1 : 0 Torinfos in de Ticker Virgil van Dijk 2. / Kopbal  (James Ward-Prowse)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Dele Alli 19. / Kopbal
1 : 2 Torinfos in de Ticker Harry Kane 52. / Kopbal  (Christian Eriksen)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Heung-min Son 85. / Schot met links
1 : 4 Torinfos in de Ticker Dele Alli 87. / Schot met rechts  (Danny Rose)

90'
Tottenham begon goed aan de tweede helft van de wedstrijd. In de 52ste minuut zette Harry Kane zijn ploeg op voorsprong na een goede, strakke kopbal. Een paar minuten later kon Kane zijn ploeg ook op 1-3 zetten, maar de aanvaller miste een strafschop, nadat Dele Alli werd neergehaald door Redmond. Uiteindelijk zorgde invaller Heung-min Son voor de 1-3 in de 85ste minuut. Twee minuten later was het Dele Alli die zijn tweede treffer van de avond maakte. Tottenham wint dus vrij gemakkelijk van Southampton en nadert stadsgenoot Arsenal op een punt.
90'
90'
Gele kaart voor Shane Long (Southampton FC)
Ook Shane Long gaat nog op de bon. De invaller ruziet wat met Jan Vertonghen en gaat irritant doen bij de verdediger van Tottenham. Het zijn de frustraties van de aanvaller, dat hem op geel komt te staan.
90'
Gele kaart voor Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur)
Mike Dean geeft Vertonghen een gele kaart. De Belg maakt ruzie met Shane Long en duwt hem van zich af. Dean sust de ruzie en geeft Long en Vertonghen geel.
90'
Ook nog speeltijd voor Vincent Janssen. De aanvaller mag de laatste minuten Harry Kane vervangen en maakt dus alsnog minuten.
89'
Wissel in bij Tottenham Hotspur -> Vincent Janssen
89'
Wissel uit bij Tottenham Hotspur -> Harry Kane
87'
Doelpunt voor Tottenham Hotspur, 1:4 door Dele Alli
Danny Rose met een keurige actie. De back trekt naar binnen en geeft vervolgens de bal mee aan Dele Alli die om hem heen is gelopen. Alli faalt niet en schiet de bal buiten het bereik van Forster in de verre hoek.
85'
Doelpunt voor Tottenham Hotspur, 1:3 door Heung-min Son
Invaller Heung-min Son beslist het duel. De Koreaan wordt in de diepte gestuurd, komt dan uit in een lastige hoek, maar dat weerhoudt hem niet om de bal keurig langs Forster te schieten.
82'
Tottenham wisselt nog een keer. Harry Winks, vorige week nog basisspeler tegen Burnley, komt binnen de lijnen. Hij vervangt Mousa Dembélé.
82'
Wissel in bij Tottenham Hotspur -> Harry Winks
82'
Wissel uit bij Tottenham Hotspur -> Mousa Dembélé
82'
Alles of niets nu voor Southampton. Met veel aanvallende wissels probeert Claude Puel nog wat te maken van de wedstrijd.
79'
Dat doet invaller Pierre-Emile Højbjerg niet goed. Lloris is ver uit zijn doel, Højbjerg probeert de bal er dan overheen te schieten, maar raakt de bal helemaal verkeerd.
74'
Ook Tottenham heeft ondertussen gewisseld. Moussa Sissoko verlaat het veld, voor hem komt in de plaats Heung-min Son.
74'
Wissel in bij Tottenham Hotspur -> Heung-min Son
74'
Wissel uit bij Tottenham Hotspur -> Moussa Sissoko
73'
Claude Puel wisselt in één beurt drie spelers. Sofiane Boufal, Jay Rodriguez en Steven Davis gaan naar de kant. Dušan Tadić, Shane Long en Pierre-Emile Højbjerg komen binnen de lijnen.
72'
Wissel in bij Southampton FC -> Shane Long
72'
Wissel in bij Southampton FC -> Pierre-Emile Højbjerg
72'
Wissel in bij Southampton FC -> Dušan Tadić
72'
Wissel uit bij Southampton FC -> Jay Rodriguez
72'
Wissel uit bij Southampton FC -> Steven Davis
72'
Wissel uit bij Southampton FC -> Sofiane Boufal
71'
Eriksen raakt de lat!
Een vrije schietkans voor Christian Eriksen. Rose legt de bal goed terug naar de zestien, waar de Deen staat opgesteld. De middenvelder schiet hard en zuiver, maar raakt de lat.
68'
Steven Davis kan uithalen van grote afstand, maar de middenvelder wacht te lang met het goedleggen van de bal, waardoor Wanyama kan ingrijpen.
63'
Heerlijke aanval van Tottenham. Sissoko gaat de één-twee aan met Harry Kane. Sissoko krijgt de bal terug in de zestien, wanneer hij vlak voor doelman Forster staat. Sissoko is niet zelfzuchtig en legt de bal vervolgens terug op Kane, maar die verwacht dat niet.
60'
Gele kaart voor Danny Rose (Tottenham Hotspur)
Danny Rose laat zich even gaan. De back van Tottenham duwt Cédric Soares lomp van zich af. Reageert dan boos tegen scheidsrechter Dean. Dat levert Rose een gele kaart op.
58'
Penalty gemist door Harry Kane, Tottenham Hotspur
Harry Kane gaat achter de bal staan. Net wanneer de aanvaller bij de bal is aangekomen, glijdt hij iets uit. Daardoor kan Kane het lichaam niet goed voorover de bal krijgen en jaagt de bal hard over.
56'
Rode kaart voor Ryan Bertrand (Southampton FC)
Rood is er voor Nathan Redmond. De middenvelder van Tottenham brengt Dele Alli naar de grond, die alleen op doelman Forster lijkt af te gaan. Scheidsrechter Mike Dean is resoluut en geeft rood aan Redmond.
56'
STRAFSCHOP TOTTENHAM!
55'
Gele kaart voor Kyle Walker (Tottenham Hotspur)
Tweede geel van de wedstrijd is voor Kyle Walker. De rechtsback komt hard in, speelt weliswaar de bal, maar scheidsrechter Dean is onverbiddelijk en geeft geel.
54'
Onmiddellijk kan Southampton iets terug doen. Een vrije trap van Ward-Prowse wordt ingedraaid in de zestien, waarna José Fonte de bal op zijn hoofd krijgt. De centrale verdediger kan echter geen richting geven en de bal gaat ruim over.
52'
Doelpunt voor Tottenham Hotspur, 1:2 door Harry Kane
En weer wordt er gescoord met een kopbal. Uit een corner van Christian Eriksen kopt Harry Kane snoeihard binnen. De aanvaller kan de bal vrij inkoppen, want geen verdediger loopt met hem mee. Forster opnieuw kansloos.
50'
Geen bliksemstart zoals in de eerste helft. Het spelbeeld gaat verder daar waar het in de eerste helft gebleven is: het spel golft op en neer.
46'
Mousa Dembélé heeft afgetrapt voor de tweede helft van dit duel. Geen wijziging aan beide kanten.
46'
45'
Binnen twee minuten lag de eerste bal al in het netje. Uit een vrije trap van Ward-Prowse wist Virgil van Dijk zijn tegenstanders te verslaan in de lucht en de bal langs Hugo Lloris te koppen. Tottenham kwam na tien minuten spelen beter in de wedstrijd, waarna het in de 19e minuut ook langszij kwam. Een voorzet van Rose, die getoucheerd werd door Redmond, kwam op het hoofd van Dele Alli. De middenvelder timede beter dan Van Dijk en kopte de bal via de lat binnen. De stand is in evenwicht, net als het wedstrijdbeeld.
45'
45'
De blessuretijd van de eerste helft bedraagt één minuut.
43'
Wat een heerlijke actie van Victor Wanyama. De middenvelder passeert eerst Oriol Romeu met een subtiele voetbeweging, speelt daarna Van Dijk uit, maar kan de bal niet meer langs doelman Forster krijgen. Wel een mooie actie.
40'
Alli vangt de bal op op zo'n twintig meter van het doel. De bal stuitert op, maar dat belemmert Alli niet om de bal ineens op de pantoffel te nemen. Een afzwaaier volgt.
38'
De druk van Tottenham neemt weer toe. De ploeg uit Londen mag alweer de vijfde corner nemen van de wedstrijd, maar ook deze leidt niet tot een kans.
33'
Een snelle tegenstoot van Southampton na slordig balverlies van de Spurs. Ward-Prowse opent naar de andere kant, waarna Redmond de bal in de diepte wil meegeven aan de mee opgekomen Cédric Soares, maar die komt niet tot een voorzet.
32'
En wederom een kans voor Eriksen. Kyle Walker krijgt de bal op de punt van de zestien. Hij legt de bal hard terug op Eriksen, die zo'n twintig meter van het doel staat. De middenvelder schiet ineens, maar de bal gaat meters over.
31'
Eriksen probeert het vanaf de zestien. De Deense middenvelder krijgt de bal in de voeten gespeeld rond de zestien. Draait kort en schiet de bal laag in. De bal gaat via een tegenstander naast het doel.
29'
Southampton dekt zich wat meer in. In de beginfase zette de ploeg al in een vroeg stadium druk, nu lijkt de ploeg zich wat meer in te graven en de tegenstander te laten komen.
27'
Harry Kane is nog onzichtbaar. De lange spits heeft het lastig met zijn tegenstander José Fonte. De aanvoerder van Southampton zit er kort op bij zijn directe tegenstander.
22'
Halverwege de eerste helft is de stand alweer gelijk in een gelijk opgaande partij. Dit belooft nog wat voor het restant van de wedstrijd.
19'
Doelpunt voor Tottenham Hotspur, 1:1 door Dele Alli
De eerste beste kans voor Tottenham is meteen een goal. Sissoko wordt in stelling gebracht aan de linkerkant en de middenvelder kan een voorzet geven. Via de rug van Nathan Redmond gaat de bal over de meeste spelers heen, maar Dele Alli timed net iets beter dan Virgil van Dijk en via de lat kopt de middenvelder de bal in het doel.
17'
Ryan Bertrand met een goede actie. De back legt de bal laag voor de goal, maar Jan Vertonghen zit er met een voetje net tussen. Dan blijft de bal plots voor de goal liggen, maar Jay Rodriguez anticipeert net iets later dan zijn tegenstander, waardoor de bal wordt opgeruimd door de defensie van de Spurs.
16'
Bijna de 2-0!
Een snelle ingooi zorgt ervoor dat Nathan Redmond ongedekt in balbezit komt, vlakbij de zestien van de tegenstander. Redmond maakt plaats voor een schot en schiet de bal net langs de paal richting de verre hoek.
14'
Gele kaart voor Mousa Dembélé (Tottenham Hotspur)
Mousa Dembélé is de eerste speler die op de bon gaat. De Belg maakt in korte tijd twee overtredingen, is dan boos op scheidsrechter Mike Dean en maakt vervolgens een wegwerp gebaar. Daar is Dean niet van gediend en Dembélé krijgt geel.
13'
Het is een leuke openingsfase. Southampton staat voor en heeft het betere van het spel. Toch doet Tottenham niet veel onder voor de thuisploeg en golft het spel op en neer.
10'
Heerlijke aanval van Southampton. Kort tikwerk op de helft van de tegenstander, waarbij de spelers de bal in één keer door weten te spelen. Uiteindelijk mag rechtsback Cédric Soares de voorzet geven, maar die gaat over iedereen heen.
8'
Matige pass in de opbouw van Kyle Walker. De Tottenham-verdediger speelt de bal in de voeten van Nathan Redmond, die met een pass over de grond Jay Rodriguez de diepte in stuurt. Rodriguez schiet op doel vanuit een lastige positie, de bal gaat dan ook ruim voorlangs.
5'
Aan de andere kant krijgt Christian Eriksen ook de mogelijkheid om van een soortgelijke positie als bij de goal van Southampton, de bal in de zestien te slingeren. Eriksen krijgt de bal echter niet goed voor de goal, nadat een verdediger van Southampton de bal wegkopt.
2'
Doelpunt voor Southampton FC, 1:0 door Virgil van Dijk
We zijn nog geen twee minuten onderweg in de wedstrijd en Virgil van Dijk heeft de eerste treffer van de wedstrijd tegen de touwen gekopt. James Ward-Prowse draait de bal vanuit een vrije trap de zestien in. De Nederlander toornt boven zijn tegenstander uit en knikt de bal tegendraads in de verre hoek.
1'
Jay Rodriguez heeft namens Southampton de bal voor het eerst laten rollen. De thuisploeg gaat gelijk in de aanval en Sissoko moet een overtreding begaan op Boufal.
1'
Bij thuisploeg Southampton geen Jordy Clasie. De middenvelder kampt met een liesblessure en kan vanavond niet aantreden tegen Tottenham. Claude Puel kiest daarom voor Steven Davis op die positie. Verder kiest de Fransman ook voor José Fonte in de verdediging in plaats van Maya Yoshida.

Pierre-Emile Højbjerg en Harrison Reed zitten op de bank. Zij speelden nog tegen Bournemouth, maar moeten nu hun plek afstaan aan James Ward-Prowse en Oriol Romeu. Laatstgenoemde keert terug van een schorsing.

Bij Tottenham Hotspur weinig veranderingen. Moussa Sissoko speelt in de basis en dat gaat ten koste van Harry Winks, die tegen Burnley nog een basisplaats had. Verder keert Vincent Janssen terug bij de wedstrijdselectie. Hij had de voorbije weken last van een enkelblessure, maar zit weer op de bank.
In Engeland blijft het balletje tijdens de feestdagen rollen. Vanavond neemt Southampton het in eigen huis op tegen Tottenham Hotspur. Een wedstrijd tussen de nummer vijf en acht van de ranglijst in de Premier League. De wedstrijd van vanavond begint om 20.45 uur en is de laatste wedstrijd van speelronde achttien.

Voor Tottenham Hotspur is het vanavond de laatste wedstrijd van het jaar. De ploeg van Mauricio Pochettino komt op nieuwjaarsdag in 2017 weer in actie en speelt dat wederom een uitwedstrijd, dan tegen Watford FC. Southampton speelt op oudejaarsdag een thuiswedstrijd. De ploeg van Claude Puel neemt het op de laatste dag van 2016 op tegen West Bromwich Albion. Tottenham Hotspur kan bij winst op Southampton het gat met stadsgenoot Arsenal terugbrengen tot één punt. Ook Southampton kan bij winst aanhaken bij Everton, dat vier punten boven Southampton staat.

Vorig seizoen
Vorig seizoen werden de punten verdeeld over twee wedstrijden. In de zeventiende speelronde wist Tottenham met 0-2 te winnen uit bij Southampton. Harry Kane en Dele Alli maakten in de eerste helft de twee doelpunten voor de ploeg uit Londen. Southampton, toentertijd onder leiding van Ronald Koeman, revancheerde zich in de 37ste speelronde. Hoewel Tottenham op White Hart Lane door een doelpunt van Heung-min Son op voorsprong kwam, wist Southampton nog te winnen. Steven Davis scoorde tweemaal, Dušan Tadić was de man van de assists bij beide doelpunten.

Clasie afwezig, Janssen terug
Geen onderonsje tussen Jordy Clasie en Vincent Janssen vanavond. Clasie kampt met een liesblessure en zit niet bij de selectie gaf trainer Puel vooraf al aan op de clubwebsite. Ook aanvaller Charlie Austin is afwezig bij Southampton. Hij heeft last van een schouderblessure en is voorlopig nog niet fit. Oriol Romeu keert terug van een schorsing.

Bij Tottenham staat er vraagtekens achter de namen van Èrik Lamela. Wel keert Vincent Janssen terug bij de selectie. Hij had enige last van zijn enkel en moest afgelopen wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Tegen Southampton keert de aanvaller terug bij de wedstrijdselectie.

Het duel van vanavond begint dus om 20.45 uur. Een uur voor aanvang van de wedstrijd zullen de opstellingen bekend worden. Het duel in Saint Mary’s staat onder leiding van toparbiter Mike Dean. De Engelsman fluit zijn zeventiende duel van het seizoen. Hij leidde onder andere dit seizoen de stadsderby tussen Manchester United en Manchester City. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe verslag van deze wedstrijd. Veel plezier met het volgen.