AFC Ajax Woensdag, 23. September 2015
De Graafschap
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 41. / Schot met rechts  (Arkadiusz Milik)
2 : 0 Torinfos in de Ticker John Heitinga 85. / Kopbal  (Daley Sinkgraven)

90'
Samenvatting

De tweede helft van Ajax - De Graafschap was niet om over naar huis te schrijven. Er gebeurde bar weinig in Amsterdam. Ajax had het meeste balbezit en zocht naar openingen in de Doetinchemse defensie. De Graafschap loerde op de counter, maar kwam eigenlijk niet aan aanvallen toe. In de slotfase maakte John Heitinga zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax. De verdediger had vier minuten nodig om tot scoren te komen. Daley Sinkgraven verlengde een hoekschop van Lasse Schöne, waarna Heitinga per ongeluk de bal op zijn hoofd kreeg: 2-0.
90'
90'
Nog drie minuten blessuretijd in de Amsterdam ArenA.
89'
Haha! De stadionspeaker heeft John Heitinga uitgeroepen tot Man of the Match!
87'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
Ricardo van Rhijn gaat nog op de bon. De rechtsback begaat een onnodige en veel te harde overtreding en krijgt terecht geel van Manschot.
86'
Het publiek gaat uit zijn dak. Heitinga beslist de wedstrijd. Nog een paar minuten in Amsterdam.
85'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door John Heitinga
Haha! Heitinga scoort gelijk tijdens zijn rentree voor Ajax. Een hoekschop van Schöne kan worden doorgekopt door Sinkgraven. Heitinga krijgt de bal per ongeluk op zijn hoofd en ziet de bal dan ook nog in het doel verdwijnen. Wedstrijd beslist.
84'
Ajax schreeuwt om een strafschop. Invaller Younes dribbelt langs Jan Lammers en komt daarna in duel met Straalman en gaat liggen. Younes gaat liggen, maar de scheidsrechter legt de bal niet op de stip.
82'
Ook De Graafschap heeft overigens gewisseld. Jeroen Tesselaar komt voor Çiçek.
82'
Daar is de rentree bij Heitinga in de hoofdmacht van Ajax. De verdediger is de vervanger van Riechedly Bazoer.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> John Heitinga
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
81'
Wissel in bij De Graafschap -> Jeroen Tesselaar
81'
Wissel uit bij De Graafschap -> Tolgahan Çiçek
79'
Heitinga lijkt zo in de ploeg te komen. Het publiek scandeert al minutenlang zijn naam.
78'
Eindelijk weer een kans voor Ajax! Milik ontdoet zich van Robin Pröpper en komt vervolgens in scoringspositie. De Pool staat echter op de achterlijn, waardoor de hoek om te schieten lastig is. Milik probeert het, maar schiet de bal in het zijnet.
76'
Het spelbeeld blijft onveranderd. Ajax heeft de bal en zoekt naar openingen. De Graafschap trekt zich ver terug en loert op de counter.
73'
John Heitinga is begonnen aan de warming-up. Gaan we dan eindelijk de rentree van Heitinga zien?!
73'
De eerste wissel bij De Graafschap is een feit. Youssef el Jebli komt voor Quekel.
72'
Wissel in bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
72'
Wissel uit bij De Graafschap -> Erik Quekel
72'
Eindelijk weer een poging. Gudelj probeert het met een afstandsschot, maar mikt een metertje naast.
71'
Nog twintig minuten in Amsterdam. Het staat nog altijd maar 1-0. Eén doelpunt van De Graafschap en we gaan verlengen.
69'
Grote kansen ontbreken voorlopig in de tweede helft. Ajax is veelal aan het aanvallen, maar creëert bar weinig. De Graafschap komt simpelweg niet aan aanvallen toe.
67'
Na een korte blessurebehandeling gaat het inmiddels weer met El Ghazi, maar het is wel zijn laatste actie geweest. Thulani Serero is zijn vervanger.
66'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
65'
Heerlijk verdedigend werk van Çiçek! Schöne lanceert El Ghazi. De buitenspeler lijkt alle tijd en ruimte te hebben om een goede voorzet af te leveren, maar Çiçek gaat het duel aan en weet de bal te veroveren. El Ghazi blijft geblesseerd achter.
64'
De Boer is nog steeds ontevreden. De trainer van Ajax gaat zo dadelijk nog een keer wisselen.
63'
Kansen zijn er daardoor tijdens het eerste kwartier na rust nog niet geweest.
62'
Ook in de tweede helft blijft De Graafschap de Park the Bus-tactiek hanteren. Ajax voetbalt daardoor tegen een muur aan, waardoor het duel niet erg amusant is.
58'
Mike van der Hoorn dolt met Quekel, maar daar is de spits van De Graafschap niet van gediend. Quekel vloert Van der Hoorn, maar krijgt geen kaart van scheidsrechter Kamphuis.
56'
Prima kans voor De Graafschap. Menting krijgt de bal plotseling voor zijn voeten. De middenvelder schiet, maar raakt de bal niet goed. Geen problemen voor Boer.
56'
Daar is de eerste wissel van De Boer. Amin Younes komt in de plaats van Fischer.
56'
Wissel in bij AFC Ajax -> Amin Younes
56'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
55'
Het tempo van Ajax is momenteel veel te laag om De Graafschap in de problemen te brengen. Frank de Boer lijkt dan ook snel te gaan wisselen.
54'
De middenvelder van Ajax lijkt voorlopig gewoon door te kunnen.
53'
Sinkgraven ligt geblesseerd op het veld en heeft een blessurebehandeling nodig.
52'
Kansje voor Ajax! Gudelj geeft een vrije trap voor het doel. Milik mist de bal op een haar na, waardoor De Graafschap lijkt te ontsnappen. De grensrechter had echter zijn vlag in de lucht gestoken, waardoor het doelpunt hoe dan ook was afgekeurd.
51'
Er valt weinig te beleven tijdens de eerste minuten na rust. Ajax is dominant en dwingt De Graafschap ver terug. De Doetinchemmers loeren op de counter.
48'
De Graafschap duikt op voor het doel van Ajax. Straalman geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Bannink zet zijn hoofd tegen de bal, maar kan de bal geen richting meegeven.
46'
De bal rolt weer in Amsterdam. De Graafschap heeft afgetrapt.
46'
45'

De eerste vijftien minuten van Ajax - De Graafschap was enerverend. De thuisploeg kreeg een tweetal grote kansen, terwijl De Graafschap een doelpunt afgekeurd zag worden. Daarna werd de wedstrijd een stuk minder amusant. Ajax nam het initiatief en dwong De Graafschap ver terug. De thuisploeg had echter moeite om de muur van De Graafschap te slechten. Vlak voor rust lukte het de Amsterdammers om op voorsprong te komen. Na een snelle counter via Nemanja Gudelj en Arkadiusz Milik wist Viktor Fischer vrij makkelijk de 1-0 te maken.
45'
44'
De Graafschap moet na het tegendoelpunt iets forceren, daardoor zal er meer ruimte ontstaan voor Ajax. Wellicht kan Ajax daar (voor rust?) snel van profiteren.
42'
Was dat geen buitenspel? Milik werd gelanceerd door Gudelj, maar de Pool leek nipt buitenspel te staan. De scheidsrechter keurt het doelpunt in ieder geval goed.
41'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Viktor Fischer
Daar is toch het doelpunt van Ajax. Milik wordt weggestuurd door Gudelj. De Pool haal de achterlijn en zoekt vervolgens Fischer. De Deen staat helemaal vrij voor het doel en weet makkelijk af te ronden: 1-0.
41'
Een aardige aanval van De Graafschap. Straalman lanceert Alexander Bannink, die de achterlijn weet te halen. Bannink zoekt Vermeij voor het doel, maar weet hem niet te vinden.
39'
Ajax probeert veelal via voorzetten gevaarlijk te worden, maar het is moeilijk om een medespeler te bereiken. De Graafschap staat namelijk continu met zes à zeven man in het eigen strafschopgebied.
37'
Heerlijke actie! El Ghazi passeert zijn directe tegenstander, Tolgahan Çiçek, en haalt vervolgens de achterlijn. El Ghazi geeft voor, maar weet geen medespelers te bereiken.
35'
Weer Milik! Een afgeslagen bal valt pardoes voor de voeten van de Pool. De spits staat net buiten het strafschopgebied en haalt meteen uit, maar zijn poging mist precisie.
34'
Het ontbreekt bij Ajax voorlopig aan de eindpass. De Amsterdammers controleren het duel, maar weten amper écht grote kansen te creëren.
33'
Weer de lat! Weer een schot vanuit de tweede lijn. Deze keer neemt Milik het doel van De Graafschap onder vuur. Milik raakt, via de vingertoppen van Jurjus, de lat.
31'
Het eerste kwartier van Ajax - De Graafschap was leuk, maar de tweede vijftien minuten vallen een beetje tegen.
29'
Als Ajax de bal heeft, dan trekt De Graafschap zich massaal terug. De Amsterdammers hebben moeite met de Park the Bus-tactiek van de Achterhoekers.
26'
Gevaarlijk moment van De Graafschap. Smeets neemt een vrije trap vanaf de linkerflank. De bal draait gevaarlijk richting het doel van Ajax, maar wordt gemist door Vincent Vermeij en Bart Straalman.
24'
Nu ook een afstandsschot van Ajax. Gudelj haalt uit vanaf een meter of 25, maar zijn poging is een makkelijke prooi voor doelman Jurjus.
22'
Komt dat schot! Bryan Smeets probeert het vanaf grote afstand. De controleur van De Graafschap staat op een meter of 35 van het doel van Ajax, maar schiet toch op doel. Boer kan de bal makkelijk vangen.
21'
Sinds het afgekeurde doelpunt van Quekel is De Graafschap eigenlijk amper meer van de eigen helft afgekomen. De Superboeren hebben moeite om de bal in de ploeg te houden. Ajax is gewoonweg te sterk.
20'
Poging geblokt! Schöne brengt de bal in vanaf de rechterflank. El Ghazi denkt te kunnen scoren, maar zijn poging wordt geblokt.
19'
Er hangt weinig sfeer in de Amsterdam ArenA. Bijna de gehele tweede ring in de ArenA is vanavond gesloten.
16'
Ajax neemt tijdens het eerste kwartier overigens het initiatief, maar dat is vrijwel elk duel van Ajax het geval.
15'
De lat! Na de overtreding van Lammers krijgt Ajax een vrije trap op een meter of dertig van het doel. Lasse Schöne probeert het ineens en raakt de lat! Wat een pegel!
14'
Gele kaart voor Jan Lammers (De Graafschap)
Daar is de eerste gele kaart van de wedstrijd. Jan Lammers deelt een flinke beuk uit en krijgt geel van scheidsrechter Jochem Kamphuis.
14'
Het begin in Amsterdam is leuk. Zowel Ajax als De Graafschap kreeg al een grote kans, maar voorlopig blijft het 0-0.
11'
We zijn weer aan de andere kant van het veld! Viktor Fischer krijgt een schietkans, maar brengt Jurjus niet in de problemen met zijn poging.
10'
Was het wel buitenspel? Quekel staat wellicht een centimeter buitenspel, maar dat is natuurlijk ook buitenspel.
10'
Doelpunt afgekeurd! Plotseling duikt De Graafschap op voor het doel van Ajax. Tom Menting krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en besluit om uit te halen. Menting raakt, via de vingertoppen van Ajax-doelman Diederik Boer, de lat. In de rebound weet Erik Quekel de bal in het doel te schieten, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel.
10'
De Graafschap komt even niet meer van de eigen helft af. Ajax zet vroeg druk en brengt De Graafschap daarmee flink in de problemen. De 1-0 hangt in de lucht.
7'
Ajax vergeet te scoren! Hoe is het mogelijk dat Ajax niet op voorsprong komt? In eerste instantie geeft Arkadiusz Milik de bal voor vanaf de rechterflank. Daley Sinkgraven krijgt daardoor een grote kopkans, maar stuit op De Graafschap-doelman Hidde Jurjus. In de rebound krijgt Nemanja Gudelj nog een grote mogelijkheid, maar de Serviër raakt de paal! De Graafschap ontsnapt aan een achterstand.
6'
Daar is het eerste schot van de wedstrijd. Anwar El Ghazi neemt de tijd om de bal voor zijn sterke rechterbeen te leggen. De buitenspeler haalt vervolgens uit vanaf een meter of 25, maar ziet zijn inzet ver over het doel van De Graafschap verdwijnen.
5'
Ajax begint slordig aan het bekerduel met De Graafschap. De Amsterdammers leveren de bal voorlopig veel te makkelijk in.
4'
... De thuisploeg probeert het via een variant, maar dat gaat niet goed. Doeltrap voor De Graafschap.
3'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Ajax...
2'
Ajax start vanavond in een 3-4-3 opstelling. Ajax-trainer Frank de Boer past zich daarmee aan, want De Graafschap speelt in een 4-4-2 formatie.
1'
We zijn begonnen in Amsterdam. Ajax heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Ajax tegen De Graafschap. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Vorig jaar

Ajax en De Graafschap waren vorig seizoen gelijkwaardig als het aankomt op het bekertoernooi. Zowel Ajax als De Graafschap kwam vorig jaar tot de achtste finale. De Amsterdammers werden in de achtste finale met 4-0 uitgeschakeld door Vitesse, terwijl De Graafschap met 4-2 verloor van FC Twente. Ajax wist vorig seizoen wel te winnen van JOS Watergraafsmeer (9-0, red.) en SV Urk (4-0, red.). De Graafschap won voor de uitschakeling tegen FC Twente van DOSKO (1-0, red.) en Deltasport (4-1, red.). De beker werd vorig seizoen gewonnen door FC Groningen dat in de finale met 2-0 won van PEC Zwolle.

Ajax

Ajax kan tevreden terugkijken op de seizoenstart. De Amsterdammers zijn na zes speelrondes koploper in de Eredivisie. Ajax heeft momenteel zestien punten. Heracles Almelo volgt op vijftien punten. Ajax-trainer Frank de Boer zal minder tevreden zijn over de Europese campagne. Met moeite werd de groepsfase van de Europa League bereikt. Tijdens de eerste wedstrijd in de groepsfase van dat toernooi werd er bovendien niet gewonnen van het Schotse Celtic. Het werd 2-2 in de Amsterdam ArenA.

Het seizoen van De Graafschap is voorlopig niet om over naar huis te schrijven. De Doetinchemmers promoveerden afgelopen seizoen naar de Eredivsie, maar staan na zes speelrondes nog op nul punten. Het doelsaldo van de Achterhoekers zegt eigenlijk alles. Twee treffers voor en zestien doelpunten tegen. Het wordt een lang seizoen voor De Graafschap, maar wellicht kan een bekerstunt tegen Ajax de ploeg uit Doetinchem vertrouwen geven.

Historie

Als De Graafschap wil stunten, dan moet de ploeg van De Graafschap-trainer Jan Vreman geschiedenis schrijven. De Graafschap was negentien keer eerder te gast bij Ajax, maar wist nimmer te winnen in Amsterdam. Wel werd er twee keer gelijkgespeeld in Amsterdam. In eigen huis wisten de Doetinchemmers twee keer te winnen van Ajax, maar daar heeft De Graafschap in Amsterdam niets aan.

De laatste keer dat De Graafschap op bezoek ging bij Ajax dateert van 15 april 2012. Het werd 3-1 voor Ajax. Derk Boerrigter scoorde twee keer voor Ajax, terwijl ook Christian Eriksen een doelpunt wist te maken. Michael de Leeuw scoorde het Doetinchemse doelpunt. De laatste keer dat De Graafschap niet verloor in Amsterdam was op 20 september 1998. Het werd 1-1 dankzij treffers van Robert Fuchs en Jari Litmanen.