MVV Maastricht Donderdag, 16. Mei 2013
19:45 uur
FC Volendam
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Brandley Kuwas 77. / Schot met links  (Gerry Koning)

90'
Samenvatting MVV wist ook in de tweede helft niet te overtuigen en kreeg maar weinig kansen. Volendam nam in de tweede helft de regie in handen en zorgde voor het meeste gevaar. Dat zorgde in de 77e minuut voor de enige treffer van de wedstrijd. Brandley Kuwas produceerde een schuiver in de rechterhoek en met dat wapenfeit wint Volendam de uitwedstrijd bij MVV in Maastricht.
90'
90'
Drie minuten blessuretijd zijn erbij gerekend, terwijl MVV een vrije trap mag nemen op dertig meter van het doel van Volendam-doelman Stevens. Leroy Labylle wil zich nog één keer laten zien vavond en probeert het van grote afstand. De bal vliegt hopeloos over het doel en het laatste gevaar van MVV lijkt zich te hebben voorgedaan.
89'
Volendam is gevaarlijk in de counter en Kramer was zeer dichtbij een treffer. Het is dat doelman Bram Castro ervaring genoeg heeft om dit soort schoten te keren. De ex-doelman van Roda JC heeft door de jaren heen flink wat duels in de Eredivisie gespeeld en weet wat nodig is om deze slotminuten te doorstaan.
87'
Esajas met inmiddels alweer de tiende corner voor MVV. Hij zoekt achterin naar de lange spits Mark Veldmate. Die kopt de bal de verkeerde kant op en probeert zijn fout te herstellen. Daarbij wordt hij geraakt in het gezicht door een speler van Volendam. Daar was verder geen opzet bij en zo kan deze redelijk sportieve wedstrijd verder.
84'
MVV zet alles op alles en René Trost staan druk aan de zijlijn te coachen dat zijn team naar voren moet. Over drie dagen moet zijn ploeg afreizen naar Volendam en de trainer wil toch dat zijn team nog een doelpunt maakt deze donderdagavond. Tegen Volendam spelen op de Dijkmet een nederlaag in eigen huis op zak is een moeilijke opgave.
82'
Gele kaart voor Michiel Kramer (FC Volendam)
Kramer is niet voor niets spits geworden, want verdedigen is niet zijn sterkste vak. Van Hyfte draait goed weg, maar de speler van Volendam steekt zijn been uit en brengt Van Hyfte naar de grond. Die maakt zich erg boos, maar de overtreding wordt al behandeld door Makkelie met een gele kaart voor Kramer.
80'
Volendam zakt iets verder terug op de eigen helft om de voorsprong te verdedigen. Dat brengt wel met zich mee dat MVV meer balbezit heeft in deze fase van de wedstrijd. Een voorzet van Esajas kwam terecht bij Veldmate bij de tweede paal. De spits kopte diagonaal in, maar Stevens produceert een uitstekende redding.
77'
Wissel in bij FC Volendam -> Robert Mühren
77'
Wissel uit bij FC Volendam -> Brandley Kuwas
77'
Doelpunt voor FC Volendam, 0:1 door Brandley Kuwas
Een doelpunt voor Volendam met nog een kwartier aan speeltijd, maar daar gaat een blessure van een MVV-speler aan vooraf. Sjoerd Winkens stond geparkeerd op het veld en leek zijn knie te verdraaien. Op dat moment kreeg Kuwas de bal, die geen idee had van de ernst van de blessure. De vleugelspeler dribbelde van de rechterkant naar binnen toe en schoot vanaf de rand van de zestien raak. Winkens is inmiddels behandeld en staat alweer binnen de lijnen, nu bij een stand van 0-1.
76'
Wissel in bij MVV -> Lloyd Borgers
76'
Wissel uit bij MVV -> Sven Braken
73'
Eerste balcontact van invaller Veldmate is goed: hij legt de bal op de rand van het strafschopgebied klaar voor Esajas. Die snelt over links langs de verdediging van Volendam en schiet hard in het zijnet. Met de komst van Veldmate heeft MVV een balvaste spits op het veld, aan wie ze de bal kwijt kunnen voorin.
73'
Wissel in bij MVV -> Mark Veldmate
73'
Wissel uit bij MVV -> Bryan Smeets
72'
Malcolm Esajas bemoeit zich steeds meer met de opbouw van MVV. Waar hij in de eerste helft moederziel alleen in de spits stond, daar laat Esajas zich nu uitzakken naar het middenveld. Daardoor krijgt de spits ook meer balcontacten.
69'
We hebben al een tijdje niks meer van Leroy Labylle gezien. Of hij is moe na een slopend seizoen, of hij bewaart zijn energie voor het laatste deel van de wedstrijd. Volendam kan nu bijna gevaarlijk worden, maar de grensrechter vlagt voor buitenspel van Fafiani.
66'
Stankov mag dan eindelijk zelf mee naar voren komen en laat nu Marengo achter hem aanrennen. De Macedoniër trekt naar binnen en haalt uit met links. Het schot is te zwak om gevaarlijk te worden en Stevens kan de bal makkelijk klemmen.
63'
Braken zorgt voor wat opwinding bij het MVV-publiek door knap weg te draaien bij Henny Schilder en probeert uit te halen. Zijn schot wordt geblokt door Koning, maar MVV kruipt steeds meer uit zijn schulp.
60'
Grootste kans van Volendam! Marengo wordt weggestuurd aan de rechterkant en dan is er voor Stankov geen houden meer aan. De geboren Macedoniër wordt er volledig uitgesprint en Marengo trekt op de rand van het strafschopgebied naar binnen. Daar haalt hij uit met rechts en dwingt Castro tot een redding.
58'
De luchtmacht van MVV mag voor de achtste keer vandaag aantreden en voor de achtste maal keren ze terug naar de eigen helft zonder succes. Hoekschoppen zijn nog niet aan het arsenaal van MVV toe te voegen als gevaarlijke wapens.
57'
De supporters van MVV merken dat de thuisploeg het lastig heeft en maar niet in het eigen spel komt. Daarom besluiten ze de ploeg van René Trost wat extra aan te moedigen en klinken steeds meer liederen in de Geusselt.
55'
Leon Tol besluit ook maar eens een lange bal naar voren te geven. Dat is een goede keuze van de verdediger van Volendam, want MVV had alle moeite om die bal in te schatten. Uiteindelijk besloot Winkens om die bal over de achterlijn te koppen. De derde hoekschop van de avond levert geen gevaar op voor de thuisploeg, want de bal wordt keurig weg gekopt.
52'
FC Volendam heeft het meeste balbezit in de eerste minuten van de tweede helft. De Lange schuift steeds vaker in en probeert de spitsen te bereiken. Dat lukt nu en Kramer wordt bereikt. Die ziet ruimte aan de linkerkant bij Marengo. Maar de buitenspeler krijgt de bal niet onder controle en zo is er weer een aanval van Volendam voorbij door een slordigheidje.
49'
Lange aanval van Volendam. Eerst is het Marengo die aan de linkerkant langs Stankov komt en in het strafschopgebied komt. Daar komt hij ten val, maar hij staat snel op en geeft de bal aan Tuyp. Tuyp kijkt om zich heen en passt naar De Lange. Die probeert via de rechterkant Kuwas te bereiken, maar dat wordt net doorzien door Gillis. En zo kan MVV weer in de aanval gaan.
46'
De tweede helft is van start en meteen is MVV gevaarlijk. Bryan Smeets wordt meteen weggestuurd in de diepte, maar kan net niet goed uithalen omdat Knops goed verdedigd. Jack Tuyp geeft in de daaropvolgende counter een goede steekpass, maar bereikt er niks mee omdat Bram Castro op tijd zijn doel uitkomt.
46'
45'
Samenvatting Er wordt geen extra speeltijd bijgetrokken door scheidsrechter Makkelie en zo gaan beide teams richting de kleedkamer. Er was ook geen reden tot blessuretijd, want de eerste helft ging redelijk geruisloos voorbij. Op een schot van Michiel Kramer en wat acties van Labylle na, is de wedstrijd nog niet echt ontbrand. Te hopen is dat de tweede helft meer spanning biedt voor de supporters.
45'
44'
Kopbal van Sven Braken vlak voor rust. Leroy Labylle staat ook bij deze MVV-aanval aan de basis, door vanaf de rechterkant een voorzet te geven met links. Braken komt voor zijn directe tegenstander, maar kopt de bal een metertje naast.
42'
De sfeer zit er goed in bij de supporters op deze frisse donderdagavond. De aanhang van Volendam heeft ook trommels meegenomen tijdens hun rit van vierenhalf uur. De trommels worden uiterst goed gebruikt en het zorgt voor een beetje glans aan de wedstrijd, want op het veld is het niveau ietwat gedaald.
39'
Brandley Kuwas werkt hard aan de rechterkant en dat wordt beloond met balbezit. Hij verovert de bal bij de cornervlag ten koste van Knops en geeft de voorzet met zijn rechterbeen. Tuyp kan verlengen, maar niemand van Volendam stond in de buurt. De aanval van Volendam gaat dus roemloos ten onder.
36'
Gele kaart voor Paul de Lange (FC Volendam)
Een gemene overtreding van de middenvelder van Volendam. Van Hyfte was met de bal aan de voet onderweg richting het doel van Stevens. De Lange wilde ingrijpen, maar miste de bal en raakte vol de middenvelder van MVV. Terechte gele kaart voor De Lange.
35'
Goed schot van Labylle! De stilist op de flanken, Leroy Labylle met zijn eerste poging van de avond. Labylle, die stijf links is, wordt in deze wedstrijd aan de rechterkant gebruikt en dat biedt mogelijkheden om naar binnen te trekken en uit te halen. Zo ook in de 34e minuut, waar hij Coster de baas is en vanaf de rand van de zestienmeter uithaalt. De bal verdwijnt maar net naast het doel, na een poging in de korte hoek. 0-0 nog steeds in de Geusselt.
33'
De fans van Volendam hebben de weg naar het stadion dan ook eindelijk gevonden en komen met veel lawaai het stadion binnen. Ze vieren hun aankomst alsof hun club al gepromoveerd is, maar zo ver is het nog niet. Eerst zal MVV nog over twee wedstrijden verslagen moeten worden.
31'
Tuyp wordt dan eindelijk gevonden op de rand van de zestienmeter. Hij schermt de bal knap af met zijn lichaam en zorgt dat Kramer kan aansluiten. Tuyp legt de bal af en een uithaal van Kramer gaat net langs de verkeerde kant van de linkerpaal. Grote kans voor Volendam, na prima voorbereidend werk van Jack Tuyp.
28'
Vrije trap voor MVV, nadat spits Braken werd vastgehouden door de Lange. Een mooie variant is bedacht door de MVV-spelers. De bal wordt onverwacht links naast de muur gerold, waar Esajas kan uithalen. De bal mist maar net het doel en zo kan ook MVV spreken van een grote kans.
25'
MVV zet vrij snel druk op de helft van Volendam. Daardoor kan de ploeg van René Trost maar moeilijk opbouwen. Nu weet de bezoekende ploeg zich eindelijk onder de druk vandaan te voetballen en dan wordt het ook gevaarlijk. Coster wordt weer weggestuurd over de linkerflank en hij dringt het zestienmeter gebied binnen. Hij wordt goed afgeschermd door Winkens, waardoor hij genoodzaakt is zelf op doel te schieten. Castro brengt redding.
22'
Na twintig minuten is het duel tussen MVV en Volendam nog niet hoogstaand te noemen. We zijn nu ineen fase aanbeland waar het balbezit op en neer gaat en er geen sprake is van enige rust aan de bal. Tuyp van Volendam en Esajas van MVV zijn nog nauwelijks bereikt op deze avond. Desondanks hangt er een prima sfeer in de Geusselt, ondanks het voorlopige ontbreken van Volendam-supporters.
18'
Het spel van beide ploegen kenmerkt zich door lange ballen. Van verzorgd combinatiespel is in de Jupiler League niet altijd sprake, dus is het al snel gebruik maken van de lange bal. Overigens is dat met aanspeelpunten als Tuyp en Kramer bij Volendam, geen gek idee.
16'
FC Volendam heeft met de spitsen Tuyp en Kramer een gevaarlijke voorhoede. Bij elkaar opgeteld waren de twee spelers goed voor 49 doelpunten. Veel van deze treffers waren overigens voorbereid door de vleugelspitsen Marengo en Kuwas. Zaak voor MVV dus om deze mannen in de gaten te houden.
14'
Grote kans voor Volendam na dertien minuten. Coster rukt op aan de linkerkant en kan richting de achterlijn. Hij geeft de voorzet laag over de grond, maar die is niet gericht op een van de aanwezige spitsen. Keeper Castro kan daardoor ingrijpen en de aanval om zeep helpen. Beste mogelijkheid voor Volendam tot nu toe.
12'
Paul de Lange laat zich bij Volendam steeds iets inzakken, om vervolgens de opbouw te verzorgen. De lange bal is daarbij een favoriete voortzetting van de Lange, die dat tot tweemaal toe doet in de richting van Michiel Kramer. De spits is balvast en kan zo zorgen voor aansluiting van medespelers. Echte kansen hebben we nog niet gezien tot nu toe, op het schot van Fafiani na.
10'
MVV-spits Braken helpt mee op de eigen helft om de bal te veroveren en dat lukt de spits. Toch herstelt Volendam het balbezit en tikt het de bal rond op de helft van MVV. Fafiani wordt aangespeeld op 25 meter van het doel en besluit uit te halen. De redding van Castro is moeizaam, maar wel nodig. 0-0 nog steeds na een kleine tien minuten voetballen.
7'
Tuyp laat zich bijna de eerste keer gelden. Hij tikt de bal behendig langs Winkens, maar verdediger Knops van MVV kan op tijd herstellen. Aan de andere kant is Tom van Hyfte gevaarlijk, maar Volendam houdt de aanval op ten koste van een corner.
4'
MVV zal vooral letten op de spits van Volendam, Jack Tuyp. De aanvoerder van Volendam heeft een prima seizoen achter rug. Naast de topscorerstitel is hij ook uitgeroepen tot Speler van het Jaar in het seizoen 2012/2013.
1'
Er is afgetrapt in de Geusselt op een sombere donderdagavond. Het is inmiddels gestopt met regenen, maar het veld ligt er niet opperbest bij in Maastricht. Laten we hopen dat het geen afbreuk doet aan dit duel.
1'
Na het Europese spektakel in de Europa League gisteravond, is het tijd om de nationale wedstrijden weer op te pakken. En ook hier staat veel op het spel. We zijn aanbeland in de tweede ronde van de playoffs om promotie en degradatie. In Limburg wordt de eerste ontmoeting tussen MVV Maastricht en FC Volendam gespeeld deze donderdagavond. Beide ploegen strijden om de overwinning, om later in de playoffs een plekje in de Eredivisie af te dwingen.

FC Volendam komt enigszins teleurgesteld uit het lopende Jupiler League seizoen gerold. De ploeg uit Noord-Holland had lange tijd zicht op de titel, maar werd op de laatste speeldag ingehaald door Cambuur Leeuwarden. Één puntje scheidde Volendam uiteindelijk van het kampioenschap. Via de playoffs hoopt de ploeg van trainer Hans de Koning zich alsnog in de Eredivisie te spelen. Tien punten lager was de eindklassering van MVV in de Jupiler League: op een keurige vijfde plek. De laatste keer dat MVV in de top5 eindigde, was in 2008. Anno 2013 hoopt de ploeg van trainer René Trost op een beloning voor het goede voetbal dit seizoen.

Het tweeluik tegen Volendam moet voor vuurwerk en vooral veel doelpunten gaan zorgen. In het een na laatste duel van dit seizoen won Volendam met 2-1 van MVV, toen spits Michiel Kramer pas in de 83e minuut het verschil maakte voor de club aan de Dijk. Eerder dit kalenderjaar, in februari, kwamen beide ploegen elkaar ook tegen in de competitie. Ook toen was Volendam de sterkste, in een wedstrijd die in 4-3 eindigde. Vanavond kunnen we dus de nodige doelpunten verwachten. Scheidsrechter van dienst is Danny Makkelie. De Geusselt is er klaar voor, net als uw verslaggever bij deze wedstrijd: Brent van Ooijen.

Onder het kopje opvallende gebeurtenissen: het uitvak van Volendam is volledig leeg. Waar normaal een demonstratie van kracht is, blijkt het hier om hinder van een verkeersfile te gaan. De verwachting is dat de supporters pas na een half uur voetballen binnen stromen.