27.08.2015 14:45

Ook Ajax ontloopt de topploegen bij plaatsing

Waar PSV in de Champions League niet gekoppeld kan worden aan ploegen als FC Barcelona, Bayern München en Juventus, kan ook Ajax een gunstige loting tegemoet zien als het zich weet te plaatsen voor de Europa League. De Amsterdammers spelen donderdagavond voor een ticket van de groepsfase.

De nummer twee van het vorige seizoen in de Eredivisie wordt bij plaatsing namelijk ingedeeld in de eerste groep, waardoor ploegen als Schalke 04, Tottenham Hotspur, FC Basel en Olympique Marseille niet geloot kunnen worden. Ook als Borussia Dortmund, dat net als Ajax nog moet spelen voor een ticket, doorstroomt in de groepsfase van de Europa League, kan deze ploeg niet als tegenstander worden gelinkt aan Ajax.

Voor AZ, dat een 2-3 nederlaag tegen Astra Giurgiu goed moet maken in eigen huis, geldt dit verhaal niet. De ploeg staat lager dan Ajax op coëfficiëntenlijst van de UEFA, waardoor het sowieso genoegen moet nemen met een plek in groep twee. Een voordeel hiervan is dat het in ieder geval niet Liverpool, dat ook in de tweede groep zit, treft, maar de ploegen die hiervoor werden genoemd, zijn wel potentiële tegenstanders.

FC Groningen zal het mogelijk nog zwaarder krijgen, aangezien de club, die via het bekertoernooi direct in de groepsfase van de Europa League staat, nu nog in de tweede groep zit, maar zo goed als zeker zal afzakken naar de derde groep als clubs met een beter coëfficiënt-gemiddelde instromen na de kwalificaties. Hierdoor kunnen de Groningers in theorie in een groep met Borussia Dortmund en Liverpool komen. De loting van de groepsfase wordt op 28 augustus verricht.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner