Heracles Almelo Zaterdag, 17. Oktober 2015
19:45 uur
AFC Ajax
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 14. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 22. / Schot met rechts  (Riechedly Bazoer)

90'
De tweede helft was van Ajax van minder niveau dan de eerste. Heracles was meer aan de bal en was drie kwartier lang op zoek naar kansen. Die kwamen er te weinig om echt gevaarlijk te kunnen worden. Ajax voetbalde het laatste kwart van de wedstrijd het rustig uit, waardoor de drie punten geen moment meer in gevaar kwamen.
90'
90'
Het is de avond van de afstandsschoten, dus probeert Younes het ook maar eens. Deze is wel binnen het bereik van Castro en levert dan ook geen treffer op.
90'
Er komen nog minimaal drie minuten blessuretijd bij in deze tweede helft.
89'
Fledderus probeert het nog maar eens van afstand, maar hij schiet de bal vol tegen Riedewald aan, die goed stond opgesteld.
85'
De wedstrijd lijkt langzaam dood te bloeden. Heracles wil wel, maar kan niet. Ajax lijkt op weg naar de zevende 'clean-sheet' van dit seizoen.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Amin Younes
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
80'
Fischer is dichtbij de 0-3! Een snelle uitbraak brengt de bal op links bij Schöne. Die geeft een strakke lage voorzet. Fischer verlengt de bal, maar mikt net naast.
79'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (AFC Ajax)
Dijks maakt zich enorm druk nadat hij een vrije trap tegen heeft gekregen. De back houdt maar niet op met praten en belandt in het boekje van Blom.
78'
Om het in de aanval nog kansrijker te maken, houdt Heracles Ramon Zomer ook steeds vaker voorin. Alle middelen in de jacht naar een aansluitingstreffer worden ingezet.
76'
De aanvallende intenties bij de thuisploeg zijn helder. Een middenvelder eraf, een spits erbij.
76'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Paul Gladon
76'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Thomas Bruns
74'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Gudelj wordt er door Navratil eenvoudig uitgelopen. De middenvelder moet aan de rem trekken om te voorkomen dat zijn tegenstander er van door is. Dat levert Ajax haar eerste kaart op.
72'
Flipperkast! De bal hobbelt van been naar been en kan door meerdere mensen worden ingeschoten, maar uiteindelijk gaat de inzet van Te Wierik naast het doel van Boer.
70'
... En Schöne raakt de lat! De bal wordt door de muur van richting veranderd en stuit tegen de lat.
70'
Gudelj en Schöne staan achter de bal...
69'
Gele kaart voor Thomas Bruns (Heracles Almelo)
Bruns is het er niet mee eens, protesteert en ontvangt geel.
69'
Een lichte overtreding van te Wierik levert Ajax een interessante vrije trap op.
66'
Darri, die tot aan deze wedstrijd basisspeler was bij Heracles, mag zich in het laatste kwart van deze wedstrijd nog laten zien. Door zijn komst zakt Gosens een linie terug en gaat op het middenveld spelen.
66'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
66'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Iliass Bel Hassani
63'
De vrije trap die volgt na de vrije trap wordt door Gudelj ineens op doel gemikt. Hij mikt centimeters te hoog, want raakt de bovenkant van de lat. Castro was al verslagen, maar heeft dus geluk.
62'
Gele kaart voor Mike te Wierik (Heracles Almelo)
De tweede kaart is ook voor een Heraclied die te wild inkomt. De schop van Te Wierik is geel waard.
62'
Ajax heeft vier verdedigers op de bank zitten, waarvan er zich nu drie warm aan het lopen zijn.
60'
Een kansje voor Bel Hassani! Riedewald verdedigt niet helemaal goed uit, na een hoge voorzet vanaf links. Hij geeft de bal zo aan Iliass Bel Hassani. Doordat de aanname van laatstgenoemde niet helemaal zuiver is, heeft hij maar weinig tijd om uit te halen. Te weinig, zo blijkt, want hij mikt gehaast naast.
58'
Gele kaart voor Joey Pelupessy (Heracles Almelo)
Pelupessy gaat veel te hard door op Dijks. Met gestrekt been komt hij hoog inglijden in een poging de bal te blokken. De bal raakt hij echter niet, waardoor hij met geel niet mag klagen.
56'
Weer een roep om een strafschop. Ditmaal vanwege hands. Gudelj krijgt hem inderdaad tegen zijn arm, maar die hangt netjes langs het lichaam, waardoor het geen opzettelijk hands is.
53'
Gosens laat zichzelf vallen in de zestien, nadat hij de bal over de achterlijn ziet gaan. Het publiek roept om een strafschop, maar die geeft Blom terecht niet.
50'
Het eerste gevaar van de tweede helft komt uit een vrije trap van Ajax. De bal wordt in de drukte verlengd en lijkt een corner te gaan worden, maar Veltman kan de bal niet meer ontwijken en geeft het leer het laatste zetje over de achterlijn.
46'
Met twee ongewijzigde ploegen is de tweede helft in gang gezet.
46'
45'
Het is lastig kiezen welke van de twee treffers het mooiste was. Twee fraaie treffers van afstand geven Ajax een verdiende voorsprong in Almelo. De bezoekers staan terecht op voorsprong en hebben vooralsnog weinig te duchten van Heracles. Als dit beeld zich na de rust voort zet, gaat Heracles de eerste punten verliezen in het eigen stadion.
45'
45'
De eerste helft krijgt er nog minimaal drie extra speelminuten bij.
42'
El Ghazi mist voor een leeg doel! Fischer geeft de bal vanaf links perfect bij de maker van de 0-1. Castro is door deze bal al uitgespeeld en het doel is leeg, maar El Ghazi raakt de bal niet goed en schiet hem naast.
40'
Wat een kans voor Navratil! Hij staat helemaal vrij voor Boer, bij een goede voorzet vanaf links. Hij springt naar de bal en probeert met met rechts te verlengen naar de verre hoek. De bal wordt te slap geraakt en mist daardoor richting.
38'
Met de twee fraaie treffers van vandaag erbij, heeft Ajax deze competitie al negen maal van buiten de zestien doel getroffen. Het meeste van alle ploegen. Tot aan deze wedstrijd deelde Ajax die koppositie met... Heracles.
34'
Daar was Heracles dichtbij een treffer. In een kluwe van spelers gaat de bal uit een hoekschop net naast de eerste paal. Te Wierik raakt de bal uiteindelijk als laatst, maar krijgt hem niet binnen de palen.
30'
Na een half uur spelen hebben we een wedstrijd zonder echte kansen, maar wel met twee treffers en een afgekeurd doelpunt. Het is aantrekkelijk om naar te kijken. De voorsprong sterkt Ajax, waardoor de bezoekers steeds sterker worden.
27'
Een rare bal via Gudelj. Aan de rechterkant van de zestien neemt de middenvelder de bal ineens op de slof. Wat waarschijnlijk bedoelt is als directe voorzet, heeft meer weg van een schot op doel. De bal vliegt maar net voorbij de tweede paal en gaat over de achterlijn.
26'
Heracles denkt; wat zij kunnen, kunnen wij ook. Dit afstandsschot van Heracles is ook goed. Recht op Boer af, maar de doelman van Ajax heeft er zeer veel moeite mee. Veltman let goed op en voorkomt dat Heracles een rebound krijgt, na de redding.
25'
Dit afstandsschot van Bazoer gaat over. Ajax blijft het van afstand proberen, na eerder succes.
22'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Nemanja Gudelj
Wederom een wonderschone treffer! Gudelj krijgt op ruim twintig meter iets te veel ruimte. Met zijn rechter mikt ook hij de bal in de kruising. Dit keer de linkerkruising. Castro is wederom kansloos.
19'
Doelpunt afgekeurd! Blom keurt op advies van zijn assistent een treffer af. Een vrije trap gaat vanaf links in één keer het doel in, maar de grensrechter vlagt voor het buitenspel staan van Zomer. Discutabel.
19'
Op het oog gaat Heracles gewoon door met de manier van voetballen die het iets voor de tegentreffer had ingezet. De thuisploeg is meer aan het voetballen en kruipt voorzichtig naar voren.
17'
Hoe gaat Heracles met deze achterstand om? Tegen PSV kwam de ploeg ook al vroeg op achterstand, maar toen wisten de Almeloërs zich knap te herstellen.
14'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Anwar El Ghazi
Wie anders dan Anwar el Ghazi opent de score! Hij dribbelt zichzelf naar ruimte, recht voor het doel. Met rechts besluit hij vervolgens uit te halen. Hij doet dat perfect, waarna de bal in de kruising vliegt.
10'
Heracles wordt iets brutaler, maar geeft achterin ineens zeer veel ruimte weg. Bazoer stoomt op op het middenveld. Hij geeft Bel Hassani een tik, maar dat mag door van Blom. Vervolgens geeft hij een puike steekpas op Fischer, die oog in oog met Castro op de doelman stuit.
8'
De korte variant wordt door Dijks voorgezet, maar belandt op het hoofd van Te Wierik, die uitverdedigd.
7'
Ajax krijgt na een goede actie van Bazoer al de tweede hoekschop van de wedstrijd.
3'
Zoals wellicht ook te verwachten voel mag Ajax in de openingsfase de bal hebben. Heracles laat de koploper aan de bal en richt zich in het begin vooral op het neerzetten van de organisatie achterin.
1'
De bal rolt in Almelo. De topper van deze speelronde is onderweg,
1'
Als deze wedstrijd vorig seizoen in dezelfde speelronde op het programma had gestaan, was het een treffen geweest tussen de nummer achttien en de nummer twee. Vanavond is het een heuse topper waarbij de nummer drie de koploper ontvangt. Kan Heracles een nieuwe stunt verzorgen en de koppositie van Ajax bedreigen? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Heracles
Zonder twijfel is Heracles vooralsnog de grootste verrassing van deze competitie. Vooral in eigen huis is de ploeg ijzersterk. Sinds de verbouwing is afgerond afgelopen zomer won de ploeg al haar vier thuisduels, onder andere tegen PSV. Ajax is de volgende ploeg die aan de zegekar geregen moet gaan worden in Almelo. Maar van druk is er geen sprake bij Heracles. Trainer John Stegeman heeft aangegeven er een leuk duel van te willen maken waarbij hij hoopt op een goed resultaat. De jacht op drie nieuwe punten zal moeten worden ingezet zonder Bas Sibum, Oussama Tannane, Dario Vujicevic en Peter van Ooijen. Door blessures en het ontbreken van wedstrijdritme ontbreken ze bij de selectie.

AFC Ajax
Waar Heracles dus te kampen heeft met blessures, heeft Ajax dat ook zeker. In de spits moet trainer Frank de Boer het doen zonder de geblesseerd Yaya Sanogo en Arem Milik. Maar wellicht zijn grootste zorg is aan de andere kant van het veld, waar hij Jasper Cillessen geblesseerd terug zag komen van het Nederlands Elftal. Ook Thulani Serero moet de wedstrijd van vanavond aan zich voorbij laten gaan. De kans dat de doelman, Milik en Serero donderdag weer fit zijn voor het treffen in de Europa League met Fenerbahce is volgens De Boer vrij groot. De logische vervangers vanavond zijn Diederik Boer die op doel mag gaan staan en Anwar el Ghazi die in de spits zal gaan starten. Laatstgenoemde neemt in ieder geval een goed gevoel mee aan zijn uitstapje bij het Nederlands elftal, waar de jonge aanvaller zijn debuut mocht maken.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.