15.05.2013 23:45

Chelsea wint de Europa League, maar heeft daar 92 minuten voor nodig.

In de Amsterdam ArenA zijn wij getuige geweest van een Houdini-truc van Europese proporties. Chelsea is uiteindelijk de winnaar van de Europa League, maar had daar alle geluk van de wereld bij nodig. In de 92e minuut besliste Ivanovic met een geweldige kopbal het duel en bezorgt Chelsea de 2-1. Maar gezien de hele wedstrijd was Benfica zeker niet de mindere ploeg.

In de eerste helft domineerde de ploeg van Jorge Jesus het speelveld. Benfica was feller, scherper en meer in balbezit in de eerste minuten van de wedstrijd. In de 13e minuut was daar de eerste kans al voor de Portugezen, maar Gaitán rondde de prachtige aanval over vele schijven niet af. Chelsea kreeg na twintig minuten dan eindelijk iets meer lucht en kon dan ook aan aanvallen denken. In de 39e minuut was dan eindelijk de eerste echte grote kans voor Chelsea. En niemand minder dan Frank Lampard was degene die met een goed schot voor het gevaar zorgde. Artur Moraes kon redding brengen op het schot, maar Chelsea liet van zich spreken. In de eerste helft vielen geen doelpunten, maar dat zou in de tweede helft veranderen.

Het begin van de tweede helft was minstens zo fel als het begin van de eerste helft. Binnen tien seconden werd de eerste overtreding gemaakt door Ashley Cole, maar Kuipers hield de kaarten op zak. De veertigjarige Nederland floot een goede wedstrijd en liet het duel niet uit de hand lopen. Na een uur voetballen ontsnapte Torres dan eindelijk een keer aan de aandacht van de verdedigers van Benfica. Een verre uitworp van Cech werd prima meegenomen door de Spanjaard, die de doelman van Benfica uitkapte en de bal tussen de palen kreeg. 1-0 voor Chelsea en intense vreugde op de tribunes in de Chelsea vakken. De Engelse supporters waren massaal naar Amsterdam getrokken om hun club te steunen.

Negen minuten later was die vreugde alweer vrije tijd, want Benfica kreeg een penalty toegewezen. Cardozo gaf de bal door de lucht en de Spaanse rechtsback Azpilicueta stak zijn arm in de lucht en raakte de bal. Kuipers twijfelde niet en kende de strafschop toe. Oscar Cardozo ging zelf achter de bal staan en na een slome aanloop, knalde de Paraguayaan vol overtuiging de penalty binnen: 1-1. Na het doelpunt van Cardozo verloor de wedstrijd wat tempo en overtuiging. Beide ploegen voelden de tientallen wedstrijden van het seizoen 2012/2013 in de benen.

Na negentig minuten voetbal leek iedereen zich klaar te maken voor de verlenging. De ploegen deden rustig aan, de keepers namen hun tijd bij de doeltrappen en de trainers leken al tactieken voor de verlenging te verzinnen. Tot Chelsea in de 92e minuut nog een corner mocht nemen. Juan Mata zet zich achter de bal bij de hoekvlag aan de rechterkant. Met zijn linkervoet swingt de Spanjaard de bal in het strafschopgebied. Bij de tweede paal torent ineens een blauw shirt boven de rest uit. De naam: Branislav Ivanovic. De Serviër kopt de bal diagonaal in en laat Benfica-doelman Artur Moraes volkomen kansloos. Chelsea op 2-1 in de 92e minuut! Een minuut later kreeg Benfica een enorme kans. Cardozo krijgt de bal op vijf meter van het doel van Cech, maar Cahill glijdt net op tijd voor de bal om het schot te blokken. Kort daarop floot Björn Kuipers uit Oldenzaal af en mag Chelsea zich winnaar van de Europa League 2012/2013 noemen. Voor tien dagen lang heeft Chelsea een unieke prestatie in handen: officieel heeft de Engelse club nu de Europa League en de Champions League in handen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Chelsea trekt de wedstrijd volledig onverwacht in de blessuretijd naar zich toe en verovert in de Amsterdam ArenA de Europa League.