FC Twente Zondag, 25. September 2016
14:30 uur
Vitesse
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Enes Ünal 16. / Schot met rechts  (Dejan Trajkovski)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Bersant Celina 85. / Schot met rechts  (Chinedu Ede)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lewis Baker 90. / Schot met rechts  (Matt Miazga)

90'
Uiterst effectief heeft FC Twente vandaag beslag gelegd op drie punten. Het liet achterin niets door en toonde zich voorin effectief met doelpunten van Ünal en Celina. Baker maakte de mooiste met een afstandsschot in de kruising, maar voor de rest was het vooral zonder inspiratie wat Vitesse liet zien.
90'
90'
FC Twente probeert nu waar het kan zoveel mogelijk tijd te trekken. Want het is nu zeker niet gespeeld.
90'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Lewis Baker
Een fantastisch doelpunt van Baker brengt wat spanning terug in de wedstrijd. Vanaf dertig meter tovert hij de bal in de rechter bovenhoek. Een juweeltje in De Grolsch Veste.
90'
Achterin is het nu helemaal dicht gebouwd door FC Twente. Celina lijkt nog wel op zoek te willen naar een tweede treffer.
87'
Wissel in bij FC Twente -> Giorgios Katsikas
87'
Wissel uit bij FC Twente -> Yaw Yeboah
85'
Doelpunt voor FC Twente, 2:0 door Bersant Celina
En daar is de beslissing. Oosterwijk vermaakt het publiek met een paar scharen aan de zijkant, waarna Ede de bal ontvangt. Zijn voorzet wordt gecontroleerd door Celina en knap tegendraads tegen de touwen geschoten.
85'
Invaller Miazga is voorin te komen voetballen. Hij staat nu naast Van Wolfswinkel. Daardoor speelt Vitesse nu met drie verdedigers.
83'
Miazga komt op de rand van het strafschopgebied tot koppen. Hij krijgt de bal richting doel, maar voor Nick Marsman eenvoudig op te pakken.
81'
FC Twente houdt de linies zo kort mogelijk op elkaar. Vitesse slaagt er niet in om daar tussendoor te komen. Tot aan de middenlijn mogen de bezoekers rondspelen.
79'
Het is wachten op het moment dat Fraser een extra aanvaller brengt voor een verdediger. Dat zal bij deze stand ongetwijfeld in de laatste minuten gebeuren.
77'
Een hachelijk moment achterin bij FC Twente. Bijen denkt een lange bal eerst te kunnen laten lopen, maar ziet achter hem opeens een tegenstander staan. Hij corrigeert net op tijd.
75'
Met deze stand belooft het een spannende slotfase te worden. Ondanks dat Vitesse aanvallend weinig laat zien, heeft het wel degelijk de spelers in huis om met een individuele actie alsnog te scoren.
72'
FC Twente is boos op de vierde official. Hij beslist dat Twente nu moet wisselen, terwijl ze een vrije trap tegen hebben rondom het strafschopgebied.
71'
Wissel in bij FC Twente -> Chinedu Ede
71'
Wissel uit bij FC Twente -> Fredrik Jensen
70'
Chinedu Ede staat op het punt binnen de lijnen te komen. De ervaren aanvaller gaat de jonge Jensen vervangen.
68'
Het probleem aan de kant van Vitesse zijn de aanvallende intenties van de spelers zelf. Er liggen genoeg kansen voor een snelle overname, maar veelal gaat de bal eerst achteruit.
66'
Bijna weer een succesvolle counter van FC Twente. Oosterwijk haalt de bal op de eigen zestien weg, waarna Klich direct Celina zoekt. Miazga zit er met zijn hoofd nog net tussen.
64'
De verdediger uit de Verenigde Staten maakt zijn Eredivisie-debuut voor Vitesse.
64'
Wissel in bij Vitesse -> Matt Miazga
64'
Wissel uit bij Vitesse -> Maikel van der Werff
61'
De volgende blessure is een feit. Van der Werff heeft verzorging nodig, waardoor het spel weer even stil ligt. Hij lijkt wel verder te kunnen spelen.
60'
Room wordt tot tweemaal toe aan het werk gezet. Jensen duikt gevaarlijk de zestien in na goed werk van Oosterwijk. Zijn poging wordt gekeerd door Room. De rebound is ook een prooi voor de keeper.
59'
Gele kaart voor Marvelous Nakamba (Vitesse)
Een harde overtreding van Nakamba. De verdedigende middenvelder van Vitesse gaat hard op de voet van Van der Heyden staan.
58'
Vitesse lijkt steeds meer ruimte op het middenveld te krijgen. Alleen ligt het baltempo te laag om daar echt van te profiteren.
55'
Zo hebben beide ploegen noodgedwongen moeten wisselen vanwege blessures.
54'
Wissel in bij FC Twente -> Jari Oosterwijk
54'
Wissel uit bij FC Twente -> Enes Ünal
53'
Een flinke tegenvaller voor FC Twente. Het gaat niet met Ünal. De spits kampt met een knieblessure na zijn botsing met Kashia in de eerste helft. Oosterwijk maakt zich klaar voor een invalbeurt.
52'
Ünal met een aardige kans voor FC Twente. Yeboah ontsnapt aan buitenspel en vindt de spits in het strafschopgebied. De huurling van Manchester City mikt de bal rakelings naast.
51'
Ondertussen rolt vanaf de tribune spreekkoren richting scheidsrechter Manschot.
50'
Het zal nog een bijzondere tweede helft worden in Enschede. FC Twente zakt weer in en Vitesse zal toch ruimte moeten zien te vinden om in ieder geval de gelijkmaker te maken.
47'
Weer ophef in het stadion. Yeboah gaat neer in het strafschopgebied, Manschot laat doorspelen. Foor lijkt het standbeen van de aanvaller weg te tikken.
46'
Het fluitconcert is nog altijd striemend in De Grolsch Veste. Het publiek neemt het scheidsrechter Manschot bijzonder kwalijk dat hij de 0-2 niet goed keurde.
46'
Wissel in bij Vitesse -> Nathan
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
46'
45'
Manschot is in de rust in de kleedkamer van FC Twente geweest. Het is niet bekend wat daar precies is gezegd.
45'
Zo zit het venijn in de staart van de eerste helft. Het was een rustige wedstrijd, waarbij FC Twente via Ünal op voorsprong kwam. Het had inmiddels 2-0 moeten staan, maar de videoscheidsrechter had dit allemaal kunnen voorkomen. Vitesse heeft moeite om het spel te maken en zal na rust uit een ander vaatje moeten tappen.
45'
45'
Gele kaart voor Dejan Trajkovski (FC Twente)
De chaos is helemaal compleet door een overtreding van Trajkovski, terwijl Vitesse het spel nog helemaal niet mocht hervatten. Maar de linksback maakte een dusdanig harde tackle, dat hij misschien wel blij mag zijn met een gele kaart.
45'
Van Wolfswinkel glijdt weg in de zestien en de grensrechter ziet dat als een overtreding. Maar de arbitrage gaat flink in de fout.
45'
Yeboah denkt dat 0-2 voor FC Twente te maken, maar scheidsrechter Manschot keurt de treffer niet goed.
44'
Leerdam mag vanaf de zestien eenvoudig richting het doel van FC Twente. Net op het moment dat hij wil schieten, zet een verdediger hem van de bal.
42'
Het publiek wordt nog niet vermaakt in Enschede. FC Twente wacht af en Vitesse heeft moeite om het balbezit om te zetten in mogelijkheden.
39'
Vitesse begint wat meer aan te dringen. De Arnhemmers zijn steeds vaker in de buurt van het strafschopgebied van FC Twente te vinden. Tot een grote kans leidde dat vooralsnog niet.
36'
Tighadouini laat erg eenvoudig drie spelers van FC Twente achter zich. Zijn schot van afstand vliegt daarna ruim naast het doel.
34'
Het lage tempo is vooral in het voordeel van FC Twente. De thuisploeg krijgt daardoor de tijd zich defensief te positioneren.
31'
Van Bergen is meteen gevaarlijk met zijn eerste actie. Een scherpe voorzet lijkt perfect op het hoofd van Van Wolfswinkel te vallen. Marsman krijgt nog net zijn hand er tussen.
30'
De Turkse spits staat weer, maar van harte gaat het nog niet. Kashia raakte de aanvaller met zijn schoen precies op diens knie.
29'
Nu ligt Ünal met veel pijn op de grond. De spits van FC Twente stuitte op Kashia bij een aanvallende actie.
28'
Wissel in bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
28'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
27'
Rashica is weer gaan zitten. Hij lijkt toch nog steeds veel last te hebben van de botsing eerder met Trajkovski. Van Bergen is zich al aan het warmlopen.
25'
Nick Marsman voorkomt gevaar van Ricky van Wolfswinkel. Vanaf de rechterkant komt een voorzet scherp voor het doel. Met twee vuisten vooruit tikt de keeper de bal weg, waarna Van Wolfswinkel tegen de grond gaat.
21'
Jensen krijgt opeens in vrije positie de bal in het strafschopgebied. Dat kwam omdat Klich in een kopduel een verdediger aftroefde. Kashia greep net op tijd in om een schot op doel te voorkomen.
19'
Voor het eerst dreiging van Vitesse. Van Wolfswinkel komt het strafschopgebied in, maar Nakamba weet uit diens pass niet tot een goed schot te komen.
18'
De thuisploeg speelt vanuit de reactie. Vitesse mag het initiatief nemen en vanuit de omschakeling wil Twente via de vleugels razendsnel counteren.
16'
Doelpunt voor FC Twente, 1:0 door Enes Ünal
Trajkovski reageert als enige attent op een bal aan de linkerkant. Jensen lijkt dan compleet verkeerd te lopen in de zestien, maar daardoor staat Ünal helemaal vrij. De Turkse spits legt de bal beheerst in de rechter onderhoek.
14'
Rashica is in botsing gekomen met Trajkovski. De aanvaller van Vitesse heeft daardoor last van zijn bovenbeen. Na behandeling lijkt hij wel verder te kunnen.
12'
Vitesse laat de bal achterin rondgaan en komt soms op de helft van FC Twente. Het oogt dan gevaarlijk, maar de passing is te slordig om tot een echte kans te komen.
9'
De wedstrijd speelt zich in de beginfase vooral op het middenveld af. Daar vliegt de bal snel beide kanten op. Geen van beide ploegen krijgt echt grip op de wedstrijd.
5'
Tighadouini met een aardige poging. Hij kapt vanaf links naar binnen en schiet de bal een meter langs de kruising. Marsman had er anders bij gezeten.
5'
De wedstrijd in Enschede komt langzaam op gang. Op dit moment is het meeste balbezit nog voor FC Twente. Maar beide ploegen zullen redelijk aan elkaar gewaagd zijn.
2'
FC Twente verloor deze week in de eerste ronde van de KNVB beker van FC Utrecht. Vitesse was te sterk voor de amateurs van De Dijk.
1'
Van Wolfswinkel heeft in zijn honderdste Eredivisie-duel de bal in beweging gebracht.
1'
Adnane Tighadouini staat zondag voor het eerst in de basis van Vitesse. De vleugelaanvaller kwam deze zomer op huurbasis over van Málaga. Aan de kant van FC Twente staat Jeroen van der Lely op de plek van Hidde ter Avest.

Voor de rest zijn er weinig bijzonderheden aan beide kanten. Aan de kant van Twente ontbreekt nog altijd de geblesseerde Kamohelo Mokotjo. Hij kampt met een liesblessure. Net zoals tijdens het bekerduel met FC Utrecht staat Jelle van der Heyden daardoor op het middenveld. De voorhoede bestaat zoals gewoonlijk uit de drie huurlingen van Manchester City.

Arnold Kruiswijk en Maikel van der Werff vormen het centrum voor Vitesse, terwijl zomeraankoop Navarone Foor op het middenveld gepositioneerd staat. Ricky van Wolfswinkel speelt in Enschede zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie.
Vitesse probeert zondagmiddag in Enschede de aansluiting te houden met de subtop van de Eredivisie. Het moet dan wel FC Twente zien te verslaan in De Grolsch Veste. De Tukkers kunnen juist in de buurt komen van de Arnhemmers. De opstellingen zijn ongeveer een uur voor aanvang te vinden onder de knop wedstrijddetails.

FC Twente
Het elftal van trainer René Hake zal zich voor eigen publiek willen herstellen van de nederlaag in de eerste ronde van de KNVB beker. FC Twente ging daarin met 1-3 onderuit tegen FC Utrecht. Het jonge elftal van Hake liet zich in de laatste minuten de kaas van het brood eten. Bovendien is het de vraag hoe fit de spelers van Twente zijn. Zowel tegen ADO Den Haag als donderdag tegen Utrecht liep het tegen het einde aan op zijn tandvlees. Tegen Utrecht droeg dat uiteindelijk bij aan de nederlaag in de beker.

Vitesse
Voor de bezoekers verliep de eerste ronde van de beker een stuk eenvoudiger. Op bezoek bij de amateurs van De Dijk was Vitesse met maar liefst 7-2 te sterk. Dat stemde trainer Henk Fraser echter niet tot tevredenheid. De oefenmeester gaf na afloop aan ten minste tien doelpunten te hebben verwacht. Vorig weekend won Vitesse met 2-0 van Go Ahead Eagles. Met tien punten uit zes wedstrijden doet Vitesse dan ook goed mee in de subtop van de Nederlandse competitie. Twente volgt op slechts een punt.

Vorig seizoen
De twee ploegen stonden vorig seizoen in de laatste speelronde van de Eredivisie tegenover elkaar. Destijds eindigde de ontmoeting in een 2-2 gelijkspel. Vitesse kwam op voorsprong door een eigen doelpunt van Bruno Uvini, waarna Zakaria el Azzouzi voor de gelijkmaker tekende. Yuning Zhang scoorde de 1-2, waarna Chinedu Ede de eindstand op 2-2 bepaalde.