28.12.2016 22:35

Spurs vindt aansluiting bij Arsenal na winst

Tottenham Hotspur heeft woensdagavond het gat met stadsgenoot Arsenal aanzienlijk kleiner gemaakt door met 1-4 te winnen van Southampton. De Spurs komen op één punt van Arsenal. Virgil van Dijk scoorde namens de thuisploeg, maar kon niet voorkomen dat Tottenham won.

Southampton ontving woensdagavond in het eigen St. Mary's Stadium het Tottenham Hotspur van trainer Mauricio Pochettino. Bij Tottenham keerde Vincent Janssen terug bij de wedstrijdselectie na weken van afwezigheid door een enkelblessure. Het was echter juist een andere Nederlander die de aandacht in de beginfase van de wedstrijd naar zich toetrok. Virgil van Dijk kopte een voorzet uit een vrije trap van James Ward-Prowse tegendraads in de verre hoek, buiten het bereik van Spurs-doelman Hugo Lloris.

Diezelfde Van Dijk kon in verdedigend opzicht niet voorkomen dat Tottenham Hotspur-middenvelder Dele Alli in de negentiende minuut de gelijkmaker scoorde. Uit een getoucheerde voorzet van Moussa Sissoko wist Alli beter te timen dan Van Dijk, waarna de Engelsman de bal via de paal in het doel kopte. Nathan Redmond was namens de thuisploeg nog dicht bij een tweede treffer voor Southampton, maar zijn schot ging rakelings voorlangs.

In de tweede helft begon Tottenham beter dan in de eerste helft. In de 52ste minuut kwam de ploeg uit Londen op voorsprong na wederom een kopgoal. Christian Eriksen draaide de bal uit een corner af van het doel, waarna aanvaller Harry Kane de bal snoeihard tegen de touwen kopte. De spits was daarvoor de hele wedstrijd onzichtbaar. Na de 1-2 voorsprong voor Tottenham Hotspur was er opnieuw een hoofdrol voor Kane.

De aanvaller zette zelf een counter op vanaf eigen helft, waarna Alli een paar seconden later in de zestien van de tegenstander werd neergehaald door Redmond. Scheidsrechter Mike Dean was onverbiddelijk en legde de bal op de stip. Redmond kreeg een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Kane ging achter de bal staan voor zijn tweede van de avond, maar de Engelsman schoot de bal hoog over het doel.

Tottenham kreeg nog een mogelijkheid om de score verder uit te breiden, maar dat was Eriksen ook niet gegund. De Deen kreeg de bal teruggelegd op de zestien, maar schoot hard tegen de lat. Vlak voor tijd wist Tottenham dan alsnog de deur in het slot te gooien. In de 85ste minuut maakte invaller Heung-min Son de 1-3, waarna Dele Alli een paar minuten later ook nog voor de 1-4 tekende. Tottenham doet goede zaken en nadert stadsgenoot en nummer drie Arsenal op één punt.

Door: Thomas Mulder