkant maar moet zijn voorzet snel geven. Hierdoor weet hij geen ploeggenoot te bereiken en ontstaat er geen gevaar voor het doel van Jordy Deckers.
5'
Nog geen kansen in de eerste vijf minuten. Wel duidelijk meer balbezit voor de thuisploeg in deze openingsfase.
4'
Ook deze wedstrijd lijkt de promovendus zich niet te willen verstoppen. Excelsior graaft zich niet in en probeert voetballend mee te komen met Heerenveen.
1'
Excelsior heeft afgetrapt. De bal rolt in het Abe Lenstra Stadion.
1'

Op deze zaterdagavond heten wij u hartelijk welkom bij de Eredivisie wedstrijd tussen SC Heerenveen en Excelsior. Waar de bezoekers uit Rotterdam een droomstart hebben deze competitie, loopt het bij Heerenveen nog niet helemaal als gewenst. En dan raakten ze ook nog eens sterkhouder Hakim Ziyech kwijt, afgelopen week. Mijn naam is Dennis Korpel en ik doe vanavond live verslag van deze wedstrijd.

Heerenveen
Deze zomer staat voor Heerenveen geheel in het teken van de wederopbouw. De gehele voorhoede van vorig seizoen was al vertrokken uit het Abe Lenstra Stadion en daar kwam Ziyech dus deze week ook nog bij. Het lijkt echter nog niet gedaan voor de Friezen, aangezien Pele van Anholt ook heeft aangegeven te willen vertrekken. Dit bij elkaar opgeteld is de matige start aan de competitie niet geheel vreemd. Na de onverwachtse nederlaag tegen Dordrecht, gaf het spel vorige week in de Kuip de Heerenveense burger echter wel weer de nodige moed. Vanavond moet Heerenveen het doen zonder Joey van den Berg (geschorst) en Thomas Dalgaard (geblesseerd). Dwight Lodeweges liet nog in het midden of nieuweling Sam Larsson zijn debuut zou kunnen gaan maken.

Excelsior
Met vier punten uit de eerste twee wedstrijden, heeft de ploeg van Marinus Dijkhuizen helemaal niets te klagen. De promovendus hoopt deze goede start vanavond een vervolg te kunnen geven. Dijkhuizen kan hierbij putten uit een volledig fitte selectie, die bovendien goede hoop heeft geput uit de zege van Dordrecht bij Heerenveen, twee weken geleden. De Kralingers zijn nog druk op zoek naar een tweede keeper, mede gezien het feit dat Jordy Deckers in de eerste twee wedstrijden alles behalve foutloos heeft gespeeld. Aangezien deze versterking er afgelopen week niet is gekomen, is het aannemelijk dat Deckers vanavond wel gewoon weer onder de lat staat.

Feitjes
Wedstrijden tussen Heerenveen en Excelsior zijn vaak een garantie gebleken voor veel doelpunten. De laatste drie confrontaties in het Abe Lenstra Stadion, leverden telkens minstens vijf doelpunten op. Heerenveen spits Mark Uth zal blij zijn met deze statistiek. De centrumspits staat namelijk het langt droog van alle spitsen in Nederland en is na 1035 minuten droogstand wel weer toe aan een doelpunt. Over vervelend lange reeksen gesproken; Excelsior wist de laatste achttien uitduels in de Eredivisie niet te winnen. Wel kregen de Rotterdammers in de laatste drie competitiewedstrijden in de Eredivisie telkens een penalty in hun voordeel.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. De opstellingen van beide ploegen zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang te vinden onder de knop wedstrijddetails.