AZ Alkmaar
3:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Aboubakar Oumarou 11. / Kopbal  (Andrija Živković)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jop van der Linden 34. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Aboubakar Oumarou 39. / Schot met rechts  (Miroslav Vulićević)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Andrija Živković 89. / Schot met links  (Saša Ilić)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 90. / Schot met rechts  (Muamer Tanković)

90'
Een saai tweede deel van de wedstrijd Partizan - AZ eindigt alsnog spetterend, met twee late goals. AZ nam meer risico in de laatste 45 minuten, maar creëerde maar één echte kans. Gouweleeuw kopte vanuit een moeilijke hoek op de Servische goalie. Vlak voor tijd ontsnapte Andrija Živković aan de buitenspelval en kon hij één op één met Rochet de 3-1 binnen schuiven. Henriksen maakte diep in blessuretijd nog de 3-2, maar deze treffer kwam te laat voor AZ.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:2 door Markus Henriksen
Nu is die 3-1 extra pijnlijk zeg! Henriksen wordt vrijgespeeld op de zestien en de nummer tien van AZ vindt met rechts het gaatje richting de lange hoek. AZ heeft nog een minuutje om voor een gelijkspel te gaan.
90'
Bijna wordt het pijnlijker voor AZ!
Invaller Nikola Ninković kan zomaar inschieten na een voorzet vanaf links, maar nadat Van der Linden mis zit bij de tweede paal, schiet Ninković recht op Rochet af.
90'
Wissel in bij Partizan -> Nikola Ninković
90'
Wissel uit bij Partizan -> Andrija Živković
89'
Doelpunt voor Partizan, 3:1 door Andrija Živković
Over een uit in Servië. AZ neemt meer risico en geeft veel teveel ruimte weg achterin. Andrija Živković ontsnapt aan buitenspel en mag af op Rochet. De vaste cornernemer van Partizan faalt niet oog in oog met de goalie en schuift de bal kalm in de linkerhoek: 3-1.
87'
Gele kaart voor Nikola Leković (Partizan)
Op de valreep nog een gele kaart voor Nikola Leković, die te fel doorgaat op invaller Dabney dos Santos.
84'
Wissel in bij Partizan -> Saša Ilić
84'
Wissel uit bij Partizan -> Aboubakar Oumarou
80'
Dit gaat een wel heel erg moeilijke opgave worden voor AZ. Met elf man ging het al niet makkelijk tegen Partizan, met negen veldspelers is het nagenoeg onmogelijk om voor die 2-2 te gaan.
77'
Geel-rode kaart voor Guus Hupperts (AZ Alkmaar)
Onee AZ, daar ga je! Hupperts krijgt zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en kan dus vertrekken. De Nederlandse aanvaller komt volgens de scheidsrechter in op Andrija Živković met gestrekt been en dat is dus goed voor geel.
76'
Met deze elf namen moet AZ het dus gaan doen in Servië. Kan de ploeg nog iets bewerkstelligen tegen Partizan? Een puntje zal in deze uitwedstrijd al een hele overwinning zijn.
74'
Van den Brom voert een dubbele wissel door, waarbij Haye en Janssen, die geen indruk maakten vanavond, worden vervangen. Robert Mühren en Muamer Tanković mogen het nog een kwartier proberen.
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
71'
AZ heeft nog twintig minuten om iets te doen aan die 2-1 achterstand. De ploeg heeft nog twee wisselmogelijkheden en zal iets moeten doen om Janssen te ontlasten. De spits staat op een eiland en wordt nauwelijks bereikt.
67'
Het is meteen de laatste actie van Šaponjić, die na zijn gele kaart naar de kant wordt gehaald. Bojinov, de oud-speler van ACF Fiorentina, Juventus, Manchester City en Sporting CP is zijn vervanger.
66'
Wissel in bij Partizan -> Valeri Bojinov
66'
Wissel uit bij Partizan -> Ivan Šaponjić
66'
Gele kaart voor Ivan Šaponjić (Partizan)
Een hele lompe overtreding van Šaponjić, die hard doorglijdt op Brežančić.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
62'
Uit het niet is daar dan opeens AZ!
De ploeg begint meer risico te nemen en stuurt soms een centrale verdediger mee. Dit keer is Gouweleeuw aanwezig in de zestien en hij scoort bijna. Van Overeem zet goed voor en de mandekker kan vrij inkoppen bij de tweede paal. Hij mikt echter recht op doelman Živko Živković, die dan ook simpel kan keren.
59'
Het begint een beetje slaapverwekkend te worden, deze eerste vijftien minuten in de tweede helft. Beide ploegen komen niet tot kansen.
55'
Daar komt AZ goed weg! Brežančić speelt de bal onder druk terug op Rochet, die de bal in zijn handen pakt. Een overijverige scheidsrechter kan hier een terugspeelbal van maken, maar er wordt niet gefloten. Gelukkig maar, want zo'n indirecte vrije trap in de zestien kan tot rare taferelen leiden.
52'
Nog geen enerverend begin van de tweede helft in Belgrado. Het is weer even aftasten, waarbij de thuisploeg het initiatief voorlopig lijkt te hebben.
49'
In de groep van AZ staat het bij Athletic Bilbao - FC Augsburg momenteel 0-1. AZ speelt over twee weken tegen de Spanjaarden.
46'
45'
Ook AZ wil het vooralsnog niet lukken in Europa. Na Ajax en FC Groningen hebben ook de Alkmaarders het moeilijk. Partizan blijkt een stugge ploeg, met een echte doelpuntenmaker voorin. Oumarou maakt het AZ heel moeilijk met zijn sterke lichaam. In de elfde minuut maakte hij via een kopbal de 1-0, vlak voor rust scoorde hij zijn tweede na een voorzet vanaf rechts. Tussendoor maakte Van der Linden nog de gelijkmakende 1-1, maar die goal werd dus al snel weer teniet gedaan.
45'
42'
Gele kaart voor Guus Hupperts (AZ Alkmaar)
Pure frustratie bij Guus Hupperts, die niet lekker in de wedstrijd zit en dan doorhaalt op tweevoudig doelpuntenmaker Oumarou. Met een harde sliding raakt hij de enkel van de spits.
39'
Doelpunt voor Partizan, 2:1 door Aboubakar Oumarou
Nee hoor, AZ staat vijf minuten voor rust weer op achterstand. Wederom kan Oumarou in alle vrijheid een doelpunt maken. Ditmaal doet de spits dit na een voorzet vanaf rechts van Miroslav Vulićević. Mattias Johansson glijdt uit in de zestien en ter hoogte van de penaltystip schiet Oumarou met rechts raak: 2-1.
39'
Overigens kan Van der Linden een prima gemiddelde overleggen in Europa. De verdediger scoorde al drie keer in vijf Europese wedstrijden.
37'
Zo zit AZ eigenlijk in hetzelfde schuitje als Ajax. Eerst op achterstand komen, langzaam het initiatief terugpakken en dan op gelijke hoogte komen. Nu ook voor rust scherp blijven en de wedstrijd volledig naar je toetrekken.
34'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Jop van der Linden
Uit het niets is het raak voor AZ! Haye legt een vrije trap bij de tweede paal, waar Markus Henriksen vrij staat. De middenvelder kopt de bal voor het doel langs, waar een verdediger van Partizan het speeltuig raakt. Van der Linden komt echter in balbezit, hij neemt aan en schiet rustig binnen met links: 1-1!
33'
Gele kaart voor Gregor Balažic (Partizan)
De tweede kaart van de wedstrijd is voor verdediger Gregor Balažic, die Vincent Janssen bij zich weg ziet draaien en dit moet herstellen met een overtreding.
30'
Bij Partizan zit Valeri Bojinov op de bank. De oud-speler van onder andere Juventus en Manchester City is niet volledig fit, maar zal hoogstwaarschijnlijk wel invallen als de Serviërs doelpunten nodig hebben. Vooralsnog is dat niet aan de orde.
26'
Zo lijkt AZ zich weer een beetje herpakt te hebben, maar kansen hebben we nog niet gezien aan Alkmaarse zijde. Partizan hanteert ondertussen de tactiek van het counteren.
23'
Gele kaart voor Rajko Brežančić (AZ Alkmaar)
Uitgerekend Rajko Brežančić, die uit de jeugdopleiding van Partizan komt, krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Na een kaats ontsnapt Šaponjić, maar die trekt de verdediger van AZ ondersteboven.
22'
Het lukt de uitploeg van vanavond nu iets beter om van de goal af te voetballen. Thom Haye en Joris van Overee weten de bal langer aan zich te binden, waardoor andere spelers makkelijker aan kunnen sluiten.
19'
Het lukt AZ maar niet om simpel van de eigen helft af te komen. Partizan zet niet eens massaal druk, vaak is het maar één iemand tegelijk die recht op de speler met de bal afkomt, maar de verdediging van AZ kan het middenveld of de aanval maar niet vinden.
16'
Als je in het voetbal een time-out aan mocht vragen, had John van den Brom dit nu gedaan. AZ is de weg helemaal kwijt na de vroege tegentreffer en vooral in verdedigend opzicht oogt de Eredivisionist instabiel.
14'
Zo hebben we dus vier ploegen in Europa (PSV, Ajax, AZ en FC Groningen) en zijn alle ploegen op een achterstand gekomen in de eerste speelronde. PSV tegen Manchester United, Ajax tegen Celtic, FC Groningen tegen Olympique Marseille en nu AZ in Servië.
11'
Doelpunt voor Partizan, 1:0 door Aboubakar Oumarou
Ai! Ook AZ komt op een achterstand. Aboubakar Oumarou wordt simpelweg niet gedekt op de penaltystip en de fysiek sterke voetballer kan een corner dan simpel inkoppen. Kiezelhard onder de lat, Rochet is kansloos.
9'
AZ wilde Jeffrey Gouweleeuw koste wat kost behouden in de afgelopen transferperiode en dit is gelukt. Het is ook duidelijk te zien waarom AZ de mandekker wilde behouden, want hij laat zich nu al zien als echte leider in het hart van de defensie. Gouweleeuw zet de lijnen uit en moet voor de opbouw zorgen.
6'
Een rommelige openingsfase in Servië. Partizan zet vroeg druk op de defensie van AZ, waardoor de ploeg niet lang balbezit kan houden.
3'
Eerste werk voor Sergio Rochet, die een aangeraakte voorzet bij de tweede paal weg moet plukken, voordat Ivan Šaponjić in de buurt van het speeltuig komt. De goalie van AZ doet het echter goed, kans voor Partizan verkeken.
1'
Ajax speelde gelijk tegen Celtic, FC Groningen ging kansloos onderuit tegen Olympique Marseille. Kan AZ de eerste, Nederlandse overwinning in het huidige seizoen van de Europa League bewerkstelligen?
1'
AZ is één van de vier Nederlandse ploegen die dit seizoen actief is in de Europese competities. Naast PSV, Ajax en FC Groningen moeten de Alkmaarders de eer van het Nederlandse voetbal verdedigen. De Eredivisionist begint met een uitwedstrijd in Servië, tegen Partizan. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg deze wedstrijd voor jullie.

Sterspeler op de Balkan
Valeri Bojinov is overduidelijk de meest bekende speler in de selectie van Partizan. De Bulgaar voetbalde voor ploegen als ACF Fiorentina, Juventus, Manchester City en Sporting CP, maar sloot afgelopen zomer aan bij de selectie van de Serven. De spits begon ijzersterk aan het seizoen in de Super Liga, maar miste vervolgens drie wedstrijden op rij vanwege een blessure. Afgelopen weekend maakte hij zijn rentree voor Partizan, waardoor Bojinov net op tijd fit lijkt te zijn voor het treffer met AZ. Vervelend, want met vier doelpunten in vijf competitiewedstrijden voor Partizan, liet Bojinov al zien het scoren niet verleerd te zijn.

Ruggengraat van AZ
Wedstrijden in Europa zijn vaak genoeg compleet anders dan die in de Eredivisie. Er staat meer druk op de spelers en de weerstand is vaak compleet anders, vaak ook onbekend. Vooral in het tweeluik tegen Astra Giurgiu heeft AZ in de voorronde van de Europa League laten zien dat het de juiste mentaliteit heeft om te presteren buiten Nederland. In Roemenië verloor de Eredivisionist, maar het rechtte de rug in eigen huis en sloot het tweeluik alsnog winnend af. De ploeg heeft vooralsnog moeite om te presteren in eigen land na een Europees duel, met een 3-0 verlies tegen Ajax na een uitwedstrijd tegen Medipol Başakşehir F.K, een 0-0 gelijkspel tegen Willem II na het eerste duel met Astra Giurgiu en een verliesbeurt tegen Roda JC na de 2-0 overwinning op de Roemenen. Fans van FC Groningen kijken dus verheugd naar de wedstrijd van AZ, maar de bekerwinnaar van vorig jaar speelt zelf ook in de Europa League, waardoor we na dit toetje tussendoor in de Eredivisie een gelijke strijd krijgen tussen AZ en FC Groningen.

Maar dat is allemaal voor later, het gaat nu om vanavond. Om 21.05 wordt er in Belgrado afgetrapt voor deze belangrijke wedstrijd. Rond acht uur komen de opstellingen van beide clubs binnen en worden deze ingevoerd in het systeem. De namen die het moeten doen voor AZ zijn vervolgens hier te bekijken.