FC Den Bosch Donderdag, 8. Mei 2014
19:45 uur
SBV Excelsior
1:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Erik Quekel 14. / Schot met rechts  (Benjamin van den Broek)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Rick Kruys 69. / Schot met rechts  (Jordan Botaka)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Sander Fischer 77. / Schot met links  (Jordan Botaka)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Kevin Vermeulen 90. / Schot met rechts  (Lars Veldwijk)

90'

In de tweede helft lukten het de elf van Excelsior om de tien van FC Den Bosch te kraken. De Rotterdammers bogen de 1-0 achterstand om naar 1-3 en mogen het karwei aankomende zondag in eigen huis afmaken.
90'
90'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:3 door Kevin Vermeulen
De halve finale lijkt beslist! Vlak voor tijd maakt Kevin Vermeulen de 1-3 en het is een beauty hoor. De invaller krijgt de bal op de hoek van het strafschopgebied en schiet 'm vervolgens keihard in de rechter kruising.
85'
Excelsior lijkt het allemaal wel prima te vinden. FC Den Bosch mag proberen te aanvallen, maar de Rotterdammers kunnen dat prima opvangen.
83'
De winnaar van deze halve finale speelt overigens tegen de winnaar van De Graafschap - RKC Waalwijk. De Eredivisionist heeft vanavond goede zaken gedaan en met 0-1 gewonnen op de Vijverberg.
81'
In het uitvak vieren de 200 supporters van Excelsior feest. En terecht, want een overwinning in Den Bosch is een grote stap richting de finale van de play-offs.
80'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
80'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
78'
Wat kan FC Den Bosch nu nog? Gaat de thuisploeg de schade beperken, of probeert men nog de gelijkmaker te forceren?
76'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:2 door Sander Fischer
Dat doet Sander Fischer lekker zeg. De centrale verdediger neemt een halfhoge voorzet van Jordan Botaka vol op de slof en schiet de bal via de onderkant van de lat in het doel. Excelsior leidt, met nog een kwartier te spelen, met 1-2.
74'
Daar was bijna de 1-2! Kevin van Diermen bemoeit zich steeds meer met de aanval en daardoor komt hij af en toe in de positie om te schieten. Bruno Appels keert echter zijn inzet.
72'
Wissel in bij FC Den Bosch -> Tom van Weert
72'
Wissel uit bij FC Den Bosch -> Erik Quekel
70'
En nu gaat Excelsior natuurlijk doordrukken. Met een beetje geluk valt de 1-2 straks ook en dat zou betekenen dat de Rotterdammers een geweldige uitgangspositie hebben om de finale van de play-offs te bereiken.
69'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:1 door Rick Kruys
Daar is de gelijkmaker, en wat voor een! Wat Kevin van Diermen niet lukte, lukt 'good old' Rick Kruys wel. Het afstandsschot van de middenvelder is onhoudbaar voor Bruno Appels en vliegt in de rechterhoek.
66'
BOEM! De lat! Wat een héérlijk schot van Kevin van Diermen! De centrale verdediger torpedeert de bal vanaf een meter of 25 tegen de lat. Dat schot had een beter lot verdiend!
64'
Dat had de gelijkmaker kunnen zijn! Lucas Woudenberg krijgt de bal van Jordan Botaka en komt, recht voor het doel op een meter of twintig, in een schietpositie. Woudenberg haalt uit, maar schiet de bal over.
62'
Als je de blik van Lars Veldwijk ziet, heb je het gevoel dat hij er vanavond nog wel eentje gaat maken. Het is de blik van een spits met een killersinstinct.
59'
Dat scheelde niet veel! Erik Quekel kan na een steekpass van Furhgill Zeldenrust doorlopen richting Excelsior-doelman Jordy Deckers, maar de aanname van de maker van de 1-0 is niet goed. Daar had Quekel zijn team een grote dienst kunnen bewijzen.
57'
De bezoekers hebben nu een duidelijk overwicht, maar grote kansen heeft Excelsior nog niet gecreëerd.
56'
Het publiek van FC Den Bosch houdt even zijn adem in. Bij een lage voorzet van Lars Veldwijk zit Bruno Appels mis, maar gelukkig staat daarachter een verdediger van de Bosschenaren klaar om de bal weg te werken.
53'
Toch zal FC Den Bosch het niet nalaten om - als de kans zich voordoet - te counteren. Met Furhgill Zeldenrust heeft de thuisploeg in ieder geval een speler in huis die gevaarlijk kan worden met zijn snelheid.
51'
Het verwachte spelbeeld in de tweede helft: FC Den Bosch zakt in, Excelsior zoekt de aanval. Opvallend is wel dat de Rotterdammers erg vaak de lange bal richting Lars Veldwijk gebruiken, in plaats van de voetballende oplossing zoeken.
49'
Een goede actie van Jordan Botaka levert Excelsior een hoekschop om. De buitenspeler was met een knappe passeerbeweging Jelle de Bock kwijt.
47'
Dit belooft niet een hele spectaculaire tweede helft te worden. De thuisploeg zal alles op de verdediging gooien en de 1-0 voorsprong willen verdedigen. Excelsior zal een gaatje in de defensie van de Bosschenaren moeten vinden.
46'
Een logische, verdedigende wissel van FC Den Bosch-trainer Ruud Kaiser. Aanvaller Istvan Bakx is in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door verdediger Jelle de Bock.
46'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daan Blij
46'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Lars Hutten
46'
Wissel in bij FC Den Bosch -> Jelle De Bock
46'
Wissel uit bij FC Den Bosch -> Istvan Bakx
46'
45'

FC Den Bosch had de wedstrijd volledig onder controle, leidde met 1-0, tot één minuut voor rust. Scheidsrechter Jochem Kamphuis besloot Tim Hofstede met een rode kaart van het veld te sturen, nadat hij de doorgebroken Lars Veldwijk vasthield.
45'
44'
De vrije trap wordt in de muur geschoten en levert de bezoekers niets op. FC Den Bosch probeert vervolgens te counteren, maar de tegenaanval wordt kundig verdedigd door Sander Fischer.
44'
Rode kaart voor Tim Hofstede (FC Den Bosch)
Dit verandert alles! Tim Hofstede houdt de doorgebroken Lars Veldwijk net buiten het strafschopgebied vast en ziet dat bestraft worden met een rode kaart. FC Den Bosch moet door met tien man én krijgt een vrije trap tegen op een hele gevaarlijke plek.
41'
Dat had gevaarlijk kunnen zijn. Jordan Botaka wordt aan de rechterkant van het veld weggestuurd en omdat er niemand voor het doel staat, moet hij de bal terugleggen. Hij probeert Lars Veldwijk aan te spelen, maar Botaka geeft de bal achter de spits. Aanval verkeken.
40'
Lars Hutten neemt zelf de vrije trap en.. schiet 'm anderhalve meter over het doel van Den Bosch schiet. Het 'niets aan de hand'-gebaar van doelman Bruno Appels zegt genoeg.
39'
Excelsior krijgt een vrije trap op een veelbelovende plek, nadat Tim Hofstede Lars Hutten op een meter of twintig van het doel vasthoudt.
37'
Bij Excelsior zal men smachten naar de rust. Het loopt op dit moment voor geen meter bij de Rotterdammers, die op deze manier nooit gaan scoren. Wie weet dat een donderspeech van Marinus Dijkhuizen wonderen kan doen.
35'
De meegereisde supporters uit Rotterdam laten zich ook regelmatig horen. Het thuispubliek is - opvallend genoeg - de laatste minuten wat stiller.
34'
Barry Maguire vervult vanavond een belangrijke rol bij FC Den Bosch. De Ier zorgt voor rust op het middenveld en strooit met goede passes. Een stille, maar belangrijke kracht.
33'
Lars Veldwijk loopt gefrustreerd in de spitspositie rond. Hij heeft tot op heden weinig bruikbare ballen gekregen.
31'
De thuisploeg houdt echter vast aan dezelfde tactiek: de verdediging van Excelsior wordt nauwelijks onder druk gezet en pas vanaf de middenlijn wordt er druk gezet.
30'
Dit is het moment voor FC Den Bosch om door te drukken. Excelsior is op z'n zwakst en weet even niet waar het 't moet zoeken. Een tweede doelpunt kan de nekslag zijn voor de Rotterdammers.
27'
Typisch voor het spel van Excelsior op dit moment: Adil Auassar krijgt bij een aanval van FC Den Bosch de bal voor zijn voeten en kan de tegenaanval beginnen. In plaats van een pass naar voren te geven, schiet hij de bal echter blind naar voren. FC Den Bosch weer in balbezit, Excelsior mag weer verdedigen.
25'
We zitten ongeveer op een kwart van de wedstrijd. Excelsior begon de wedstrijd goed, maar na het doelpunt heeft FC Den Bosch het betere van het spel.
24'
Weer een mogelijkheid voor FC Den Bosch! Met de lange bal wordt Benjamin van den Broek bereikt, die de bal terug kopt op Istvan Bakx. De 'Google-spits' haalt direct uit en laat Excelsior-doelman Jordy Deckers strekken, die de bal met moeite uit de goal houdt.
22'
Dat had de 2-0 kunnen zijn! Met een crosspass wordt linksback Moreno Rutten, die tijdelijk op de linksbuiten opereert. De aanname van de verdediger is niet goed, maar doordat Sander Fischer de situatie fout inschat, komt Moreno in een kansrijke positie. De linksback probeert vanaf een meter of vijftien de bal in de rechter kruising te krullen, maar de bal gaat over.
20'
Lekker afstandsschot van Rick Kruys! De verdediger annex middenvelder haalt uit vanaf een meter of dertig, maar ziet zijn inzet een metertje naast het Den Bosch-doel eindigen.
19'
De achterstand moet een flinke klap zijn voor Excelsior. De Kralingers waren tot nu toe de betere ploeg, maar dit verandert natuurlijk alles.
17'
Het doelpunt heeft FC Den Bosch veel vertrouwen gegeven. Voor de 1-0 waren ze nauwelijks op de helft van Excelsior te zien, nu hebben ze een lange periode van balbezit op de helft van de bezoekers.
14'
Doelpunt voor FC Den Bosch, 1:0 door Erik Quekel
De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg is direct raak! Barry Maguire stuurt Benjamin van den Broek diep, die alle tijd heeft om de bal af te geven op een medespeler. Hij vindt Erik Quekel die met een verdediger in zijn rug de bal van dichtbij achter Jordy Deckers werkt.
13'
Met een heerlijk balletje over de verdediger van FC Den Bosch heen, speelt Adil Auassar Lars Veldwijk vrij voor de keeper. De spits probeert de bal uit de lucht te nemen, maar dat mislukt. Het maakt niet veel uit, want de grensrechter had zijn vlag al omhoog voor buitenspel.
12'
FC Den Bosch laat Excelsior rustig opbouwen. Achterin mogen de bezoekers rustig rondspelen. Pas vanaf de middenlijn begint de thuisploeg druk te zetten.
12'
Excelsior is in de openingsfase van de wedstrijd de betere partij. De Rotterdammers lijken scherp en geen last te hebben van zenuwen.
10'
Lars Veldwijk was dit in het reguliere seizoen goed voor 30 doelpunten. Daarmee is hij topscorer van de Jupiler League geworden. Roda JC probeerde de aanvaller in de winterstop over te nemen van Excelsior, maar de Rotterdammers lieten hun sterspeler niet vertrekken.
9'
Bijna de 0-1! Uit een afgeslagen corner krijgt Lars Veldwijk de bal op een meter of tien van het doel. De topscorer van de Jupiler League legt de bal klaar voor zijn linker en haalt hard uit, maar de bal gaat via een been van een Den Bosch-speler naast het doel.
8'
Het thuispubliek zorgt in de openingsfase voor een lekker sfeertje in De Vliert. Zo hoort de sfeer in de play-offs te zijn!
6'
Furhgill Zeldenrust stuurt met een steekbal Erik Quekel weg, die ontsnapt aan de verdediger van Excelsior. De doelman van de Rotterdammers, Jordy Deckers, is echter attent en eerder bij de bal dan de aanvaller van Den Bosch.
4'
De bezoekers uit Rotterdam beginnen de wedstrijd met veel balbezit. Het veld is niet in optimale staat, dus hebben de verdedigers van Excelsior al een aantal keer de lange bal gespeeld.
2'
Wie zet er vanavond de eerste stap richting de finale van de play-offs om promotie/degradatie. Wordt het FC Den Bosch, of toch Excelsior?
1'
In de natte Vliert heeft Excelsior afgetrapt. We zijn begonnen!
1'
De Eredivisie is de droom van iedere Jupiler League-club. Twee clubs die strijden om promotie naar de hoogste Nederlandse voetbalafdeling zijn FC Den Bosch en Excelsior. Zij nemen het vanavond in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie tegen elkaar op. In Stadion De Vliert zal vanavond het eerste duel van het tweeluik tussen de twee clubs plaatsvinden. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal vanaf 19:45 verslag doen van deze wedstrijd.

Nummer vier versus nummer drie

De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior is een wedstrijd tussen de nummer drie en vier van de Jupiler League. De twee subtoppers uit de Eerste Divisie plaatsten zich door hun goede notering voor de play-offs om promotie/degradatie en werden in de tweede ronde aan elkaar gekoppeld. Vanavond start voor beide clubs de strijd om promotie naar de Eredivisie. Gaan de Bosschenaren zometeen de eerste stap richting de finale van de play-offs doen, of gaan de bezoekers straks met een goede uitgangspositie richting Rotterdam.

Afwezigheid uit Eredivisie

Den Bosch ademt voetbal en de plaatselijke FC snakt ernaar om weer in de Eredivisie uit te komen. Inmiddels is het alweer bijna tien jaar geleden (in 2005) dat de club uit Noord-Brabant in de hoogste Nederlandse voetbalafdeling uitkwam. Het vertrouwen is op dit moment groot bij de Bosschenaren en dat is niet geheel onterecht. FC Den Bosch stond halverwege het seizoen op een schamele zestiende plaats, maar herpakte zich en eindigde uiteindelijk als vierde. Promotie zou een bekroning zijn op de comeback.

Excelsior waagt weer een poging

De Kralingers willen net als FC Den Bosch graag weer promoveren naar de Eredivisie. Excelsior is een club die de afgelopen jaren bungelde tussen de top van de Eerste Divisie en de onderkant van de Eredivisie. De Rotterdammers kenden net als de Bosschenaren een uitstekende tweede seizoenshelft en dat leverde ze aan het einde een verdiende derde plaats op. Trainer Marinus Dijkhuizen, die halverwege het seizoen het takenpakket overnam van de naar Roda JC vertrokken Jon Dahl Tomasson, lijkt zijn zaakjes uitstekend op orde te hebben.