0 : 1 Torinfos in de Ticker Fernando Torres 59. / Schot met rechts  (Mata)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Óscar Cardozo 68. / Penalty
1 : 2 Torinfos in de Ticker Branislav Ivanović 90. / Kopbal  (Mata)

90'
Samenvatting:
Na negentig minuten vol spanning is de overwinning uiteindelijk voor de Engelse ploeg van Rafa Benitez na een zinderende slotfase. In de 59de minuut was daar als een duvel uit een doosje Fernando Torres met de openingstreffer van de wedstrijd: 1-0 voor Chelsea. Negen minuten later mochten de Benfica-fans juichen na een gegeven penalty aan de Portugese club. Oscar Cardozo nam deze klus voor zijn rekening en faalde niet: 1-1. Toen iedereen na negentig minuten voetbal al met zijn hoofd bij de verlenging zat, was daar in de 92e minuut een hoekschop voor Chelsea. De Serviër Ivanović torende boven de verdediging van Benfica uit en kopte Chelsea naar de overwinning.
90'
90'
Doelpunt voor Chelsea FC, 1:2 door Branislav Ivanović
Op het moment dat iedereen op het veld er vanuit gaat dat een verlenging eraankomt is daar de corner van Mata. De bal gaat richting de tweede paal en daar staat de Serviër Branislav Ivanović. Met een machtige kopbal plaatst Ivanović de bal diagonaal achter Artur Moraes voor de 2-1 in de 92e minuut.
90'
Lampard, topscorer aller tijden van Chelsea sinds deze maand, lijkt toch een contractverlenging bij de Engelse club te krijgen. Maandenlang leek het erop dat de vedette na dit seizoen transfervrij de deur uitliep. Maar volgens geruchten heeft Chelsea laten doorschemeren nog een jaar door te willen met de 34-jarige middenvelder. En kijkend naar de wedstrijd van vanavond zou dat zeker geen slecht besluit zijn.
88'
Pegel op de lat! Ondertussen aan de andere kant een geweldige uithaal van Frank Lampard. Matić dekt hem niet goed af en van 25 meter haalt de aanvoerder uit. De bal suist langs Artur Moraes maar knalt vol op de deklat en vliegt weg van het doel.
87'
Cahill loopt daar Ola John ondersteboven rond de middenlijn en krijgt de vrije trap tegen. Chelsea weet dat het fysiek de betere is, maar is nog te vaak onbehouden en krijgt veel onnodige vrije trappen tegen. De vrije trap van Gaitán wordt nog wel verlengd door Matić, maar niet tot bij een speler van Benfica. Čech kan de bal makkelijk vangen.
86'
Chelsea wordt weer gevaarlijk als Ramires opstoomt aan de rechterkant. De Braziliaan rent Matić eruit en lijkt ook langs Luisão te komen. Maar op het moment dat Ramires wil uithalen, komt de lange Luisão met zijn uitschuifbenen aanglijden en maakt een geweldige sliding op de bal. Uit de corner die daarop volgt komt geen gevaar.
84'
Kuipers fluit tot nu toe een prima wedstrijd en vertegenwoordigd Nederland op een eervolle manier. Hij laat goed door voetballen, past de regels uitstekend toe en is streng als het moet.
82'
Gevaarlijke kans voor de spits Cardozo! Via de carembole met Gaitán en Cahil komt de bal voor de voeten van Cardozo. Die twijfelt niet en volleert van twintig meter op doel. Čech moet zich strekken om de bal uit de kruising te halen en maakt er een corner van.
80'
Torres laat zich wel zien in deze Europa League finale. Nu wordt hij weer weggestuurd op de helft van Benfica. Hij rent op snelheid richting het doel van Benfica, met Jardel en Luisão voor zich. Torres wacht op versterking, die uiteindelijk in de persoon van Ramires aan de rechterkant verschijnt. De pass van Torres is dan slecht en de aanval verliest zijn dreiging.
78'
Wissel in bij SL Benfica -> Jardel
78'
Wissel uit bij SL Benfica -> Ezequiel Garay
77'
Bij de actie van Torres, blesseert de Argentijnse verdediger Ezequiel Garay zich. Hij lijkt zich te verstappen en strompelt onder begeleiding van de Portugese fysiotherapeut van het veld af.
76'
De Serviër laat zich nu weer van zijn harde kant zien door een overtreding te maken op Ramires. Dit is al de tweede keer dat Matić het boekje in zou kunnen, maar Kuipers laat het bij een vrije trap. In de aanval die daaruit voortkomt wordt Torres in de zestienmeter aangespeeld. Die draait weg bij Luisão, maar wordt gehinderd door de Braziliaan. Torres gaat naar de grond, maar te makkelijk vindt de scheidsrechter die hier niet voor fluit.
73'
Nu een overtreding van Ola John op Azpilicueta aan de linkerkant van het veld. De Nederlander is zeer ijverig in zijn eerste minuten vanavond en wil een goede indruk achterlaten. Balbezit is weer snel voor Benfica met oud Vitesse-speler Matić in balbezit.
71'
De wedstrijd is helemaal open door de gemaakte doelpunten en door het gebruik van wissels aan de kant van Benfica. Jorge Jesus neemt risico door twee aanvallende spelers te hebben ingebracht, ten koste van onder andere een linksback. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor Chelsea.
68'
Doelpunt voor SL Benfica, 1:1 door Óscar Cardozo
Cardozo mag aanleggen voor de penalty. Hij neemt een zeer trage aanloop, wacht een paar keer, maar schiet de bal uiteindelijk kiezelhard door het midden, waar Čech naar links dook. Met nog dik twintig minuten op de klok staat het weer gelijk in deze finale.
67'
Met nog 24 minuten officiële speeltijd mag de eerste Nederlander binnen de lijnen komen: Ola John mag invallen ten koste van de linksback Lorenzo Melgarejo. En er wordt hands gemaakt door Azpilicueta in het strafschopgebied! Kuipers heeft het gezien en is resoluut: penalty voor Benfica.
66'
Wissel in bij SL Benfica -> Ola John
66'
Wissel uit bij SL Benfica -> Lorenzo Melgarejo
66'
Overtreding nu van Enzo Pérez op de Braziliaan David Luiz. Luiz was nadrukkelijk op zoek naar het contact, maar Kuipers vond het uitgestoken been van Pérez toch voldoende om een vrije trap aan Chelsea te geven.
66'
Wissel in bij SL Benfica -> Lima
66'
Wissel uit bij SL Benfica -> Rodrigo Moreno
64'
De Engelse supporters laten zich nu horen in de ArenA. Ze zijn massaal het Kanaal overgestoken en degene zonder kaartje staan buiten, in Amsterdam, de wedstrijd vol spanning te volgen. Binnen in het stadion wordt gezongen en geklapt door de Engelsen, zeker na het doelpunt van Torres.
61'
Gele kaart voor Luisão (SL Benfica)
De Braziliaanse verdediger komt te laat inglijden op de Chelsea-speler Mata en krijgt voor deze overtreding de gele kaart te zien.
59'
Doelpunt voor Chelsea FC, 0:1 door Fernando Torres
De man die zo vaak en zo lang bekritiseerd is, scoort op de belangrijke momenten. De lange uitgooi van Petr Čech wordt snel naar voren gebracht en beland uiteindelijk bij Torres. Die rent Luisão eruit, gaat met moeite om Artur Moraes heen, maar krijgt de bal wel tussen de palen. Eerste doelpunt van de wedstrijd na een uur voetballen
59'
Artur Moraes heeft op het schot in de eerste helft van Lampard nog niet veel te doen gehad.De Braziliaan staat voor het tweede achtereenvolgende seizoen onder de lat bij Benfica. Opvallend feitje is dat de doelman dit seizoen al vier gele kaarten wist te verzamelen. Zijn college-keeper aan de andere kant van het veld, Petr Cech, heeft ter vergelijking in zijn negen jaar bij Chelsea in totaal maar drie gele kaarten gepakt.
58'
Voor de zesde maal vanavond stond een speler van Chelsea buitenspel. Oud Benfica-speler Ramires stormde op het doel van Artur Moraes af na een steekpass van Torres, maar Kuipers floot op tijd voor buitenspel.
56'
Jorge Jesus snapt blijkbaar niet dat de lijnen voor zijn dug-out aangeven waar hij zich mag bewegen. De flamboyante Portugese coach van Benfica staat ver buiten zijn vak wild te gebaren. Het mag tot dusver nog van de vierde man, maar het is toch een opvallend plaatje.
54'
Het is geen wonder dat het gevaar vanavond weer van Cardozo komt. Sinds zijn komst naar Benfica in 2007 heeft de Paraguayaanse spits 159 doelpunten gemaakt in 255 wedstrijden. Daarmee is zijn doelpuntenmoyenne één van de beste van Europa. Ook schakelde Cardozo bijna eigenhandig Fenerbahce in de halve finale uit, door tweemaal te scoren in de tweede ontmoeting met de Turkse club.
52'
De Benfica-fans stonden te juichen, want Cardozo vindt het net voor zijn ploeg. Helaas voor de Portugezen doet Cardozo dat in buitenspelpositie: een deel van zijn lichaam hangt net over de virtuele buitenspellijn en dat is tegenwoordig voldoende om de vlag in de lucht te steken. Goed gezien van de arbitrage, pech voor Benfica.
49'
Salvio opent de bal naar de linkerkant van het veld. Daar staat zijn landgenoot Nicolás Gaitán. Die zet voor, maar de bal wordt geblokt door Cahill. Gaitán probeert dan een schot op doel met buitenkant links, maar dat schot is ongevaarlijk.
46'
De tweede helft is onderweg en binnen vijf seconden ligt de Argentijn Eduardo Salvio op de grond. Linksback Ashley Cole gebruikt de arm bij een kopduel en krijgt de vrije trap tegen. Scherp begin van Chelsea, dat nu toch wel moet aanzetten om deze wedstrijd nog naar zich toe te trekken
46'
45'
Éen minuut extra speeltijd werd erbij getrokken en Lampard probeerde nog een vrije trap van veertig meter op doel te krijgen. Dat mislukte en Kuipers vond dat een uitgelezen moment om te fluiten voor het einde van de eerste helft. Een eerste helft waar Benfica de betere ploeg was, zonder echt 100% kansen te creëren. Chelsea was het dichtst bij een doelpunt door een schot van aanvoerder Frank Lampard. Na 45 minuten staat het nog 0-0 in een sfeervolle ArenA.
45'
45'
Gele kaart voor Ezequiel Garay (SL Benfica)
44'
Knappe actie van Cardozo op de voorzet van Pérez. De spits kwam vanaf de tweede paal aangestormd en werd op het laatste moment gestopt door Cahill. De Engelsman kopt de bal over de achterlijn en zorgt er zo voor dat Benfica een corner krijgt. De Portugezen weten geen gevaar te creëren uit de hoekschop en mogen het nu weer gaan proberen over de grond.
41'
Azpilicueta laat de bal over de zijlijn rollen en doet vermoeden dat er iemand geblesseerd is. Terwijl het zoeken naar de speler op de grond was begonnen, loopt de Spaanse back zelf even naar de kant. Hij grijpt naar de hamstring en laat trainer van Chelsea Benitez weten dat hij lichtelijk last heeft. Hij vervolgt de wedstrijd wel weer.
39'
Nu de eerste echte grote kans voor Chelsea. Door een voetbeweging van aanvoerder Frank Lampard staat Luisão op het verkeerde been en kan de Engelsman aanleggen voor het schot. Dat schot is prima, maar wordt wel gered door Artur Moraes
38'
Chelsea zal toch wat meer van zichzelf moeten laten zien, wil het hier winnend van het veld stappen. Voor de Engelse ploeg is er namelijk nog een bijzondere reden om de Europa League te winnen. Bij winst zou de Engelse club als eerste ploeg tegelijkertijd bekerhouder zijn van de Champions League en de Europa League. De finale van de Champions League is over 10 dagen, dus tot die tijd zou Chelsea beide bekers officieel in haar bezit hebben.
33'
Overtreding van Azpilicueta op Nicolás Gaitán aan de linkerkant van het veld. De Argentijn neemt de vrije trap zelf, maar zonder succes. De bal wordt over de zijlijn geschoten. De aanval is nog niet voorbij want de ingooi wordt in het strafschopgebied geslingerd. Maar ook dit potentiële gevaar is van korte duur; de Chelsea spelers gaan vooralsnog goed om met standaardsituaties.
31'
Cardozo legt aan voor de vrije trap en dan is het altijd gevaarlijk. De spits is een erkend vrijetrappenspecialist en ook nu houden de Chelsea-fans hun adem in. De Paraguayaan schiet, maar schiet tegen de muur van Chelsea aan en de supporters kunnen weer rustig doorademen.
30'
Hoogstandje van Gaitán door de bal met de hak onder zijn lichaam door te spelen op Rodrigo. De Spanjaard probeert de bal vervolgens in de zestienmeter te leggen voor Gaitán, maar die kan niet goed bij de bal. Hij kopt de bal nog wel, maar ongevaarlijk in de richting van Čech. Chelsea verwerkt de bal niet goed en Benfica kan weer gevaarlijk worden. Ivanović voorkomt een aanval door een overtreding te maken op twintig meter van het doel.
28'
Chelsea lijkt de rust eindelijk te hebben gevonden. De ploeg wordt steeds meer gesteund door de Engelse supporters in het stadion en laat zich steeds meer zien als finalist. De opbouw wordt beter verzorgd en nu is er een kans voor de middenvelder Oscar. Hij schiet van twintig meter recht op de doelman van Benfica Artur Moraes.
26'
Naast David Luiz is er nog een speler van Chelsea die ook bij de opponent van vandaag heeft gespeeld. Een half jaar voordat Luiz de overstap maakte, vertrok de Braziliaan Ramires al vanuit de Portugese club naar Chelsea. Voor Ramires betaalde de Engelse club 22 miljoen euro in totaal.
24'
Vrije trap voor Chelsea aan de rechterkant van het veld. De bal wordt ingeslingerd door Mata, maar via de Braziliaanse reus Luisão wordt de bal weggekopt uit het strafschopgebied van Benfica.
23'
Het spel van Chelsea gaat tot dusver veel via Frank Lampard. De 34-jarige middenvelder speelt de laatste tijd op het middenveld steeds vaker samen met David Luiz, die van oorsprong centrale verdediger is. De 26-jarige Braziliaan kwam in januari 2011 voor dertig miljoen euro over van Benfica en gaf voor de wedstrijd aan dat hij erg uitkeek naar het beladen weerzien met zijn voormalige werkgever.
20'
Nicolás Gaitán is een typische hedendaagse Argentijnse vleugelspeler, zoals Di Maria, Lavezzi, Lamela en Messi dat ook zijn. Hij danst met de bal aan de voet langs Ramires heen, blijft wonderwel in balans en kan de aanval flair geven. Zijn voorzet op Pérez die aan de rechterkant van het strafschopgebied stond te wachten is echter niet zuiver en zo kan Chelsea weer aan aanvallen denken.
18'
Voor drie Nederlanders heeft de Europa League finale een speciaal tintje. Boudewijn Zenden is assistent-trainer van Chelsea dit seizoen en beleeft de wedstrijd dus van dichtbij. De achttienjarige Nathan zit op de bank bij Chelsea. Voor hem is dit de eerste keer dat hij zo dichtbij speelminuten is in een Europese topwedstrijd. Datzelfde geldt voor de linksbuiten van Benfica, Ola John. De twintigjarige aanvaller speelde een jaar geleden nu wedstrijden tegen NAC Breda en RKC, maar zal anno 2013 kans maken op een invalbeurt in de finale van de Europa League.
16'
De vrije trap is slim genomen door Cardozo: de spits passt de bal langs de muur heen, waar Gaitán slim was weggelopen van zijn directe tegenstander. De voorzet is scherp, maar niemand van Benfica weet te profiteren van de ingestudeerde vrije trap.
14'
Gele kaart voor Oscar (Chelsea FC)
Een schoolvoorbeeld van een aanvaller die probeert mee te verdedigen. Op dertig meter van Chelsea-doelman Čech haakt Oscar zijn directe tegenstander en krijgt daarvoor de eerste gele kaart van dit duel.
13'
Benfica met een prachtige aanval rond de zestienmeter van Chelsea. De bal wordt snel rondgespeeld en het is wachten op de speler die een poging waagt. Die speler wordt uiteindelijk Gaitán, maar de Argentijn raakt de bal niet goed waardoor die over het doel van Čech zeilt. Doeltrap voor The Blues.
10'
De rechterkant is vooralsnog het meest populair bij Benfica, via de Argentijnse vleugelspeler Nicolás Gaitán. Nu wordt de bal onderschept door Chelsea en gaat de bal diep via Frank Lampard. Ramires kan de bal ontvangen, maar niet vasthouden. Spel wordt weer overgenomen door Benfica, zoals ze in de eerste tien minuten al de boventoon voeren.
8'
Chelsea is nog zoekende in de openingsfase van dit duel. Waar Benfica beschikt over een grote balvaste spits in de vorm van Cardozo, kan Chelsea de bal niet kwijt voorin. De tijd van het Ivoriaanse krachtmens Drogba is voorbij en tegenwoordig staat de Spanjaard Fernando Torres in de basis. En laat Torres nou net niet bekend staan om zijn imposante lichaam en balvastheid
6'
Overtreding van de Serviër Nemanja Matić in de openingsfase van dit duel. Hij glijdt weg net voordat hij de Braziliaan Ramires onder de grasmat probeert te stoppen en krijgt daarom alleen een standje van Kuipers.
4'
Benfica gaat meteen vol in de aanval. Via de rechterkant wordt er snel opgebouwd met Pérez en Gaitán, voordat de bal in het strafschopgebied wordt geschoten. De bal wordt weggewerkt door Cahill. De spelers van Benfica appelleerden voor hands, maar scheidsrechter Kuipers wuifde dat appel terecht weg.
3'
Benfica zoekt meteen naar de lange Paraguayaan in de spits: Oscar René Cardozo. Benfica fans hopen vooral op wederom een opleving van hun topspits. Cardozo is al jaren een plaag in Portugese strafschopgebieden en ook dit seizoen is dat geen uitzondering. Hij speelde door blessures maar 19 wedstrijden in de competitie dit seizoen, maar met 15 doelpunten heeft hij een uitstekend moyenne. In de Europa League is het nog indrukwekkender: Cardozo scoorde zes doelpunten in evenveel wedstrijden. Verdedigers Ivanovic en Cahill zijn gewaarschuwd.
1'
We zijn onderweg in de Amsterdam ArenA met deze Europa League finale 2012/2013 tussen de Champions League-winnaar Chelsea en de Portugese topclub Benfica. Het stadion zit gevuld met het rood van Benfica en blauw van Chelsea, de sfeer is goed en de grasmat ligt er mooi bij.
1'
Goedenavond en welkom in de Amsterdam ArenA. Onze hoofdstad is in 2013 het podium voor de twee beste ploegen uit de Europa League van dit seizoen: Chelsea en Benfica. Brent van Ooijen doet voor u verslag van deze wedstrijd.

Beide ploegen hebben een lange weg afgelegd die hen via de Champions League naar de Europa League leidde. Chelsea wist niet te overwinteren in Poule E in het grootste Europese toernooi, dat deden Juventus en Shakthar Donetsk. Benfica werd in Poule G naar de derde plaats verwezen door Barcelona en het verrassend sterke Celtic. De Portugese ploeg toonde zich echter sterk na de winterstop en schakelde in de Europa League achtereenvolgens Bayer Leverkusen, Bordeaux, Newcastle United en Fenerbahce uit. Bekerhouder Chelsea had een nare smaak aan de Champions League over gehouden: het was de eerste keer dat de titelverdediger niet door de poulefase heen kwam. De Engelse ploeg moest zich concentreren op de Europa League en walste vervolgens over de Oostbloklanden Sparta Praag, Steaua Boekarest en Rubin Kazan heen. In de halve finale won het uiterst moeizaam van het Zwiterse Basel: het werd 2-1 in Basel door een doelpunt van David Luiz in de 94e minuut. Thuis, op Stamford Bridge won Chelsea overtuigender met 3-1.

Chelsea moet het in de Europa League-finale stellen zonder Eden Hazard en John Terry. De 22-jarige Belgische aanvaller heeft te veel last van een hamstring, terwijl Terry de wedstrijd moet laten schieten wegens een enkelblessure. Voor de Engelse oud-international is dat extra zuur, omdat hij vorig jaar ook al verstek moest laten gaan voor de Champions League finale. Terry stond in die wedstrijd langs de kant wegens een schorsing.

Als het op het spelen van Europese finales aankomt, lijkt in eerste instantie de ervaring van Chelsea doorslaggevend. The Blues verloren in 2008 de Champions League-finale van Manchester United na strafschoppen, maar namen vorig jaar revanche door Bayern München te verslaan. Ook deze finale werd door strafschoppen beslist. Van dat winnende team zijn veel spelers ook woensdag in Amsterdam van de partij. Over ervaring niks te klagen dus. Echter, Benfica is de ploeg die in totaal negen keer in een Europese finale stond. In de tijd van de Portugese superster Eusébio, begin jaren 60, werd de Europa Cup 1 tweemaal gewonnen. Daarna stond Benfica nog zesmaal in een Europese finale, maar gingen alle zes die finales verloren. De druk op trainer Jorge Jesus om eindelijk weer een Europese prijs te pakken is dus enorm.

Het duel staat onder leiding van de Nederlander Björn Kuipers. Met onder andere een halve finale in de Champions League en nu dus de finale in de Europa League op zijn CV, heeft de veertigjarige Kuipers een prima seizoen achter de rug. De volledige opstellingen van beide teams zijn te vinden onder het kopje 'wedstrijddetails'.