0:0
(Heenwedstrijd 0:1)
geen

90'
In de tweede helft had Ajax een engeltje op haar schouder. Na een kwartier spelen kreeg Jablonec een penalty, maar Ján Greguš wist die mogelijkheid niet om te zetten tot een doelpunt. De paal bracht Ajax redding. Nog geen minuut later moest Riechedly Bazoer inrukken na zijn tweede gele kaart. Daarna brak de wedstrijd pas echt open. Jablonec trok meer ten aanval en daardoor ontstond er ook ruimte voor Ajax. Dijks zag een inzet vanuit een corner van Gudelj via de buitenkant van de paal naast gaan. Ook Fischer kreeg een enorme kans, maar hij stuitte op doelman Vlastimil Hrubý. Ajax kruipt door het oog van de naald en kwalificeert zich voor de groepsfase van de Europa League.
90'
90'
Gele kaart voor Michal Trávník (FK Jablonec)
Invaller Michal Trávník krijgt geel voor een overtreding op Anwar El Ghazi. Hij haalt de aanvaller van achteren neer en dat is geel.
90'
In de tweede minuut van de blessuretijd kan Anwar El Ghazi het duel beslissen, maar ook hij stuit op Vlastimil Hrubý.
88'
Een puntertje van Ruslan Mingazov gaat een metertje langs de goal van Jasper Cillessen. Ajax moet het nog een paar minuten volhouden en de groepsfase van de Europa League is een feit.
86'
Gele kaart voor Anwar El Ghazi (AFC Ajax)
El Ghazi neemt teveel tijd voor de vrije trap en krijgt een gele kaart wegens tijdrekken.
84'
Pijnlijk moment voor Kenny Tete. In een duel met Ruslan Mingazov krijgt hij de noppen van de tegenstander in zijn gezicht. Het lijkt mee te vallen en Ajax neemt de tijd.
80'
Jasper Cillessen houdt een kopbal van Stanislav Tecl op de doellijn tegen. Een vrije trap van de zijkant komt op het hoofd van de invaller. Al vallend kopt hij de bal in de verre hoek, maar Cillessen redt prima.
80'
CILLESSEN REDT AJAX
78'
Heerlijke actie van Anwar El Ghazi. De aanvaller krijgt de bal hoog aangespeeld, controleert dan prachtig en met een mooie voetbeweging zet hij Fischer vrij voor de goal. De invaller stuit op Hrubý.
76'
Kan Ajax de nul houden in het laatste kwartier? Mocht het 1-0 worden. Dan gaan we verlengen hier in Tsjechië.
75'
FK Jablonec heeft voor het laatst gewisseld. De man van de gemiste penalty, Ján Greguš, is naar de kant gegaan. Voor hem komt een andere middenvelder, namelijk: Michal Trávník
75'
Wissel in bij FK Jablonec -> Michal Trávník
75'
Wissel uit bij FK Jablonec -> Ján Greguš
74'
In de omschakeling kan FK Jablonec er snel uitkomen. Riedewald moet in de achtervolging op Martin Doležal. De Tsjech weet de bal laag terug te leggen, maar geen tegenstander te bereiken.
74'
Prima actie van Anwar El Ghazi. De buitenspeler neemt de bal aan de zijlijn mee en omspeelt twee man. Zijn voorzet komt alleen niet goed voor. De actie mocht er wel zijn.
72'
Nu komt de thuisploeg heel goed weg. Een corner van Gudelj is wederom gevaarlijk. Nu komt de bal uit de kluts voor de voeten van Dijks. De back moet het met zijn mindere been doen, glijdt dan ook nog eens achterover en ziet zijn inzet via de buitenkant van de paal naast gaan.
72'
DIJKS SCHIET OP DE PAAL
70'
Oei, daar komt Ajax weer goed weg. Een voorzet vanaf links draait af van de goal, maar door een goede loopactie van Ruslan Mingazov staat de speler van Jablonec ineens vrij voor de goal. De bal is alleen net iets te hoog voor heb, anders kon hij makkelijk inkoppen.
69'
Ook Ajax wisselt. Frank de Boer gaat de verdediging versterken en brengt Ricardo van Rhijn in de ploeg. Aanvaller Milik gaat er uit. El Ghazi verkast naar de spits positie.
69'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
69'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
68'
FK Jablonec heeft voor de tweede keer gewisseld. Nermin Crnkić is eraf en net als in Amsterdam komt Martin Doležal binnen de lijnen.
68'
Wissel in bij FK Jablonec -> Martin Doležal
68'
Wissel uit bij FK Jablonec -> Nermin Crnkić
67'
Gudelj probeert het van grote afstand en dat was niet zijn beste keus. In een vier tegen vier situatie was de middenvelder wellicht kansrijker geweest, wanneer hij gewoon overspeelde. Zijn schot wordt geblokt door een verdediger.
65'
Ajax gaat meer en meer inzakken. Het wordt hoe dan ook nog een spannend restant van de wedstrijd.
60'
FK Jablonec voelt dat er wat te halen valt nu. Ajax is het even kwijt. Invaller Stanislav Tecl wil de bal ineens vanuit de lucht inschieten, wanneer hij binnen in de zestien staat, maar hij schiet tegen een tegenstander aan.
59'
Geel-rode kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Bazoer gaat weer in de fout. De middenvelder krijgt zijn tweede gele kaart en dat is weer terecht. Bazoer is gewoonweg te laat.
58'
Penalty gemist door Ján Greguš, FK Jablonec
Ajax ontsnapt! Ján Greguš gaat de goede hoek in, maar niet Cillessen brengt redding, maar de paal.
57'
Ajax staat te slapen en Jablonec kan er snel uitkomen. Riedewald zet in de zestien een tackle in, maar krijgt de bal tegen de hand.
57'
PENALTY VOOR FK JABLONEC
56'
De vraag is wanneer FK Jablonec in de aanval gaat. Of wanneer er een extra aanvaller erbij gaat komen. Tot dusver blijft de ploeg van Jaroslav Šilhavý achterover hangen en laat het Ajax het spel maken.
52'
Mitchell Dijks gaat ook vrolijk verder waar hij ook in de eerste helft mee bezig was: mannetje passeren en voorgeven. Deze voorzet is goed, maar El Ghazi laat zich aftroeven in de lucht, waardoor het doel niet onder vuur genomen kan worden.
48'
Eindelijk eens een voorzet die aankomt bij Ajax. Vanaf de rechterkant wordt de bal voorgegeven en Milik kopt de bal, maar in plaats van de bal naar beneden te koppen, gaat de bal hoog de lucht in en kan Vlastimil Hrubý de bal vangen. Milik stond trouwens ook wel heel ver van de goal.
47'
Bazoer probeert het eens van afstand. De middenvelder krijgt daarvoor alle ruimte en waarom ook niet? Zoveel kansen kregen de Amsterdammers tot dusver niet. De bal gaat gaat naast.
46'
FK Jablonec heeft afgetrapt voor de tweede helft van deze wedstrijd. De thuisploeg doet dat met een nieuwe speler. Stanislav Tecl is in het veld gekomen voor Tomáš Wágner. Ook Ajax heeft gewisseld. Bij de Amsterdammers is Daley Sinkgraven in de kleedkamer achtergebleven en is Viktor Fischer zijn vervanger.
46'
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
46'
Wissel in bij FK Jablonec -> Stanislav Tecl
46'
Wissel uit bij FK Jablonec -> Tomáš Wágner
45'
Ajax heeft het lastig in de eerste helft. Niet zozeer in de verdediging, maar aanvallend moet het de handbaldefensie van FK Jablonec zien te breken en dat valt nog niet mee. Net als in Amsterdam spelen de Tsjechen terughoudend. De beste kans van de eerste helft kwam op naam van Joël Veltman. De vrijstaande verdediger kreeg de bal vanuit een corner van Gudelj op de voet, maar raakte de bal volkomen verkeerd.
45'
42'
Gele kaart voor Ján Greguš (FK Jablonec)
Gele kaart nummer vier is ook een feit. En wederom een terechte kaart. Ján Greguš geeft Jaïro Riedewald een trap tegen zijn onderbeen, terwijl de bal al weg is.
41'
Met voorzetten wil het ook nog niet lukken, tot ongenoegen van Frank de Boer. Nu is het Dijks die vanaf links een hoge voorzet geeft. Wat heet hoog, de bal gaat mijlenver over de zestien heen.
38'
Gudelj krijgt de bal in vrijheid op een mooie positie om te schieten en laat dat dan ook zeker niet na. De bal vindt alleen een verdediger van FK Jablonec op zijn weg.
36'
Veltman had Ajax daar op voorsprongen moeten brengen. Een prima corner vanaf links wordt door Nemanja Gudelj voorgegeven. De bal belandt bij de tweede paal, waar Veltman in vrije positie de bal in doel kan werken, maar hij raakt de bal helemaal verkeerd.
36'
DE KANS VOOR VELTMAN!
35'
De aanvallers van Ajax hebben het moeilijk. El Ghazi maakt zijn acties, maar echt langs zijn directe tegenstanders komt hij niet. Sinkgraven is vooralsnog onzichtbaar en Milik kan niet in stelling worden gebracht.
32'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Daar is na ruim een half uur spelen alweer de derde gele kaart van de wedstrijd. En terecht ook overigens. FK Jablonec kan er snel uitkomen en een tegenaanval opzetten, maar niet als het aan Bazoer ligt. De middenvelder van Ajax brengt zijn tegenstander ten val.
30'
Het meeste geluid vanaf de tribune komt uit de kelen van de meegereisde Ajax-supporters. Vooralsnog draagt dat niet echt bij aan beter spel van de spelers op het veld.
28'
Eindelijk een goed georganiseerde aanval van de Ajacieden. Voor de zestien wordt de bal wat rond gespeeld en dan is het wachten tot een verdediger van de tegenstander uitstapt. Wanneer dat gebeurt speelt Bazoer de bal in de diepte van Dijks. Ter hoogte van de achterlijn geeft de linksback de bal voor, maar Vlastimil Hrubý plukt die voorzet uit de lucht.
26'
El Ghazi en Sinkgraven zijn ondertussen van flank geswitcht. Wellicht dat die wisseling voor meer verrassing kan zorgen. Een rechtspoot op links en andersom een linkspoot op rechts.
24'
Terwijl bij Ajax de schrik er een klein beetje inzit, krijgt El Ghazi een schietkans. De vleugelaanvaller neemt het vijandige doel onder vuur, maar komt Vlastimil Hrubý op zijn weg tegen. Het schot was niet ver genoeg naar de hoek toe.
24'
Daar komt Jablonec heel gevaarlijk met een counter. Nermin Crnkić is sneller dan Tete en dreigt alleen op de Cillessen af te gaan. De aanvaller wil de bal langs de doelman tikken, maar die grijpt de bal van zijn voet. Een gevaarlijke uitbraak!
22'
Ajax heeft wederom moeite om de verdedigende stellingen van de tegenstander te slechten, maar ooit zullen de Tsjechen uit hun schulp moeten kruipen, want nog steeds staan ze een doelpunt achter.
18'
Mooie loopactie van de aanvoerder van de Amsterdammers, Davy Klaassen. De middenvelder neemt de bal goed aan, maar kan dan niet tot een goed schot komen.
17'
Het feit dat er nu al een tweede gele kaart is gegeven is niet opvallend. De Deens arbiter gaf al zeventien gele kaarten in de eerste drie wedstrijden die hij dit seizoen in de Deense Superlig floot. Daarnaast liet hij in die drie wedstrijden al twee keer een rode kaart zien.
16'
Gele kaart voor Nermin Crnkić (FK Jablonec)
FK Jablonec heeft ook haar eerste gele kaart mogen ontvangen en die is voor Nermin Crnkić. Net als Milik gaat de speler vrijwillig naar de grond en in dat soort situaties is scheidsrechter Hansen onverbiddelijk.
14'
Ajax staat weer voor een dichte verdediging van de Tsjechen en daarom probeert Mitchell Dijks het maar eens met een vroege voorzet. De bal komt hoog de zestien meter in gevlogen, maar Davy Klaassen kan zijn hoofd er niet goed genoeg tegenaan zetten, omdat een verdediger er tussen komt.
12'
De hoeken van het stadion zijn niet volgebouwd. Dat betekent dat er open ruimtes bevinden in die hoeken. Rechts naast de hoofdtribune hebben enkele belangstellenden die ruimte gebruikt om vanaf een heuveltje toe te kijken. Maar vooralsnog is er nog weinig te zien. Althans, qua speelbeeld weinig te beleven.
8'
FK Jablonec zakt in de omschakeling van Ajax snel een als een collectief terug. Dat resulteert in dezelfde taferelen als vorige week: een handbaldefensie.
7'
Ajax speelt in de eerste helft naar het publiek toe. In de tweede helft zullen de Ajacieden tegen een lege vlakte aan moeten spelen. Achter de goal, waar Cillessen nu onder de lat staat, is immers geen tribune.
4'
Gele kaart voor Arkadiusz Milik (AFC Ajax)
Binnen vier minuten is het al raak. Milik heeft geel gekregen voor een schwalbe. Doelman Vlastimil Hrubý komt uit zijn doel, wanneer Milik op hem afstormt. De aanvaller gaat echter gewillig naar de grond, terwijl er geen contact is.
4'
Ajax moet in de eerste minuten even een stapje terug zetten en de verdedigende stellingen innemen. De thuisploeg neemt vooralsnog het initiatief.
2'
De eerste doelpoging van de wedstrijd is voor de thuisploeg. Het is Tomáš Wágner die het van afstand probeert. De bal gaat recht op Cillessen af, maar hij heeft wel moeite met de stuiterende bal. Dijks kan de bal tijdig wegwerken.
1'
Ajax is begonnen aan de eerste helft van deze pot. Veel plezier bij deze wedstrijd.
1'
De spelers staan klaar voor deze alles-of-niets wedstrijd van Ajax. Dat geldt natuurlijk ook voor FK Jablonec. Het meegereisde Ajax-publiek laat zich al flink horen. We gaan er maar eens goed voor zitten. FK Jablonec - Ajax gaat over een paar minuten beginnen.
Weinig verrassingen in de opstellingen van beide ploegen. Zowel Ajax als FK Jablonec treedt in dezelfde opstelling aan als vorige week. Dat betekent dat Lasse Schöne en Ricardo van Rhijn, beide nog basisspeler tegen NEC Nijmegen afgelopen zondag, weer verkassen naar de bank. Zij worden vervangen door Kenny Tete en Daley Sinkgraven. Beide teams hebben wel een wijziging doorgevoerd op de bank. Waar bij Ajax Vaclav Černý is vervangen door Yaya Sanago, daar heeft bij FK Jablonec Rossi plaatsgemaakt voor Stanislav Tecl.
Ajax wacht vanavond een lastige return in Tsjechië, waar het om 18.00 uur aantreedt tegen FK Jablonec voor de laatste wedstrijd in de play-offs van de Europa League. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met miniem verschil. Vanaf de strafschopstip wist matchwinner Arkadiusz Milik de wedstrijd in het voordeel van de Amsterdammers te beslissen. Om het vanavond even rustig uit te spelen is er dus niet bij. De ploeg van Frank de Boer moet vol aan de bak.

Dat FK Jablonec ook in eigen huis een handbalverdediging op gaat zetten om de Amsterdammers van scoren te beletten lijkt vanavond uitgesloten. De verdedigende aanpak van de Tsjechen pakte in Amsterdam goed uit, maar de thuisploeg moet nu zeker een doelpunt maken. Ajax weet wat het is om in de return alsnog de mist in te gaan.

Een blamage zoals tegen Rapid Wien kan niet nog een keer plaatsvinden. Sportief gezien niet, maar ook financieel gezien niet. Vanochtend meldde financieel directeur Jeroen Slop in de Telegraaf dat Ajax miljoenen euro’s misloopt, wanneer het de groepsfase van de Europa League niet haalt. Dat is immers meegenomen in de Amsterdamse begroting. Ajax loopt dan tv-gelden, premies en opbrengsten mis en dat zou er voor zorgen dat de club de komende tijd de hand op de knip moet houden. Er is dus alles aan gelegen om vanavond met een goed resultaat terug te keren naar de hoofdstad.

Ajax speelt overigens met dezelfde opstelling als in de laatste weken in de Eredivisie. In de wedstrijdselectie ontbreekt wel de 17-jarige Tsjech Vaclav Černý, maar daar tegenover staat wel de terugkeer van Yaya Sanogo en Amin Younes in de wedstrijdselectie. Ook de tegenstander, FC Jablonec kan beschikken over een ruime wedstrijdselectie. Geen speler van de Tsjechen zit meer in de lappenmand, dus FC Jablonec-trainer Jaroslav Šilhavý kan over elke speler beschikken. De definitieve opstelling zullen rond 17.00 uur bekend worden. Deze kun je dan vinden onder het kopje wedstrijddetails.

De wedstrijd in de Chance Arena staat vanavond onder Deense leiding. Kenn Hansen is de arbiter en hij wordt geflankeerd door zijn grensrechters David Andersen en Lars Rix. Beide ploegen zijn overigens gewaarschuwd. De Deense scheidsrechter floot dit seizoen tot dusver drie wedstrijden in de Deense Superliga, maar gaf daarin wel zeventien (!) gele kaarten en twee keer zag een speler een rode prent voor zijn neus verschijnen. Hoe dan ook, het wordt een belangrijke wedstrijd voor Ajax. Voetbal.com is er uiteraard bij en in de persoon van Thomas Mulder is een liveverslag hier te volgen. Heel veel plezier bij deze Europese, alles-of-niets wedstrijd.