FC Groningen
0:0
geen

90'

Ook in de tweede helft geen doelpunten, waardoor de wedstrijd in 0-0 is geëindigd. Volgende week donderdag volgt de return in de Euroborg!
90'
90'
Gele kaart voor Rasmus Lindgren (FC Groningen)
De vierde Groninger die op de bon gaat is Lindgren, die op de eigen helft een tik uitdeelt aan een Schot.
90'
Twee minuten extra tijd.
88'
Wissel in bij Aberdeen FC -> Nicky Low
88'
Wissel uit bij Aberdeen FC -> Barry Robson
86'
Aardige mogelijkheid FC Groningen! Tjaronn Chery stuurt Jarchinio Antonia diep, die de bal voorgeeft op Dino Islamović. De invaller komt voor zijn man en tikt de bal nét naast.
84'
Gele kaart voor Jonathan Hayes (Aberdeen FC)
82'
Wissel in bij FC Groningen -> Dino Islamović
82'
Wissel uit bij FC Groningen -> Nick van der Velden
80'
Dino Islamović maakt zich klaar voor zijn debuut. Hij staat aan de zijlijn om in te vallen.
77'
Mogelijkheid van dichtbij voor Filip Kostić, maar hij raakt de bal niet goed. Als de bal in het doel was beland, dan had ie niet geteld, want de scheidsrechter had al gefloten.
75'
Wissel in bij Aberdeen FC -> David Goodwillie
75'
Wissel uit bij Aberdeen FC -> Adam Rooney
75'
Het lijkt erop dat Aberdeen wel tevreden is met deze stand. Een lange bal komt terecht bij Jamie Langfield, die de bal bij zich houdt. Hij pakt de bal pas in zijn handen als Nick van der Velden begint te jagen.
72'
Hoekschop voor FC Groningen, nadat een Schotse verdediger een voorzet van Filip Kostić over de eigen achterlijn werkt.
71'
FC Groningen begint iets sterker te worden en lijkt te beschikken over de lange adem.
69'
We gaan alweer richting de laatste fase van de wedstrijd. Nog twintig minuten te spelen, stand nog altijd 0-0.
68'
Nick van der Velden neemt nu de spitspositie in. Jarchinio Antonia gaat naar de rechtsbuiten.
67'
Het officiële debuut voor Jarchinio Antonia! Danny Hoesen had het de tweede helft lastig en kreeg veel kleine tikjes te verduren.
67'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
67'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
65'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
De derde gele kaart voor FC Groningen in hele korte tijd! Hateboer haalt op de Groningse helft Peter Pawlett onderuit en wordt daarvoor bestraft.
63'
Goed schot Rasmus Lindgren! De Schotse doelman Jamie Langfield moet zich strekken en tikt de bal naast de paal. Hoekschop Groningen.
61'
Gele kaart voor Maikel Kieftenbeld (FC Groningen)
Even later volgt een opstootje op het veld, waarbij Kieftenbeld geel krijgt.
58'
Gele kaart voor Nick van der Velden (FC Groningen)
Van der Velden loopt halverwege de Groningse helft Jonathan Hayes en krijgt daarvoor een gele prent.
58'
Aberdeen is niet in staat om het spel te maken. FC Groningen laat de Schotten wat meer komen, maar het lukt Aberdeen vooralsnog niet om het op een voetballende manier de Groningers lastig te maken.
55'
Ai, ai, Nick van der Velden. De aanvaller krijgt een goede pass, maar laat de bal onder zijn voet door glippen. Ingooi Aberdeen.
53'
Lorenzo Burnet geeft een dieptepass richting Danny Hoesen, die echter wordt afgevlagd wegens buitenspel.
51'
Bal tegen de lat? Het maakt niet uit! Uit een hoekschop volgt een gevaarlijk Schots moment, maar de Portugese scheidsrechter heeft een overtreding op Sergio Padt waargenomen.
49'
Uitstekende start van FC Groningen in de tweede helft! Veel balbezit en twee gevaarlijke momenten voor het Schotse doel.
47'
Twee gevaarlijke voorzetten aan het begin van de tweede helft. Eerst is het Filip Kostić die de bal gevaarlijk voorgeeft, even later doet Nick van der Velden hetzelfde.
46'
Aberdeen heeft afgetrapt voor de tweede helft.
46'
45'

Het is rust in Aberdeen en FC Groningen heeft het in de eerste helft knap lastig gehad. De Schotten zijn goed aan de wedstrijd begonnen en hebben in de eerste 45 minuten de betere kansen gekregen, maar het staat nog altijd 0-0.
45'
45'
De bal wordt voorgegeven, maar gevangen door Sergio Padt. Niet veel later fluit de scheidsrechter af voor de eerste helft.
44'
Aberdeen krijgt op een meter of twintig van het doel een vrije trap, na een overtreding van Nick van der Velden.
43'
Een wat betere fase voor FC Groningen. Filip Kostić probeert de bal voor te trekken richting Danny Hoesen, maar een Schotse verdediger zit er goed tussen.
42'
Kans voor FC Groningen! Hans Hateboer geeft de bal voorlangs en Danny Hoesen komt een teenlengte te kort om de bal binnen te tikken. Mark Reynolds werkt de bal vervolgens weg.
41'
Achterin balbezit houden lukt FC Groningen wel, maar als het op de helft van de Schotten komt, wordt het lastig. Vooralsnog kunnen de Groningers nog niet het gaatje in de Schotse defensie vinden.
40'
Het balbezit is in de eerste helft voor de Schotten, die de meeste aansprak maken op de voorsprong. FC Groningen heeft een lastige avond.
39'
Danny Hoesen heeft even wat last en gaat op de grond zitten, maar kan het spel vervolgen.
38'
Van achteruit speelt Barry Robsen de bal diep over de Groningse verdediging. Adam Rooney probeert in de sprint aan de bal te komen, maar Johan Kappelhof schermt de bal goed af waardoor Sergio Padt de bal kan oppakken.
36'
Via Lorenzo Burnet probeert FC Groningen wat in de tegenaanval te forceren, maar de voorzet van de kleine linksback wordt door de Schotse verdediging op gepaste wijze weggewerkt.
33'
Daar komt FC Groningen even goed weg. Twee spelers van Aberdeen gaan in het strafschopgebied onderuit en het Schotse publiek schreeuwt om een strafschop, maar de Portugese scheidsrechter fluit niet.
30'
Het eerste halfuur van de wedstrijd zit erop. De beste mogelijkheden zijn tot nu toe voor Aberdeen, maar er is nog niet gescoord in het Pittodrie Stadium.
27'
En weer een gevaarlijk momentje voor het doel van FC Groningen. Sergio Padt vangt een voorzet, laat de bal even los, waardoor een gevaarlijke situatie van de Groningers ontstaat. De Portugese scheidsrechter helpt Padt echter, want hij heeft een overtreding op de doelman waargenomen.
26'
Grote kans Aberdeen! Niall McGinn krijgt van dichtbij de bal niet over Sergio Padt heen, die snel uitkomt. Via de doelman gaat de bal over de achterlijn, waardoor de Schotten een hoekschop krijgen.
24'
FC Groningen laat zich ook eindelijk zien. Een voorzet kan niet worden binnengetikt door Filip Kostić en Danny Hoesen, die de bal niet verwachtten.
22'
Doelman Peter van der Vlag arriveerde slechts twee dagen geleden bij de Groningers. Hij kwam over van FC Emmen en wordt de nieuwe tweede doelman van FC Groningen. Stefan van der Lei bewandelde de omgekeerde weg.
21'
Op de bank bij de Groningers zitten drie spelers die nog geen officiële wedstrijd voor FC Groningen hebben gespeeld: Peter van der Vlag, Jarchinio Antonia en Dino Islamovic.
18'
Aberdeen wordt sterker. Zojuist een kans(je) voor Niall McGinn. De nummer tien van de Schotten schiet vanaf de rand van de zestien de bal hoog over het doel van Sergio Padt.
16'
Kans voor Aberdeen! Weer is het Peter Pawlett die voor gevaar zorgt. De aanvaller lost een schot richting Sergio Padt, die de bal naast het doel werkt.
13'
Aberdeen probeert veelvuldig de diepe spits Adam Rooney te bereiken. De Ierse spits moet goed in de gaten worden gehouden: hij maakte in de eerste voorronde van de Europa League vijf doelpunten verdeeld over twee wedstrijden.
11'
Bij FC Groningen maken vanavond twee spelers hun officiële debuut: Sergio Padt en Danny Hoesen. Padt is de opvolger van Marco Bizot en Hoesen kan als de vervanger van de naar Ajax vertrokken Richairo Zivkovic worden gezien.
10'
De Groningers hebben in de eerste tien minuten van de wedstrijd met name balbezit op de eigen helft. Kansen zijn er voor beide partijen nog niet geweest.
7'
Peter Pawlett omspeelt Hans Hateboer en probeert de bal terug te leggen op Adam Rooney, maar Eric Botteghin zit er goed tussen en voorkomt een kans voor Aberdeen.
6'
De supporters van FC Groningen zijn in de beginfase van de wedstrijd goed te horen. Er zijn vanavond een kleine 700 Groningers aanwezig in Aberdeen!
4'
Ten opzichte van de vorige wedstrijd die Aberdeen speelde (uit tegen FK Daugava Riga), begint Aberdeen vanavond met een licht gewijzigde opstelling. Andrew Consodine en Ash Taylor, die in Letland nog speelden, zitten nu op de bank. Hun plekken worden ingenomen door Rusell Anderson en Peter Pawlett.
2'
Hans Hateboer geeft vanaf de rechterflank de bal voor, maar de voorzet bereikt geen medespeler en wordt door Aberdeen uit het strafschopgebied gewerkt.
1'
FC Groningen heeft afgetrapt, we zijn begonnen!
1'
Voorbeschouwing Aberdeen

Bijna alle Nederlandse teams zijn nog middenin de voorbereiding, maar voor FC Groningen begint het seizoen halverwege juli al. Vandaag staat voor de Groningers de eerste wedstrijd van het Europese avontuur op het programma. In Schotland neemt FC Groningen het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen Aberdeen FC. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe vanaf 20:45 verslag van deze wedstrijd.

Kwalificatie FC Groningen

De Trots van het Noorden kwalificeerde zich voor de Europa League door het afgelopen seizoen de play-offs om Europees voetbal te winnen. FC Groningen eindigde in de competitie op de zevende plaats en kwalificeerde zich derhalve met sc Heerenveen, Vitesse en AZ voor de play-offs. Het team van Erwin van de Looi schakelde in de halve finale van de play-offs op overtuigende wijze Vitesse uit en rekende in de finale af met AZ.

Veranderde selectie

Het team dat vorig seizoen de play-offs won, is grotendeels intact gebleven. Van de Looi heeft afscheid moeten nemen van Marco Bizot, Richairo Zivkovic en Andraz Kirm, maar heeft daar een paar klasbakken voor teruggekregen. Zo hebben Martijn van der Laan (SC Cambuur), Danny Hoesen (Ajax), Jarchinio Antonia (Go Ahead Eagles), Sergio Padt (KAA Gent) en Dino Islamovic (Fulham) de overstap naar de Groningse club gemaakt.

Het onbekende Aberdeen FC

FC Groningen neemt het vanavond op tegen Aberdeen, qua naam een bekende club, maar ook een club met weinig bekende namen in de selectie. De Schotten kwalificeerden zich voor de voorronde van de Europa League door vorig seizoen derde te eindigen in de Schotse Premiership. Aberdeen begon het Europese avontuur al in de eerste voorronde tegen het Letse FK Daugava Riga. De Letten werden verpletterd: in Schotland werd het 5-0 en de return in Riga eindigde in 0-3.